ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
«Η ιστορία της γενιάς σου θα γραφτεί πάλι με αγώνες»

Επιστολή στους μαθητές για την 28η Οκτωβρίου

«Μια ιστορία... που δεν θα στη διδάξει το σημερινό σχολείο!» είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών προς τους μαθητές μπροστά στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ μιλούν στους μαθητές για όσα δε γράφουν τα σχολικά βιβλία: Για τους βιομήχανους που στήριξαν τον Χίτλερ για να ανεβεί στην εξουσία, για τους διωγμούς του ναζιστικού καθεστώτος ενάντια στους κομμουνιστές, για τους βιομηχανικούς κολοσσούς που γιγαντώθηκαν πάνω στο αίμα χιλιάδων εργατών που τους μετέφεραν τα τρένα των ναζιστών σαν σκλάβους απ' όλη την Ευρώπη. Του μιλούν για τη δικτατορία του Μεταξά, για την εξαθλίωση στην οποία οδήγησε το λαό, για τις εξορίες όπου έστειλε τους αγωνιστές και για τα κέρδη που χάρισε στους καπιταλιστές. Για το πραγματικό, ενθουσιώδες «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού που οργανώθηκε και αντιστάθηκε «με ψυχή και πρωτεργάτη τους κομμουνιστές μέσα από το ΕΑΜ, τον ένοπλο ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ». Που «με το τουφέκι τους στον ώμο, οργάνωναν την κοινωνία των αναγκών και των ονείρων τους, τη "λαοκρατία", όπως τη λέγανε. Αυτή που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στον ελεύθερο χρόνο και θα απαγορεύει την ανεργία, την πείνα, τα ναρκωτικά. Μια κοινωνία που μαζί με τον ξένο κατακτητή θα έδιωχνε και τον ντόπιο εκμεταλλευτή».

Μιλά για το ρόλο της Σοβιετικής Ενωσης στη συντριβή του ναζισμού - φασισμού, για τη σημαία της ΕΣΣΔ που κυμάτισε στο Βερολίνο την 1η Μάη σέρνοντας μαζί της το τίμημα 20 εκατομμυρίων νεκρών σοβιετικών πολιτών.

Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ καλούν τους μαθητές να γυρίσουν την πλάτη στους σημερινούς φασίστες - δολοφόνους της Χρυσής Αυγής, τους φυσικούς και πολιτικούς απογόνους των Ελλήνων συνεργατών των Ναζί, που μαζί αιματοκύλισαν τον ελληνικό λαό που αντιστεκόταν αλλά και σε όσους μιλούν για ολοκληρωτισμό, ταυτίζοντας τους κομμουνιστές, τους αγωνιστές με τους φασίστες.

«Σήμερα το σύγχρονο περιεχόμενο της πάλης του ΕΑΜ είναι ο ανυποχώρητος αγώνας για το δίκιο μας. Για να έχει η νέα γενιά μόρφωση, δουλειά, δημιουργικό και ελεύθερο χρόνο, ασφάλεια. Το 2013 όλα αυτά μπορούν να γίνουν. Αν ο λαός -όπως και τότε- αποφασίσει να οργανωθεί και να παλέψει. Να στραφεί ενάντια σ' αυτούς που κλέβουν τον ιδρώτα και τον πλούτο μας. Τους καπιταλιστές», τονίζει μεταξύ άλλων το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλώντας τους μαθητές: «Ψάξε, ανίχνευσε την ιστορία, είναι η δική σου κληρονομιά και τη χρειάζεσαι για το μέλλον σου. Δεν είσαι μικρός γι' αυτό, όπως σου λένε.Ετοιμάσου από τώρα με οργάνωση, γνώση και πάλη. Η ιστορία της γενιάς σου θα γραφτεί πάλι με αγώνες»!

ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ - ΠΕΑΕΑ/ΔΣΕ - ΜΑΣ
Κάλεσμα για αγωνιστικό γιορτασμό της 28ης Οκτώβρη

Την Δευτέρα 28/10, στις 10 π.μ., στην πλατεία Κοραή

Οι Λαϊκές Επιτροπές Δήμου Αθήνας, η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και το ΜΑΣ καλούν το λαό της Αθήνας στην εκδήλωση που πραγματοποιείται ανήμερα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Κοραή για την 28ηΟκτωβρίου, ημέρα τιμής και μνήμης για τους αγώνες του ελληνικού λαού, ενάντια στο φασισμό και τους κατακτητές.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή τους: «Οι εργαζόμενοι και η νεολαία πρέπει να μάθουν όλη την αλήθεια για το γεμάτο αυτοθυσίες αγώνα του λαού μας, ενάντια στο φασισμό - ιμπεριαλισμό, για το ρόλο που έπαιξε η αστική τάξη με τα κόμματά της, προκειμένου να μην περάσει η παραχάραξη και η διαστρέβλωση της ιστορίας των λαών, που επιχειρεί η ΕΕ μέσα από την εξίσωση του θύτη και του θύματος.

Σήμερα, καλούνται οι εργαζόμενοι και η λαϊκή οικογένεια να πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ στη στρατηγική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που υπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, στα μέτρα και τα μνημόνια της εξαθλίωσης που μας επιβάλλουν με την πολιτική τους.

Το ταξικό μας συμφέρον μας επιβάλλει να απομονώσουμε τη δολοφονική, νεοναζιστική ΧΑ και να αποκαλύψουμε το ρόλο της. Πίσω από τη δημαγωγία της κρύβεται το αίμα των εργατών, Ελλήνων και ξένων, κρύβεται η μπόχα και η σαπίλα του συστήματος.

Χρειάζεται να οργανώσουμε όλοι τη δράση μας στους χώρους δουλειάς και τις συνοικίες.

Βαδίζοντας πάνω στο δρόμο της Λαϊκής Συμμαχίας και αντεπίθεσης, δημιουργούμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να περάσει ο πλούτος της χώρας στους εργαζόμενους. Να μη χρειαστεί να ξαναχύσει το αίμα του ο λαός σε κανέναν πόλεμο ιμπεριαλιστικό».

Βίντεο της ΚΝΕ για την 28η Οκτωβρίου

Ξεκινώντας με τα λόγια από το γράμμα του Νίκου Ζαχαριάδη μέσα από τη φυλακή στις 31 Οκτώβρη του 1940 προς τον ελληνικό λαό και με επίκεντρο το τι διδάσκεται και τι δεν διδάσκεται στα σχολεία και στα σχολικά βιβλία για την Ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το νέο βίντεο της ΚΝΕ για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου παίζει από χτες στην ιστοσελίδα της ΚΝΕ (www.kne.gr), στο κανάλι της στο YouTube (knetube) και στο «902.gr». Είναι ένα βίντεο «όπλο» για τη σύγχρονη ιδεολογική αντιπαράθεση, χρήσιμο για κάθε μαθητή και όχι μόνο...

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις σήμερα για την 28η Οκτωβρίου

Οι πολύμορφες εκδηλώσεις των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ μπροστά στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα. Σήμερα, Πέμπτη, είναι προγραμματισμένες οι εξής:

-- Φυσικομαθηματική Σχολή Αθήνας, εκδήλωση με θέμα «Διδάγματα από τους αγώνες του λαού μας ενάντια στη φασιστική - ναζιστική Κατοχή», στις 2 μ.μ., στο αμφιθέατρο ΦΜ 2. Ομιλητής: Νίκος Σταματόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

-- Παλιό Χημείο (Ναυαρίνου και Χ. Τρικούπη), εκδήλωση των Οργανώσεων της Νομικής Σχολής, με το ίδιο θέμα, 12 το μεσημέρι. Ομιλήτρια: Τασία Τσατσούλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- ΤΕΙ Πειραιά, με το ίδιο θέμα, 1 μ.μ., αίθουσα Β2 18. Ομιλητής: Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ και Γραμματέας της ΚΟ Πειραιά.

-- Πάτρα, εκδήλωση της ΚΟΒ Εκπαιδευτικών με βιντεοπροβολή και παρουσίαση της έκδοσης κειμένων του Λένιν «Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση», στις 7 μ.μ., στην έδρα της ΚΟ Πελοποννήσου του ΚΚΕ (12ου Συντάγματος 34).

-- Πάτρα, ο Εργατικός Τομέας Αχαΐας της ΚΝΕ προβάλλει την ταινία «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση», στις 9 μ.μ., στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου.

-- Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Πάτρας, στη 1 μ.μ., στα αμφιθέατρα ΑΠ. Ομιλήτρια: Κούτση Βικτωρία, μέλος του Τομεακού Συμβουλίου ΑΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ.

-- Φαρμακευτική Πάτρας, στη 1 μ.μ., στο αμφιθέατρο ΠΑΜ9. Ομιλητής: Συκάς Τάσος, στέλεχος της ΚΝΕ.

-- Παιδαγωγικά Πάτρας, μουσικο-ιστορικό αφιέρωμα, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα Τ12.

-- Μαθηματικό Πάτρας, προβολή της ταινίας «Το μπλόκο», στη 1 μ.μ., στην αίθουσα 062.

-- Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας, προβολή της ταινίας «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση», στις 2 μ.μ., στην αίθουσα ΑΠΜ4.

-- Τμήμα Χημικών Μηχανικών Πάτρας, προβολή της ταινίας «Το μεγάλο κανόνι», στις 2 μ.μ., στο αμφιθέατρο Σ5.

-- Τρίκαλα, παρουσίαση για μαθητές κι εκπαιδευτικούς της 3ης μπροσούρας της ΚΝΕ «Αλήθειες και Ψέματα για τον Σοσιαλισμό. Για την παραχάραξη της Ιστορίας», στις 8.30 μ.μ., στο καφέ «Σουίτα». Ομιλήτρια: Μαρία Γαβαλά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

-- Καρδίτσα, εκδήλωση με θέμα «28η Οκτώβρη: Η συμβολή του ΚΚΕ στον αντιφασιστικό αγώνα στην πόλη της Καρδίτσας», στις 7 μ.μ., στο Παυσίλυπο. Θα προηγηθεί ποδηλατοδρομία με στάσεις σε τόπους εκτέλεσης αγωνιστών στην πόλη (Αρχαιολογικό Μουσείο, φυλακές κ.ά.).

-- Κοζάνη, με θέμα «Μάθε την ιστορική αλήθεια, το ΚΚΕ η ψυχή της ελληνικής αντίστασης», στις 8 μ.μ., στις εστίες του ΤΕΙ στην πλατεία Σκ'ρκα.

-- Φλώρινα, με θέμα «Διδάγματα από τους αγώνες του λαού μας ενάντια στη φασιστική - ναζιστική Κατοχή», στις 7.30 μ.μ., στον «Δον Κιχώτη».

Σωματεία και φορείς για την επέτειο

Αξιόλογες πρωτοβουλίες μπροστά στην επέτειο της 28ης Οκτώβρη παίρνουν εκπαιδευτικά και άλλα σωματεία και σύλλογοι.

Σήμερα:

-- Ο Φοιτητικός Σύλλογος Ιστορικού - Αρχαιολογικού Αθήνας διοργανώνει ιστορικό περίπατο, στις 11 π.μ., με αφετηρία τα Προπύλαια και σταθμούς σε σημεία του κέντρου της πόλης που συνδέθηκαν με την πάλη του λαού ενάντια στην ναζιστική κατοχή.

-- Tο ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Ηρακλείου Κρήτης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Η παραποίηση της ιστορίας της Κατοχής και της Εθνικής Αντίστασης στα σχολικά βιβλία και το καθήκον του ριζοσπάστη, αγωνιστή εκπαιδευτικού», στις 6.30 μ.μ., στο Αμφιθέατρο της Παλιάς Ακαδημίας (53ο Δημ. Σχ. Ηρακλείου).

-- Κορυφώνεται η αντιφασιστική βδομάδα στα σχολεία που διοργάνωσε ο Σύλλογος Δασκάλων Χίου, με εκδήλωση, στις 6.30 μ.μ., στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο, με θέμα: «Το φαινόμενο του φασισμού και ο διαπαιδαγωγικός ρόλος του δασκάλου στο σχολείο» και ομιλητή τον Αθανάσιο Αλεξίου, καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και στη συνέχεια προβολή της ταινίας «Ο μεγάλος Δικτάτωρ» του Τσάρλι Τσάπλιν.

-- Εκδήλωση με θέμα το φασισμό πραγματοποιεί ο Σύλλογος Γυναικών Κερατσινίου «Κυψέλη» (μέλος της ΟΓΕ), στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του (Σωκράτους 85, πλατεία Πόντου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ