ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ - Α1 ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
Στο Περιστέρι τα σπουδαία

Ματς φωτιά είναι αυτό του Περιστερίου μα την ΑΕΚ

Sportidea

Ματς φωτιά είναι αυτό του Περιστερίου μα την ΑΕΚ
Για αύριο και συγκεκριμένα στο Περιστέρι μεταφέρεται το ενδιαφέρον της 7ης αγωνιστικής στο πρωτάθλημα της Α1 ανδρών, όπου η αυλαία ανοίγει σήμερα. Στο πιο σημαντικό παιχνίδι της αγωνιστικής το Περιστέρι θα φιλοξενήσει την ΑΕΚ, σε ένα ντέρμπι όπου τα τελευταία χρόνια πάντα προσφέρει δυνατές συγκινήσεις και έντονο σασπένς.

Στην ΑΕΚ θεωρούν το παιχνίδι κριτήριο για να σβήσουν τις άσχημες εντυπώσεις από τη δύσκολη βδομάδα την οποία πέρασαν, όπου περιλάμβανε δυο βαριές ήττες από Ολυμπιακό και Κίντερ. Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς, είναι λογικό να μη θέλει και τρίτη ήττα, αφού αν συμβεί κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει η κατάσταση και θα βαρύνει η ψυχολογία. Πάντως, σε όλα αυτά ήρθε να προστεθεί και ο τραυματισμός του Δήμου Ντικούδη. Ο νεαρός φόργουορντ δε θ' αγωνιστεί στην αυριανή αναμέτρηση, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, κάτι που αποδυναμώνει ακόμα περισσότερα τη φροντ λάιν του «Δικεφάλου». Αλλωστε, όπως αποδείχτηκε και στην Μπολόνια και το επισήμανε και ο Σέρβος κόουτς οι ψηλοί αποτέλεσαν την αχίλλειο πτέρνα των κυπελλούχων, όπως φάνηκε στην Μπολόνια. Για άλλη μια φορά ο Κουτλάι θα δει τον αγώνα από την εξέδρα, αφού ούτε αυτή την εβδομάδα το ΑΣΕΑΔ δεν εξέδωσε απόφαση. Στην αντίπερα όχθη το Περιστέρι θα προσπαθήσει να διατηρήσει το αήττητο που έχει στο ελληνικό πρωτάθλημα (5/5, ενώ εκκρεμεί η συνάντηση για την 4η αγωνιστική). Οπως εξήγησε ο προπονητής της ομάδας Αργύρης Πεδουλάκης «Η ΑΕΚ είναι καλή και ποιοτική ομάδα με παιχνίδι δομημένο στα 24 δευτερόλεπτα. Είναι ανοιχτό, σ' όλα τα αποτελέσματα, ματς και δύσκολο και για τους δύο». Στα υπόλοιπα παιχνίδια ξεχωρίζει σήμερα η αναμέτρηση του Ηρακλείου με τον Ηρακλή, ενώ τα φαβορί αναμένεται να έχουν τον πρώτο λόγο.

ΣΑΒΒΑΤΟ: (Αλεξάνδρειο 17.00) Αρης - Νήαρ Ηστ, (ΛΙΝΤΟ 17.00) Ηράκλειο - Ηρακλής, (Νέα Σμύρνη 17.00) Πανιώνιος - Δάφνη, (Θέρμης 17.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) ΠΑΟΚ - Μαρούσι. ΚΥΡΙΑΚΗ: (ΣΕΦ 17.00) Ολυμπιακός - Μίλων, (ΟΑΚΑ 17.00) Παναθηναϊκός -Μακεδονικός, (ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 17.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡΤ) Περιστέρι - ΑΕΚ.

ΕΠΑΕ - ΓΓΑ
«Λασπομαχιών» συνέχεια

«Λασπομαχιών» συνέχεια. Νέο επεισόδιο στη «διαμάχη του βούρκου» (όπως οι ίδιοι αποκαλούν το χώρο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου) είχαμε χτες. Ο αθλητικός δικαστής Δ. Ορφανίδης έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Φλωρίδη και μη έκπτωτο τον πρόεδρο του ΕΣΑΠΕ (ΕΠΑΕ), Β. Μητρόπουλο. Γεγονός που (σε συνδυασμό με άλλα) πυροδότησε δηλώσεις, εντυπώσεις, υπαινιγμούς. Ολα όμως καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα. «Το σύστημα είναι ένοχο» και φυσικά όσοι το υπηρετούν παντοιοτρόπως, με πρώτη και κύρια την κυβέρνηση.

Πέρα και έξω από «λεπτομέρειες» και παραμέτρους, λιγότερο ή περισσότερο σημαντικές, η ουσία είναι πάντα η ίδια. Η λογική της «ελεύθερης» αγοράς, της πλήρους εμπορευματοποίησης, η παράδοση στις ορέξεις των κάθε λογής συμφερόντων, δηλαδή ο καπιταλισμός και στον αθλητισμό επιφέρει «θανατηφόρα και δύσοσμη» νοσηρότητα. Ας... ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι των δρώμενων.

Χτες το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Δικαιοδοτικό Οργανο (α.δ.) απεφάνθη «ότι η διάταξη του άρθρου 3 παρ. 1 β του Ν. 2725/99, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει με το άρθρο 1 παρ. 1 του Ν. 2858/2000, δεν τυγχάνει εφαρμογής και ο πρόεδρος του ΔΣ του ΕΣΑΠΕ Β. Μητρόπουλος δε δύναται να εκπέσει της θέσεώς του». Στο σκεπτικό της απόφασης το δικαιοδοτικό όργανο επιχειρηματολογεί υπέρ του δικαιώματος «ως αποτελούμενο από τακτικό δικαστή να ελέγξει αυτεπαγγέλτως τη συνταγματικότητα» του τροποποιημένου άρθρου. Στη συνέχεια επικαλείται και επιχειρηματολογεί για παραβίαση του Κοινοτικού Δικαίου, βασικότατου άρθρου της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και του Συντάγματος (τεκμήριο αθωότητας). Ατέλεια του νόμου (έλλειψη πρόβλεψης επανόρθωσης) και παραβίαση του νόμου 2472/97 περί προστασίας και επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Το αναμφισβήτητα ηχηρό «χαστούκι» στην κυβέρνηση προκάλεσε την έκρηξη και τις «βαριές» κουβέντες του υφυπουργού Αθλητισμού, Γ. Φλωρίδη, που μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η απόφαση ενέχει στοιχεία πραξικοπήματος κατά της συντεταγμένης πολιτείας. Είναι αντιγραφή των 5 γνωμοδοτήσεων που έστειλαν στη Βουλή οι δικηγόροι του κυρίου Μητρόπουλου. Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι ελάχιστοι δικαστές, οι οποίοι όμως βρίσκονται τις κρίσιμες στιγμές στα κρίσιμα πόστα, προσφέρουν κάλυψη σε μια από τις μεγαλύτερες συμμορίες που έχει γνωρίσει ποτέ η Ελλάδα. Η οποία δε λυμαίνεται μόνο το χώρο του ποδοσφαίρου αλλά σαφώς ενέχεται και σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, παράνομες συναλλαγές και χρηματοδοτήσεις, στα πάντα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που δικαστής συμπεριφέρεται μ' αυτό τον τρόπο, υπάρχουν προηγούμενα. Για να μπορέσει ο κύριος Μητρόπουλος ν' αναλάβει πρόεδρος υπάρχουν και άλλες απίστευτες αποφάσεις. Ανθρωποι που μέχρι πριν ελάχιστα χρόνια είχαν σωρεία καταδικών γι' ακάλυπτες επιταγές, άρα δεν είχαν ούτε μια δραχμή, σήμερα βρίσκονται με δισεκατομμύρια στο χρηματιστήριο. Δεν είναι τυχαίο ότι η απόφαση αναφέρεται στο νόμο περί προστασίας δεδομένων και προσπαθεί να προκαταλάβει την απόφαση που θα πάρει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Δευτέρα), ως η μόνη αρμόδια.

Η δημοκρατία στα πραξικοπήματα απαντά με τις νόμιμες διαδικασίες. Είναι απίστευτα νομικά αυτά που διαβάζω. Τα επιχειρήματα είναι απίστευτα και έωλα. Υπάρχει πρόβλημα στο κατά πόσο σ' αυτή τη διαδικασία μπορούσε να ελεγχθεί η συνταγματικότητα του νόμου. Η αμετάκλητη απόφαση της πολιτείας είναι να προχωρήσει στην κάθαρση ενός από τα πιο βρώμικα κυκλώματα που γνώρισε ο τόπος. Διαθέτει πολλά "όπλα στα χέρια της" και θα τ' αξιοποιήσει». Το... υπονοούμενο που «ξέχασε» ο κύριος Φλωρίδης αλλά προκύπτει από την περιγραφή της πραγματικότητας, είναι οι βαρύτατες ευθύνες της κυβέρνησης για το έκτρωμα αυτό.

Να προσθέσουμε ακόμα ότι για το πρώτο αυτό επεισόδιο (θ' ακολουθήσουν πολλά ακόμα) στο σίριαλ, η ΕΠΑΕ υποστηρίζει ότι δε γίνεται έφεση, ενώ ο υφυπουργός υποστήριξε πως «μπορεί να εφεσιβληθεί απ' όσους έχουν έννομο συμφέρον».

Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΠΑΕ Πανιώνιος, Αχ. Μπέος, σε συνέντευξη Τύπου επιβεβαίωσε τη σαπίλα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Είπε πολλά κατά του Β. Μητρόπουλου και του αδερφού του Θωμά. Αρκετά, αν όχι όλα, χρήζουν άμεσης και σε βάθος δικαστικής έρευνας. Ταυτόχρονα, φυσικά, αναδεικνύουν ξανά τις τεράστιες ευθύνες των κρατούντων. Απέδωσε στον πρόεδρο της λίγκας «εφαρμογές μεθόδων εκβιασμού», ότι «βάζει την ΕΠΑΕ να πληρώνει για να καλύπτει τα δικά του δικαστικά προβλήματα» και εκτίμησε πως «τον έχει καταδικάσει η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και του Κοινοβουλίου. Αυτός είναι ο λόγος που κυκλοφορεί με μπράβους. Θα μείνει στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου ως μοναδικός πρόεδρος που παρακολούθησε αγώνα κεκλεισμένων των θυρών και έγινε η αιτία να χυθεί αίμα, να πέσουν ακόμα και πυροβολισμοί».

Γνωστοποίησε πως «τη λάσπη που πέταξε ο "Λουδοβίκος" ότι χρηματιζόμαστε από τον υπουργό θα κληθεί να την αποδείξει μέσα στις αίθουσες των δικαστηρίων». Υποστήριξε ακόμα ότι «ουδέποτε στη ζωή του έχει ιδρώσει για τον επιούσιο, αφού είναι αεριτζής» και τον χαρακτήρισε «ανεπάγγελτο Σουλτάνο. Αφού το μοναδικό που ξέρει να παίζει είναι το ρόλο του ποδοσφαιρικού παράγοντα. Εκτός αν μας πει ότι είναι πολιτικός μηχανικός, οπότε πρέπει να μας δηλώσει ποια κτίρια έχει κατασκευάσει στην καριέρα του. Μήπως μόνο αυτό της παράγκας;». Αναρωτήθηκε, «μήπως γνωρίζει για την περίφημη δωροδοκία της δεκαετίας του '80 στο παιχνίδι Χανίων-Αιγάλεω που ήταν πρόεδρος», και πρόσθεσε: «Αν γίνει έρευνα σε βάθος, υπάρχουν βιβλία συμβάντων στο αστυνομικό τμήμα Χανίων, και τότε πολλοί θα μάθουν την πραγματική ιστορία αυτών που διοικούν το ποδόσφαιρο».

Επίσης ρώτησε «πώς απαλλάχτηκε με την περιβόητη επανάληψη της δίκης του και τι προβλήματα (πειθαρχικά) είχαν οι δικαστές που έδωσαν αθωωτική ψήφο».


Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΒΟΛΕΪ
Κόντρα στη Λεωφόρο

Η μονομαχία των συμπολιτών Παναθηναϊκού και ΑΕΚ, αναμένεται να τραβήξει τα περισσότερα βλέμματα των φίλων του βόλεϊ. Οι «πράσινοι» στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α1 ανδρών, υποδέχονται σήμερα στη «Λεωφόρο» την «Ενωση» (20.30, ΕΤ 3) με μοναδικό σκοπό να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις μετά την ήττα τους από την Ορεστιάδα. Από την άλλη πλευρά, οι «κιτρινόμαυροι» θα επιδιώξουν να πάρουν μια βαθμολογική... ανάσα, κάτι που θα τους ανεβάσει το ηθικό, το οποίο στο πρόσφατο παρελθόν δοκιμάστηκε αρκετά εξαιτίας των μεγάλων προβλημάτων. Τα υπόλοιπα σημερινά παιχνίδια είναι: ΠΑΟΚ - Ηρακλής (20.00), ΕΑ Πατρών - Αρης Θεσ. (19.00), Ιωνικός Νικ. - Ορεστιάδα (19.00), Ολυμπιακός - Αρης Νικ. (18.00), Πανελλήνιος - Ολυμπιάδα Πατρών (19.00).

  • Για την 10η αγωνιστική της Α1 γυναικών διεξάγονται οι εξής αναμετρήσεις: Σήμερα: Βριλήσια - Ηρακλής (17.00), ΖΑΟΝ - ΕΑ Λάρισας (18.00), Πανελλήνιος - Αρης Θεσ. (15.00), Αίας Ευ. - Ολυμπιακός (19.30), αύριο: Βύρωνας/Αγ. Σώστης - Ηλιούπολη (12.00), Φιλαθλητικός - Παναθηναϊκός (16.00, TV Μακεδονία).
  • Οι κορυφαίοι του αιώνα στο παγκόσμιο βόλεϊ, όπως τους ψήφισαν εκπρόσωποι των ελληνικών σωματείων στα ψηφοδέλτια που έστειλε η Παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος, είναι οι εξής: ΑΝΔΡΕΣ: Παίχτης: Α. Σάβιν (ΕΣΣΔ, 1ος), Κ. Κίραλι (ΗΠΑ, 2ος), Α. Γκαρντίνι (Ιταλία, 3ος), ομάδα: Ιταλία 89'-91' (1η), ΕΣΣΔ 78'-82' (2η), Ολλανδία 92'-96' (3η), προπονητής: Χ. Βελιάσκο (Αργεντινή- Ιταλία, 1ος), Β. Πλατόνοφ (ΕΣΣΔ, 2ος), Ν. Μπιλ (ΗΠΑ, 3ος), γυναίκες: παίχτρια: Ρ. Τόρρες (Κούβα, 1η), Λ. Μπουλντάροβα (ΕΣΣΔ, 2η), Φ. Βεντουρίνι (Βραζιλία, 3η), ομάδα: Κούβα 92'-96' (1η), ΕΣΣΔ 88'-92' (2η), Κίνα 81'-85' (3η), προπονητής: Ν. Κάρπολ (ΕΣΣΔ, 1ος), Ε. Τζορτζ (Κούβα, 2ος), Μ. Ρεζέντε (Βραζιλία, 3ος).
ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Στα δύσκολα ο Δούκας

Στη «μάχη» της Ευρώπης ρίχνεται σήμερα ο Δούκας, όπου στις 10.00μμ θα αντιμετωπίσει στη Γαλλία της Ιβρι στα πλαίσια των προκριματικών του Τσάλεντς Καπ ανδρών. Ο προπονητής της ομάδας, Αλεξάντερ Ζίφκοβιτς, έχει στη διάθεσή του τους εξής αθλητές: Καλογερόπουλο, Τσιλιμπάρη, Πρόκιτς, Τσαβδαρίδη, Ζούλοβιτς, Ζάρκοβ, Λ. Μπακόπουλο, Γραμματικό, Μεσσήνη, Παπαγεωργίου, Κυριαζή, Πασιαλή, Χατσατουριάν, Κακαβογιάννη και Βασιλάκη.

Οσον αφορά το πρωτάθλημα της Α1 των ανδρών, συνεχίζεται με την 9η αγωνιστική σήμερα και αύριο με τα παιχνίδια: ΠΑΟΚ - Σχ. Ξυνή, ΣΑΚΑ - Βριλήσια, Κιλκίς - Φίλιππος Β., ΒΑΟ - Αθηναϊκός ενώ αύριο θα πέσει η αυλαία της αγωνιστικής με τη συνάντηση μεταξύ του Ιωνικού και Πανελληνίου (15.30 ΕΤ 3).

ΠΟΛΟ
Ζόρι για τα φαβορί

Δυσκολίες για τα φαβορί περιλαμβάνει η 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1, αφού οι «ισχυροί» θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους. Το πιο σημαντικό παιχνίδι θα διεξαχθεί στην Πάτρα όπου η Βουλιαγμένη θα κοντραριστεί με το ΝΟΠ. Οι γηπεδούχοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν την έδρα τους προκειμένου να πάρουν τη σπουδαία νίκη απέναντι στους «μπέμπηδες», δείχνουν να μην έχουν βρει πλήρως τη φόρμα τους. Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται από τον ΠΑΟΚ και είναι το φαβορί. Η απουσία όμως φουνταριστού παραμένει άγνωστο πώς θα λειτουργήσει για τους «ερυθρόλευκους», αφού όλοι οι επιθετικοί τους έχουν τεθεί εκτός μάχης. Ο Ντόγκας υποφέρει από ιγμορίτιδα, ο Πλατανίτης από άλλο, ενοχλητικό, πρόβλημα υγείας, ενώ ο Βλοντάκης είναι φαντάρος και κανείς δε γνωρίζει αν θα καταφέρει να πάρει άδεια. Το πρόγραμμα: (19:00) Αρης Νικαίας - Εθνικός, (20:00) ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός, (20:00) Παναθηναϊκός - Χίος, (20:00) Χανιά - Χαλκίδα, (18:00) Γλυφάδα - Αρης Θεσσαλονίκης, (20:00) Πάτρα - Βουλιαγμένη.

  • Να τους χαμογελάσει η κληρωτίδα περιμένουν ο Ολυμπιακός, ο Εθνικός και η Βουλιαγμένη σήμερα στο Ντουμπρόβνικ, όπου διεξάγεται η κλήρωση της προημιτελικής φάσης των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων. Από τις τρεις ομάδες, τη δυσκολότερη αποστολή αναμένεται να έχουν οι «κυανόλευκοι», καθώς τερμάτισαν δεύτεροι στον προκριματικό όμιλο του Κυπέλλου Κυπελλούχων και θα τοποθετηθούν στο γκρουπ των αδύναμων ομάδων, ενώ αντίθετα Ολυμπιακός και Βουλιαγμένη, έχοντας πάρει την πρώτη θέση στον όμιλό τους σε Τσάμπιονς Λιγκ και ΛΕΝ ΤΡΟΦΙ αντίστοιχα, θα είναι στο γκρουπ των ισχυρών και θα κληρωθούν με αντιπάλους μικρότερης δυναμικότητας


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ