ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΛΑΜΙΑ
Ποινές φυλάκισης σε αγωνιζόμενους μαθητές!

Η επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών που αγωνίζονται έφτασε σε σημείο να σέρνονται στο δικαστήριο και να καταδικάζονται μαθητές στη Λαμία επειδή έκαναν κατάληψη! Αργά το βράδυ της Δευτέρας, στο υπό κατάληψη εσπερινό 1ο ΕΠΑΛ Λαμίας, η αστυνομία παρουσία εισαγγελέα συνέλαβε 20 μαθητές. Σε κινητοποίηση ενάντια στην απόφαση και στον αυταρχισμό καλούν σήμερα στις 11 το μεσημέρι οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ που διοργανώνουν συγκέντρωση στην πλατεία πάρκου, ενώ συμπαράσταση στους μαθητές εξέφρασαν και οι καθηγητές.

Από τους 20 συλληφθέντες, οι 12 μαθητές μετά από παρέμβαση γονιών αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ για τους 8 ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία. Χωρίς την παρουσία δικηγόρου τρεις από τους μαθητές οδηγήθηκαν στο δικαστήριο με την κατηγορία της διατάραξης υπηρεσιακής ειρήνης κατά συναυτουργία καταδικάστηκαν σε 20 μέρες φυλάκισης και άλλοι τρεις μαθητές από άλλα σχολεία καταδικάστηκαν σε 4 μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή. Δύο αθωώθηκαν. Σημειώνεται ότι στο σχολείο δεν εντοπίστηκαν φθορές από την κατάληψη, ενώ η εξέλιξη στο 1ο ΕΠΑΛ ήρθε μετά από μία σειρά προσπαθειών τρομοκράτησης των μαθητών στη Λαμία, αλλά και στην υπόλοιπη Φθιώτιδα, οι οποίοι προχώρησαν σε καταλήψεις των σχολείων τους, καθώς, όπως καταγγέλλεται, η αστυνομία έδινε συχνά το «παρών» στα υπό κατάληψη σχολεία δημιουργώντας κλίμα φόβου.

Να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο ΕΠΑΛ, του οποίου την «υπηρεσιακή ειρήνη» διατάραξαν οι μαθητές, απολύθηκαν καθηγητές 46 ειδικοτήτων, με αποτέλεσμα οι μαθητές να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα, ενώ δεν υπάρχουν ούτε βιβλία.

Καταγγελία από εκπαιδευτικούς και σπουδαστές

Σε σχετική ανακοίνωσή της για τα γεγονότα, η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών θέτει το ερώτημα ποιο ήταν το αμάρτημα των μαθητών και καλεί «τους δικαστικούς, τους ένστολους πολίτες των σωμάτων ασφαλείας, τους δ/ντές των σχολείων που βάζουν εμπόδια στη μαζική δράση μαθητών, να βγάλουν τις ταξικές παρωπίδες που τους έχει φορέσει το σύστημα. Να πάψουν να είναι και θύτες και θύματα. Να συνειδητοποιήσουν ότι υπηρετούν τη νομιμότητα του άδικου, τη νομιμότητα της ταξικής εκμετάλλευσης και να πορευθούν με το δίκιο των πολλών».

Τη σύλληψη και την καταδίκη των μαθητών καταγγέλλει και ο Σύλλογος Σπουδαστών του ΤΕΙ Λαμίας που καλεί σπουδαστές και κατοίκους να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους μαθητές και να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο που διοργανώνουν σήμερα οι μαθητές.

ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Με κινητοποίηση απάντησαν στην αστυνομική εισβολή

Καταγγελία του Νομαρχιακού Συμβουλίου Καστοριάς της ΚΝΕ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση των μαθητών
Από τη χτεσινή κινητοποίηση των μαθητών
Με αποχή από τα μαθήματα και μαζική - μαχητική πορεία προς το κτίριο της αντιπεριφέρειας Καστοριάς, οι μαθητές του 1ου, 2ου, 3ου ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Καστοριάς έδωσαν αγωνιστική απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τους τρομοκρατήσει στέλνοντας την αστυνομία στα σχολειά τους.

Οι μαθητές των τριών ΓΕΛ που στεγάζονται σε ένα σχολικό συγκρότημα, και οι μαθητές του ΕΠΑΛ, τη Δευτέρα προχώρησαν σε κατάληψη, απαιτώντας να μην περάσει το νομοσχέδιο για το «νέο Λύκειο», να μην προχωρήσουν οι απολύσεις - διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών, οι καταργήσεις ειδικοτήτων καθώς και φθηνό πετρέλαιο για όλο το λαό. Οπως καταγγέλλουν οι μαθητές, το βράδυ, άνδρες της ΟΠΚΕ μπήκαν στο σχολικό συγκρότημα των τριών ΓΕΛ και πραγματοποίησαν σωματικούς ελέγχους σε μαθητές, με το πρόσχημα ότι ψάχνουν να βρουν ναρκωτικά και απειλούσαν τους μαθητές. Με το κλίμα τρομοκρατίας που δημιούργησαν, ανάγκασαν τους μαθητές να φύγουν από το σχολείο και να λήξουν την κατάληψη.

Η χτεσινή εισβολή ήρθε σε συνέχεια της προκλητικής παρουσίας της αστυνομίας με περιπολικό μέσα στην αυλή του 1ου ΓΕΛ την περασμένη Πέμπτη και την αδικαιολόγητη παρουσία αστυνομικών δυνάμεών κάθε πρωί απέναντι από τα σχολεία.

Οι μαθητές, με τη μαζική και μαχητική χτεσινή κινητοποίησή τους απάντησαν στην κρατική καταστολή και κάλεσαν γονείς και εκπαιδευτικούς να σταθούν στο πλευρό τους.

Τη νέα επιχείρηση τρομοκράτησης των μαθητών καταγγέλλει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Καστοριάς της ΚΝΕ. Σε ανακοίνωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Την ώρα που η επίθεση ενάντια στο λαό δυναμώνει, η κυβέρνηση προσπαθεί να τρομοκρατήσει όποιο νέο τολμά έστω και να σκεφτεί να σηκώσει το κεφάλι. Από ό,τι φαίνεται οι δυνάμεις της Αστυνομίας συνεχίζουν με απαράμιλλο ζήλο να υλοποιούν το δόγμα "Νόμος και Τάξη".

Καταγγέλλουμε αυτές τις απαράδεκτες τακτικές εναντίον των λαϊκών αγώνων. Καλούμε το λαό να καταδικάσει την καταστολή του μαθητικού, του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Να περιφρουρήσει με κάθε τρόπο τα συνδικαλιστικά, τα δημοκρατικά δικαιώματα του λαού.

Καλούμε τους μαθητές να συνεχίσουν τον αγώνα τους πιο εντατικά και μαζικά, με συμμετοχή όλων στις αποφάσεις, με εναλλαγή των μορφών πάλης και περιφρούρηση του αγώνα τους. Να κλιμακώσουν την οργάνωση της πάλης και να συντονιστούν με κοινό αγώνα γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές».

ΠΕΡΑΜΑ
Αμεση αντίδραση από γονείς - μαθητές ενάντια στην τρομοκράτηση

Τηλεφωνικές κλήσεις από διευθυντές σχολείων του Περάματος και αστυνομία, έχουν δεχτεί τις τελευταίες μέρες δεκάδες γονείς - οι περισσότεροι είναι μέλη ΔΣ των Συλλόγων Γονέων από σχολεία της πόλης - με τις οποίες καλούνται στο Αστυνομικό Τμήμα για να καταθέσουν σχετικά με τις μαθητικές καταλήψεις που έγιναν στα σχολεία την περασμένη βδομάδα! Χτες το πρωί, έγινε δυναμική παρέμβαση από αντιπροσωπεία των Συλλόγων Γονέων και την Ενωση Γονέων Περάματος στο Αστυνομικό Τμήμα, όπου ο αξιωματικός υπηρεσίας τους είπε ότι η πρόσκληση γίνεται λόγω εισαγγελικής παραγγελίας.

Μαθητές των δύο Λυκείων του Περάματος την προηγούμενη βδομάδα είχαν προχωρήσει σε καταλήψεις των σχολείων τους για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις κτιριακές υποδομές, τα κενά σε εκπαιδευτικούς, ενάντια στο νόμο - έκτρωμα για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, συνολικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική. Από την περασμένη βδομάδα μέχρι και χτες το πρωί, κάποιοι διευθυντές σχολείων αλλά και αστυνομικοί παίρνουν τηλέφωνα στους γονείς για να «πειστούν» να καταθέσουν «για τυχόν φθορές στη διάρκεια της κατάληψης ή βιαιοπραγίες μεταξύ των μαθητών». Εφτασαν μάλιστα να καλέσουν και γονείς του 3ου Γυμνασίου Περάματος όπου οι μαθητές συμβολικά «έβαλαν λουκέτο» στην καγκελόπορτα του σχολείου για μία και μόνο ώρα!

Κανείς από τους γονείς δε δέχτηκε να καταθέσει, αμέσως απευθύνθηκαν στην Ενωση Γονέων και χτες έγινε η πρώτη κινητοποίηση.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Να βρουν τοίχο από μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς

Σε κοινή ανακοίνωσή τους για τον αυταρχισμό απέναντι στους μαθητές της Λαμίας, η Τομεακή Οργάνωση Φθιώτιδας του ΚΚΕ και η Νομαρχιακή Οργάνωση Φθιώτιδας της ΚΝΕ κάνουν λόγο για απίστευτη σκληρότητα και αυταρχισμό απέναντι σε μαθητές.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καταγγέλλει το όργιο αυταρχισμού που εξαπέλυσαν οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές της Λαμίας στο 1ο ΕΠΑΛ της πόλης με πρόσχημα τη διατάραξη της κοινής ησυχίας.

Καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε τις 20 προσαγωγές μαθητών, την αυτόφωρη διαδικασία και σύλληψη των 8 και την πρωτοφανή καταδίκη των 6 από είκοσι μέρες έως και 4 μήνες... και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι μαθητές δικάστηκαν χωρίς καν την παρουσία δικηγόρου.

Τους κράτησαν πίσω από τα κάγκελα για μια μέρα, τους δίκασαν και τους έριξαν ποινές, γιατί πάλευαν για το αυτονόητο, για τα δικαιώματά τους στη μόρφωση και τη ζωή, για το δικαίωμά τους να μάθουν μια τέχνη. Τους καταδίκασαν γιατί πάλευαν για το δικαίωμά τους να μην κλείσει το σχολείο τους, καθώς μετά την απόφαση της κυβέρνησης για διαθεσιμότητα 2.000 εκπαιδευτικών καταργήθηκαν μια σειρά ειδικότητες.

Αυτό είναι το "αδίκημα" που διέπραξαν... πάλευαν με τα οξυμένα προβλήματα που η ίδια η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δημιούργησε καταδικάζοντάς τους στην αμορφωσιά και τη φτώχεια.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η τρομοκράτηση των αγωνιστών μαθητών, των μαθητών που σηκώνουν κεφάλι ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια. Αυτή έχει την πρώτη ευθύνη. Στόχος τους να συνεχίζουν διά πυρός και σιδήρου την αντιλαϊκή τους πολιτική, να καταστείλουν τους αγώνες, να διαμορφώσουν κλίμα τρομοκρατίας για να σταματήσει κάθε αγωνιστική διάθεση στο μαθητικό κίνημα.

ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟΙΧΟ. Να συναντήσουν απέναντί τους το μαζικό, οργανωμένο, συντονισμένο αγώνα όλων των μαθητών των ΕΠΑΛ, των μαθητών των Ενιαίων Λυκείων, των γονιών, των εκπαιδευτικών, όλων των εργαζομένων.

Καλούμε τον εργαζόμενο λαό και τους νέους της πόλης να καταδικάσουν με κάθε τρόπο τον αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης, να συμπαρασταθούν στο δίκαιο αγώνα των μαθητών.

Καλούμε όλες και όλους στο συλλαλητήριο αύριο (σ.σ. σήμερα) Τετάρτη 11.00 π.μ. στην πλατεία Πάρκου στη Λαμία».

ΘΕΡΜΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συγκέντρωση για τη μεταφορά μαθητών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας, σήμερα στις 6 το απόγευμα στα Πράσινα Φανάρια (περιοχή αεροδρομίου) προγραμματίζει η Ενωση Γονέων Θέρμης σε συνεργασία με τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, απαιτώντας λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών ώστε να σταματήσουν να χάνουν μαθήματα ή να θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να καταφέρουν να φτάσουν στο σχολείο.

Σοβαρές καταγγελίες για τραμπουκισμούς

Σοβαρότατες καταγγελίες για επίθεση εξωσχολικού ενήλικα σε μαθητές στο υπό κατάληψη 6ο Γυμνάσιο Καλλιθέας είδαν χτες το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα που επικαλούνται μαρτυρίες μαθητών και δηλώσεις γονιών, άγνωστος επιχείρησε να κόψει με σουγιά το δίχτυ το οποίο χρησιμοποίησαν οι μαθητές για να δέσουν θρανία, μπήκε στο προαύλιο, απείλησε μαθητές με το ίδιο μαχαίρι και χτύπησε μαθητές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ