ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει ανισότιμη μεταχείριση απ' το Γραφείο του ΕΚ στην Ελλάδα

Με επιστολή, απευθύνεται μεταξύ άλλων και στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου

Τη συστηματική αποσιώπηση από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, των θέσεων και των πρωτοβουλιών του ΚKE, των δραστηριοτήτων και των παρεμβάσεων των ευρωβουλευτών και στελεχών του Kόμματος, που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Oμάδα του KKΕ με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Mάρτιν Σουλτς και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει επανειλημμένα εκφράσει τη διαμαρτυρία της στους υπεύθυνους του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, για το γεγονός ότι η δραστηριότητα του ΚΚΕ, οι παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών και στελεχών του, οι θέσεις και οι πρωτοβουλίες του Κόμματος που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που καλύπτονται εκτενώς από το "Ριζοσπάστη", αγνοούνται και αποκρύπτονται συστηματικά στη σχετική αποδελτίωση των δημοσιευμάτων του Τύπου που διενεργεί το Γραφείο του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Σε αντίθεση με τη δραστηριότητα των άλλων πολιτικών κομμάτων και των ευρωβουλευτών τους που παρουσιάζεται πλήρως και ανελλιπώς, ακόμη και παραπολιτικά σχόλια, χωρίς καμία σημασία για τα λαϊκά προβλήματα. Για το λόγο αυτό μάλιστα, στις 19-3-2009 είχαμε απευθύνει στους αρμόδιους του Γραφείου επιστολή μας, με την οποία εκφράζαμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την κραυγαλέα αυτή ανισότιμη μεταχείριση του ΚΚΕ, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία.

Παρά τις επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες μας, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, συνεχίζει την ίδια τακτική, με τελευταίο κρούσμα την αποδελτίωση της 7-10-2013, στην οποία δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά στο άρθρο της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, που δημοσιεύτηκε στο "Ριζοσπάστη της Κυριακής" της 6-10-2013, με τίτλο "Ευρωεκλογές 2014 - Η Στρατηγική της πλουτοκρατίας για τη χειραγώγηση λαϊκών συνειδήσεων". Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο άρθρο, όπως και γενικότερα οι θέσεις, οι παρεμβάσεις και η δράση του ΚΚΕ, η σθεναρή αντίθεσή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η αποκάλυψη του αντιλαϊκού χαρακτήρα της, ενοχλούν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, γι' αυτό και συστηματικά τις αποσιωπά και τις αποκρύπτει.

Καταγγέλλουμε στους εργαζόμενους αυτή την συστηματική και σκόπιμη, ανισότιμη μεταχείριση του ΚΚΕ από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα. Διαβεβαιώνουμε την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, ότι το ΚΚΕ θα εντείνει την πάλη του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των μονοπωλίων της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων, για την αποδέσμευση της χώρας από τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής διακρατικής ένωσης του κεφαλαίου, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, με το λαό στην εξουσία και κυρίαρχο στην οικονομία».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ζητάει ανταλλάγματα για τη Χάλκη

ΑΓΚΥΡΑ.--

Μπαράζ δηλώσεων, με τις οποίες θέτει ως όρο για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, την ανακαίνιση δύο τζαμιών στην Αθήνα και την εκλογή των μουφτήδων στη Θράκη, κάνει ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τις τελευταίες μέρες. Ο Ρ. Ερντογάν μίλησε χτες στην κοινοβουλευτική του ομάδα για «επιστροφή» των δύο τζαμιών της Αθήνας, τα οποία χαρακτήρισε «οθωμανική κληρονομιά», υποστηρίζοντας ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής «είναι για μας θέμα στιγμής - αλλά αν πρόκειται να επιστρέψουμε κάτι, έχουμε το δικαίωμα να περιμένουμε κι εμείς κάποια επιστροφή».

Μίλησε ακόμα για «τουρκική κοινότητα» στη Θράκη και υποστήριξε ότι η Τουρκία κάνει βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται, σύμφωνα με τον ίδιο, μονομερώς. Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας στις νέες δηλώσεις Ερντογάν, υποστήριξε ότι «η ελληνική θέση είναι ξεκάθαρη, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και κάθε περαιτέρω συζήτηση καθίσταται αντιπαραγωγική».

Από τη Δευτέρα μέχρι και σήμερα, επίσκεψη στην Ελλάδα πραγματοποιεί ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Εγκεμέν Μπαγίς. Σύμφωνα εξάλλου με πληροφορίες, η συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά ορίστηκε για την Παρασκευή 11 Οκτώβρη, στην Αθήνα. Ο Ν. Αναστασιάδης θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΑΘΗΝΑΣ
Κόπτεται για τα επιχειρηματικά κυκλώματα των ακινήτων

Νέα «κίνητρα» και φοροελαφρύνσεις για τα επιχειρηματικά κυκλώματα που κερδοσκοπούν με ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας, ζήτησε ο εκλεγμένος με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγων/ΔΡΑΣΗΣ δήμαρχος Αθηναίων, μιλώντας σε συνέδριο για την κτηματαγορά.

Ανάμεσα σε άλλα είπε: «Συμπληρωματικά με την πολιτική του Δήμου για τη δημιουργία και εφαρμογή επενδυτικών κινήτρων στην περιοχή του κέντρου της πόλης, θα πρέπει να οριστικοποιηθεί με ευνοϊκότερους όρους για τους ιδιοκτήτες και δυνητικούς επενδυτές, το ευρύτερο πλαίσιο φορολογίας της ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα (...) Επιβάλλεται, συνεπώς, η θεσμοθέτηση ενός πλαισίου, με στόχο την ενίσχυση επενδύσεων στην ακίνητη περιουσία στο κέντρο της πόλης».

Το ενδιαφέρον της δημοτικής πλειοψηφίας έρχεται ενώ λαϊκές γειτονιές του κέντρου αφέθηκαν από κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές σκόπιμα στην παρακμή και υποβάθμιση. Λαϊκά στρώματα αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν λόγω π.χ. έλλειψης βασικών υποδομών, ακίνητα αγοράστηκαν «μπιρ-παρά» από τέτοιους ευώνυμους «επενδυτές», που τώρα, αναμένοντας αναπλάσεις με δημόσιο χρήμα κι ελπίζοντας σε «κίνητρα» σαν αυτά που ζητά ο δήμαρχος, σκοπεύουν να βγάλουν την επένδυσή τους στο πολλαπλάσιο.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Με θέμα: «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη διέξοδο από την κρίση, για τη λαϊκή πάλη ενάντια στη φασιστική Χρυσή Αυγή», διοργανώνονται συγκεντρώσεις από ΚΟ του ΚΚΕ.

Σήμερα, Τετάρτη

  • Στις 7 μ.μ. στα Ανω Πατήσια, πλατεία Αγ. Βαρβάρας, με ομιλητή το Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Στις 7 μ.μ. στη Δραπετσώνα, στο Δημαρχείο, με ομιλητή το Σάββα Τσιμπόγλου, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 7 μ.μ. στο Καματερό, πλατεία Γεροβουνού, με ομιλητή τον Πέτρο Αλέπη, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 7 μ.μ. στην Αγ. Βαρβάρα στο 1ο ΚΑΠΗ, με ομιλητή τον Κώστα Ζιώγα, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 7:30 μ.μ., στην Καλλιθέα, πλατεία Δαβάκη, με ομιλητή τον Χρήστο Κατσώτη, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 6:30 μ.μ. στη Νίκαια, πλατεία Αγ. Τριάδας, με ομιλήτρια τη Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 7 μ.μ. στο Ιλιον, πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (πίσω από το Δημαρχείο) με ομιλητή τον Γιώργο Πέρρο, μέλος της ΚΕ.
  • Στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ασπροπύργου, με ομιλητή τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος της ΚΕ.
Εκδηλώσεις για τη Μάχη της Ηλεκτρικής

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και του ΚΚΕ για τους πεσόντες στη Μάχη της Ηλεκτρικής, που κορυφώνονται την Κυριακή 13/10, στις 10 π.μ. με συγκέντρωση στην πλατεία Δημαρχείου (Κερατσίνι) και πορεία στο μνημείο της Ηλεκτρικής. Θα χαιρετίσει ο Γ. Μανουσογιαννάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Επίσης, θα χαιρετήσει εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ, θα κατατεθούν στεφάνια και θα γίνει προσκλητήριο νεκρών.

  • Σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Σαμαράκης» (Μικράς Ασίας και Παπαναστασίου) θα γίνει εκδήλωση για τη συμμετοχή των γυναικών στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Γ. Παπαοικονόμου «Το Δόκανο» και θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα.
  • Αύριο Πέμπτη, το πρωί, προγραμματίζεται επίσκεψη μαθητών στα γραφεία του Παραρτήματος και μετάβαση στο μνημείο των Ηρώων εντός και εκτός του εργοστασίου της ΔΕΗ.
  • Την Παρασκευή 11/10, στις 5 μ.μ., θα γίνουν στεφανώματα στις πλάκες των Κερατσινιωτών αγωνιστών που έπεσαν σε διάφορα σημεία της πόλης. Σημείο συνάντησης, Κωνσταντινουπόλεως και Αγίας Σοφίας.
  • Το Σάββατο 12/10, στις 10.30 π.μ. στο νεκροταφείο, δέηση στο κενοτάφιο των Αγωνιστών και στις 11.30 π.μ. κατάθεση στεφάνου στο άγαλμα του αντάρτη του ΕΛΑΣ στην πλατεία Νίκης των Λαών στην Αμφιάλη.
ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ - ΙΔΡΥΣΗ ΕΑΜ
Τη Δευτέρα η εκδήλωση στα Προπύλαια

Διοργανώνουν η ΚΕ του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Η ΚΕ του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) διοργανώνουν συγκέντρωση, τη Δευτέρα 14/10, στις 6 το απόγευμα, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, για να τιμήσουν την Απελευθέρωση της Αθήνας (12/10/1944) και την 72η επέτειο της ίδρυσης του ΕΑΜ. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Το Σάββατο 12/10, στις 10.30 το πρωί, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ θα καταθέσει στεφάνια στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ