Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Οχτώβρη 2013 - αριθ. φύλλου: 11680

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
7η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΧΡΩΜΑ + ΣΙΔΕΡΟ» ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ
«Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του»

Οι χιλιάδες κόσμου που επισκέφτηκαν την Εκθεση, οι 250 καλλιτέχνες, ζωγράφοι, γλύπτες, χαράκτες, φωτογράφοι που μετέτρεψαν σε έργα τέχνης το μόχθο, τις αγωνίες, την οργανωμένη πάλη της εργατικής τάξης, οι συζητήσεις, τα θεατρικά, οι συναυλίες, τα εικαστικά δρώμενα και τα θεατρικά παιχνίδια για τα παιδιά, όλα όσα διαδραματίστηκαν επί δέκα μέρες- από τις 11 Οκτώβρη μέχρι σήμερα το βράδυ- στο τεράστιο μηχανουργείο της πρώην ΝΑΥΣΙ, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, δείχνουν ότι η τέχνη μπορεί επάξια να γίνει ένα ισχυρό όπλο για τους αγώνες του λαού. Να συμβάλει από το δικό της μετερίζι στην οργάνωση στους τόπους δουλειάς, να αναδείξει ότι η συλλογική οργανωμένη δράση, η συσπείρωση δυνάμεων με συγκεκριμένο στόχο και σκοπό, μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα, να ανοίξει το δρόμο για παραπέρα κλιμάκωση των αγώνων, για όξυνση της σύγκρουσης, τάξης εναντίον τάξης, με ακόμα καλύτερες προϋποθέσεις. Αλλωστε, αυτό ακριβώς ήταν και το κεντρικό σύνθημα της Εικαστικής Εκθεσης: «Ανθρωποι, Χρώμα + Σίδερο»: «Οι αγώνες είναι τέχνη του λαού και η τέχνη όπλο του».


ΣΕΛ.  4   -   5


ΠΕΤΕΡ ΒΑΪΣ: «Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ»
Ενα έργο - κραυγή για το ναζισμό

Πρόκειται για ένα «αποκαλυπτικό έργο - ντοκουμέντο» - λέει ο Κώστας Καζάκος - «που μιλά για το σήμερα με τα αδιάσειστα στοιχεία τού χτες. Ενα πολύ κοντινό μας χτες, το οποίο αναφέρεται στις σκοτεινότερες σελίδες της νεότερης Ιστορίας.


ΣΕΛ.  3
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΟΥΡΜΟΥΖΙΑΔΗΣ
Διακρίθηκε για το επιστημονικό του έργο

Στρατευμένος στην υπόθεση του ΚΚΕ, ο Γιώργος Χουρμουζιάδης ενέπνεε αβίαστο σεβασμό στους φοιτητές του, στους συναδέλφους του, διακρίθηκε για το πλούσιο επαγγελματικό, ακαδημαϊκό και επιστημονικό του έργο, ιδιαίτερα στους κλάδους της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και της Μουσειολογίας.


ΣΕΛ.  7
Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
«Ισότητα» στα μέτρα του καπιταλισμού

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας με θέμα «Γυναίκες, Επιχειρηματικότητα και ο Νόμος». Στην έκθεση, η «ισότητα» μετατρέπεται ακόμα και σε επιχείρημα για την επίθεση στα εναπομείναντα δικαιώματα των εργαζόμενων γυναικών.


ΣΕΛ.  16
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Επικίνδυνος για τα παιδιά, αλλά και για τους ενήλικους ο μόλυβδος

Οσο περισσότερα μαθαίνουν οι επιστήμονες για τους κινδύνους στην υγεία από το μόλυβδο, τόσο αντιλαμβάνονται ότι έχει υποτιμηθεί πόσο δηλητηριώδης είναι και τι βλάβες προκαλεί στην υγεία.


ΣΕΛ.  8

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ