ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στις 6 Νοέμβρη απεργούμε για ό,τι τσακίζει τη ζωή μας

Μέρα παν-κινητοποίησης ήταν η χτεσινή για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ να πάρουν πρωτοβουλίες για την προπαγάνδιση και οργάνωση της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας στις 6 Νοέμβρη. Σωματεία διοργάνωσαν συνελεύσεις, συνδικαλιστικές συσκέψεις και περιοδείες, ενώ μαζί με φορείς του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος έγιναν διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις για ζητήματα που καίνε την εργατική - λαϊκή οικογένεια. Μεταξύ αυτών, το μεγάλο κόστος των αστικών συγκοινωνιών, οι χιλιάδες «ξεκρέμαστοι» άνεργοι, η αδυναμία πρόσβασης σε στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας, η καταστολή που δυναμώνει ενάντια σε όποιον αντιδρά και αγωνίζεται. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσιάζει σήμερα ένα μέρος των πρωτοβουλιών που πήραν χτες σωματεία και φορείς του κινήματος για να αναδείξουν το περιεχόμενο της απεργίας, να συμβάλουν στην καλύτερη οργάνωσή της. Το αίτημα για δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλο το λαό ανέδειξε και η κινητοποίηση των εργαζομένων στο «Μεταξά», που έγινε με απόφαση του Σωματείου, απ' αφορμή την παρουσία του Α. Γεωργιάδη σε φιέστα που έγινε στο νοσοκομείο.

Φτηνό πετρέλαιο για τη λαϊκή οικογένεια

Από τη διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών
Από τη διαμαρτυρία στο υπουργείο Οικονομικών
Με πανό «Φθηνό πετρέλαιο για όλο το λαό - Κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης», συνδικαλιστές του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών. Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη και απαίτησε:

-- Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και το πετρέλαιο της λαϊκής οικογένειας.

-- Κατάργηση του σημερινού αφορολόγητου καθεστώτος για τα εφοπλιστικά καύσιμα.

-- Αμεση πάταξη λαθρεμπορίου με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, επικεντρώνοντας στα διυλιστήρια, στο χονδρεμπόριο, στα εφοπλιστικά καύσιμα και στις εξαγωγές.

-- Αύξηση της φορολογίας στα κέρδη των μονοπωλίων και των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πετρελαιοειδών.

-- Κανένας παιδικός σταθμός, καμιά λαϊκή οικογένεια δεν πρέπει να μείνει χωρίς θέρμανση.

Οπως τόνισαν οι συνδικαλιστές, οι τεράστιες μειώσεις μισθών που έχουν γίνει σε όλους τους εργαζόμενους, σε συνδυασμό με την τιμή του πετρελαίου, οδηγούν στην πλήρη αδυναμία προμήθειας πετρελαίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών του ψύχους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, εμμένει στις μέχρι τώρα αποφάσεις, δηλώνοντας πως «έκανε ό,τι μπορούσε».

Σε θέση μάχης οι ναυτεργάτες

Από τη σύσκεψη των ναυτεργατών
Από τη σύσκεψη των ναυτεργατών
Η συζήτηση μέσα και έξω από τα καράβια με τον κάθε ναυτεργάτη, με καθημερινές εξορμήσεις και συσκέψεις στα μηχανοστάσια και τις κουβέρτες των καραβιών, στα στέκια των ανέργων, αναδείχτηκε ως μία από τις βασικές προϋποθέσεις, στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε χτες το πρωί στην ΠΕΜΕΝ, ώστε η πανεργατική απεργία στις 6 του Νοέμβρη να αποτελέσει και για τον κλάδο των ναυτεργατών, το «προανάκρουσμα» - όπως ειπώθηκε εισηγητικά - για ακόμα πιο δυναμικούς, αποφασιστικούς αγώνες που θα έρχονται σε σύγκρουση με την πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του.

Η σύσκεψη έγινε από τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ. Για την περιφρούρηση της απεργίας στις 6 Νοέμβρη τα ναυτεργατικά σωματεία καλούν σε προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη. Αμέσως μετά έγινε παρέμβαση στο ΓΕΝΕ, όπου οι ναυτεργάτες απαίτησαν να γίνουν έλεγχοι για την τήρηση των οργανικών συνθέσεων και των ΣΣΕ σε όλα τα πλοία. Ακολούθησε παρέμβαση στα δικαστήρια του Πειραιά, όπου είχε καθοριστεί δίκη με κατηγορούμενους τα προεδρεία της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, επειδή τα δύο σωματεία περιφρούρησαν την απεργία που είχαν κηρύξει στις 17 Δεκέμβρη του 2009 και είχε κριθεί από τα δικαστήρια παράνομη. Η δίκη αναβλήθηκε για τις 30 Απρίλη του 2014.

Φτηνές - τακτικές αστικές συγκοινωνίες

Από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Από τη συγκέντρωση στην Ομόνοια
Παρέμβαση για φτηνές και τακτικές αστικές συγκοινωνίες, έκαναν χτες το πρωί στους σταθμούς μετρό και ΗΣΑΠ, στην Ομόνοια, η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, Επιτροπές Αγώνα του ΜΑΣ και Λαϊκές Επιτροπές της Α' Αθήνας - Γαλατσίου. Η συγκεκριμένη δράση ανέδειξε ένα από τα πολλά οξυμένα και καθημερινά προβλήματα που ταλανίζουν τα λαϊκά στρώματα, ένας ακόμα λόγος για τον οποίο οι εργαζόμενοι πρέπει μαζικά να πάρουν μέρος στην προετοιμασία και στην επιτυχία της πανελλαδικής - πανεργατικής απεργίας στις 6 Νοέμβρη.

Οι συγκεντρωμένοι μοίρασαν ανακοινώσεις μέσα και έξω από τους σταθμούς του Μετρό στην Ομόνοια, καλώντας το λαό οργανωμένα να διεκδικήσει μείωση της τιμής του εισιτηρίου κατά 50% για όλους, δωρεάν μετακίνηση ανέργων, μαθητών, φοιτητών, σπουδαστών και ΑΜΕΑ. Ακολούθησε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Οργανισμού Σταθερής Συγκοινωνίας (ΣΤΑΣΥ) στην οδό Αθηνάς 67. Σήμερα, οργανώνεται νέα παρέμβαση στις 8.30 π.μ., στο σταθμό του ΗΣΑΠ Πειραιά, με πρωτοβουλία σωματείων και φορέων της περιοχής.

Ουσιαστική προστασία για τους ανέργους

Από την κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ
Από την κινητοποίηση στον ΟΑΕΔ
Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης για το πετρέλαιο θέρμανσης, τα φάρμακα και το Ασφαλιστικό, κορυφώθηκαν οι δράσεις των σωματείων, των Επιτροπών Αγώνα και των Λαϊκών Επιτροπών της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της χτεσινής ημέρας. Από νωρίς το πρωί οι Λαϊκές Επιτροπές μαζί με τους συνταξιούχους, πραγματοποίησαν εξορμήσεις στους τοπικούς ΟΑΕΔ και τα καταστήματα του ΙΚΑ.

Στις 10 το πρωί έγινε παρέμβαση στην περιφερειακή διεύθυνση του ΟΑΕΔ στην οδό Δωδεκανήσου, από τα σωματεία Εμποροϋπαλλήλων, Επισιτισμού - Τουρισμού, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Εργαζομένων στη «Hyatt Regency», και την Προοδευτική Κίνηση Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Απαίτησαν μέτρα προστασίας για τους άνεργους και τις οικογένειές τους. Ειδικότερα, στη συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή, πρόβαλαν το πρόβλημα που δημιουργείται για τους χιλιάδες εποχικά εργαζόμενους κυρίως στον κλάδο του Τουρισμού που αποκλείονται από το ταμείο ανεργίας, αλλά και για τους χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενους. Διεκδίκησαν έκτακτα μέτρα στήριξης και επιπλέον ζήτησαν να δοθεί οικονομική ενίσχυση στους απλήρωτους εργαζόμενους του «ΦΩΚΑ» και των «SPRIDER».

Αλληλεγγύη στους απλήρωτους εργάτες της Χαλκίδας

Συγκέντρωση διοργανώνει σήμερα το ΠΑΜΕ

Από την προχτεσινή συγκέντρωση και πορεία των εργαζομένων στη Χαλκίδα
Από την προχτεσινή συγκέντρωση και πορεία των εργαζομένων στη Χαλκίδα
Συγκέντρωση για την προετοιμασία της απεργίας, αλλά και για να καταγγείλει την καταστολή κυβέρνησης και εργοδοσίας ενάντια στους απλήρωτους των κλειστών εργοστασίων της Χαλκίδας, οργανώνει η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ, σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Αγοράς. Στο μεταξύ, σε παρέμβαση στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Χαλκίδας προχώρησαν το απόγευμα της Τρίτης οι εργαζόμενοι από τα 5 κλειστά εργοστάσια (ΣΕΛΜΑΝ, ΝΕΟΣΕΤ, ΜΗΧΑΝΙΚΗ, ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ, ΙΝΤΕΡΚΕΜ).

Με το ψήφισμα που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Βαγγέλης Σταματούκος, ζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό των άνεργων, των απολυμένων και των απλήρωτων εργαζομένων, με μέτρα στήριξης των ίδιων και των οικογενειών τους. Ανάμεσα σε άλλα, να μηδενιστούν τα δημοτικά τέλη και χαράτσια, τα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών. Σήμερα, τα σωματεία των 5 εργοστασίων θα πραγματοποιήσουν παρέμβαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο στη Λαμία.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Αίτημα αιχμής η υπογραφή ΣΣΕ για την Αττική

Συμμετοχή στην πανεργατική απεργία αποφάσισε η Γενική Συνέλευση

Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία, με το κλαδικό τους σωματείο
Από παλιότερη κινητοποίηση των εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία, με το κλαδικό τους σωματείο
Με αιχμή την πάλη για υπογραφή νέας ΣΣΕ από το κλαδικό σωματείο εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Αθήνας, συμμετέχει ο κλάδος στην απεργία στις 6 Νοέμβρη, όπως αποφασίστηκε σε προχτεσινή γενική συνέλευση. Τονίστηκε πως η προδοτική σύμβαση που υπέγραψε το προεδρείο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) - μείωση βασικού μισθού κατά 15% και κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων και ωραρίων - μπορεί να ανατραπεί και να υπογραφεί νέα για την Αττική από το κλαδικό συνδικάτο.

Προϋπόθεση, οι εργαζόμενοι να δώσουν σύσσωμοι τη μάχη, να φοβίσουν τους κλινικάρχες και τους άλλους επιχειρηματίες της Υγείας, συμμετέχοντας και στην απεργία στις 6 Νοέμβρη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο φόβο που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, αλλά και στην επιχειρηματολογία των εργοδοτών. Εργαζόμενη στην κλινική «Κυανούς Σταυρός» που πήγαν να της κατάσχουν το αυτοκίνητο, καθώς είναι εδώ και 1 χρόνο απλήρωτη και απευθύνθηκε για στήριξη στο σωματείο, είπε:

«Εδώ και 3 χρόνια πληρωνόμαστε με έναντι μισθών, που τον τελευταίο καιρό είναι 100 ευρώ το μήνα. Πολλοί έχουν παραιτηθεί, ενώ κάποιοι έκαναν επίσχεση εργασίας. Εγώ πρώτη ήμουν από αυτούς που φοβόμασταν. Μεγαλώνω μόνη μου ένα παιδί και πάντα έλεγα "λίγο ακόμη υπομονή, λίγο πιο κάτω". Αλλά δεν μπορώ 44 χρονώ να ζω το παιδί μου με τη σύνταξη των 500 ευρώ της μάνας μου. Οι εργοδότες μας, μας κάνουν ό,τι τους επιτρέπουμε να μας κάνουν. Η δουλειά η δική μας είναι να βοηθήσουμε με τρόπο όσους φοβούνται. Και σας το λέω εγώ που φοβόμουν πολύ. Εφτασα όμως να πω "καλύτερα να έχω την αξιοπρέπειά μου και ας με απολύσουν"».

Εργαζόμενες από την κλινική «Βουγιουκλάκειο» μίλησαν για την απεργία τους που κράτησε 2,5 μήνες και κατάφεραν να πληρωθούν 4 μήνες από τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται: «Δώσαμε μεγάλο αγώνα με το σωματείο και φορείς της γειτονιάς. Από το 2009 προσπαθούσαμε να οργανώσουμε τον αγώνα μας, είχαμε κάνει μια στάση εργασίας. Ο μεγαλύτερος αγώνας ήταν να αντιληφθούν οι εργαζόμενοι ότι αυτά που έλεγε ο εργοδότης ήταν ψέματα και την ανάγκη να αγωνιστούν. Ο φόβος κυριαρχούσε. Αλλοι είναι μονογονεϊκές οικογένειες, άλλοι είναι όλοι άνεργοι στο σπίτι... Τελικά είπαμε ότι δεν θα αφήσουμε κανένα να μας πατήσει στο κεφάλι και να μην κάνουμε τίποτα. Κάποιοι άντεξαν, κάποιοι σταμάτησαν, κάποιοι βρήκαν αλλού δουλειά».

Μια άλλη εργαζόμενη της κλινικής είπε πως συνεχίζει με επίσχεση εργασίας μέχρι να πληρωθεί όλα τα δεδουλευμένα, ενώ σαν συμπέρασμα είπαν: «Ο κόσμος βοηθάει, υπάρχει αλληλεγγύη. Αρκεί να ζητήσεις βοήθεια, να μοιραστείς το πρόβλημα που έχεις».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΜΕΤΑΞΑ»
Υποδέχτηκαν αγωνιστικά τον υπουργό Υγείας

Συγκέντρωση χτες μαζί με ασθενείς

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Με συνθήματα «υποδέχτηκαν» χθες το μεσημέρι εργαζόμενοι και ασθενείς τον υπουργό Υγείας, Αδ. Γεωργιάδη, που επισκέφτηκε το αντικαρκινικό νοσοκομείο «Μεταξά» για να μετατρέψει σε φιέστα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης τα εγκαίνια ενός σύγχρονου μηχανήματος για τη βιοψία του μαστού (BLES): «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις, δώστε κρατικές επιχορηγήσεις» και«Δωρεάν Υγεία για όλο το λαό, για κάθε εργαζόμενο και ανασφάλιστο». Χαρακτηριστικά οι ασθενείς διαμαρτυρήθηκαν για τις πληρωμές στα νοσοκομεία, λέγοντας μάλιστα πως μόνο όσοι έχουν χρήματα, έχουν πρόσβαση στις θεραπείες.

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και κρατική χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα, υλικοτεχνική υποδομή, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έχουν σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα με ανακοίνωσή τους: «58 κρεβάτια νοσηλείας κλειστά, 2 από τα 6 χειρουργικά τραπέζια κλειστά, 5 από τα 11 κρεβάτια ΜΕΘ δε λειτούργησαν ποτέ, από τα 27 κρεβάτια ακτινοθεραπείας που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα παραμένουν σε λειτουργία τα 7, την αύξηση του χρόνου αναμονής για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία ή αναμονή για χειρουργείο, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και λοιπές θεραπείες (2-3 μήνες), παρόλο που ο καρκίνος δεν περιμένει...». Στην ομιλία του, ο Αδ. Γεωργιάδης εξήρε την «φιλανθρωπία των ευεργετών», καθώς το συγκεκριμένο μηχάνημα ήταν δωρεά του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΙΚΕΣ ΟΓΑΝΩΣΕΙΣ
Παναττική συγκέντρωση στις 31 Οκτώβρη

Στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης

Παναττική συγκέντρωση την Πέμπτη 31 Οκτώβρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Κοτζιά) οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΤΑ και ΤΑΕ-ΟΑΕΕ. Οι συνταξιούχοι κινητοποιούνται ενάντια: Στην περικοπή του ΕΚΑΣ σε 150.000 δικαιούχους από 1/1/2014. Στην παραπέρα μείωση των επικουρικών συντάξεων. Στην επιβολή χαρατσιού 25 ευρώ για την εισαγωγή στο νοσοκομείο και 1 ευρώ για κάθε συνταγή. Ανάλογες συγκεντρώσεις θα γίνουν σε Λάρισα (31/10), Βόλο (24/10) και Τρίκαλα (24/10).

Πρωτοβουλίες - συσκέψεις - συνελεύσεις

-- Σε εξέλιξη βρίσκονται Γενικές Συνελεύσεις σωματείων, ανάμεσα στις οποίες οι παρακάτω:

  • Το Σωματείο Εργαζομένων σε Ξενοδοχεία - Τουριστικά Γραφεία - Επισιτιστικά Καταστήματα Σάμου, σήμερα, Πέμπτη, στις 11 π.μ. στα γραφεία του.
  • Το Σωματείο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων Καρλοβάσου, αύριο, Παρασκευή, στις 7 μ.μ. στα γραφεία του.
  • Το Συνδικάτο Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής, στις 30/10, στις 7.30 μ.μ. στα γραφεία του (Στουρνάρη 65, 2ος όροφος).
  • Το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, στις 3/11, στις 10 π.μ. στο ΕΚΑ.

-- Παναναπηρική κινητοποίηση την Πέμπτη 31/10 στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας οργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής. Για την προετοιμασία της κινητοποίησης και της απεργίας στις 6 Νοέμβρη διοργανώνουν σύσκεψη με ανάπηρους, χρόνια πάσχοντες, γονείς και κηδεμόνες την Τρίτη 29/10, στις 5 μ.μ. στα γραφεία τους (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

-- Στα πλαίσια της δραστηριότητας για την επιτυχία της απεργίας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 5/11 στις 9.30 π.μ. στο νοσοκομείο του νησιού.

-- Σύσκεψη διοργανώνει η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ