ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Οχτώβρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να αποσυρθεί το αντικομμουνιστικό πρόγραμμα της ΕΕ

Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος Θ. Παφίλης

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εσωτερικών με θέμα: «Να σταματήσει το επικίνδυνο και απαράδεκτο πρόγραμμα της ΕΕ που προωθεί η κυβέρνηση για την προπαγάνδιση του αντικομμουνιστικού μνημονίου», κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.

Στην Ερώτηση τονίζεται: «Το ΚΚΕ έχει κατ' επανάληψη καταγγείλει τον επικίνδυνο και αποπροσανατολιστικό χαρακτήρα της λογικής των "δύο άκρων" και της απαράδεκτης ανιστόρητης ταύτισης φασισμού - κομμουνισμού.

Οπως διαπιστώνουμε, η κυβέρνηση ακολουθεί αυτόν τον ολισθηρό δρόμο. Συγκεκριμένα, με έγγραφο που διακινείται από το υπουργείο Εσωτερικών που απευθύνεται σε Δήμους, Περιφέρειες, Πανεπιστήμια, Επιμελητήρια καθώς και σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις γίνονται γνωστοί οι όροι και οι προϋποθέσεις, προκειμένου να κριθούν επιλέξιμοι για να συμμετέχουν στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης "Ευρώπη για τους Πολίτες 2014 - 2020". Πιο συγκεκριμένα στο παραπάνω έγγραφο αναφέρεται ότι στο σκέλος του προγράμματος με θέμα την Ευρωπαϊκή Μνήμη "τα επιδοτούμενα έργα αντανακλούν τις αιτίες ανάδυσης των ολοκληρωτικών καθεστώτων στη σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία (Ναζισμός, φασισμός, σταλινισμός και ολοκληρωτικά κομμουνιστικά καθεστώτα)", προβλέπεται μάλιστα μέγιστη επιδότηση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα 100.000 ευρώ.

Στην ουσία, με χρήμα που διαθέτει η ΕΕ, η ελληνική κυβέρνηση διαχειρίζεται ένα πρόγραμμα για να προπαγανδιστεί και στη χώρα μας το κατάπτυστο αντικομμουνιστικό μνημόνιο, με το οποίο επιχειρείται να ταυτιστεί η ναζιστική θηριωδία με τον κομμουνισμό και τις σοσιαλιστικές χώρες. Είναι προφανής ο στόχος του προγράμματος. Αλλοιώνοντας την ιστορική μνήμη, επιδιώκεται να χτυπήσουν τις αγωνιστικές ριζοσπαστικές διαθέσεις, για να θωρακίσουν την εξουσία των μονοπωλίων, με το λαό υποταγμένο για να μην απειληθεί η κυριαρχία τους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, εάν προτίθεται η κυβέρνηση να επανεξετάσει τη στάση της για το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να το αποσύρει».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Βρώμικη τακτική ενοχοποίησης της αντικαπιταλιστικής πάλης

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τις προχτεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ

Για την ενοχοποίηση της πάλης κατά της ΕΕ και του καπιταλισμού, αξιοποιεί η ΝΔ την υποψηφιότητα Τσίπρα για την προεδρία της Κομισιόν. Χτες η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Α. Μ. Ασημακοπούλου έκανε δηλώσεις, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να αποκαλύψει ποια κόμματα υποστηρίζουν την υποψηφιότητα Τσίπρα για την Κομισιόν, λοιδορώντας θέσεις που στην πραγματικότητα αυτά τα κόμματα δεν έχουν, αποτελούν όμως καρφί στο μάτι των καπιταλιστών και των πολιτικών τους εκπροσώπων, όπως: «Κατάργηση των συνθηκών Σένγκεν και Frontex (...) Μάχη ενάντια στον ιμπεριαλισμό (...) Διάλυση του ΝΑΤΟ» και προσθέτοντας πως ανάμεσα σ' αυτά «περιλαμβάνεται το κομμουνιστικό κόμμα Βοημίας και Μοραβίας (Τσεχία) που η νεολαία του είχε τεθεί εκτός νόμου λόγω της εξτρεμιστικής της δράσης»!

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για τις δηλώσεις αυτές της Α. Μ. Ασημακοπούλου:

«Η ΝΔ με τη στάση της και τη χτεσινή ανακοίνωση της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος συνεχίζει τη βρώμικη τακτική της ενοχοποίησης της πάλης ενάντια στην ΕΕ και το καπιταλιστικό σύστημα.

Γνωρίζει πολύ καλά η ΝΔ ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που στηρίζουν την υποψηφιότητα Τσίπρα για πρόεδρο της Κομισιόν, έχουν σαφή θέση υπέρ της ΕΕ.

Δημιουργεί λοιπόν, ερωτηματικά η στάση αυτή της ΝΔ που επιλέγει να αναδεικνύει το ζήτημα της υποψηφιότητας Τσίπρα στη νέα αυτή αποπροσανατολιστική δικομματική - διπολική αντιπαράθεση που στήνεται στα πλαίσια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού.

Σε τελευταία ανάλυση, η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος από τους δύο είναι πιο ένθερμος υποστηρικτής της ΕΕ δεν ενδιαφέρει στο ελάχιστο τον ελληνικό λαό που υποφέρει και στενάζει, όπως και δεν τον απασχολεί ποιος θα είναι ο υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, δηλαδή ποιος θα υπηρετεί καλύτερα την ΕΕ των μονοπωλίων και των πολύμορφων επεμβάσεων κατά των λαών και των κινημάτων τους».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλήθος εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου

Οι πολύμορφες εκδηλώσεις των Οργανώσεων της ΚΝΕ μπροστά στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου συνεχίζονται και αυτήν τη βδομάδα. Σήμερα και αύριο, είναι προγραμματισμένα τα εξής:

  • Σήμερα Παρασκευή:

-- Οι Μαθητικές Οργανώσεις Βάσης Πειραιά της ΚΝΕ οργανώνουν στις 12 το μεσημέρι, επίσκεψη στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς.

-- Στο Χαριλάου Θεσσαλονίκης, οι μαθητικές ΟΒ της ΚΝΕ προβάλλουν την ταινία «Ο μεγάλος δικτάτωρ», στις 8 μ.μ. στα γραφεία του ΚΚΕ.

-- Στην Πάτρα, αφιέρωμα στην απεργία του '43 που ματαίωσε την πολιτική επιστράτευση των Ναζί και μουσικό πρόγραμμα, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου.

-- Στην Αρχιτεκτονική Πάτρας, προβολή της ταινίας «Τι έκανες στον πόλεμο Θανάση», στις 2 μ.μ., στο αμφιθέατρο Σ5.

-- Στην Τσαριτσάνη Λάρισας, η ΚΟ του ΚΚΕ προβάλλει η ταινία «Ο αληθινός φασισμός», στις 8.30 μ.μ., στο «καφέ Κλασσικό».

-- Στο Ρέθυμνο, εκδήλωση της ΚΝΕ με θέμα «Λαέ θυμήσου το χώμα που πατάς, λεφτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ-ΕΠΟΝ-ΕΛΑΣ», στις 6.30 μ.μ., στο «Κέντρο Νέων Ρεθύμνου».

-- Στον Αγιο Κήρυκο Ικαρίας, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ προβάλλουν την ταινία «Ο αληθινός φασισμός», στις 7 μ.μ., στο παλιό Δημαρχείο.

  • Αύριο Σάββατο:

-- Οι μαθητικές ΟΒ Δυτικής Θεσσαλονίκης, στις 12 το μεσημέρι, θα ξεκινήσουν από την πλατεία Επταλόφου, για να επισκεφτούν στους Αμπελόκηπους το χώρο όπου λειτουργούσε παράνομα τυπογραφείο του ΕΑΜ στα χρόνια της ναζιστικής κατοχής.

-- Οι μαθητικές ΟΒ των λυκείων της Τούμπας, στις 11.30 π.μ. θα επισκεφτούν το μαρτυρικό χωριό του Χορτιάτη.

-- Οι μαθητικές ΟΒ των γυμνασίων της Τούμπας, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ στην Ανω Τούμπα θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση για τα ηρωικά Αετόπουλα.

-- Οι μαθητικές ΟΒ του κέντρου της Θεσσαλονίκης, στις 6 μ.μ. θα επισκεφθούν το σπίτι ενός μαχητή του ΕΛΑΣ και θα συνομιλήσουν μαζί του.

-- Στη Χαλκίδα, εκδήλωση των μαθητικών Οργανώσεων της ΚΝΕ με θέμα «Μάθε την αλήθεια: Το χώμα που πατάς λευτέρωσαν με αγώνες ΕΑΜ ΕΠΟΝ ΕΛΑΣ», στις 7 μ.μ., στη βιβλιοθήκη στα γραφεία του ΚΚΕ (Παπαναστασίου 10).

-- Στον Πύργο, ιστορικός περίπατος μαθητών θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ., από τα γραφεία του ΚΚΕ (Τ. Σινόπουλου 13).

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Με θέμα «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη διέξοδο από την κρίση, για τη λαϊκή πάλη ενάντια στη φασιστική Χρυσή Αυγή» διοργανώνονται συγκεντρώσεις από ΚΟ του ΚΚΕ. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων οι παρακάτω:

  • Τη Δευτέρα 28/10, στο ΤΕΙ Πάτρας, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ.
  • Την Τετάρτη 30/10, στις 7.30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45). Θα μιλήσει ο Κ. Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ.
  • Την Τετάρτη 30/10, στις 7 μ.μ. στα Εξάρχεια, στο καφενείο «ΜΟΥΡΙΑ» (Χ. Τρικούπη και Καλλιδρομίου). Θα μιλήσει η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΕΠ Αττικής.
  • Την Τετάρτη 30/10, στις 6:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Ελευσίνας. Θα μιλήσει ο Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ.
Αλλες εκδηλώσεις

-- Σήμερα Παρασκευή σε συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Φύλλο Καρδίτσας, στις 6 μ.μ., θα μιλήσει ο Κ. Θεοδωρίδης, μέλος της ΤΕ Υπαίθρου Καρδίτσας του ΚΚΕ.

-- Την Κυριακή 27/10, στις 11 π.μ., συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Λιβαδειάς, με ομιλητή τον Στέφανο Λουκά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

--Την Τετάρτη 30/10, πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση για τα 95 χρόνια ζωής και δράσης του Κόμματος, στον κινηματογράφο «ΑΣΤΟΡΙΑ» Ηρακλείου Κρήτης. Θα μιλήσει ο Γιώργος Νταγκουνάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της χώρας από τους ναζί

Την Τρίτη η εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

-- Εκδήλωση για την απελευθέρωση της χώρας μας από το ναζιστικό ζυγό, οργανώνει η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ, σήμερα Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Βόλου.

-- Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Κατερίνης διοργανώνουν αύριο Σάββατο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας Κατερίνης, ο Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ και η ΝΟ Πιερίας της ΚΝΕ.

-- Εκδήλωση για την απελευθέρωση του Ηρακλείου, αλλά και την ίδρυση του ΔΣΕ στις 28 Οκτώβρη 1946, διοργανώνουν η ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ, το ΝΣ Ηρακλείου της ΚΝΕ και το Παράρτημα Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, αύριο Σάββατο, στη Στοά Μακάσι (απέναντι από το Πολιτιστικό Κέντρο) στις 11 π.μ. Θα μιλήσει η Λαμπρινή Πίττακα, μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

-- Οι ΚΟ Βριλησσίων και Πεντέλης του ΚΚΕ και το παράρτημα Μελισσίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, διοργανώνουν εκδήλωση για την 28η Οκτώβρη, την Κυριακή 27/10, στις 11 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (θεατράκι Μαγγίνα).

-- Εκδήλωση για την απελευθέρωση του Κιλκίς, διοργανώνουν οι ΤΟ Κιλκίς του ΚΚΕ και το παράρτημα Κιλκίς της ΠΕΑΕΑ -ΔΣΕ, τη Δευτέρα 4/11, στις 6.30 μ.μ., στο συνεδριακό κέντρο.

-- Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ Κεντρικής Μακεδονίας, την Τρίτη 29 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Αγίας Σοφίας. Θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ