ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 23 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ» ΜΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ
«Φιλανθρωπία» με κονδύλια και υποδομές του δήμου

Ο προκλητικός τρόπος που στήνονται και λειτουργούν διάφορες ΜΚΟ, να πουλάνε συστημική φιλανθρωπία, με λεφτά, μέσα και υποδομές που τους παρέχει το δημόσιο, φερόμενες μάλιστα ως δερβέναγες σε υπηρεσίες και αιρετούς, επανέρχεται στο προσκήνιο με αφορμή όσα συμβαίνουν στο Δήμο της Αθήνας.

Η ΜΚΟ «Equal Society - Κοινωνία Ισων Ευκαιριών» απέστειλε έγγραφο στο ΔΣ του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ, φορέας του δήμου, διαχειρίζεται συσσίτια και άλλες δραστηριότητες) ζητώντας του να της παρέχει δεκάδες μερίδες φαγητού εβδομαδιαίως, αναφέροντας ότι αυτές προορίζονται «για στήριξη των ανθρώπων που πλήττονται από την οικονομική κρίση», και ότι «υλοποιεί "Δομή παροχής συσσιτίου" (...) για εκατό ωφελούμενους καθημερινά και για το χρονικό διάστημα των δύο ετών».

Διευκρινίζει: «Αφού η Equal Society έλαβε το "πράσινο φως" από τη δημοτική αρχή, μέσω της παρούσης επιστολής επιθυμούμε να οριστικοποιήσουμε το πλαίσιο της συνεργασίας μας η οποία και θα αφορά στην παροχή συνολικά εκατόν είκοσι μερίδων σταθερά κάθε Σαββατοκύριακο (σ.σ. όλες οι υπογραμμίσεις είναι της ίδιας της ΜΚΟ) με ουσιαστικό σκοπό τη σίτιση των "επισκεπτών" (...) οι 120 μερίδες θα παραλαμβάνονται κάθε Σαββατοκύριακο στο χώρο της δομής του συσσιτίου από τους εργαζομένους του οργανισμού μας. Αξίζει να σημειωθεί πως το ωράριο σίτισης των ωφελούμενων είναι 13:00 έως 15:00 καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και ως εκ τούτου κρίνεται αναγκαία η έγκαιρη μεταφορά των μερίδων φαγητού μέχρι τις 12:00 μμ καθημερινά».

«Επιπροσθέτως, θα επιθυμούσαμε να λάβουμε γνώση της ακριβούς ημερομηνίας κατά την οποία το ΚΥΑΔΑ θα βρίσκεται σε θέση να παράσχει τις απαραίτητες μερίδες σίτισης» συμπληρώνει προκλητικά τα αιτήματά της η ΜΚΟ που σημειωτέον μοιράζει το συσσίτιο στον Κολωνό, οδός Αλικαρνασσού 49.

Τι έχει προηγηθεί: Στις 21 Φλεβάρη 2013 σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο δήμαρχος Γ.Καμίνης ανακοίνωσε «συνεργασία» με 4 ΜΚΟ, «Γιατροί του Κόσμου», «Κλίμακα», «PRAKSIS» (ανάμεσα στους υποστηρικτές της φιγουράρουν τα ιδρύματα των Λάτση, Νιάρχου Μποδοσάκη) και «Κοινωνία Ισων Ευκαιριών», αναφέροντας μάλιστα ότι είχε υπογράψει και μνημόνιο συνεργασίας μαζί τους ήδη από τις 24 Απρίλη 2012 (ο «καλλικρατικός» νόμος δεν υποχρεώνει τη δημοτική αρχή να λάβει έγκριση δημοτικού συμβουλίου προκειμένου να συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με ΜΚΟ).

Το μνημόνιό τους αφορά υλοποίηση προγράμματος χρηματοδοτούμενο από εθνικά και ευρωενωσιακά κονδύλια συνολικού προϋπολογισμού 952.000 ευρώ, διετούς διάρκειας για λειτουργία «κέντρου ημέρας», υπνωτηρίου, σίτισης, «κέντρου διαμεσολάβησης», κοινωνικού φαρμακείου. Μάλιστα, η δημοτική αρχή για υλοποίηση του προγράμματος εμφανίζεται να μίσθωσε αρχές Φλεβάρη ακίνητο συνολικής επιφάνειας 1.100 τ.μ. ακριβώς στην οδό Αλικαρνασσού (εκεί, δηλαδή, που με ξένα κόλυβα, δηλώνει σήμερα ότι μοιράζει συσσίτιο η ΜΚΟ), προκειμένου να τους το παραχωρήσει. Κτίριο νοικιασμένο, πληρωμένο από το δήμο, για να στεγάζονται ΜΚΟ και να μοιράζονται τρόφιμα παρεχόμενα πάλι από το δήμο.

Προσώρας το ΔΣ του ΚΥΑΔΑ (προεδρεύει δημοτικός σύμβουλός, εκπροσωπούνται οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου) απέρριψε το αίτημα της ΜΚΟ. Ωστόσο, μπαίνει ζήτημα πόσο παραπέρα «αέρα» θα δώσει η δημοτική αρχή στον κάθε ιδιώτη που, πατώντας και σε υπαρκτές ανάγκες, έρχεται, χρηματοδοτείται, φιλοξενείται σε υποδομές του δήμου, ζητά υλικό, για να λειτουργεί την μπίζνα της συστημικής φιλανθρωπίας του.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Να σταματήσουν προσαγωγές και συλλήψεις Τούρκων πολιτικών προσφύγων

Να σταματήσουν οι προσαγωγές και οι συλλήψεις Τούρκων πολιτικών προσφύγων ζητά η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Στη σχετική ανακοίνωση τονίζει:

«Η "Δημοκρατική Συσπείρωση" καταγγέλλει τις αλλεπάλληλες προσαγωγές, συλλήψεις και παραπομπή στο αυτόφωρο Τούρκων πολιτικών προσφύγων στην Πλατεία Συντάγματος, επειδή εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους απεργούς πείνας συντρόφους τους, που κινδυνεύουν με έκδοση από τη χώρα μας.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας, με την αστεία δικαιολογία της "μόλυνσης" του περιβάλλοντος, είναι ενταγμένη στο γενικότερο αυταρχισμό της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να εφαρμόσει το αντιλαϊκό δόγμα "νόμος και τάξη", να φιμώσει κάθε φωνή λαϊκής διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης.

Τα συνδικάτα, οι μαζικοί λαϊκοί φορείς, οι διωκόμενοι από αντιδραστικά καθεστώτα πολιτικοί πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας, έχουν κάθε δικαίωμα να ενημερώνουν το λαό για τα προβλήματά τους, να εκφράζουν την αλληλεγγύη τους σε αυτούς που διώκονται.

Απαιτούμε για μιαν ακόμη φορά: Nα μην εκδοθούν σε χώρες της ΕΕ και στην Τουρκία και να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι πολιτικοί πρόσφυγες - απεργοί πείνας Ahmet Duzgun Yuksel, Erdogan Cakir, Hasan Biber και Mehmet Υayla. Να παύσουν οι κάθε είδους διώξεις σε βάρος των Τούρκων πολιτικών προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους».

Εισβολή στην ΑΣΟΕΕ με εντολή του υπουργείου Ανάπτυξης

Διμοιρίες των ΜΑΤ εισέβαλαν χτες στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ στην οδό Πατησίων κυνηγώντας μικροπωλητές που βρίσκονται έξω από το κτίριο της σχολής. Φοιτητές που βρέθηκαν στο προαύλιο, διαμαρτυρήθηκαν για την εισβολή. Το γεγονός καταδίκασε και η Πρυτανεία.

Οπως δήλωσε αργότερα ο ίδιος ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, η επιχείρηση έγινε υπό την επίβλεψη του ίδιου του υφυπουργού. Κατά την επιχείρηση συνελήφθησαν πέντε μετανάστες.

Το κυνηγητό των μεταναστών, με πρόσχημα το «παρεμπόριο», είναι καθημερινό, ενώ την ίδια ώρα αφήνονται στο απυρόβλητο αυτοί που οργανώνουν αυτό το εμπόριο και οι οποίοι βεβαίως δεν είναι φτωχοδιάβολοι.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί των ομάδων του «Ξένιου Δία», των κλιμακίων καταπολέμησης του παρεμπορίου στο κέντρο της Αθήνας και των διευθύνσεων Αμεσης Δράσης και αστυνομικών επιχειρήσεων Αττικής.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επενέβησαν αρχικά στο πεζοδρόμιο, εξωτερικά του Πανεπιστημίου, όπου οι αλλοδαποί μικροπωλητές είχαν αφήσει για πώληση διάφορα προϊόντα. Στο σημείο συνελήφθη ένας μικροπωλητής. Οι υπόλοιποι στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τη σύλληψη αντιστάθηκαν στους πρώτους αστυνομικούς που προσέγγισαν τον εξωτερικό χώρο και στη συνέχεια μπήκαν στο προαύλιο του Πανεπιστημίου. Οι αστυνομικοί τους ακολούθησαν και συνέλαβαν τέσσερις από αυτούς, κατά την προσπάθεια διαφυγής τους, από την έξοδο της οδού Αντωνιάδου.

Στην τελευταία εντοπίστηκε σταθμευμένο Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο, με αλλοδαπές πινακίδες κυκλοφορίας, γεμάτο με προϊόντα. Στον προαύλιο χώρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου βρέθηκε επίσης και κατασχέθηκε μεγάλος αριθμός ειδών όπως, ενδεικτικά, 2.120 πακέτα λαθραία τσιγάρα, 281 κλεψίτυποι ψηφιακοί δίσκοι, αθλητικά παπούτσια, γυαλιά, ρολόγια κλπ.

Με ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του, ο Ν. Μηταράκης αναφέρει ότι βρέθηκε «στο πλευρό των αστυνομικών που πραγματοποιούσαν στην ΑΣΟΕΕ νέα επιχείρηση σκούπα για το παρεμπόριο», ότι «ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της επιχείρησης, συνεχάρη τους αστυνομικούς για τις προσπάθειές τους και την αποφασιστικότητά τους να πατάξουν το παρεμπόριο που πλήττει άμεσα τους εμπόρους και τους καταστηματάρχες της Αθήνας» και ότι «την ευθύνη του συντονισμού της προσπάθειας για την πάταξη του παρεμπορίου έχει το υπουργείο Ανάπτυξης».

  • Αστυνομική επιχείρηση στην περιοχή του κέντρου Αθηνών με πρόσχημα την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ. Στην επιχείρηση συμμετείχαν αστυνομικοί από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Αθηνών, Αμεσης Δράσης και Αστυνομικών Επιχειρήσεων με τα ανάλογα μέσα και εξοπλισμό. Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης προσήχθησαν σωρηδόν 300 άτομα και συνελήφθησαν τέσσερα.
ΙΝΤΕΡΠΟΛ
Δεν ανήκει στα αγνοούμενα παιδιά η μικρή του καταυλισμού των Φαρσάλων

Κανένα από τα αναζητούμενα παιδιά στην παγκόσμια λίστα της Interpol δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με την Μαρία, που βρέθηκε στον καταυλισμό των Ρομά στα Φάρσαλα. Αυτή την απάντηση έδωσαν χτες οι κεντρικές υπηρεσίες της στην ΕΛ.ΑΣ.

Το έγγραφο της Intepol βασίστηκε στη σύγκριση του DNA της Μαρίας με τη σχετική λίστα με γενετικό υλικό για περίπου 600 αγνοούμενα πρόσωπα σε όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους ήταν και 60 παιδιά σε ηλικία που ταιριάζει με το κοριτσάκι από τα Φάρσαλα. Στη σχετική καταγραφή της Interpol δεν προσδιορίζεται εθνικότητα ή όνομα για το κορίτσι. Από την Αστυνομία εκτιμάται ότι ένα από τα επικρατέστερα σενάρια είναι η μικρή να βρέθηκε στα χέρια του ζεύγους μετά την εξάρθρωση κυκλώματος παράνομων υιοθεσιών μέσω Βουλγαρίας την περίοδο 2008 - 2010 ή να έχει διακινηθεί μεταξύ Ρομά σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τις βουλγαρικές αρχές, τα κυκλώματα υιοθεσίας δρουν ολοένα πιο συχνά μετά και το άνοιγμα των συνόρων με τη γειτονική χώρα λόγω της ένταξής της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

  • Κατεπείγουσα έρευνα για να διακριβωθεί αν έχουν συνταχθεί ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως παιδιών την τελευταία 6ετία, με βάση απλές υπεύθυνες δηλώσεις, διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Kουτζαμάνη. Με παραγγελία προς τους εισαγγελείς πρωτοδικών όλης της χώρας, ζητεί να ερευνηθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις, όπως εμπορία ανθρώπων και παράνομες υιοθεσίες, ή έχουν χρησιμοποιηθεί ληξιαρχικές πράξεις για παράνομη είσπραξη επιδομάτων. Αφορμή για τη σχετική παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου αποτέλεσε τα όσα είδαν τη δημοσιότητα και αφορούν την υπόθεση της ανήλικης Μαρίας και τη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης γέννησης με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις.

Ευχαριστήριο

Η Κομματική Οργάνωση Τηλεπικοινωνιών του ΚΚΕ ευχαριστεί θερμά τη συναγωνίστρια Γεωργία Τσούμπα, σύντροφο στη ζωή και τον αγώνα του αγαπημένου μας συντρόφου ΛΕΥΤΕΡΗ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ, για την προσφορά μιας πλήρους σειράς των Απάντων του Β. Ι. ΛΕΝΙΝ.

Ο σ. Λευτέρης, πρωτοπόρος αγωνιστής, στέλεχος και γραμματέας της Οργάνωσης για μακρύ χρονικό διάστημα, συνδύαζε αρμονικά την ακούραστη δράση με τη μελέτη και τη δημιουργική αξιοποίηση της μαρξιστικής - λενινιστικής θεωρίας σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας και πολιτικής - ιδεολογικής παρέμβασης της Οργάνωσης. Ο σ. ΛΕΥΤΕΡΗΣ είναι πάντα κοντά μας σε όλους τους αγώνες. Κρατάμε άσβηστη τη μνήμη του κι αξιοποιούμε στον καθημερινό αγώνα όλα όσα τον χαρακτήριζαν σαν σύντροφο, στέλεχος του Κόμματός μας.

Η ΚΟ Τηλεπικοινωνιών του ΚΚΕ

Συνελήφθη αρχιφύλακας

Συνελήφθη προχτές από την Αστυνομία 46χρονος αρχιφύλακας για παράνομη κατοχή όπλων και ναρκωτικών. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο συρτάρι του αρχιφύλακα, κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικού ελέγχου στο τμήμα Ασφαλείας όπου υπηρετεί, βρέθηκαν μέσα σε επιστολικό φάκελο και κατασχέθηκαν 2,7 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης. Στο σπίτι του βρέθηκαν, επίσης, και κατασχέθηκαν δύο κυνηγετικές καραμπίνες, με αναντιστοιχία ψηφίου στην κάθε άδεια κατοχής, δύο πιστόλια ρίψης φωτοβολίδων, πιστόλι ρίψης άγνωστου αντικειμένου, 283 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, εκ των οποίων δικαιολογούνται μόνο 160 κάλυκες των 9 mm. Με απόφαση του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο αρχιφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε σε βάρος του Ενορκη Διοικητική Εξέταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ