ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ
Θέλουν πλήρη υπαγωγή της έρευνας στις ανάγκες του κεφαλαίου

Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις στο «Ελληνικό Φόρουμ Καινοτομίας»

Η επιτάχυνση στην πλήρη υπαγωγή της επιστημονικής έρευνας και γνώσης στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου αναδείχτηκε ως πρόταγμα κυβέρνησης, ΕΕ και μεγαλοεπιχειρηματιών, κατά τη διάρκεια του «Ελληνικού Φόρουμ Καινοτομίας» που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη στην Αθήνα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στους συνδιοργανωτές του φιγουράριζαν το γερμανικό ινστιτούτο IZA (αναλύει τις διεθνείς «αλλαγές» στην «αγορά εργασίας») και η λεγόμενη «Ομάδα Δράσης» της Κομισιόν για την Ελλάδα, ενώ το Φόρουμ έγινε με την στήριξη (ανάμεσα σε άλλους) της γερμανικής πρεσβείας και της «Eurobank».

Κατά την πρώτη μέρα των εργασιών, κυβερνητικοί και ευρωενωσιακοί παράγοντες, εστίασαν στη συμβολή που μπορεί να έχει η «καινοτομία» στην καπιταλιστική ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα στο όνομα της διευκόλυνσης της «καινοτομίας» και της μάχης κατά της «γραφειοκρατίας» προπαγάνδισαν τις αντιλαϊκές διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, καθώς και τη φοροαπαλλαγή κερδών ιδιωτικών επιχειρήσεων, με «καρότο» την επανεπένδυσή τους στην έρευνα.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η ανάπτυξη θα είναι αποτέλεσμα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επένδυσης», ενώ ο Χορστ Ράιχενμπαχ (από την «Task Force» της Κομισιόν) υπογράμμισε την ανάγκη σύνδεσης της ερευνητικής με την επιχειρηματική κοινότητα.

Στο ίδιο πλαίσιο, χτες παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης και της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας υπογράμμισαν ότι παρότι η ΕΕ με την ατζέντα «Ευρωπη 2020» εστιάζει στην ανταγωνιστικότητα, στην επιχειρηματικότητα και στην καινοτομία, η εκπαιδευτική κοινότητα στην Ελλάδα είναι ακόμα προσανατολισμένη στην ακαδημαϊκή κατεύθυνση και όχι στην επιχειρηματική παραγωγή. Χαρακτηριστικά σημείωσαν ότι χρειάζεται αποκατάσταση της συνεργασίας μεταξύ ερευνητικής κοινότητας και επιχειρήσεων που «δυσφημίστηκε στη μεταπολιτευτική Ελλάδα», να προσελκυστούν στην Ελλάδα ερευνητικές δραστηριότητες πολυεθνικών εταιρειών, να τονωθεί η ερευνητική δραστηριότητα υπαρχουσών επιχειρήσεων, να πάμε σε διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες, πάντα σε «συνεργασία» (ουσιαστικά εξάρτηση) με ιδιωτικές επιχειρήσεις και να στηριχτεί η τέτοια έρευνα (επιχειρήσεων) με μόχλευση κεφαλαίων, φοροαπαλλαγές, χαμηλότοκα δάνεια.

Ακόμα, στις τοποθετήσεις τους φάνηκε η κατεύθυνση για επιλεξιμότητα στην επιδότηση από το δημόσιο ερευνητικών προγραμμάτων με βάση το κέρδος και τις ανάγκες των επιχειρήσεων ανά Περιφέρεια.«Να πάμε σε τέτοιες δράσεις όπου το κάθε ευρώ θα δώσει πίσω τρία» ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

Ως τομείς έρευνας που πρέπει να στηριχθούν αναφέρθηκαν η ενέργεια, τα τρόφιμα, οι νέες τεχνολογίες, η υγεία με επίκεντρο τα γενόσημα, η ναυτιλία. Ταυτόχρονα, απευθύνθηκε κάλεσμα στους νέους επιστήμονες να προσανατολιστούν «όχι σε μια καριέρα στο δημόσιο, αλλά στον ιδιωτικό τομέα».

Από εκπροσώπους τραπεζών προπαγανδίστηκε η «ανάγκη η κοινωνία να αγκαλιάσει την επιχειρηματικότητα, να καινοτομήσουμε σε ένα νέο οικοσύστημα όπου θα εμπλακούν και εκπαιδευτικά ιδρύματα και επιχειρηματίες». Ακόμα, να «στηθούν γέφυρες για χρηματοδότηση ερευνητών από επιχειρηματίες», «χρηματιστές και τραπεζικοί να εξασφαλίσουν κεφάλαια για καινοτόμους ερευνητές».

Κι όλα αυτά υπό τα κελεύσματα των Γερμανών «μελετητών» της «αγοράς εργασίας» να προχωρήσουν οι αντεργατικές μεταρρυθμίσεις και στην Ελλάδα, όπως έγινε και γίνεται ακόμα στη Γερμανία.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
«Πακέτο» προωθείται η εκποίηση του ΟΛΠ ΑΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ΑΕ
Από παλιότερη κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ ΑΕ
Να πουλήσει το 67% του ΟΛΠ, συμπεριλαμβανομένης της «Προβλήτας Ι» που βρίσκεται ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων του Οργανισμού, η προβλήτα του car-terminal και το τμήμα της κρουαζιέρας, ετοιμάζεται η κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με όσα η ίδια διαρρέει στα ΜΜΕ. Σε ό,τι αφορά τον ΟΛΘ προετοιμάζεται η πώληση πάνω από το 51%.

Το πώς θα γίνει η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, αν δηλαδή θα γίνει με τη μέθοδο της παραχώρησης όπως προτείνει ο πρόεδρος του ΟΛΠ Γ. Ανωμερίτης ή με τη πώληση του πλειοψηφικού πακέτου, αφορά αποκλειστικά και μόνο τους ανταγωνισμούς μεταξύ των πολυεθνικών που θέλουν να βάλουν στο χέρι το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και όχι τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Πειραιά Β. Μιχαλολιάκος, εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της ΝΔ, διεκδικεί μερίδιο από την «πίτα», καθώς, ενώ διακηρύττει την «αντίθεσή» του στην πώληση του λιμανιού, συμφώνησε με τον υπουργό Ναυτιλίας Μ. Βαρβιτσιώτη σε πρόσφατη συνάντησή τους να αναλάβει ο δήμος την «παγόδα» (εκθεσιακό κέντρο) του ΟΛΠ στην Ακτή Μιαούλη, συμβάλλοντας έτσι στο «σπάσιμο» του λιμανιού για να πωληθεί πιο εύκολα.

Παράλληλα, δήμαρχος και υπουργός συμφώνησαν στην επιτάχυνση των διαδικασιών «για την προώθηση ρύθμισης -όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΟΛΠ- ώστε να αποδίδεται στο Δήμο ποσοστό επί του εισιτηρίου των επιβατών της ακτοπλοΐας που αναχωρούν από το λιμάνι του Πειραιά»!

Χτες, εξάλλου, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ενέκρινε τον διορισμό του Κ. Μανιατόπουλου στη θέση του προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου του «Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» (ΤΑΙΠΕΔ) το οποίο διευθύνει την εκποίηση της κρατικής περιουσίας. Το διορισμό καταψήφισε εκ μέρους του ΚΚΕ ο βουλευτής του Κόμματος Σπ. Χαλβατζής.

Νέο άλμα στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

Περισσότερο από 1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλη, τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων προς την εφορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο τέλος Αυγούστου ανήλθαν στα 61,2 δισ. ευρώ, έναντι 60,2 δισ. ευρώ τον Ιούλη και 56,1 δισ. ευρώ το Δεκέμβρη του 2012. Στους οκτώ πρώτους μήνες του 2013 τα ληξιπρόθεσμα χρέη αυξήθηκαν κατά 5,1 δισ. ευρώ ή κατά 12,5%. Την ίδια περίοδο εισπράχθηκαν από τις εφορίες παλιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ενώ αυτά που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση ανέρχονται στα 1,5 δισ. ευρώ.

Από την αύξηση του ληξιπρόθεσμου χρέους κατά 1,03 δισ. ευρώ μεταξύ Αυγούστου και Ιούλη του 2013, τα 625,4 εκατ. ευρώ αφορούν άμεσους φόρους (τα 473 εκατ. ευρώ προέρχονται από φόρους εισοδήματος που δεν πληρώθηκαν και κατέστησαν ληξιπρόθεσμοι), τα 193,7 εκατ. ευρώ έμμεσους φόρους (από ΦΠΑ δεν εισπράχθηκαν 164,1 εκατ. ευρώ), από μη φορολογικά έσοδα 210,7 εκατ. ευρώ (193,6 εκατ. αφορούν μη εισπραχθέντα πρόστιμα του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων).

Συνολικά, τον Αύγουστο του 2013, οι εισπράξεις των ΔΟΥ ανήλθαν στα 2,7 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για είσπραξη 3,2 δισ. ευρώ (απόκλιση 14,1% από το στόχο), ενώ στο οκτάμηνο Γενάρη - Αυγούστου 2013 εισπράχθηκαν 17,5 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για είσπραξη 18,6 δισ. ευρώ (απόκλιση 5,7%). Ως το τέλος του 2013 βάσει στόχων θα πρέπει να εισπραχθούν συνολικοί φόροι 28,5 δισ. ευρώ, ή διαφορετικά το τετράμηνο Σεπτέμβρη - Δεκέμβρη θα πρέπει να μπουν στα ταμεία του κράτους 11 δισ. ευρώ.

Στη φυλακή ο Τσοχατζόπουλος και άλλοι πέντε

Στη φυλακή θα παραμείνουν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος και πέντε συγκατηγορούμενοί του ανάμεσα σε αυτούς, η σύζυγος και η κόρη του, σύμφωνα με την προχτεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που δεν έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στις εφέσεις. Η ποινή για τον πρώην υπουργό είναι είκοσι χρόνια, ενώ στους άλλους κατηγορούμενους υποβλήθηκαν πολυετείς καθείρξεις.

Ελεύθερος αφέθηκε ο Αστ. Οικονομίδης, αφού το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό χαρακτήρα στην έφεση, με την επιβολή χρηματικής εγγυοδοσίας και την επιβολή των περιοριστικών όρων. Αναστολή δόθηκε επίσης και στον μέχρι σήμερα προσωρινά κρατούμενο εξάδελφο του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Ν. Ζήγρα. Για όλους τους υπόλοιπους καταδικασθέντες που ήταν ήδη προσωρινά ελεύθεροι, το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο αποφάσισε την αποζημίωση του Δημοσίου με 1.000.000 ευρώ από τον Α. Τσοχατζόπουλο, 500.000 ευρώ από τον Γ. Σμπώκο και με 100.000 ή 50.000 από τους άλλους κατηγορουμένους. Επίσης, διέταξε την κατάσχεση της δεσμευμένης κινητής και ακίνητης περιουσίας. Με ανακοίνωσή του, ο Ακης Τσοχατζόπουλος χαρακτηρίζει το δικαστήριο, δικαστήριο «που εκτροχιάστηκε από το νόμο και το δίκαιο».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΚΕ - ΚΝΕ
Τιμούν τους εκτελεσθέντες στο Σταυράκι

Οι Οργανώσεις Ιωαννίνων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διοργανώνουν σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, εκδήλωση - αφιέρωμα στη σ. Ευτυχία Πρίντζου, Γραμματέα της ΝΕ Ιωαννίνων και μέλος του Γραφείου της ΕΠ Ηπείρου του ΚΚΕ και τους συντρόφους - μέλη του Κόμματος και της ΕΠΟΝ - εκτελεσθέντες στο Σταυράκι Ιωαννίνων, τον Αύγουστο του 1948 με απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Ιωαννίνων, που συγκροτήθηκε στη βάση του Γ' Ψηφίσματος του 1946.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ