ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 19 Οχτώβρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τον Μεταναστευτικό Κώδικα

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σχετικά με τον Μεταναστευτικό Κώδικα: «Ο Μεταναστευτικός Κώδικας που έθεσε για διαβούλευση η κυβέρνηση, δεν αντιμετωπίζει τα οξυμένα προβλήματα των μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα μας. Ενσωματώνει και κωδικοποιεί όλους τους αντιμεταναστευτικούς νόμους που έχουν κατά καιρούς ψηφιστεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις και την ΕΕ. Προσαρμόζει ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες εισόδου εποχιακών μεταναστών εργατών στις ανάγκες των εργοδοτών.

Ο συγκεκριμένος Κώδικας δεν ασχολείται καθόλου ούτε με τους χιλιάδες μετανάστες που ζουν κι εργάζονται για χρόνια στην Ελλάδα "χωρίς χαρτιά", ούτε με τους επίσης χιλιάδες εγκλωβισμένους με τελικό προορισμό άλλα κράτη της ΕΕ, εξαιτίας του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙ και της Σένγκεν. Και αυτό, την ίδια ώρα που οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η φτώχεια και η εκμετάλλευση φουσκώνουν τα κύματα των κυνηγημένων μεταναστών και προσφύγων και προκαλούν συνεχώς εκατόμβες θυμάτων, όπως οι τελευταίες στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας και τη Μάλτα.

Αλλά και για τους λεγόμενους "νόμιμους" μετανάστες, οι ρυθμίσεις του Κώδικα δεν προσφέρουν ουσιαστική βελτίωση. Η πενταετής άδεια παραμονής, η λεγόμενη και "άδεια επί μακρόν διαμένοντος", η οποία θα αντικαταστήσει τη σημερινή άδεια 10ετούς διάρκειας, αφορά παλιούς μετανάστες, έχει αυστηρές προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια. Τα εισοδηματικά κριτήρια παραμένουν και στις άδειες για οικογενειακή επανένωση, από τις οποίες θα ξεκινήσει και η εφαρμογή συλλογής DNA (γενετικό φακέλωμα) για την εξακρίβωση της συγγένειας.

Για όσους παραμείνουν στο καθεστώς της ανανέωσης των αδειών κάθε 1 ή 2 χρόνια, διατηρείται η υποχρέωση συγκέντρωσης 120 ενσήμων το χρόνο. Η προσωρινή ρύθμιση που προβλέπει λιγότερα ένσημα δε λύνει το πρόβλημα, ειδικά σε περίοδο κρίσης, ανεργίας και ανασφάλιστης εργασίας. Κοροϊδία, που προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι, αποτελεί και η ρύθμιση για χορήγηση της άδειας του "επί μακρόν διαμένοντος" στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, αντί για την αυτοδίκαιη απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν.

Το ΚΚΕ καλεί Ελληνες και μετανάστες σε οργάνωση και διεκδίκηση για τη νομιμοποίηση όσων μεταναστών ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, ιδιαίτερα αυτών που ζουν πολλά χρόνια. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα ενάντια στο Δουβλίνο ΙΙ και τη Συνθήκη Σέγκεν σε όσους επιθυμούν να εγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Να δοθεί άσυλο με δίκαιες και γρήγορες διαδικασίες στους πρόσφυγες».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΕΚΑ
Επιστολή στο Σωματείο Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι»

Με επιστολή της προς το Σωματείο Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» απευθύνεται η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ, συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ) στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Με αυτή διαψεύδει όσους ισχυρίστηκαν ότι η ΔΑΣ εμπόδισε να γίνει η γενική συνέλευση του Σωματείου και ότι ευθύνεται για τη μη λειτουργία του κτιρίου.

Συγκεκριμένα επισημαίνεται: «Αγαπητοί συνάδελφοι, ερχόμενοι σήμερα το πρωί, 18 Οκτωβρίου, στο ΕΚΑ, για την πραγματοποίηση της Γενικής σας Συνέλευσης βρήκατε τις πόρτες κλειστές. Εκπρόσωπό σας, πιθανόν ενημερωμένος από κάποιους εργαζόμενους του ΕΚΑ ότι είμαστε υπεύθυνοι γι' αυτό, επικοινώνησε με τον επικεφαλής της ΔΑΣ για να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι δεν ήταν κάποιος εκεί για να ανοίξει τις πόρτες και ότι έχουμε ευθύνη γι' αυτό και για το ότι δεν σας είχαμε ειδοποιήσει για το ότι το ΕΚΑ θα ήταν κλειστό. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι:

1. Η παράταξη της ΔΑΣ δεν γνώριζε ότι είχατε κλείσει την αίθουσα για να πραγματοποιήσετε Γενική Συνέλευση.

2. Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους του ΕΚΑ, οι οποίοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και κατέδειξαν ως υπεύθυνους τη ΔΑΣ για τη μη λειτουργία του κτηρίου, δεν ευσταθεί. Σας ενημερώνουμε ότι η ΔΑΣ δεν ευθύνεται για τη μη πληρωμή των εργαζομένων. Οι όποιες πρωτοβουλίες έχουν παρθεί μέχρι σήμερα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της καταβολής των δεδουλευμένων τους πάρθηκαν από τον συνδυασμό της ΔΑΣ. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε τη στάση των συγκεκριμένων εργαζομένων του ΕΚΑ και τη θεωρούμε το λιγότερο σκόπιμη, δόλια.

3. Τονίζουμε επίσης ότι είναι εργαζόμενοι σε συνδικαλιστική οργάνωση και οφείλουν να διευκολύνουν τα σωματεία και κάθε άλλο φορέα των εργαζομένων ώστε να οργανώνουν την δράση τους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των εργαζομένων και όχι να χρησιμοποιούν αυτή την αναγκαία λειτουργία των οργανώσεων για να προβάλλουν το όντως υπαρκτό πρόβλημά τους, σε βάρος άλλων χιλιάδων εργαζομένων.

Η ΔΑΣ σας επισημαίνει ότι έχει στηρίξει και στηρίζει τον αγώνα σας. Οσες δυνάμεις διαθέτουμε στη σημαντική υπηρεσία "Βοήθεια στο Σπίτι", που απευθύνεται σε μοναχικούς ανήμπορους συνανθρώπους μας, είναι μαζί και μπροστά στον αγώνα που δίνεται».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΩΝ
Δε βοηθάει τη συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα

Μακριά από τις ανάγκες των ασθενών οι προτάσεις που κατέθεσαν χτες στο υπουργείο Υγείας

Χωρίς αποτέλεσμα ήταν οι χτεσινές συναντήσεις των φυσικοθεραπευτών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας τους και της συγκέντρωσης στο υπουργείο Υγείας. Ηδη μειώθηκε η αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ για κάθε συνεδρία από 20 σε 15 ευρώ, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε κλείσιμο εκατοντάδες εργαστήρια. Αμέσως μετά, το ΔΣ του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) συνεδρίασε και -κατά πλειοψηφία- αποφάσισε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες αναστολές της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Δηλαδή, οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν απ' την τσέπη τους τις συνεδρίες και στη συνέχεια θα αναζητούν το ποσό που δικαιούνται απ' τον ΕΟΠΥΥ. Την απόφαση για αναστολή της πίστωσης καταψήφισε η Αγωνιστική Συσπείρωση Φυσικοθεραπευτών (ΑΣΥΦ) τονίζοντας ότι τέτοιες αποφάσεις εμποδίζουν τη συμμαχία με τα λαϊκά στρώματα, τη στιγμή που επιβάλλεται η συμπόρευση μαζί τους για τη διεκδίκηση κρατικής χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, ώστε να επανέλθει, τουλάχιστον, η συνεδρία στα 20 ευρώ.

Μακριά από τις λαϊκές ανάγκες οδηγούν και οι προτάσεις της πλειοψηφίας του ΠΣΦ, που διατύπωσαν στη συνάντησή τους με τον υπουργό Υγείας: Να μπορούν να παρέχουν υπηρεσίες με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών και στη συνέχεια οι ασφαλισμένοι να αναζητούν απ' τον ΕΟΠΥΥ το ποσό που δικαιούνται. Ζήτησαν ακόμα νομοθετική ρύθμιση για να μπορούν να εισπράττουν απ' τον ασθενή πρόσθετο ποσό για εξειδικευμένες εξετάσεις. Για να αντιμετωπίσουν, δηλαδή, τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, μετατρέπονται οι ίδιοι σε ιμάντες για τα χαράτσια απ' την τσέπη των αρρώστων, όπως επιδιώκει η συγκυβέρνηση.

Στη συγκέντρωση των φυσικοθεραπευτών, εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρέτισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΜΕΣΣΑΡΑ ΚΡΗΤΗΣ: Αγριο ξυλοδαρμό από τους εργοδότες τους υπέστησαν, την περασμένη Τρίτη, στη Μεσαρά Ηρακλείου Κρήτης πέντε μετανάστες, όταν διεκδίκησαν δεδουλευμένα μηνών. Οι μετανάστες δούλευαν για λογαριασμό δύο κτηνοτρόφων, πατέρα και γιου. Χτες, έληγε η διαδικασία του αυτόφωρου για τους δυο δράστες που έχουν εξαφανιστεί. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια συνελήφθησαν (!), καθώς δεν έχουν έγγραφα!

ΛΟΓΙΣΤΕΣ: Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται το 26ο Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών. Θα συζητηθεί η μέχρι τώρα δράση της Ομοσπονδίας, θα μεταφερθεί η πείρα από τους Συλλόγους - μέλη της, θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα και θα εκλεγούν νέα όργανα διοίκησης και εκπροσώπησης. Η απερχόμενη διοίκηση καλεί τους εργαζόμενους να παρευρεθούν στην έναρξη των εργασιών του, σήμερα Σάββατο, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα της ΕΕΛΠ (Κάνιγγος 27).

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ: Συνάντηση με τον γραμματέα του υπουργείου Αμυνας Αν. Οικονόμου είχε χτες αντιπροσωπεία του σωματείου των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στο πλαίσιο κινητοποίησής τους. Από αυτόν έγινε σαφές ότι η όλη συζήτηση με την κυβέρνηση και την εταιρεία των μονοπωλίων (ADM και Thyssen Krupp) που έχουν βάλει στο χέρι το ναυπηγείο, έχει επικεντρωθεί αποκλειστικά στο θέμα των 4 υποβρυχίων. Αυτό σημαίνει ότι σχεδιάζεται να επαναλειτουργήσει μόνο το τμήμα που αφορά την ολοκλήρωση του εξοπλιστικού προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού, δηλαδή τα υποβρύχια. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, είναι άγνωστο τι θα γίνει.

ΔΙΚΤΥΑ ΔΕΗ - ΑΤΤΙΚΗ: Απεργία στις 21 και 22 του Οκτώβρη, για τους εργαζόμενους των εταιρειών ΑΤΕΡΜΩΝ ΑΤΕΕ και ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, που εργάζονται στα δίκτυα της ΔΕΗ και των θυγατρικών της (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) στην περιοχή των Μεσογείων, κήρυξε το Διοικητικό Συμβούλιο του κλαδικού Σωματείου Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Κορίνθου - Εύβοιας, διεκδικώντας δεδουλευμένα.

ΣΙΑΤΙΣΤΑ: Σύσκεψη με αιχμή την αδυναμία της λαϊκής οικογένειας να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης, οργανώνουν το σωματείο γουνεργατών Σιάτιστας και η τοπική ομάδα γυναικών της ΟΓΕ, τη Δευτέρα 21/10 στις 8 μ.μ., στο δημαρχείο. Καλούν τους μαζικούς φορείς, όλους τους εργαζόμενους και τους άνεργους της περιοχής, να συμμετέχουν στη σύσκεψη και να συζητήσουν δράσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Με σύσκεψη σήμερα στις 6 το απόγευμα στο χώρο του παραρτήματος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, συνεχίζεται η αγωνιστική πρωτοβουλία μιας σειράς συνδικαλιστικών και μαζικών φορέων για μείωση της τιμής του εισιτηρίου στις συγκοινωνίες κατά 50%, δωρεάν μετακίνηση ανέργων, μαθητών, σπουδαστών, ΑμΕΑ, αύξηση του συγκοινωνιακού έργου, με βάση τις ανάγκες του λαού.

Δράση Λαϊκών Επιτροπών
  • Συγκέντρωση τροφίμων οργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης σήμερα Σάββατο από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, μπροστά στο Δημαρχείο Πολίχνης. Καλεί το λαό να δώσει από το υστέρημά του ό,τι μπορεί (όσπρια, ζυμαρικά, γάλα εβαπορέ, παιδικά γάλατα σκόνη, καφέ, λάδι, ζάχαρη, κ.α.). Στο χώρο θα συλλέγονται επίσης ρούχα σε καλή κατάσταση, καθώς και σχολικά είδη και παιχνίδια. Τα τρόφιμα που θα συγκεντρωθούν θα διατίθενται σε άνεργους και μονογονεϊκές οικογένειες κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 6 μ.μ. - 8 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών Πολίχνης (Σταδίου 12, Πολίχνη, τηλ: 2310.608.798).
  • Η Λαϊκή Επιτροπή 5ου - 6ου Διαμερίσματος Αθήνας, πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα την 28η Οκτωβρίου και «την ιστορία που έγραψε ο λαός», την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, στις 7.30 μ.μ. στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων - Κυψέλης (Πατησίων 252, πλ. Κολιάτσου).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ