ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Σεπτέμβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ Π. ΦΥΣΣΑ ΣΤΟ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Συνεχίζονται οι καταθέσεις και οι έρευνες

Επιβεβαιώνεται η ύπαρξη και δεύτερου επιβάτη στο αυτοκίνητο του φονιά χρυσαυγίτη

Ο δολοφόνος του Π. Φύσσα κατά τη μεταφορά του πριν από μέρες στην Εισαγγελία Πειραιά
Ο δολοφόνος του Π. Φύσσα κατά τη μεταφορά του πριν από μέρες στην Εισαγγελία Πειραιά
Την ύπαρξη και δεύτερου ατόμου «με ξυρισμένο κεφάλι» επιβεβαιώνουν οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων της δολοφονίας του Π. Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Γ. Ρουπακιά. Σύμφωνα με στοιχεία της δικογραφίας, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο συνεπιβάτης του δράστη διέφυγε από το σημείο της δολοφονίας, αφού πρώτα έσπρωξε έναν αστυνομικό. Η εμπλοκή του στην υπόθεση δεν περιγράφεται σε καμιά κατάθεση αστυνομικού, αυξάνοντας τα ερωτήματα για την κατάθεσή του.

Στην κατάθεσή της, η αστυνομικός της ομάδας «Δίας» που συνέλαβε τον Ρουπακιά, ισχυρίζεται ότι όταν οι αστυνομικοί έφθασαν κοντά στο σημείο της συμπλοκής, είδαν 30 - 40 άτομα μαυροφορεμένα, με κράνη και ρόπαλα. Ωστόσο, ένας εξωτερικός φρουρός των φυλακών Κορυδαλλού, που συστήθηκε ως συνάδελφος, τους διαβεβαίωσε ότι τα πράγματα είχαν πια ηρεμήσει. Λίγο μετά, 10 - 15 από τα άτομα αυτά πήγαν στην Π. Τσαλδάρη, όπου σημειώθηκε η συμπλοκή.

«Φωνάξαμε να ηρεμήσουν», αναφέρει η αστυνομικός, σύμφωνα με τον Τύπο («Βήμα»), και συμπληρώνει ότι μόνο δύο συνέχισαν να συμπλέκονται. Η ίδια και ένας συνάδελφός της έσπευσαν να τους χωρίσουν. Στο σημείο αυτό, σύμφωνα με την κατάθεση, ο Παύλος Φύσσας είχε ήδη δεχτεί τη δολοφονική επίθεση από τον Γ. Ρουπακιά. Οπως υποστηρίζει, ο Παύλος Φύσσας υπέδειξε τον δράστη, ο οποίος συνελήφθη από δύο συναδέλφους της.

Μετά τη δημοσιοποίηση της κατάθεσης της αστυνομικού, ο σωφρονιστικός υπάλληλος που εμπλέκεται στην υπόθεση έστειλε αναφορά στο υπουργείο Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας ότι ήταν παρών στο επεισόδιο και προσπάθησε να συμβιβάσει τα πράγματα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης τον έθεσε τελικά χτες σε διαθεσιμότητα. Ο ιατροδικαστής, από την πλευρά του, φέρεται να διαβεβαιώνει στην κατάθεσή του ότι στο δράστη «δεν βρέθηκαν εξωτερικές κακώσεις (αμυχές, μώλωπες κ.λπ.)» καταρρίπτοντας τον ισχυρισμό του ότι του επιτέθηκαν και ότι βρισκόταν εν αμύνη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, επίσης σύμφωνα με τον Τύπο, αποχώρησε ο προϊστάμενος της Γ' Διεύθυνσης Αντικατασκοπίας της ΕΥΠ που είχε και τη γενική ευθύνη των ερευνών για τη δράση της Χρυσής Αυγής τους τελευταίους μήνες. Η Διεύθυνση κατηύθυνε τις παρακολουθήσεις μελών της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες για τυχόν έκνομες ενέργειες. Στοιχεία από αυτές τις έρευνες είχαν τεθεί υπόψη του αρμόδιου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Χαράλαμπου Βουρλιώτη.

Να σημειωθεί, ακόμη, ότι ποινική δίωξη για παράνομη οπλοκατοχή άσκησε χτες ο εισαγγελέας Ηρακλείου εναντίον δύο ατόμων, 34 και 27 χρόνων, και τους παρέπεμψε να δικαστούν στο Αυτόφωρο. Τα άτομα συνελήφθησαν προχτές για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων μετά από έρευνα που έγινε σε γραφείο της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στο Ηράκλειο.

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων όταν εναντίον προσώπων που τα διοικούν ή βουλευτών τους έχει ασκηθεί δίωξη για κακουργηματικές πράξεις. Χτες, τέλος, απαγορεύτηκε από την Αστυνομία η απογευματινή συγκέντρωση της λεγόμενης «Κοινότητας Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων» στο Σύνταγμα.

  • Ενα βίντεο με μια ανατριχιαστική μαρτυρία νεαρής κοπέλας που δέχτηκε επίθεση με μαχαίρι από χρυσαυγίτες, μία μέρα μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, έφερε στη δημοσιότητα χτες η εφημερίδα «Guardian», επειδή φορούσε μπλούζα με «αντιφασιστικό» μήνυμα. Οπως κατήγγειλε η ίδια, την πήγαν σε απόμερο μέρος, όπου της χάραξαν το πρόσωπο και τα χέρια, λέγοντας: «Εσείς οι αντιφασίστες έχετε πάρει πολύ αέρα».
Παρεμβάσεις σε φορείς της τοπικής διοίκησης

Παρέμβαση στο ΔΣ της ΚΕΔΕ έκανε η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Πειραιά, εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στη συζήτηση που έγινε για τη Χρυσή Αυγή. Η Ελ. Παντελάκη ανέδειξε τις ευθύνες που έχουν οι δήμαρχοι σε όλη την Ελλάδα όταν καλούσαν τους εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής στις εκδηλώσεις που διοργάνωναν. Ζήτησε ακόμα να μη μείνει η ΚΕΔΕ στη διαπίστωση ότι η Χρυσή Αυγή είναι νεοναζιστικό μόρφωμα, αλλά να δουν ποιος είναι ο πολιτικός του χαρακτήρας και ποιον εξυπηρετεί. Είπε ακόμα ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της Χρυσής Αυγής, είναι με όρους κινήματος, που θα οργανώσει τον κόσμο.

Την ίδια ώρα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής καταψήφισε το ψήφισμα καταδίκης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, όπως κατατέθηκε από τους εκλεγμένους περιφερειακούς σύμβουλους του ΚΚΕ. Αντ' αυτού, υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία δεύτερο κείμενο, το οποίο μεταξύ άλλων καλεί την κυβέρνηση «να δράσει συντονισμένα και αμείλικτα με όλες τις δομές της εναντίον του νεοναζιστικού μορφώματος, ώστε να τελειώνουμε οριστικά με τη Χρυσή Αυγή, γιατί δυστυχώς επί σειρά ετών οι κυβερνήσεις κώφευαν στη δολοφονική της δράση». Τόσο το ψήφισμα που υπερψηφίστηκε, όσο και το αντίστοιχο της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καταψήφισε η παράταξη «Αττική Οδός» του Θ. Πλεύρη.

Τέλος, παράσταση διαμαρτυρίας για τη δράση της Χρυσής Αυγής και τη στάση των τοπικών φορέων (Περιφέρεια - δήμος), έκαναν εκπρόσωποι της Λαϊκής Επιτροπής Ν. Τρικάλων. Σε υπόμνημα που παρέδωσαν στον αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων και το δήμαρχο Τρικκαίων ζητούν μεταξύ άλλων να μην καλούνται εκπρόσωποι της Χρυσής Αυγής σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες του Δήμου και της Περιφέρειας.

Εξόρμηση στα ΕΛΠΕ

Εξόρμηση στα ΕΛΠΕ και τους εργάτες της εταιρείας έκαναν χτες οι Κομματικές Οργανώσεις Πετρελαίων του ΚΚΕ, αποκαλύπτοντας το ρόλο της Χρυσής Αυγής ως δολοφονικής, ναζιστικής οργάνωσης. «Ο λαός έχει τη δύναμη. Οι μαζικές λαϊκές αντιδράσεις και συγκεντρώσεις με πρωτοπόρους τα συνδικάτα στη Νίκαια, το Κερατσίνι και άλλες πόλεις, έστειλαν τους φασίστες στις τρύπες τους. Να μην μπορούν να σταθούν σε εργοστάσιο και χώρο δουλειάς. Να στείλουμε τώρα τη σάπια ψευτοϊδεολογία τους στα σκουπίδια», σημειώνεται στην ανακοίνωση που μοίρασαν στους εργαζόμενους.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Αύριο, Κυριακή

-- Στις 11 π.μ. συγκέντρωση στο Περιστέρι στο ΚΥΒΕ (Εθν. Μακαρίου 1) με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Παιδεία και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Κανέλλα Γεωργοπούλου, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στα Ανω Λιόσια στο Α' ΚΑΠΗ (Φυλής 165), με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Παιδεία και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Δημήτρης Διοΐλης, στέλεχος του Κόμματος.

-- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση στο Χαϊδάρι στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου (πρώην ΝΕΛΕ), με θέμα: «Οι εξελίξεις στην Παιδεία και οι θέσεις του ΚΚΕ». Θα μιλήσει η Μαριάννα Οργέττα, Γραμματέας της ΤΕ Εκπαιδευτικών.

-- Στις 7 μ.μ. συγκέντρωση της ΤΕ Εμπορίου στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5Β) με θέμα: «Τα καθήκοντα των κομμουνιστών για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος». Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος της ΚΕ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταδικάζει την επίθεση στο «Πρώτο Θέμα»

Επίθεση στα γραφεία της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», στο Μαρούσι, εξαπέλυσε προχτές το βράδυ ομάδα αγνώστων. Πέταξαν μπογιές στο κτίριο, έσπασαν τζαμαρίες με βαριοπούλες και προκάλεσαν φθορές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Επίσης, φώναξαν συνθήματα κατά της αστυνομίας, των μέσων ενημέρωσης και των νεοναζί. Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του αναφέρει: «Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση στην εφημερίδα "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" που αντικειμενικά υπονομεύει την προσπάθεια για την ενίσχυση της λαϊκής πάλης και κινητοποίησης και βοηθάει όσους θέλουν να διαμορφώσουν κλίμα τρομοκρατίας απέναντι στο λαό». Ανακοινώσεις καταδίκης της επίθεσης εξέδωσαν κόμματα και φορείς.

Στο μεταξύ, επίθεση αγνώστων επιχειρήθηκε χτες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα στην πολυκατοικία όπου μένει ο αδελφός του Σίμου Κεδίκογλου και διατηρεί γραφείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Σε δηλώσεις του στο «Σκάι», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οι δράστες, οι οποίοι επέβαιναν σε μηχανάκια, συνεπλάκησαν με αστυνομικούς και τελικά τράπηκαν σε φυγή, χωρίς να κατορθώσουν να πλησιάσουν την πολυκατοικία. Η Αστυνομία προχώρησε σε έξι προσαγωγές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ