ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ - ΙΝΔΙΑ
Η Ενέργεια στο επίκεντρο των επαφών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Συνεχίστηκαν και χτες οι συνομιλίες του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντιμίτρι Μεντβέντεφ με την κινεζική ηγεσία, με επίκεντρο τη στενότερη συνεργασία των δύο χωρών, κυρίως στον τομέα της Ενέργειας, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψής του στο Πεκίνο. Ο Ρώσος πρωθυπουργός, κατά την παραμονή του στο Πεκίνο, είχε συνάντηση τόσο με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζίνπινγκ, όσο και με τον ομόλογό του, Λι Κεκιάνγκ, ο οποίος σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών στρατηγικής σημασίας για τα συμφέροντά τους.

Μεντβέντεφ και Κεκιάνγκ έδωσαν το «παρών» στην υπογραφή σειράς συμφωνιών, μεταξύ των οποίων ενεργειακών και επιχειρηματικών που, όπως υποστήριξε ο Κινέζος πρωθυπουργός, θα δώσουν νέες προοπτικές στη συνεργασία των δύο χωρών.

Στην Κίνα, βρίσκεται από χτες και ο Ινδός πρωθυπουργός, Μανμόχαν Σινγκχ, ο οποίος νωρίτερα μέσα στη βδομάδα πραγματοποίησε επίσκεψη στη Ρωσία. Ο Μ. Σινγκχ υπέγραψε με τον Κινέζο ομόλογό του, συμφωνία διασυνοριακής αμυντικής συνεργασίας, με στόχο να μπει τέλος σε φαινόμενα έντασης, μεταξύ των δύο στρατών, όπως τους προηγούμενους μήνες, στην περιοχή των Ιμαλαΐων.

Σε δηλώσεις του ο Λι Κεκιάνγκ χαρακτήρισε τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών πολύ μεγαλύτερα από τις διαφορές τους και αναφέρθηκε στην ικανότητα των δύο κυβερνήσεων να χειρίζονται τις διαφωνίες τους, χωρίς να επηρεάζουν το σύνολο των διμερών σχέσεων. Για συμφωνία ειρήνης στη μεθόριο των δύο χωρών έκανε λόγο ο Μ. Σινγκχ, που θα αποτελέσει το θεμέλιο για την ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας - Ινδίας. Πεκίνο και Νέο Δελχί υπέγραψαν εννιά συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας στις μεταφορές, ενώ συζητήθηκε εκτενώς το θέμα του εμπορίου με την Ινδία να ζητά μεγαλύτερο άνοιγμα των κινεζικών αγορών και κινεζικές επενδύσεις στο έδαφός της. Αναμενόταν επίσης η υπογραφή μιας κοινής δήλωσης αναφορικά με την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων και της στρατηγικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Ο Μ. Σινγκχ συναντήθηκε και με τον Σι Τζίνπινγκ, ο οποίος επαναβεβαίωσε τους ισχυρούς δεσμούς των δύο χωρών.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.-- Η πρώτη συνάντηση των αντιπροσωπειών των τριών αστικών κομμάτων, Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και σοσιαλδημοκρατών (SPD) για τις επίσημες διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού» έγινε χτες στο Βερολίνο. Οπως ανακοινώθηκε, θα ακολουθήσουν και άλλες πολλές συναντήσεις ανάμεσα σε επιτροπές, ενώ οι σοσιαλδημοκράτες βεβαιώνουν ότι η όποια συμφωνία θα πάει σε δημοψήφισμα ανάμεσα στα 470.000, όπως λένε, μέλη τους.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Κλιμακώνεται μέρα με τη μέρα το λουτρό αίματος στο Ιράκ, όπου πλέον οι νεκροί από τις αρχές του χρόνου τείνουν να αγγίξουν τις 6.000, αριθμός που πλησιάζει ανησυχητικά τα χρόνια της κλιμάκωσης της εμφύλιας έντασης που υποδαυλίστηκε από την κατοχή. Χτες, 19 αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν από επίθεση καμικάζι με παγιδευμένο φορτηγό σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας στη Ρούτμπα, της επαρχίας Ανμπάρ. Συνολικά, το τελευταίο 48ωρο σε επιθέσεις σε Ρούτμπα, Ραμάντι, Μοσούλη, Γκαλαλίγια και Μανταϊγίν της Βαγδάτης, έχουν σκοτωθεί 68 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί πολύ περισσότεροι.

ΤΡΙΠΟΛΗ.-- Χωρίς γιορτασμούς και ιδιαίτερες εκδηλώσεις πέρασε η 2η επέτειος της τυπικής ανατροπής του καθεστώτος Καντάφι διά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη, καθώς η νέα κυβέρνηση της χώρας δεν έχει καταφέρει να ελέγξει ούτε την πρωτεύουσα, όπως απέδειξε η πρόσφατη ολιγόωρη ομηρία του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλί Ζεϊντάν.

ΚΑΪΡΟ.-- Ενας στρατιώτης σκοτώθηκε από νέα επίθεση ενόπλων κατά αυτοκινητοπομπής του στρατού στην κεντρική περιοχή Ταμάντα της χερσονήσου του Σινά. Επίσης ανακοινώθηκε η σύλληψη 72 υπόπτων για συμμετοχή στη δράση ακραίων ισλαμιστικών ένοπλων δικτύων στην ευρύτερη περιοχή, εναντίον των οποίων ο αιγυπτιακός στρατός έχει εξαπολύσει επιχείρηση εδώ και περίπου δύο μήνες.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ.-- Επαψε από τα καθήκοντά του ο Πάπας Φραγκίσκος τον Γερμανό επίσκοπο του Λίμπουργκ, Φραντζ Πέτερ Τέμπαρτζ, ο οποίος είχε βρεθεί τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο σκανδάλων λόγω του υπερπολυτελούς τρόπου ζωής του, με την ανακαίνιση της επίσημης επισκοπικής κατοικίας να είναι το πλέον γνωστό παράδειγμα καθώς στοίχισε 31 εκατομμύρια ευρώ. Την περασμένη βδομάδα ο επίσκοπος είχε κληθεί στο Βατικανό για συνάντηση με τον Πάπα.

TZOYMΠΑ.-- Σε κοινή δήλωση για την ανάγκη προώθησης μίας κοινής ή ανεξάρτητης αρχής διακυβέρνησης στη διαφιλονικούμενη πετρελαιοφόρα περιοχή Αμπγέι, που βρίσκεται μεταξύ Σουδάν και Νότιου Σουδάν, κατέληξαν χτες οι ηγέτες των δύο χωρών στη διάρκεια συνάντησης κορυφής στη νοτιοσουδανική πρωτεύουσα, Τζούμπα.

MOΣΧΑ.-- Ρωσικές δικαστικές αρχές ήραν χτες τις κατηγορίες περί πειρατείας σε βάρος των 28 ακτιβιστών της «Γκρινπίς» που συνελήφθησαν τον περασμένο μήνα ενώ επέβαιναν στο σκάφος «Arctic Sunrise» στην Αρκτική αντικαθιστώντας τες με κατηγορίες περί χουλιγκανισμού. Οι κατηγορίες για πειρατεία επέσειαν ποινή 15ετούς κάθειρξης ενώ εκείνες για χουλιγκανισμό επισείουν ποινή κάθειρξης 15 ημερών ή χρηματικό πρόστιμο.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ενας 84χρονος άνδρας καταδικάστηκε χτες σε 13 χρόνια φυλάκιση στη Βρετανία για τον επανειλημμένο βιασμό και βάναυση κακοποίηση ενός κωφάλαλου κοριτσιού από το Πακιστάν, που είχε εισέλθει χωρίς νόμιμα έγγραφα στη χώρα σε ηλικία 10 ετών το 2000.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Υπέρ της οπλοφορίας των πολιτών για αυτοάμυνα ως έναν από τους τρόπους για την αντιμετώπιση της... τρομοκρατίας τάχθηκε, χτες, ο γγ της ΙΝΤΕΡΠΟΛ, Ρόναλντ Νομπλ, στη διάρκεια συνέντευξής του στο ABC News, ισχυριζόμενος πως εάν οι Κενυάτες πολίτες οπλοφορούσαν όπως οι Τεξανοί, οι ισλαμιστές της «Αλ Σαμπάμπ» δεν θα επιχειρούσαν τόσο εύκολα ένα αιματοκύλισμα σαν και αυτό που προκάλεσαν προ βδομάδων σε εμπορικό κέντρο του Ναϊρόμπι...

AMΠΟΥΤΖΑ.-- Επιδημία χολέρας στη βορειοδυτική πολιτεία Ζαμφάρα της Νιγηρίας προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 50 ανθρώπων μέσα στην περασμένη βδομάδα και ασθένεια σε τουλάχιστον 530 άλλους, ανακοίνωσαν χτες τοπικές νοσοκομειακές πηγές.

KAMΠΕΡΑ.-- Αν και χτες αποτράπηκαν τα χειρότερα, λόγω μη επαλήθευσης των καιρικών προγνώσεων για μεγαλύτερη ζέστη και δυνατούς ανέμους, πάνω από 70 εστίες πυρκαγιάς εξακολουθούσαν να καίνε σε δεκάδες περιοχές της Νέας Νότιας Ουαλίας, εκ των οποίων οι μισές μαίνονταν ανεξέλεγκτες. Παράλληλα, στα Γαλάζια Ορη άρχισαν να επιστρέφουν χιλιάδες κάτοικοι που είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για προληπτικούς λόγους. Οι άστεγοι, πάντως, παραμένουν αρκετές εκατοντάδες...

ΑΛΒΑΝΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Να γίνουν «αόρατα τα σύνορα» θέλει ο Ράμα

ΤΙΡΑΝΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Στο σχέδιο ακόμη μεγαλύτερης ανάπτυξης των στρατηγικών σχέσεων της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου «να γίνουν τα μεταξύ τους σύνορα αόρατα» αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Deutsche Welle ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την επικείμενη δια-αλβανική διάσκεψη κορυφής στο Πρίζρεν το Νοέμβρη.

Στην ίδια συνέντευξη που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην αλβανόφωνη ιστοσελίδα της «Ντόιτσε Βέλε», ο Αλβανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο λεγόμενο ζήτημα της «Τσαμουριάς» που προκαλεί τριβές στις σχέσεις με την Ελλάδα, λέγοντας ότι η λύση του «εκκρεμεί» και ότι σε κάθε περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχει ως βάση την ελληνοαλβανική Συμφωνία Συνεργασίας που υπογράφηκε το 1996 στην Αθήνα.

Χτες, τόσο ο Αλβανός πρωθυπουργός όσο και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρέθηκαν στην πρωτεύουσα του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινα, όπου εγκαινίασαν παρουσία του πρωθυπουργού των Κοσσοβάρων Αλβανών Χασίμ Θάτσι το νέο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου «Αντέμ Γιασάρι», που κατασκευάστηκε από γαλλοτουρκικό κονσόρτσιουμ «Limak Aeroport de Lyon» καταλαμβάνοντας έκταση 42.000 τμ με κόστος 130.000.000 ευρώ.

Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα δήλωσε χτες μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν πως μελετά το ενδεχόμενο να κάνει στροφή 180 μοιρών στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου μην αποκλείοντας την αναγνώρισή του σαν ανεξάρτητο κράτος ως το 2015. Τον Ιούνη ο Πόντα είχε δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ μιας ταχύτερης διαδικασίας αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, ενώ ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τράιαν Μπασέσκου ήταν επιφυλακτικός.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ρατσιστές δολοφονούν 19χρονο Ιταλό

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Φωνάζοντας «Κλέβεις τις δουλειές από τους Αγγλους» εννιά άτομα επιτέθηκαν αργά το βράδυ της Κυριακής στον 19χρονο Ιταλό σερβιτόρο Τζοέλε Λεότα - που είχε μεταναστεύσει στη Βρετανία για να μάθει καλά αγγλικά δουλεύοντας - τον κυνήγησαν και τον ξυλοκόπησαν άγρια μέχρι θανάτου.

Ο νεαρός, που δούλευε ως σερβιτόρος σε ιταλικό εστιατόριο του Κεντ, μεταφέρθηκε άσχημα τραυματισμένος στο κεφάλι, στο λαιμό και την πλάτη, στο νοσοκομείο «Κινγκ Τζορτζ» όπου και άφησε χτες τα ξημερώματα την τελευταία του πνοή. Η βρετανική αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη εννιά ανδρών, εκ των οποίων οι έξι παραμένουν σε αστυνομικό τμήμα του Κεντ και ανακρίνονται.

Η επίθεση σημειώνεται σε μία περίοδο έξαρσης της δράσης νεοναζιστικών και νεοφασιστικών οργανώσεων σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι πολιτικές λιτότητας και φτωχοποίησης των λαών που επιβάλει η αστική τάξη, ευνοούν τη δράση ακροδεξιών κομμάτων και νεοφασιστικών οργανώσεων μπράβων του κεφαλαίου.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ
Προς κυβέρνηση χωρίς τον Γιούνκερ

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ.--

Προσπάθειες να σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς τον πρόεδρο του Χριστιανικού Κοινωνικού Λαϊκού Κόμματος (CSV) και επί σειρά ετών πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, πραγματοποιούν το LSAP (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα), το Φιλελεύθερο και οι Πράσινοι, που από τη Δευτέρα βρίσκονται σε συνεννοήσεις. Το Χριστιανικό Κοινωνικό Λαϊκό Κόμμα μπορεί να συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό (33,7%), κερδίζοντας 23 έδρες, ωστόσο η συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελεύθερων, που κέρδισαν από 13 έδρες, με τους Πράσινους, που πήραν 6 έδρες, μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία τρικομματικής κυβέρνησης, η οποία δεν αναμένεται να ανακοινωθεί πριν το Δεκέμβρη. Επικρατέστερος επικεφαλής της μέχρι στιγμής είναι ο Ξαβιέ Μπέτελ των Φιλελευθέρων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ