ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 24 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΟΥΣΣΑΣ
Πρόγραμμα - κρίκος της αντικομμουνιστικής εκστρατείας της ΕΕ

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ για το αν θα συνεχίσει η ΕΕ να χρηματοδοτεί το πρόγραμμα παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ. Βαν Ρομπάι, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χ.Μ. Μπαρόζο και τις επιτρόπους Β. Ρέντινγκ και Α. Βασιλείου, κατήγγειλε τη χρηματοδότηση από την ΕΕ του προγράμματος «Ευρώπη για του Πολίτες 2014-2020», της ανιστόρητης και επικίνδυνης «θεωρίας των άκρων», που επιχειρεί την απαράδεκτη ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό.

Στην επιστολή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων πως τη στιγμή που κλιμακώνεται η επίθεση ΕΕ και αστικών κυβερνήσεων ενάντια στους λαούς, τα όργανα της ΕΕ διαθέτουν άφθονο χρήμα για να προωθήσουν την ανιστόρητη και επικίνδυνη «θεωρία των άκρων». Με το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες 2014-2020» η ΕΕ χρηματοδοτεί με 229 εκατομμύρια ευρώ την αντικομμουνιστική της εκστρατεία, τη χυδαία παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, με πρώτο και κύριο στόχο να ποτίσει τα μυαλά, ιδίως της νέας γενιάς, με το δηλητήριο του αντικομμουνισμού.

«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα συνιστά έναν ακόμη κρίκο στη χυδαία αντικομμουνιστική εκστρατεία, που η ΕΕ προωθεί ως επίσημη ιδεολογία, με οργανωμένο σχεδιασμό» τονίζει στην επιστολή του και συμπληρώνει: «Η απαράδεκτη προσπάθεια να ταυτιστούν τα εγκληματικά φασιστικά - ναζιστικά καθεστώτα με τη σοσιαλιστική οικοδόμηση (...) συνδέεται με τις επιδιώξεις τμημάτων του κεφαλαίου για την ενίσχυση των φασιστικών μορφωμάτων που αναδύονται σε πολλά κράτη μέλη της ΕΕ (...) Μάταια επιδιώκουν να αθωώσουν τη ναζιστική θηριωδία και να προσβάλουν βάναυσα τη μνήμη εκατομμυρίων κομμουνιστών και αγωνιστών των απελευθερωτικών κινημάτων που έδωσαν τη ζωή τους για να απαλλάξουν την Ευρώπη από τη ναζιστική - φασιστική βαρβαρότητα».

Ρωτά, δε, την Επιτροπή αν η ΕΕ θα συνεχίσει να χρηματοδοτεί την παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, τη κατασυκοφάντηση του πρωτοπόρου ρόλου του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος για τη συντριβή του ναζισμού - φασισμού;

  • Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Ελλάδας με ανακοίνωσή της καταδικάζει τη θεωρία των «δύο άκρων» και το «κατάπτυστο ευρωενωσιακό πρόγραμμα (...) με το οποίο επιχειρείται να ταυτιστεί η ναζιστική θηριωδία με τον κομμουνισμό». Οπως καταγγέλλει «αλλοιώνουν την ιστορική μνήμη, παραχαράσσουν την ιστορία γιατί φοβούνται τις ριζοσπαστικές, αγωνιστικές διαθέσεις του λαού». Η Ομοσπονδία καλεί τους φορείς «να μην δεχτούν να γίνουν αρωγοί της ΕΕ και της κυβέρνησης στην προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας και ειδικά στην Ελλάδα που το κίνημα της αντίστασης κατά του φασισμού - ναζισμού πλήρωσε με το μεγαλύτερο φόρο αίματος (600.000 νεκρούς) μετά τη Σοβιετική Ενωση (20 εκατομμύρια νεκροί)».
Μια έκθεση με αντικομμουνιστική στόχευση

Μια έκθεση από τη λεγόμενη «Ανοιξη της Πράγας» περιοδεύει σε διάφορες χώρες της κεντρικής Ευρώπης με φωτογραφίες του Γιόζεφ Κουντέλκα, που στηρίζεται από τα γνωστά αντικομμουνιστικά ινστιτούτα που έχουν στηθεί στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες για την λεγόμενη «μελέτη των ολοκληρωτικών καθεστώτων». Η έκθεση ξεκίνησε στην Πράγα την προηγούμενη βδομάδα και τώρα έχει μεταφερθεί σε πόλεις της Ρουμανίας ενώ θα πάει και σε άλλες χώρες. Βεβαίως, η προβολή του φωτογραφικού υλικού είναι ενταγμένη σε μια εκστρατεία συσκότισης των πραγματικών ιστορικών στοιχείων που παρουσιάζονται ως εισβολή τον Αύγουστο του 1968 των σοβιετικών στρατευμάτων.

Αυτό που κρύβει ο συγκεκριμένος φωτογράφος και τα ινστιτούτα που προωθούν την έκθεση και έχουν αναλάβει την παραχάραξη της Ιστορίας στην προσπάθεια εξίσωσης του φασισμού με το σοσιαλισμό, είναι ότι στην τότε Τσεχοσλοβακία διεξαγόταν μια έντονη ταξική πάλη που πήρε τα χαρακτηριστικά αντεπανάστασης με τη στήριξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ετσι η διεθνιστική συμβολή των σοσιαλιστικών χωρών, του τότε Συμφώνου της Βαρσοβίας (με εξαίρεση τη Ρουμανία), που συνέδραμαν και με στρατιωτικές δυνάμεις, ήταν αυτή που απέτρεψε την αιμοτοχυσία που επιδίωκαν οι δυνάμεις που ήθελαν την παλινόρθωση του καπιταλισμού, αξιοποιώντας και λάθη και αδυναμίες της ηγεσίας του Κομμουνιστικού Κόμματος στη σοσιαλιστική οικοδόμηση.

Οι σημερινές εκθέσεις, το πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή μνήμη» που χρυσοπληρώνει η ΕΕ (και αποκάλυψε στις 19 Οκτώβρη με πρωτοσέλιδό του ο «Ριζοσπάστης») είναι το αποτέλεσμα σειράς προσπαθειών των αστικών δυνάμεων που κορυφώθηκαν στα τέλη του 2005 - αρχές 2006 με το αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης που αν και δεν πέρασε ως υποχρεωτικό για τις χώρες, άνοιξε το δρόμο για την κλιμάκωση του αντικομμουνισμού που βλέπουμε και σήμερα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συναυλία ενάντια στη Χρυσή Αυγή

Μήνυμα καταδίκης της Χρυσής Αυγής από τους φοιτητές και τους μαθητές, στάλθηκε μέσα από τη συναυλία που οργάνωσαν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και μαθητές σχολείων της Θεσσαλονίκης και πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ στην είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Στη συναυλία συμμετείχαν οι Dason και Afaza που από το δικό τους μετερίζι, τη χιπ χοπ μουσική, δίνουν τη μάχη ενάντια στο φασισμό και τη μήτρα που τον γεννά και τον θρέφει, τον καπιταλισμό. Εμφανίσθηκαν επίσης οι TEZ/MC και DITO, μαθητές του 2ου Λυκείου και του ΕΠΑΛ Σταυρούπολης. Στην εκδήλωση, εκ μέρους του ΜΑΣ, μίλησε η Κατερίνα Στύλου, μέλος του ΔΣ του Παιδαγωγικού του ΑΠΘ.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη διέξοδο από την κρίση, για τη λαϊκή πάλη ενάντια στη φασιστική Χρυσή Αυγή», διοργανώνονται συγκεντρώσεις από ΚΟ του ΚΚΕ. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν, μεταξύ άλλων, οι παρακάτω:

  • Τη Δευτέρα 28/10, στο ΤΕΙ Πάτρας, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ.
  • Την Τετάρτη 30/10, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45). Θα μιλήσει ο Κ. Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ.
  • Την Τετάρτη 30/10, στις 7 μ.μ. στα Εξάρχεια, στο καφενείο «ΜΟΥΡΙΑ» (Χ. Τρικούπη και Καλλιδρομίου). Θα μιλήσει η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΕΠ Αττικής.
  • Την Τετάρτη 30/10, στις 6.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ελευσίνας. Θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ.
  • Την Παρασκευή 1/11, στις 7 μ.μ., στο Νέο Ηράκλειο, στον πολυχώρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», με ομιλήτρια την Μαρία Θεοφίλη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.
Αλλες εκδηλώσεις

-- Σήμερα Πέμπτη, συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 π.μ. στο μηχανοστάσιο του ΟΣΕ Αγ. Ιωάννη - Ρέντη, με ομιλητή τον Νίκο Μαυροκέφαλο και θέμα: «Συμπεράσματα από την αντιφασιστική πάλη του λαού 1940 - 44».

-- Αύριο Παρασκευή σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Φύλλο Καρδίτσας, στις 6 μ.μ., θα μιλήσει ο Κ. Θεοδωρίδης, μέλος της ΤΕ Υπαίθρου Καρδίτσας του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 27/10, στις 11 π.μ., συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς, με ομιλητή τον Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Την Τετάρτη 30/10, πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 95 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος, στον κινηματογράφο «ΑΣΤΟΡΙΑ» Ηρακλείου Κρήτης. Θα μιλήσει ο Γιώργος Νταγκουνάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σειρά εκδηλώσεων για τα 95 χρόνια ζωής και επαναστατικής δράσης του ΚΚΕ, οργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Υπαίθρου Λάρισας του Κόμματος στο Καλαμάκι, τη Σκήτη και το Ομόλιο και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 15 Δεκέμβρη, στην Αγιά.

Εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της χώρας από τους ναζί

-- Εκδήλωση για την απελευθέρωση της χώρας μας από το ναζιστικό ζυγό, οργανώνει η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, αύριο Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Βόλου.

-- Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Κατερίνης διοργανώνουν το Σάββατο 26 Οκτώβρη στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας Κατερίνης, ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ και η ΝΟ Πιερίας της ΚΝΕ.

-- Εκδήλωση για την απελευθέρωση του Ηρακλείου, αλλά και την ίδρυση του ΔΣΕ στις 28 Οκτώβρη 1946, διοργανώνουν η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ, το ΝΣ Ηρακλείου της ΚΝΕ και το Παράρτημα Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, το Σάββατο 26 Οκτώβρη, στη Στοά Μακάσι (απέναντι από το Πολιτιστικό Κέντρο) στις 11 π.μ.. Θα μιλήσει η Λαμπρινή Πίττακα, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας, την Τρίτη 29 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση για την απελευθέρωση του Κιλκίς, διοργανώνουν οι ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ και το παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ, τη Δευτέρα 4/11, στις 6.30 μ.μ., στο συνεδριακό κέντρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ