ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΙΚΑ
Οι μισοί «ζουν» με σύνταξη κάτω από 500 ευρώ!

Συνολικά, τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι, από τους 2,7, έχουν οδηγηθεί στον Καιάδα της φτώχειας και της ανέχειας

Στην εξαθλίωση έχουν οδηγήσει εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους οι ανατροπές στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και οι επαναλαμβανόμενες αιματηρές περικοπές στις συντάξεις, που κλιμακώθηκαν τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες στο 22ο Συνέδριο των εργαζομένων στο ΙΚΑ, οι μισοί συνταξιούχοι του μεγαλύτερου ασφαλιστικού Οργανισμού, λαμβάνουν κύρια σύνταξη κάτω από 500 ευρώ!

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του Δεκέμβρη του 2012, όπου ενσωματώθηκαν και οι τελευταίες μειώσεις του νόμου 4051 του ίδιου έτους:

  • Από τους 1.039.591 συνταξιούχους του ΙΚΑ, οι 513.609 (49,4%) παίρνουν σύνταξη μέχρι 500 ευρώ.
  • Ακόμα 254.140 συνταξιούχοι παίρνουν κύρια σύνταξη από 500 έως 700 ευρώ, που σημαίνει ότι 767.749 συνταξιούχοι του ΙΚΑ, το 73,8% του συνόλου, δηλαδή οι 3 στους 4 σχεδόν, επιβιώνουν με εισοδήματα κάτω από τα όρια ή στα όρια της στατιστικής φτώχειας.
  • Τέλος, 113.597 συνταξιούχοι λαμβάνουν ως κύρια σύνταξη ποσά από 700 έως 1.000 ευρώ και μόνο 158.245 συνταξιούχοι έχουν σύνταξη άνω των 1.000 ευρώ.

Αν στους 767.749 συνταξιούχους του ΙΚΑ προσθέσουμε και τους 736.705 συνταξιούχους του ΟΓΑ, που οι συντάξεις τους βρίσκονται μεταξύ 340 και 500 ευρώ, προκύπτει ότι τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι από τα 2,7 του συνόλου έχει οδηγηθεί στον Καιάδα της φτώχειας και της ανέχειας. Και αυτό χωρίς να αναφερθούμε στους χαμηλοσυνταξιούχους των υπόλοιπων Ταμείων και χωρίς να υπολογίσουμε ότι πλέον όλοι οι συνταξιούχοι λαμβάνουν 12 συντάξεις και όχι 14, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Να σημειωθεί ότι με «στοιχεία» που παρουσιάζει κάθε μήνα από το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί με ψεύτικα δεδομένα να δημιουργήσει τη μαγική εικόνα ότι η μέση σύνταξη είναι στα 920 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ:

  • Η μέση σύνταξη είναι μόλις 623 ευρώ. Αν αφαιρέσουμε την κράτηση του 4% για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αυτή διαμορφώνεται μετά βίας στα 600 ευρώ.
  • Η μέση σύνταξη αναπηρίας για 120.000 συνταξιούχους που έχασαν την ικανότητα προς εργασία, είναι μόλις 527,35 ευρώ.
  • Η επικουρική σύνταξη που καταβάλλεται στο 65% των συνταξιούχων του ΙΚΑ, μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις έχει διαμορφωθεί στα 196,59 ευρώ (μέση επικουρική).
Κράτος - εργοδοσία βουλιάζουν τα Ταμεία

Η κατακρήμνιση των συντάξεων ακολουθεί παράλληλη πορεία με την καθίζηση και των εσόδων του ΙΚΑ, εξαιτίας της διαρκώς διογκούμενης εισφοροδιαφυγής των επιχειρήσεων, της αύξησης της ανεργίας και της μείωσης των εργατικών μισθών. Ετσι:

  • Από 14,219 δισ. ευρώ έσοδα το 2009, τα έσοδα του ΙΚΑ έπεσαν στα 9,786 δισ. το 2012, δηλαδή έχει απώλειες 5,413 δισ. ευρώ (38%).
  • Το 9μηνο Γενάρης - Σεπτέμβρης, τα έσοδα του Ταμείου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό 9μηνο, παρουσιάζουν παραπέρα μείωση κατά 7% και ανέρχονται στα 7,1 δισ. ευρώ.
  • Η εισφοροδιαφυγή εκτιμάται για φέτος σε περίπου 6 δισ. ευρώ. Οι συσσωρευμένες οφειλές των επιχειρήσεων ανέρχονται στα 8 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν ρυθμιστεί μόνο 1,792 δισ. ευρώ, χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι τα ποσά αυτά θα καταβληθούν μέχρι τέλους. Η ίδια η κυβέρνηση εκτιμάει ότι από τα 8 δισ. μπορούν να εισπραχθούν μόνο τα μισά, ενώ τα 1,678 δισ. ευρώ τα χρωστάνε επιχειρήσεις που πλέον δε λειτουργούν!

Τέλος, από τους 73.204 επιτόπιους ελέγχους των υποκαταστημάτων του ΙΚΑ και των υπαλλήλων της αρμόδιας υπηρεσίας (ΕΥΠΕΑ) το 2009, πέρυσι διενεργήθηκαν μόλις 37.175 επιτόπιοι έλεγχοι, δηλαδή οι μισοί. Οπως μισοί σχεδόν είναι και οι υπάλληλοι που απέμειναν στο ΙΚΑ σε σχέση με τον αριθμό που εργάζονταν το 2009.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Στις 6 Νοέμβρη απεργούμε και για το Ασφαλιστικό

Ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις υπουργών για τις νέες σαρωτικές ανατροπές

Σε ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα και Εργασίας, Γ. Βρούτση, σχετικά με το Ασφαλιστικό, το ΠΑΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Οι διαβεβαιώσεις ότι θα πληρωθούν κανονικά οι συντάξεις δεν μπορούν να κοροϊδέψουν κανέναν, αφού και φέτος για να δώσουν τις συντάξεις τις πετσόκοψαν στην αρχή του 2013. Το ίδιο σκέπτονται και για το 2014 όταν λένε ότι θα υπάρξει κανονική ροή. Η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ φανέρωσε το δρόμο που ήδη έχει χαραχτεί για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Ετοιμάζουν γενική επίθεση στα επιδόματα ανεργίας, στέγης - κατοικίας, στις συντάξεις και στα επιδόματα αναπηρίας βάζοντας εισοδηματικά κριτήρια.

Εχουν έτοιμο ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, το οποίο το διαμορφώνουν συνεχώς με νέες αντιδραστικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

α) Μία σύνταξη από 40 έως 360 ευρώ που θα εγγυάται το κράτος με «συμπλήρωμα» ανάλογο με τις εισφορές όλων των χρόνων. Οι ίδιοι ομολογούν ότι οι συντάξεις θα είναι μειωμένες με ποσοστό μείωσης κατά μέσο όρο 60%.

β) Διάλυση της επικουρικής όπως ξέραμε και είσοδο των ασφαλιστικών πολυεθνικών εταιρειών στο δεύτερο πυλώνα των επαγγελματικών ταμείων.

γ) Την αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση.

Ενώ έχουν πετσοκόψει μέχρι τώρα επικουρικές και εφάπαξ ετοιμάζουν και νέες μειώσεις από 1/1/2014 στο εφάπαξ και από 1/6/2014 στις επικουρικές. Την ίδια στιγμή μειώνουν τις εισφορές των μετόχων των τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ πάνω από 10 μονάδες και όλων των επιχειρήσεων κατά 3,9 μονάδες με τεράστιες επιπτώσεις στα έσοδα.

Η αναφορά από κύκλους τους υπουργείου εργασίας ότι "η κυβέρνηση επεξεργάζεται παρεμβάσεις μόνο για το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων το οποίο αποκλίνει από τις γενικές διατάξεις", φέρνει είτε δραματική μείωση των συντάξεων είτε την αύξηση των ορίων ηλικίας έως και 12 χρόνια. Αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως γυναίκες με ανήλικα και εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, εργαζόμενους και εργαζόμενες στο Δημόσιο με 25ετία.

Η καλύτερη απάντηση είναι η προετοιμασία της απεργίας στις 6 Νοέμβρη, με την ενημέρωση των εργαζομένων και τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας».

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει

Η κατάσταση που περιγράφουν τα στοιχεία του ΙΚΑ και οι προχτεσινές δηλώσεις Βρούτση - Στουρνάρα, επιβεβαιώνουν τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι έρχεται νέα θύελλα στο Ασφαλιστικό, για παλιούς και νέους ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Από την περασμένη άνοιξη, το ΚΚΕ άνοιξε τη συζήτηση με τους εργαζόμενους και τους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων, για το πώς πρέπει ενιαία να δοθεί απάντηση στα χειρότερα που έρχονται. Ανέδειξε τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων που έχουν σήμερα τα Ταμεία και το πώς αυτά συνδέονται με τη στρατηγική της ΕΕ. Παρουσίασε την πρότασή του για το Ασφαλιστικό. Τώρα, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Οι νέες ανατροπές είναι προ των πυλών. Στο χέρι των εργαζόμενων και του λαού είναι να μην τις επιτρέψουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι συντάξεις

«Θέτουμε ως στόχο το "φρένο" στις μειώσεις των συντάξεων, κύριων και επικουρικών και, βεβαίως, ανάλογα με την πορεία της οικονομίας, τη σταδιακή αποκατάστασή τους με βάση τους ρυθμούς ανάκαμψης της οικονομίας ξεκινώντας πρώτα απ' όλα από τους πιο αδύναμους, δηλαδή από την αύξηση της κατώτερης σύνταξης». Τάδε έφη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας χτες στο συνέδριο της ΠΟΣΕ ΙΚΑ. Τι έλεγε όμως πριν ένα περίπου χρόνο, στις 15/11/2012 στη ΛΑΡΚΟ; «Το μεγάλο έγκλημα δεν είναι οι μισθοί και οι συντάξεις - που θα επαναφέρουμε με ένα νόμο και ένα άρθρο, όταν πολύ γρήγορα θα βρεθούμε σε θέση διακυβέρνησης, για να αντιστρέψουμε αυτήν την καταστροφή. Το μεγάλο έγκλημα είναι...» κλπ. Η αφερεγγυότητα του ΣΥΡΙΖΑ βγάζει μάτι. Οπως και η σταδιακή του μετάλλαξη σε αυτό που υποτίθεται ότι θέλει να αντικαταστήσει.

Το δεύτερο και πιο ουσιαστικό: Τι λέει ότι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν γίνει κυβέρνηση; Θα καταργήσει μήπως τις ανατροπές που επιβλήθηκαν με τη «μνημονιακή πολιτική», όπως αποκαλεί και τους νόμους για το Ασφαλιστικό; Σε καμία περίπτωση. Για το μόνο που δεσμεύεται είναι να μπει «φρένο στις μειώσεις». Δηλαδή, να μην έχουμε παραπέρα περικοπές. Και τι γίνεται με τις συντάξεις που έχουν καταβαραθρωθεί; Τι θα γίνει με το μισό εκατομμύριο συνταξιούχων του ΙΚΑ που λαμβάνουν σύνταξη κάτω από 500 ευρώ; Τι θα γίνει με το κόψιμο της 13ης και 14ης σύνταξης; Τι θα γίνει με τα χαράτσια και τις υποχρεωτικές εισφορές που επιβλήθηκαν σε όλους τους συνταξιούχους; Και τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ίδιους νόμους που προβλέπουν αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων που θα αποδίδονται μετά το 2015 και που σταδιακά θα επιβάλλουν ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις με βάση τον νέο υπολογισμό τους, πριν δηλαδή εκδοθούν;

Για το τελευταίο, τις ανατροπές στους μελλοντικούς συνταξιούχους, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει καμία αναφορά. Τηρεί σιγήν ιχθύος. Για τις περικοπές στους ήδη συνταξιούχους; Υπόσχεται «σταδιακή αποκατάσταση ανάλογα με την πορεία της οικονομίας...». Αραγε, τι διαφορετικό λέει η κυβέρνηση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ φιλοδοξεί να αντικαταστήσει, ξιφουλκώντας κατά της πολιτικής της; Και τι θα γίνει αν η οικονομία δεν ακολουθήσει την πορεία που υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Ρητορικό το ερώτημα. Ολοι μπορούν να κατανοήσουν τι θα ακολουθήσει...


Γ. ΖΑΧ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ