ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 17 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ - ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΚΕΝΟ
Ολα τα σενάρια έχουν κοινό αντιλαϊκό παρονομαστή

Οποια διευθέτηση κι αν επιλεγεί, δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα παζάρια για τη διευθέτηση του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας
Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα παζάρια για τη διευθέτηση του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας
Στα παζάρια της συγκυβέρνησης με τα επιτελεία της ΕΕ μπαίνει η απεικόνιση και κάλυψη του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού, σαν συστατικό στοιχείο της διαχείρισης της κρίσης στην Ελλάδα. Το ζήτημα συζητήθηκε σε χτεσινές συσκέψεις του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου με τον επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), Τ. Βίζερ, που βρίσκεται στην Αθήνα.

Μετά την κατ' ιδίαν σύσκεψη με τον Αντ. Σαμαρά, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας δήλωσε ότι «υπάρχουν διάφορα σενάρια» και πώς «το τοπίο θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει στο τέλος του έτους». Για την πιθανότητα «μετακύλισης» - επιμήκυνσης του κρατικού χρέους, σημείωσε ότι «όλα βρίσκονται στο τραπέζι». Σιγοντάροντας την κυβερνητική προπαγάνδα περί «κόκκινων γραμμών», συνεργάτες του πρωθυπουργού διέρρεαν ότι ο Αντ. Σαμαράς κάλεσε τον Τ. Βίζερ «να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα», που σχετίζονται με την απόφαση του Γιούρογκρουπ για μέτρα παραπέρα ελάφρυνσης του χρέους.

Η «επιμήκυνση των λήξεων δανείων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, όπως προβλέπει η απόφαση του Γιούρογκρουπ του Νοέμβρη 2012, ή μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος» είναι η θέση που προβάλλει η συγκυβέρνηση. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα η διευθέτηση του τρόπου «μείωσης» του κρατικού χρέους «αναμένεται να κλείσει μετά την επικύρωση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 από τη Γιούροστατ», τον προσεχή Απρίλη.

Με τον ίδιο τρόπο ανοίγει και η συζήτηση για το «δημοσιονομικό κενό» του 2014 και των επόμενων ετών, δηλαδή για τα πρόσθετα μέτρα «δημοσιονομικού» ή κατά την εκδοχή της συγκυβέρνησης «διαρθρωτικού» χαρακτήρα. Μόνιμος και σταθερός στόχος είναι η στήριξη της καπιταλιστικής κερδοφορίας σε βάρος των λαϊκών αναγκών.

Ψηλά στην ατζέντα των συνεννοήσεων είναι ακόμα τα άμεσα «προαπαιτούμενα» μέτρα που συνδέονται με την εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ. Το σχέδιο «αναδιάρθρωσης» στις βιομηχανίες ΕΑΣ - ΕΛΒΟ - ΛΑΡΚΟ είναι το αντικείμενο σημερινής τηλεδιάσκεψης του υπουργού Οικονομικών με παράγοντες της Κομισιόν.

Μιλώντας χτες σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου είπε ότι «το δημοσιονομικό κενό είναι πολύ μικρό και μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς οριζόντια μέτρα», ενώ ο υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε πως εάν η τρόικα ζητήσει από την κυβέρνηση να εφαρμόσει νέα «οριζόντια» μέτρα, τότε πρέπει να αποφασίσει ο λαός με εκλογές.

Μιλώντας τέλος στους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ που συμμετέχουν στη συγκυβέρνηση, ο Ευ. Βενιζέλος είπε ότι θέση του ΠΑΣΟΚ είναι «όχι σε νέα δημοσιονομικά μέτρα και νέο μνημόνιο» και ζήτησε «ισχυροποίηση της πολιτικής διαπραγμάτευσης». Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος της βδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί και η «προγραμματική συμφωνία» της συγκυβέρνησης. Χτες ο Α. Σαμαράς ενημέρωσε τον Καρ. Παπούλια για τα ταξίδια του σε ΗΠΑ και Ισραήλ, αλλά και για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέα εργαλεία στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων

Την ίδρυση του «ενιαίου φορέα εξωστρέφειας» ανακοίνωσε χτες ο Κ. Χατζηδάκης

Χαρακτήρα απολογισμού των παροχών της σημερινής κυβέρνησης προς τους ντόπιους και ξένους μεγαλοεπιχειρηματίες είχε η χτεσινή συνέντευξη Τύπου του υπουργού Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε νομοσχέδιο για τη σύσταση «ενιαίου φορέα εξωστρέφειας», με την επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου».

Στόχος της εν λόγω εταιρείας είναι η διεύρυνση των εξαγωγών σε περιοχές που ήδη δραστηριοποιούνται εταιρείες με έδρα την Ελλάδα, αλλά και η αναζήτηση νέων, καθώς και ο καλύτερος συντονισμός στην «προσέλκυση νέων επενδύσεων» στη χώρα. Η «Enterpsise Greece SA», όπως θα είναι η διεθνής της επωνυμία, θα ξεκινήσει με αρχικό κεφάλαιο 293.513 ευρώ, το οποίο με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης θα μπορεί να διπλασιάζεται. Θα επιχορηγείται ετησίως με κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και από κονδύλια της ΕΕ ή άλλων διεθνών οργανισμών.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα νέο «εργαλείο», με το οποίο η κυβέρνηση σκοπεύει να συνδράμει τις μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, στην αναζήτησή τους για νέες αγορές, όπου θα εξάγουν τα προϊόντα τους. Παράλληλα, θα αναλάβει συντονιστικό ρόλο στην προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων που επιθυμούν να τοποθετηθούν στο εσωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι η «Ομάδα Δράσης» έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μορφοποίηση και ίδρυση της εν λόγω εταιρείας.

Ο Κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στις ενισχύσεις «ρευστότητας» προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα, μέσω διαφόρων ευρωπαϊκών προγραμμάτων ύψους αρκετών εκατοντάδων ευρώ. Αλλά και σε θεσμικού χαρακτήρα ρυθμίσεις, όπως ο νέος επενδυτικός νόμος, η μείωση του ελάχιστου κεφαλαίου για την ίδρυση ΑΕ και ΕΠΕ, η απλοποίηση τελωνειακών διαδικασιών για εισαγωγικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Μεγάλα προβλήματα από τα λουκέτα σε ΔΟΥ

Ραγδαία υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, πρόσθετα έξοδα για μετακινήσεις σε γειτονικές περιοχές και ταλαιπωρία, ιδιαίτερα για τους κατοίκους των νησιών, έφεραν τα μαζικά λουκέτα στις ΔΟΥ, στο πλαίσιο των γενικότερων αναδιαρθρώσεων στις δημόσιες υπηρεσίες. Από την 1η Σεπτέμβρη του 2013, ανεστάλη η λειτουργία ακόμη 14 ΔΟΥ στις παρακάτω νησιώτικες περιοχές: Αγιος Κήρυκος, Αίγινα, Ανδρος, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κέα, Λήμνος, Μήλος, Πόρος, Σκιάθος, Σκόπελος, Σπέτσες, Τήνος, Υδρα.

Η «λύση» που υποσχέθηκε το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους ήταν η έναρξη λειτουργίας «Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων», τα οποία βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο φόρτο της εργασίας. Αλλωστε σε πολλές περιπτώσεις είναι αναγκαία η παρουσία των φορολογουμένων στις αρμόδιες ΔΟΥ, όπου και υπάγονται.

Προβλήματα, επίσης, εντοπίζονται και σε ΔΟΥ που εξακολουθούν να βρίσκονται σε λειτουργία, αλλά με αποψιλωμένο προσωπικό και αρμοδιότητες. Η συγκυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει δηλώσει ικανοποιημένη για το γεγονός ότι εκπλήρωσε τη «μνημονιακή υποχρέωση για λειτουργία 120 ΔΟΥ σε επίπεδο χώρας εντός του 2013, έναντι των 290 που λειτουργούσαν το 2011», όταν άρχισε η σταδιακή εφαρμογή του πλάνου.

Το ΤΑΙΠΕΔ έβγαλε στο σφυρί 28 ακίνητα

Μαζικά στο σφυρί, με τη μέθοδο «μίσθωσης και επαναγοράς», βγαίνουν από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) 28 μεγάλα ακίνητα του Δημοσίου, συνολικής έκτασης 270.460 τ.μ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, υποβλήθηκαν τρεις προσφορές. Συγκεκριμένα από τους: «Dοlpin Capital», «Eurobank Properties» και «NBG Pangaea». Οι «επενδυτές» που θα τα παραλάβουν θα τα ενοικιάζουν στη συνέχεια στο Δημόσιο, για χρονικό ορίζοντα 20 - 25 ετών, αποκομίζοντας τεράστια ποσά και αποδόσεις σε σχέση με τα κεφάλαια που θα καταβάλουν για την απόκτησή τους. Το «ενδεικτικό μίσθωμα» που θα πληρώνει το Δημόσιο στους ιδιώτες, υπολογίζεται στα 30 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τα 28 ακίνητα χωρίζονται σε 2 προσφερόμενα «πακέτα», καθένα από τα οποία αποτελεί αντικείμενο ξεχωριστού διαγωνισμού. Στις λίστες περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα κτίρια: Αρχηγείων Αστυνομίας Αθήνας και Θεσσαλονίκης, υπουργείων Πολιτισμού, Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Παιδείας, Δικαιοσύνης, της ΕΛΣΤΑΤ, της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, της Γενικής Γραμματείας Τύπου, του Γενικού Χημείου του Κράτους, 10 κτίρια ΔΟΥ σε διάφορες περιοχές κ.ά.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Ζητάει διευκρινίσεις για Παπακωνσταντίνου

Να αποφασίσει για το ζήτημα της παραγραφής ή όχι των αδικημάτων που αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου για τη «λίστα Λαγκάρντ» ζητεί με έγγραφό του, από τον Αρειο Πάγο, ο ειδικός ανακριτής - αρεοπαγίτης Ι. Τσαλαγανίδης. Χωρίς να εκφράζει άποψη υπέρ ή κατά της παραγραφής, ζητεί να επιλυθεί το θέμα της παραγραφής (εξάλειψη του αξιοποίνου), ώστε να αποφευχθεί η διενέργεια άσκοπων ανακριτικών ενεργειών. Το ζήτημα που ανακύπτει είναι ότι αν έχουν περάσει δύο κοινοβουλευτικές περίοδοι χωρίς να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, εξαλείφεται το αξιόποινο και η πολιτεία χάνει το δικαίωμα να κινήσει οποιαδήποτε ποινική διαδικασία σε βάρος πρώην υπουργού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ