ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ο λαός εγκλωβισμένος σε αλλότρια συμφέροντα

53 νεκροί σε συγκρούσεις το τελευταίο 48ωρο

Από τις συγκρούσεις στο Κάιρο
Από τις συγκρούσεις στο Κάιρο
ΚΑΪΡΟ.--

Σε ολοένα μεγαλύτερο διχασμό φαίνεται να βυθίζεται η Αίγυπτος μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που σημάδεψαν, την Κυριακή, τους γιορτασμούς που ο στρατός είχε οργανώσει για την 40ή επέτειο του πολέμου του Γιομ Κιπούρ (τη νικητήρια αραβική επίθεση κατά του Ισραήλ κατά την οποία ανακτήθηκε η χερσόνησος του Σινά). Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, με τα σοβαρότερα επεισόδια να σημειώνονται στο Κάιρο, όπου υπήρξαν οι 40 από τους συνολικά 53 νεκρούς ενώ σε όλη τη χώρα τραυματίστηκαν 271 άνθρωποι. Τα θύματα στην πλειοψηφία τους είναι υποστηρικτές των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» αλλά και αντίπαλοί τους και κάποιοι στρατιώτες. Η κλιμάκωση των συγκρούσεων είναι το αποτέλεσμα της ενδοαστικής αντιπαράθεσης για τον έλεγχο του σημαντικού πλούτου της χώρας, όπου λαϊκός κόσμος σκοτώνεται χειραγωγούμενος από αλλότρια συμφέροντα.

Ο αιγυπτιακός στρατός είχε χαρακτηρίσει «τρομοκράτη και υποκινούμενο από εχθρικές δυνάμεις» όποιον θα διαδήλωνε τη συγκεκριμένη μέρα. Επίσης χτες σημειώθηκαν τρεις επιθέσεις κατά στόχων που συνδέονται με το στρατό. Στην πόλη ελ Τορ, κοντά στο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, στην Ερυθρά Θάλασσα (στη νότια Χερσόνησο του Σινά), καμικάζι ανατινάχθηκε στην έδρα των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώνοντας τρεις στρατιώτες και τραυματίζοντας 55. Κοντά στην Ισμαηλίγια άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά στρατιωτικής περιπόλου σε αυτοκίνητο σκοτώνοντας έξι στρατιώτες. Εντούτοις, ως σοβαρότερη θεωρείται η επίθεση με ρουκέτα κατά του κέντρου δορυφορικών τηλεπικοινωνιών, στο κέντρο του Καΐρου, όπου σημειώθηκαν ελάχιστες ζημιές αλλά συμβολικά έχει ποιοτική διαφορά σε σχέση με τις άλλες επιθέσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μουχάμαντ Ιμπραχίμ, υποστήριξε ότι στόχος των δραστών των επιθέσεων είναι «να αποπροσανατολίσουν και να προκαλέσουν αστάθεια» και εκτίμησε ότι «είναι στα όριά τους». Εντούτοις, απέφυγε να προβεί σε ευθεία σύνδεση των αιματηρών διαδηλώσεων με τις επιθέσεις, δηλαδή των «Αδελφών Μουσουλμάνων» με τους ένοπλους ισλαμιστές που συνήθως κάνουν τέτοιες επιθέσεις, αν και τώρα δεν υπάρχει ακόμη ανάληψη ευθύνης. Ταυτόχρονα, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Α. Μανσούρ, μετέβη στη Σ. Αραβία για «να ευχαριστήσει για τη σταθερή υποστήριξη».

ΣΥΡΙΑ
Ικανοποίηση ΗΠΑ - Ρωσίας για την εφαρμογή της συμφωνίας

ΓΕΝΕΥΗ - ΜΠΑΛΙ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Εξαιρετική πρώτη ημέρα» χαρακτήρισε την Κυριακή, οπότε άρχισε η διαδικασία καταστροφής του συριακού χημικού οπλοστασίου, πηγή προσκείμενη στους επιθεωρητές του Οργανισμού Απαγόρευσης Χημικών Οπλων, που έχουν ρόλο επιτηρητή. Για «συνεργάσιμη συριακή ηγεσία» και «πολύ εποικοδομητικές συνομιλίες» έκαναν λόγο ορισμένοι από τους επιθεωρητές, που επέστρεψαν ήδη στη βάση τους στη Χάγη, προκειμένου να εξετάσουν και να διασταυρώσουν τις αναρίθμητες λίστες με στοιχεία που τους έδωσαν οι συριακές αρχές.

Για «πολύ καλή αρχή» μίλησε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος εκτίμησε ότι μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ και η Ρωσία «είναι πολύ ικανοποιημένες» από την πορεία εφαρμογής της απόφασης για το συριακό χημικό αφοπλισμό και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ταχεία εφαρμογή των αποφάσεων, όπως ακριβώς έπρεπε, και αυτό δεν μπορεί παρά να πιστωθεί στη συριακή ηγεσία. Σχολιάζοντας την επιτευχθείσα πρόοδο, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς, τόνισε ότι «φαίνεται μια αυστηρή προσαρμογή της συριακής ηγεσίας στις δεσμεύσεις της», αλλά για να επιτευχθεί πραγματικά πρόοδος, αυτό εξαρτάται και από τις χώρες που στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς, οι οποίες θα πρέπει να τους πείσουν να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών, χωρίς όρους.

Ο Τζ. Κέρι συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης Ασίας - Ειρηνικού που διεξάγεται στο Μπαλί, και φέρεται να συζήτησαν κυρίως για τρόπους επιτάχυνσης της πραγματοποίησης της διεθνούς συνόδου, πιθανόν μέσα στο Νοέμβρη, για την εξεύρεση πολιτικής λύσης, γνωστής με την επωνυμία «Γενεύη ΙΙ».

Ως προς τη συγκεκριμένη προοπτική, και πάλι αρνητική, ουσιαστικά, εμφανίστηκε η αντικαθεστωτική «Ελεύθερη Συριακή Συμμαχία», που έχει συσταθεί με τη στήριξη των ιμπεριαλιστών. Σε επίπεδο μαχών, ο συριακός στρατός ανακατέλαβε μετά από δύο μήνες έναν, κομβικής σημασίας, δρόμο στην έρημο που διασφαλίζει την επαφή με την πόλη Χαλέπι, άρα και τον ευκολότερο ανεφοδιασμό της.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ - ΣΥΝΟΔΟΣ APEC
Με το βλέμμα στις επενδύσεις κεφαλαίων

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Περισσότερες επενδύσεις και καλύτερα έργα υποδομής στις 21 χώρες μέλη του Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC) ζήτησε ο Ινδονήσιος πρόεδρος Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουντχογιόνο κηρύσσοντας την Κυριακή έναρξη της διάσκεψης κορυφής του οικονομικού οργανισμού στη νοτιοανατολική νήσο Μπαλί που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή 10 αρχηγών κρατών (ανάμεσά τους οι πρόεδροι των Ρωσίας, Κίνας, Ιαπωνίας, Νότιας Κορέας και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ), 1.200 ανώτατων διευθυντικών στελεχών μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων χωρών της ευρύτερης περιοχής.

Ο Ινδονήσιος πρόεδρος κλείνοντας το μάτι στο μεγάλο διεθνές κεφάλαιο σημείωσε τη «σημασία του ιδιωτικού τομέα για την οικονομία, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας» θεωρώντας ότι έτσι θα δημιουργηθούν «τεράστιες ευκαιρίες για την ταχεία ανάπτυξη της μεσαίας τάξης».

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παίρνοντας χτες το λόγο στη διάσκεψη του APEC εστίασε στη βελτίωση της «ποιότητας και αποτελεσματικότητας» της καπιταλιστικής ανάπτυξης στην Κίνα, προτείνοντας τη θέσπιση «δομικών αλλαγών ακόμη και σε βάρος της ταχύτητας». Επισήμανε έτσι τη σπουδαιότητα της «αειφόρου ανάπτυξης» προσθέτοντας ότι «...η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας είναι ένα σκόπιμο αποτέλεσμα των ρυθμιστικών μας πρωτοβουλιών».

Κατά τα άλλα διακήρυξε ότι η Κίνα είναι εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Νωρίτερα, το Επιχειρηματικό Συμβούλιο του APEC (ABAC) άσκησε πιέσεις στις κυβερνήσεις των 21 χωρών-μελών (που αποτελούν το 54% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 48% του παγκόσμιου εμπορίου, για ενίσχυση των χρηματαγορών) να αυξήσουν την καπιταλιστική ανάπτυξη στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού με την υιοθέτηση μίας «πιο φιλόδοξης ατζέντας εμπορικών συναλλαγών, επενδύσεων και υπηρεσιών» δίνοντας έμφαση σε επενδύσεις για περιφερειακά έργα υποδομών.

Τα τελικά αποτελέσματα της διάσκεψης, που ολοκληρώθηκε χτες, αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Κριτική» από το ΝΑΤΟ

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Μετά τις ΗΠΑ, και το ΝΑΤΟ εξέφρασε την «ανησυχία» του για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε συμπαραγωγή πυραυλικών συστημάτων με την κινεζική εταιρεία CPMIEC, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις ΗΠΑ. Σε δηλώσεις του ο γγ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, χαρακτήρισε την τουρκική απόφαση αντίθετη με τις συμβατικές υποχρεώσεις της ως κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ, επικαλούμενος θέμα συμβατότητας των κινεζικών συστημάτων με αυτά των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ. Ο Τούρκος Πρόεδρος, Αμπντουλάχ Γκιουλ, υποστήριξε ότι η απόφαση δεν είναι οριστική και η «Τουρκία είναι πρωταρχικά μέλος του ΝΑΤΟ», ωστόσο στη συνέχεια ο υπουργός Αμυνας, Ισμέρ Γιλμάζ, χαρακτήρισε την κινεζική προσφορά την πλέον συμφέρουσα.

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Γαλλικές μπίζνες με όπλα

ΡΙΑΝΤ.--

Για τρίτη φορά, από τον περασμένο Μάη, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζαν Υβ λε Ντριάν, βρίσκεται στη σαουδαραβική πρωτεύουσα, για να συζητήσει εξοπλιστικές και στρατιωτικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων με τη βασιλική ηγεσία. Ο λε Ντριάν, που είχε ήδη τις πρώτες του συναντήσεις με τον ομόλογό του πρίγκιπα διάδοχο Σαλμάν μπιν Αμπντούλ Αζίζ, διέρρεε σε γαλλικά ΜΜΕ ότι η σαουδαραβική πλευρά του επιβεβαίωσε, ήδη, ότι έχει σχεδόν αποφασίσει να δώσει σε γαλλικές εταιρείες τη διαδικασία συντήρησης τεσσάρων φρεγατών και δύο πλοίων ανεφοδιασμού, που διαθέτει από τη δεκαετία του '80. Στη συμφωνία, που αποτιμάται στα 1,49 δισεκατομμύρια δολάρια, εμπλέκονται οι γαλλικές εταιρείες κατασκευής όπλων και οπλικών συστημάτων DCNS, Thales και MBDA. Επίσης, στα «παζάρια» βρίσκεται και μια άλλη συμφωνία, ύψους 2,72 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ανάληψη, από γαλλικές εταιρείες, της αναβάθμισης της σαουδαραβικής αεράμυνας, στην οποία περιλαμβάνεται και η προμήθεια του σαουδαραβικού στρατού με ρουκέτες εδάφους - αέρος τύπου Crotale.

ΒΙΕΤΝΑΜ
Στις 13 Οκτώβρη η κηδεία του στρατηγού Γκιαπ

Στις 13 Οκτώβρη θα γίνει η κηδεία του στρατηγού Βο Νγκιεν Γκιαπ, του θρυλικού στρατιωτικού ηγέτη που οδήγησε το λαϊκό στρατό του Βιετνάμ στη νίκη ενάντια στους Ιάπωνες, Γάλλους και Αμερικανούς ιμπεριαλιστές, ανακοίνωσε την Κυριακή το Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ.

Η σορός του λαμπρού αυτοδίδακτου στρατηγού, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών, θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα μια μέρα πριν και η τελετή θα γίνει στο Ανόι και η κηδεία και ταφή στην επαρχία Κουάνγκ Μπινχ, με τις υψηλότερες κρατικές τιμές.

Η ΚΕ του ΚΚΕ απέστειλε μήνυμα για το θάνατο του στρατηγού Γκιαπ προς την ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Βιετνάμ, όπου σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ο σύντροφος Βο Νγκιεν Γκιαπ από πολύ μικρή ηλικία συνδέθηκε με το επαναστατικό κίνημα και συμμετείχε στην παράνομη επαναστατική δραστηριότητα, για την οποία διώχτηκε και φυλακίστηκε. Συνδέθηκε με το κομμουνιστικό κίνημα και σε όλη του τη ζωή υπηρέτησε τα κομμουνιστικά ιδανικά, στις μάχες κατά των γαλλικών, γιαπωνέζικων κι αμερικανικών ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων, αλλά και στην οικοδόμηση του νέου σοσιαλιστικού Βιετνάμ, από διάφορες κυβερνητικές και κομματικές θέσεις που του ανέθεσε το Κόμμα και ο λαός του Βιετνάμ, ως υπουργός Εσωτερικών και Αμυνας, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Βιετνάμ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βιετνάμ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ