ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Νέα κατάρρευση κτιρίου

Νέο «έγκλημα» στην Ινδία με θύματα φτωχούς ανθρώπους
Νέο «έγκλημα» στην Ινδία με θύματα φτωχούς ανθρώπους
ΜΟΥΜΠΑΪ.--

Περισσότεροι από 70 άνθρωποι υπολογίζεται ότι βρίσκονται παγιδευμένοι στα ερείπια πενταώροφου κτιρίου που κατέρρευσε στη Βομβάη της Ινδίας χτες το πρωί. Στο συγκεκριμένο κτίριο, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών, κατοικούσαν 22 οικογένειες και ανήκε σε δημοτικό οργανισμό. Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, επτά από τους ανθρώπους που ήταν στο κτίριο κατάφεραν να βγουν σώοι από τα ερείπια, εκσκαφείς προσπαθούν να μετακινήσουν μεγάλα κομμάτια μπετόν ώστε να επιτραπεί στα σωστικά συνεργεία να αρχίσουν το έργο του απεγκλωβισμού των ανθρώπων που καλούν σε βοήθεια.

Οπως αναφέρεται, στο κτίριο διέμεναν υπάλληλοι της τοπικής διοίκησης και οι οικογένειές τους, οι οποίοι είχαν κληθεί από τον Απρίλη να το εγκαταλείψουν, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των τοπικών αρχών, λόγω επικινδυνότητας του κτιρίου. Ωστόσο, οι οικογένειες αυτές, προφανώς γιατί δεν μπορούσαν να πάνε πουθενά αλλού, έμειναν στο επικίνδυνο κτίριο. Δεν είναι η πρώτη φορά που κτίριο στην Ινδία καταρρέει σαν χάρτινος πύργος, καθώς είχαν προηγηθεί αντίστοιχα περιστατικά τον Ιούνιο με πέντε νεκρούς και τον Απρίλη με 74 νεκρούς. Οι καταρρεύσεις είναι το αποτέλεσμα σωρείας παραβιάσεων των κανόνων ασφαλείας.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΜΑΔΑ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΩΝ
Σημαντικές παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές

ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ.--

«Κατά 95% φταίνε οι δραστηριότητες του ανθρώπινου γένους όσον αφορά στις κλιματικές αλλαγές στον πλανήτη από τη δεκαετία του '50» υποστηρίζει η νέα έκθεση των επιστημόνων της «Διακυβερνητικής Ομάδας Εμπειρογνωμόνων για την Εξέλιξη του Κλίματος» (IPCC) που δημοσιοποιήθηκε χτες στη Στοκχόλμη της Σουηδίας και στην οποία σημειώνεται μεταξύ άλλων πως η θερμοκρασία της Γης θα αυξηθεί έως και 4,8 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100. Η IPCC αναθεωρεί επίσης προς τα πάνω το ύψος της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, η οποία αναμένεται ότι θα είναι από 26 ως 82 εκατοστά ως το 2100. Η τεχνοκρατική έκθεση που αποδίδει την εξέλιξη αυτή στην «ανθρώπινη» παρέμβαση δεν μπαίνει ωστόσο στην ουσία, ότι το περιβάλλον καταστρέφει ο συγκεκριμένος καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής που κυριαρχεί.

Αναφορικά με τις διαστάσεις που θα έχει ενδεχομένως η άνοδος της θερμοκρασίας ως το τέλος του αιώνα, η IPCC εξετάζει τέσσερα πιθανά σενάρια χωρίς να αποφαίνεται για τις πιθανότητες που έχει καθένα απ' αυτά να πραγματοποιηθεί, ενώ επισημαίνει ότι για να περιοριστεί η κλιματική αλλαγή θα χρειασθούν «σημαντικές και βιώσιμες μειώσεις των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου».

Οι εμπειρογνώμονες της IPCC περιμένουν επίσης ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος θα προκαλέσει πιο έντονα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα (π.χ. συχνότεροι καύσωνες με μεγαλύτερη διάρκεια, σφοδρότερες βροχοπτώσεις κ.λπ.), παρ' όλο που ορισμένα σημεία δεν είναι ακόμη εντελώς ξεκάθαρα.

Οι κλιματολόγοι λαμβάνουν πλέον καλύτερα υπόψη ένα φαινόμενο που πριν από 6 χρόνια δεν είχε μελετηθεί επαρκώς: το λιώσιμο στους ωκεανούς των παγετώνων που βρίσκονται στα παράλια της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Κινεζική εταιρεία για ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την επιλογή κινέζικης εταιρείας προκειμένου να εξοπλίσει τη μεγάλου βεληνεκούς αεράμυνα και τα αντιπυραυλικά της συστήματα ανακοίνωσε η Τουρκία την Πέμπτη. Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η «Κινεζική Εταιρεία Εξαγωγών Εισαγωγών Μηχανημάτων Ακριβείας» («China Precision Machinery Import - Export Corp.» - CPMIEC) είναι ο νικητής του διαγωνισμού που άφησε πίσω τις προσφορές των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της ιταλο-γαλλικής σύμπραξης. Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, η Αγκυρα επέλεξε να ξεκινήσει συνομιλίες με την κρατική CPMIEC, με την Τουρκία να προτιμά τελικά το κινεζικό σύστημα «FD-2000» που επελέγη έναντι του συστήματος «Patriot», του ρωσικού «S-400» και του γαλλο-ιταλικού «Eurosam Samp-T».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φλεβάρη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων εναντίον της CPMIEC, με αιχμή την παραβίαση της απαγόρευσης μεταφοράς στρατιωτικού εξοπλισμού, τεχνολογίας και υπηρεσιών προς το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία (INKSNA).

Η Τουρκία χτίζει την αντιπυραυλική της άμυνα με την πρόφαση των κλιμακούμενων κινδύνων που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ στην πραγματικότητα δείχνει να συμμετέχει και η ίδια δυναμικά στους εξοπλιστικούς ανταγωνισμούς που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

KINA - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Υπογραφή σειράς συμφωνιών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Επίσκεψη στην Κίνα πραγματοποιεί ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι, ο οποίος είχε χθες συνομιλίες τόσο με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ όσο και με τον πρωθυπουργό της χώρας Λι Κεκιάνγκ. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν τα κινεζικά συμβόλαια για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν και οι «ανησυχίες» που εκφράζονται όσον αφορά την κλιμακούμενη ένταση στη χώρα, η οποία πυροδοτεί συζητήσεις για το «μέλλον της ασφάλειας», μετά και την υποτίθεται αποχώρηση των αμερικανο-ΝΑΤΟικών κατοχικών δυνάμεων. Υπογράφηκαν σειρά συμφωνιών στους τομείς της εξόρυξης φυσικού πλούτου και της εκπαίδευσης, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Πάντως είναι χαρακτηριστικό ότι κοινοπραξία η οποία ανήκει στο Μεταλλουργικό Ομιλο Κίνας («China Metallurgical Group Corp.») έχει ήδη υπογράψει συμβόλαιο αξίας τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εκμετάλλευση ορυχείου, για την οικοδόμηση ενεργειακού εργοστασίου, για κατασκευή σιδηροδρομικών έργων και άλλων υποδομών. Ωστόσο έξι χρόνια μετά την υπογραφή των συμφωνιών οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει με αιχμή τη δραστηριότητα των Ταλιμπάν στην επαρχία Λογκάρ, με την κοινοπραξία να δηλώνει επιθυμία επαναδιαπραγμάτευσης του συμβολαίου. Φυσικά τέτοιου είδους «καθυστερήσεις» συμφέρουν τους δυτικούς ανταγωνιστές ιμπεριαλιστές.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Με αστυνομική παρέμβαση διαλύθηκε καταυλισμός Ρομά με περίπου 200 άτομα έξω από την πόλη Ρουμπέ, στη βόρεια Γαλλία, κοντά στα σύνορα με το Βέλγιο, για «λόγους υγιεινής», κατά τις τοπικές αρχές. Στην πόλη μένουν, ήδη, 150 Ρομά και ο Δήμος του Ρουμπέ ζήτησε από τους υπόλοιπους να εγκατασταθούν αλλού. Ενταση προκλήθηκε όταν ο υπουργός Εσωτερικών, Εμανουέλ Βαλ, δήλωσε πριν από δύο μέρες ότι «οι Ρομά έχουν διαφορετικό τρόπο ζωής και είναι δύσκολο να ενσωματωθούν γι' αυτό θα ήταν καλύτερα να φύγουν από τη χώρα», προξενώντας σωρεία αντιδράσεων από πολιτικές δυνάμεις και οργανώσεις.

ΒΙΕΝΝΗ.-- Οριακή πλειοψηφία φαίνεται να εξασφαλίζουν τα δύο κόμματα του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού, το Σοσιαλδημοκρατικό του καγκελάριου Φάιμαν και το συντηρητικό του υπουργού Εξωτερικών Μίκαελ Σπίντελεγκερ, λίγο πριν στηθούν αύριο, Κυριακή, οι κάλπες στην Αυστρία για την εκλογή νέας βουλής και κυβέρνησης.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέες βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν χτες στις συνοικίες Τζιχάντ και Ντούρα στα νότια της ιρακινής πρωτεύουσας με στόχο σουνιτικά τεμένη και πρώτο απολογισμό τρεις νεκρούς.

ΣΚΟΠΙΑ.-- Εγκρίθηκε με πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ η κύρωση της συμφωνίας συνεργασίας που είχε υπογραφεί τον περασμένο Μάη μεταξύ ΠΓΔΜ και Ρωσίας για την κατασκευή διακλάδωσης του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream» προς την ΠΓΔΜ.

ΣΟΦΙΑ.-- Σε μηνύσεις κατά της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού της Βουλγαρίας (ΝΕΚ) για ανεξόφλητες οφειλές ύψους 950.000 ευρώ, που σχετίζονται με τις υπηρεσίες που προσέφερε η «Risk Engineering» στο έργο του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε», προσανατολίζεται ο επικεφαλής της εταιρείας, Μπόγκομιλ Μάντσεφ.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Μίνι περιοδεία σε Ιαπωνία και Ινδονησία πραγματοποιεί την ερχόμενη βδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με στόχο την προώθηση ζητημάτων «ασφαλείας». Οπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κέρι θα μεταβεί στο Τόκιο στις 2 και 3 Οκτώβρη και μία μέρα μετά θα μεταβεί στο Μπαλί της Ινδονησίας για να ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας σε υπουργική διάσκεψη του Οικονομικού Φόρουμ Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC).

ΚΑΜΠΕΡΑ - ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ενταση στις σχέσεις Αυστραλίας - Ινδονησίας προκαλεί η αντιμεταναστευτική πολιτική της κεντροδεξιάς νέας αυστραλιανής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Τόνι Αμποτ, λίγες μέρες πριν την επίσημη επίσκεψή του στην Ινδονησία. Ο Ινδονήσιος υπουργός Εξωτερικών, Μάρτι Ναταλεγκάουα, δήλωσε πως τα σχέδια του αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού να συλλαμβάνει και να επαναπροωθεί ινδονησιακά αλιευτικά σκάφη, που φέρουν οικονομικούς πρόσφυγες, παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τζακάρτα καθώς «τέτοια μονομερή μέτρα μπορεί να βλάψουν τη στενή διμερή συνεργασία και εμπιστοσύνη στην καταπολέμηση της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων».

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Κενυάτης κυβερνητικός αξιωματούχος παραδέχθηκε χτες μιλώντας στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» πως η κατάρρευση του εμπορικού κέντρου Γουεστγκέιτ την περσσμένη Τρίτη οφείλεται στη χρήση ρουκετών από τις ειδικές δυνάμεις του στρατού στην προσπάθειά τους να τερματίσουν την πολύνεκρη επίθεση ισλαμιστών της οργάνωσης «Αλ Σαμπάμπ».

ΚΙΝΑ - ΙΝΔΙΑ
Προχωράνε οι «μπίζνες» μονοπωλιακών ομίλων

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Νέα συνάντηση με τον Ινδό ομόλογό του, Σαλμάν Κχουρσίντ, είχε την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι, στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη. Κατά τη συνάντησή τους οι δύο ΥΠΕΞ επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική συνεργασία Κίνας - Ινδίας. Ο Κινέζος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις προσπάθειες, όπως είπε, που γίνονται ώστε να υπάρξει ένας οικονομικός δίαυλος απευθείας συνεργασίας που θα συνδέει την Κίνα, το Μπαγκλαντές, την Ινδία και τη Μιανμάρ, καθώς και στα σχέδια συνεργασίας των δύο χωρών όσον αφορά την ανάπτυξη του σιδηροδρομικού δικτύου, που αφορά τεράστιες επενδύσεις, αλλά και άλλα βιομηχανικά σχέδια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ