ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΕΟΣ
Ανησυχία και σχεδιασμοί τραπεζών

Από την «κόντρα» μερίδων του κεφαλαίου χαμένος βγαίνει ο αμερικανικός λαός

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αν και οι περισσότεροι ξένοι αξιωματούχοι και διεθνείς αναλυτές θέλουν να αισιοδοξούν για την επίλυση της αντιπαράθεσης για τα δημοσιονομικά στις ΗΠΑ έστω και στο παρά πέντε, οι κεντρικές τράπεζες αρκετών χωρών έχουν αρχίσει να καταρτίζουν κάποια σχέδια έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση μίας αυριανής κήρυξης στάσης πληρωμών. Το νέο επεισόδιο στην «κόντρα» που πηγάζει από τις διαφορετικές προτεραιότητες που έχουν μερίδες του κεφαλαίου στην από κοινού στρατηγική επίθεσης σε εργατικά και λαϊκά δικαιώματα, ήταν η απόρριψη από την κυβέρνηση Ομπάμα ενός ακόμα σχεδίου των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων σχετικά με την επαναλειτουργία του δημόσιου τομέα έως τις 15 Γενάρη και αύξηση του κρατικού δανεισμού έως τις 7 Φλεβάρη.

«Τα μέλη του Κογκρέσου δεν πρέπει να αξιώνουν λύτρα για να εκπληρώνουν τις βασικές τους ευθύνες που είναι η ψήφιση ενός προϋπολογισμού και η εξόφληση των χρεών του έθνους», δήλωσε, χτες, χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δικαιολογώντας την απόρριψη της τελευταίας «βελτιωτικής» πρότασης των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ συνεχίζονται πυρετωδώς τα παζάρια και τα πηγαινέλα μεταξύ Λευκού Οίκου και Κογκρέσου...

Εκτενές ρεπορτάζ του δικτύου «Μπλούμπεργκ» σημείωνε χτες πως στη διάρκεια της τελευταίας ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, οι κεντρικοί τραπεζίτες συζήτησαν μεταξύ άλλων και τρόπους αντιμετώπισης μίας ενδεχόμενης αμερικανικής στάσης πληρωμών και των επιπτώσεών τους στις διεθνείς χρηματαγορές.

Από την άλλη μεριά, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στη Μόσχα, Μπίκας Τζόσι, εκτιμούσε πως η Ρωσία βρίσκεται σε καλύτερη θέση από αρκετές άλλες οικονομικές δυνάμεις, «καθώς είναι λιγότερο συνδεδεμένη με την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές».

Επιπλέον, ο Κινέζος υφυπουργός Οικονομικών, Ζου Γκουανγκγιάο, επανέλαβε για πολλοστή φορά τις ανησυχίες του για την παράταση της κρίσης στις ΗΠΑ ζητώντας από την κυβέρνηση Ομπάμα να προχωρήσει σε «συγκεκριμένα βήματα» για να διευθετήσει το ζήτημα του «δημοσιονομικού βαράθρου» και να προλάβει μια στάση πληρωμών στα κρατικά ομόλογα. Ο Ζου κάλεσε επίσης την αμερικανική πλευρά να αναλάβει την «ευθύνη που της αναλογεί» για τη διατήρηση της σταθερότητας στις διεθνείς χρηματαγορές...

Μέσα σε όλα αυτά δεκάδες κλάδοι εργαζομένων που είναι σε διαθεσιμότητα από την αναστολή λειτουργίας σημαντικού μέρους του αμερικανικού δημόσιου τομέα, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στην Ουάσιγκτον. Ανάμεσά τους και πλήθος βετεράνων του αμερικανικού στρατού, που προχτές επιχείρησε να ρίξει τα προστατευτικά κιγκλιδώματα στο μνημείο πεσόντων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ουάσιγκτον, που παραμένει κλειστό εδώ και δύο βδομάδες.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Νέα μέτρα λιτότητας 2,5 δισ. ευρώ

Από λαϊκές κινητοποιήσεις φέτος το Φλεβάρη στο Λονδίνο
Από λαϊκές κινητοποιήσεις φέτος το Φλεβάρη στο Λονδίνο
ΔΟΥΒΛΙΝΟ.--

Με τον ισχυρισμό ότι ο προϋπολογισμός για το 2014 θα είναι και ο τελευταίος που συντάσσεται υπό τους περιορισμούς της τρόικας των δανειστών ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν παρουσίασε χτες μείωση των δαπανών και αύξηση φορολογίας ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Προσθέτοντας ότι θα επιχειρηθεί η μείωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού κατά 4,8%, ο Ιρλανδός υπουργός ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, μείωση των εβδομαδιαίων επιδομάτων ανεργίας κατά τουλάχιστον 33% για τους νέους έως 24 ετών και κατά 25% για τους 25χρονους άνεργους, κατάργηση του ειδικού επιδόματος κάλυψης μέρους του κόστους των τηλεφωνικών συνδιαλέξων για τους συνταξιούχους από την 1η Γενάρη, περιορισμό επιδότησης στεγαστικών δανείων, επιβολή πρόσθετου τέλους 10 λεπτών του ευρώ σε μπίρα, οινοπνευματώδη ποτά και τσιγάρα και πρόσθετο τέλος 50 λεπτών ανά φιάλη κρασιού (πέρα από το τέλος του ενός ευρώ ανά φιάλη που είχε επιβληθεί πέρσι). Επιβάλλεται τέλος νέα τραπεζική εισφορά υπέρ του δημοσίου με στόχο εκτιμούμενο όφελος 150.000.000 ευρώ.

Κατά τα λοιπά, επιβεβαιώθηκε η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη βρεφών και παιδιών έως 5 ετών, η διατήρηση του ΦΠΑ στο 9% για τρόφιμα και τουρισμό, η θέσπιση της επιδότησης ανακαίνισης κατοικίας και η πλήρης κατάργηση της φορολογίας επί των αεροπορικών ταξιδιών από τον Απρίλη του 2014.

ΓΑΛΛΙΑ
Εγκρίθηκε η αύξηση του χρόνου των συνταξιοδοτικών εισφορών

ΠΑΡΙΣΙ.--

Υιοθετήθηκε, χτες το απόγευμα, από την Ολομέλεια της γαλλικής Βουλής το νομοσχέδιο για τη «συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση», το οποίο προβλέπει την αύξηση των χρόνων συνταξιοδοτικών εισφορών από τα 41 στα 43 χρόνια. Η αύξηση θα γίνει ανά τρίμηνο, θα αυξάνεται κάθε τριετία και το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2020 προκειμένου η αύξηση να έχει ολοκληρωθεί το 2035. Πρακτικά, αν και δεν αυξάνεται το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, που σήμερα είναι στα 62 χρόνια, η αύξηση των χρόνων συνταξιοδοτικών εισφορών οδηγεί στην έμμεση αύξησή του ακόμη και μέχρι τα 67 ή 68 χρόνια, όπως έχουν υπολογίσει τα συνδικάτα.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 270 ψήφους υπέρ, 249 κατά ενώ απείχαν από την ψηφοφορία οι βουλευτές των Πρασίνων και της λεγόμενης Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Το καταψήφισαν οι βουλευτές του Αριστερού Μετώπου, της νεογκολικής «Ενωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα» (UMP) και οι βουλευτές της «Ενωσης Ανεξάρτητων Δημοκρατών» (UDI). Εξω από το Κοινοβούλιο, συλλαλητήριο πραγματοποίησαν, μεταξύ άλλων, τέσσερα από τα συνδικάτα (CGT, «Φορς Ουβριέρ», «Σολιντέρ», FSU). Το νομοσχέδιο θα συζητηθεί στη Γερουσία στις 28 Οκτώβρη.

ΙΤΑΛΙΑ
Συνεχίζεται το προσφυγικό κύμα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Σικελία

ΡΩΜΗ.--

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξαν οι τοπικές αρχές το νησί της Σικελίας λόγω του κύματος προσφύγων που δέχεται τις τελευταίες ημέρες και με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για αντιμετώπιση της κατάστασης, το γρηγορότερο δυνατό. Οπως ανακοίνωσαν οι ιταλικές αρχές, κατά τη διάρκεια της νύχτας της Δευτέρας προς Τρίτη, της πρώτης νύχτας κατά την οποία εφαρμόστηκε το νέο επιχειρησιακό σχέδιο με την επωνυμία «Μare Nostrum», που προβλέπει διαρκείς περιπολίες από αυξημένες ιταλικές δυνάμεις του Ναυτικού, της Αεροπορίας και της Ακτοφυλακής, περισυνελέγησαν σε τουλάχιστον δύο διαφορετικά περιστατικά περισσότεροι από 300 μετανάστες.

Οι περιπολίες, όπως ανακοινώθηκε, έφτασαν μέχρι τα ανοιχτά της Λιβύης αλλά και στα διεθνή ύδατα μεταξύ της Ιταλίας και της Μάλτας. Εκεί που την περασμένη Παρασκευή βυθίστηκε πλοιάριο που μετέφερε μετανάστες, εκ των οποίων μαλτέζικα και ιταλικά συνεργεία κατάφεραν να σώσουν 212 ενώ ανέσυραν και 38 σορούς. Χτες, όμως, ο πρωθυπουργός της Μάλτας, Τζόζεφ Μουσκάτ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και αυτό το ναυάγιο να είναι τραγωδία καθώς, όπως είπε, οι μαρτυρίες των επιζώντων σχετικά με τον αριθμό των επιβαινόντων στο πλοιάριο είναι αντιφατικές και θα μπορούσε κάλλιστα να αγνοούνται ακόμη περισσότεροι από 200 άνθρωποι.

Αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο, πρόκειται για το δεύτερο πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες μέσα σε μόλις λίγες ημέρες, μετά τους περισσότερους από 350 νεκρούς της βύθισης του πλοιαρίου, στα ανοιχτά της Λαμπεντούζα πριν από δύο εβδομάδες. Χτες άρχισε η μεταφορά των φερέτρων των θυμάτων στην περιοχή του Ακράγαντα, όπου και θα ταφούν δημοσία δαπάνη. Η Ιταλία, που αναμένεται να θέσει επιτακτικά το θέμα της χορήγησης βοήθειας προς τις χώρες που υποδέχονται το κύμα μεταναστών στη νότια Ευρώπη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, εκτός από το να τριπλασιάσει, τουλάχιστον, τη στρατιωτική παρουσία στη θάλασσα, θα αυξήσει και τη δυνατότητά της για υποδοχή μεταναστών από 8 σε 16 χιλιάδες, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης.

ΙΡΑΝ - ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ «6»
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων σε θετικό κλίμα

ΓΕΝΕΥΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με την παρουσίαση της νέας ιρανικής πρότασης, άρχισε χτες στη Γενεύη ένας νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα σε εκπροσώπους της ομάδας των «6» (τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δηλαδή Ρωσία, Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, και η Γερμανία) και του Ιράν για την εξεύρεση ενός, κοινά αποδεκτού, σχεδίου σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ο πρώτος μετά την εκλογή του Χασάν Ρουχανί στην προεδρία. Ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκσί, δήλωσε ότι οι πρώτες αντιδράσεις στην ιρανική πρόταση «είναι θετικές» αλλά εμφανίστηκε επιφυλακτικός, όπως και οι Δυτικοί διπλωμάτες, ως προς το αν μπορεί, ήδη, κανείς να μιλήσει για «πρόοδο».

Αισιόδοξος εμφανίστηκε και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ο οποίος δήλωσε ότι «το παράθυρο της διπλωματίας είναι διάπλατο» για να συμπληρώσει όμως ότι όταν οι ΗΠΑ λένε ότι δε θα επιτρέψουν στο Ιράν ν' αποκτήσει πυρηνικά όπλα, το εννοούν. «Καλύτερα να μην υπάρχει συμφωνία παρά να υπάρχει μια κακή συμφωνία» σημείωσε, ενώ αμερικανικές διπλωματικές πηγές δεν απέκλειαν μια νέα αμερικανο-ιρανική συνάντηση στο περιθώριο των συνομιλιών. Για διατήρηση των ασφυκτικών πιέσεων των κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης τάχθηκε, εκ νέου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

ΣΥΡΙΑ
Σφοδρές μάχες παρά την έναρξη του Αϊντ αλ Αντχα

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Με σφοδρότητα συνεχίστηκαν και χτες μάχες και βομβαρδισμοί, στην περίμετρο της συριακής πρωτεύουσας από τα κυβερνητικά στρατεύματα, και στις κεντρικές συνοικίες της Παλιάς Πόλης και της Μαζράα, από τους αντικαθεστωτικούς, παρά την έναρξη της μεγάλης τριήμερης μουσουλμανικής γιορτής Αϊντ αλ Αντχα και τις σχετικές εκκλήσεις για εκεχειρία. Συγκρούσεις σημειώνονται και μεταξύ αντικαθεστωτικών («Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» και «Ταξιαρχία Βόρειας Καταιγίδας») κοντά στο μεθοριακό πέρασμα με την Τουρκία Μπαμ αλ Σαλάμ. Ομάδα ιεροδιδασκάλων εξέδωσε «φάτουα» (ιερό διάταγμα) που επιτρέπει στους πιστούς να φάνε και «απαγορευμένο για το Ισλάμ κρέας». Προηγήθηκαν πληροφορίες για νεκρούς από πείνα μεταξύ αμάχων σε πολιορκημένες περιοχές υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, που χτες, δια της «Εθνικής Συριακής Συμμαχίας» τόνισαν ότι δεν ελέγχουν καμία περιοχή με εγκατάσταση χημικών οπότε δεν μπορούν να διευκολύνουν τους επιθεωρητές του ΟΗΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ