ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2013
Σελ. /24
Οι συκοφαντίες της «Αυτόνομης Παρέμβασης»

Η λάσπη και η συκοφαντία κατά του ΠΑΜΕ έχουν μπει για τα καλά στο οπλοστάσιο της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΑΠ). Ετσι, για άλλη μια φορά, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος του γραμματέα της Γ. Γαβρίλη σε εφημερίδα του Σαββάτου, εκτοξεύει και πάλι τη βρωμιά τους ότι το ΠΑΜΕ είναι ανάχωμα στους αγώνες και ότι συμπλέει με τις δυνάμεις της πλειοψηφίας στο συνδικαλιστικό κίνημα. Και αφού επιτίθεται στο ΠΑΜΕ, η ΑΠ όψιμα ανακαλύπτει την ανάγκη για ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Το ποιος, με την πολιτική του γραμμή και τη δράση του, ήταν και είναι ανάχωμα στους αγώνες και κολαούζος της πλειοψηφίας σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, το γνωρίζουν πολύ καλά οι εργαζόμενοι. Οταν εδώ και 15 χρόνια οι ταξικές δυνάμεις δημιουργούσαν το ΠΑΜΕ, το μαχητικό και ζωντανό αντίβαρο στο εργατικό κίνημα, απέναντι στις πλειοψηφίες, στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, στην πολιτική της υποταγής και του συμβιβασμού με το κεφάλαιο, τότε η παράταξη της ΑΠ κατηγορούσε το ΠΑΜΕ για «διάσπαση», γυαλίζοντας τα παπούτσια της πλειοψηφίας στους συνδικαλιστικούς θώκους. Δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια, η ΑΠ μαζί με τους «συν- εταίρους» της στο συνδικαλιστικό κίνημα, την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ λυσσομανούσαν κατά των ταξικών δυνάμεων, ενώ την ίδια ώρα από κοινού προπαγάνδιζαν τις αρχές του «κοινωνικού εταιρισμού», στρογγυλοκάθονταν στα τραπέζια των «κοινωνικών διαλόγων» και εκθείαζαν τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της «ευρωπαϊκής σύγκλισης». Αυτοί που αφόπλισαν το κίνημα μπροστά στην επέλαση του ευρωπαϊκού και ντόπιου κεφαλαίου, σήμερα καμώνονται πως νοιάζονται για την ανασύνταξή του. Ομως και τότε και τώρα με τις θέσεις τους, με την προσήλωσή τους στην αντι-ΠΑΜΕ γραμμή, ακόμα και με τη συκοφαντία, δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να επιβεβαιώνουν το ρόλο τους. Οι όψιμες και οβίδιες τάχα αντισυστημικές τους μεταμορφώσεις -ίδιον του οπορτουνισμού- δεν τους σώζουν.

Αυτοαποκαλύπτονται...

Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) - και όχι μόνο εκεί - καταψήφισαν τη γενική απεργία στις 6 Νοέμβρη. Και αφού πιάστηκαν στα πράσα, κυκλοφόρησαν ανακοίνωση με την οποία προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Και με ποιον τρόπο; Μα φυσικά με αυτόν που ξέρουν καλύτερα. Με χυδαία και συκοφαντική επίθεση στο ΠΑΜΕ. Με την ανακοίνωσή τους συκοφαντούν, λοιπόν, οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) ότι «οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του ΠΑΜΕ έγιναν μέρος του μηχανισμού του συστήματος...». Και ποιοι το λένε αυτό; Αυτοί που με τη γραμμή τους αντικειμενικά γίνονται μια συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, που από κοινού με τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ βάζουν το κίνημα να επιλέξει κόμμα στην κυβερνητική εναλλαγή και τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, αναθέτουν στο κίνημα ρόλο στην αναμόρφωση του αστικού πολιτικού συστήματος, με τα συνθήματα «να φύγει η κυβέρνηση» και στη θέση της να έρθει η «κυβέρνηση της Αριστεράς» (βλέπε ΣΥΡΙΖΑ).

Συνεχίζοντας το βρώμικο πόλεμο συκοφαντούν το ΠΑΜΕ για «πλήρη ταύτισή του με τον υποταγμένο συνδικαλισμό των επίσημων ηγεσιών». Και ποιοι το λένε αυτό; Αυτοί που για χρόνια συμπορεύτηκαν με τη ΓΣΕΕ και μέχρι χτες στις συγκεντρώσεις της ήταν το μόνιμο ακροατήριό της. Στην ίδια ανακοίνωση απολογούνται και ταυτόχρονα αυτοαποκαλύπτονται. Να τι λένε για την 24ωρη γενική απεργία στις 6 Νοέμβρη: «Αποκλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων και όχι η ένταση και η κορύφωσή τους», «αγώνες διαμαρτυρίας που γίνονται για συμβολικούς και μόνο λόγους», «μπορεί να συγκινήσει σήμερα η παράδοση του επίσημου συνδικαλιστικού κινήματος της μιας 24ωρης απεργίας ανά δίμηνο ή τρίμηνο για λόγους πολιτικού συμβολισμού και συνδικαλιστικής νομιμοποίησης;».

Και ύστερα λένε ότι τους αδικούμε όταν λέμε ότι καταψήφισαν και υπονομεύουν την απεργία! Εμείς τι να πούμε; Αβυσσος η ψυχή των κολαούζων του ΣΥΡΙΖΑ...

Εχουν μπει για τα καλά στο πετσί του ρόλου

«Σαμαράς και Βενιζέλος συνυπέγραψαν χτες το δικό τους μνημόνιο, με μοναδική επιδίωξη να αποφύγουν όσο μπορούν περισσότερο τις εκλογές. Πρόκειται για άλλο ένα βήμα ομογενοποίησης των συγκυβερνώντων πολιτικών κομμάτων. Γρήγορα θα συνειδητοποιήσουν ότι, όσο αργότερα γίνουν οι εκλογές, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η λαϊκή καταδίκη τους. Ας κάνουν, λοιπόν, ένα... ψυχικό για τον εαυτό τους. Να φύγουν!». Αυτά έγραφε η «Αυγή της Κυριακής». Και ρωτάμε: Καλά η πρεμούρα τους να γίνουν κυβέρνηση. Αλλά τι τους πειράζει η ακόμη μεγαλύτερη καταδίκη της συγκυβέρνησης και των κομμάτων που τη συναπαρτίζουν; Φαίνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει για τα καλά στο ρόλο του παιχνιδιού του διπολισμού στο αστικό πολιτικό σύστημα. Και τον ενδιαφέρει μεν να γίνει «χαλίφης στη θέση του χαλίφη», αλλά τον ενδιαφέρει να υπάρχει και ο άλλος πόλος για να λειτουργεί καλά το διπολικό αστικό πολιτικό σύστημα. Καλή λειτουργία σημαίνει δυνατότητα και ικανότητα χειραγώγησης του λαού στην πολιτική των αστών. Και μη μας πουν ότι τάχα νοιάζονται για την πιο γρήγορη σωτηρία του λαού, γιατί πασχίζουν να δώσουν καθημερινά εξετάσεις στους αστούς ότι είναι με τα νερά τους. Αλλωστε, αφορμή για τη συγκεκριμένη τοποθέτηση της «Αυγής» έδωσε η «πρώτη στην ιστορία του Ψυχικού κινητοποίηση κατοίκων», όπως λένε, «που αποδεικνύει πόσο αβάσταχτη είναι η υπερφορολόγηση των ακινήτων, ακόμη και των ιδιοκτητών που κατά τεκμήριο είναι εύποροι, ίσως και κάτι παραπάνω!». Να λοιπόν τι τους ένοιαξε. Η υπερφορολόγηση των πλουσίων. Μα καλά, αυτοί δεν είναι που έλεγαν ότι θα φορολογήσουν τους πλούσιους για να γεμίσουν τα κρατικά ταμεία χρήμα για να κάνουν αναδιανομή υπέρ των φτωχών;

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Εθνική ομοψυχία» για ποιον;

Στην προπαγάνδα για «εθνική ομοψυχία» ενέταξαν τα αστικά Μέσα την επέτειο των 73 χρόνων από την είσοδο της Ελλάδας στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επιχειρηματολογία τους έχει μια κλιμάκωση. Προηγήθηκαν τα εύσημα στη συγκυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφιση της τροπολογίας που αφορά στην αναστολή της χρηματοδότησης των κομμάτων και μετά στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ για την «προγραμματική» τους συμφωνία. Τώρα, με αφορμή το γιορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, φέρνουν στα μέτρα τους την πραγματικότητα εκείνης της εποχής και τη σημερινή, για να πουν ότι «οι κορυφαίοι της χώρας» πρέπει να δώσουν τα χέρια και να συμφωνήσουν «να απευθύνουν ένα σθεναρό όχι στην ξένη κατοχή», επειδή «μια τέτοια συμμαχία θα έδινε ανάσες στη δόλια πατρίδα», όπως γράφτηκε το περασμένο Σάββατο σε εβδομαδιαία εφημερίδα.

Κάνοντας ένα βήμα πιο πέρα, η ίδια εφημερίδα έγραφε ότι «η χώρα χρειάζεται επειγόντως (...) εθνικό σχέδιο που θα καταρτίσουν Ελληνες για την Ελλάδα. Και βεβαίως στη συνέχεια απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση και ευρεία συναίνεση για την εφαρμογή του». Σε ποιους απευθύνονται; Πρώτα πρώτα στο λαό. Στον οποίο λένε ότι για την κακοδαιμονία του και την παράταση της κρίσης ευθύνεται η «ασυνεννοησία» ανάμεσα στα κόμματα της διαχείρισης. Πολύ περισσότερο τώρα, που η αντιπαράθεση πάνω στο δίλημμα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο» έχει ξεπεραστεί από τα πράγματα. Του λένε ακόμα ότι η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει τη συμφωνία των κομμάτων πάνω σε ένα «εθνικό σχέδιο». Δηλαδή, εργαζόμενοι και εργοδότες, λαός και μονοπώλια έχουν κοινή, «εθνική» πορεία εξόδου από την κρίση και άρα κοινό συμφέρον από την (καπιταλιστική) «ανάπτυξη» που θα ακολουθήσει.

Από την άλλη, ασκούν πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ να συνδράμει την «εθνική ομοψυχία» για λογαριασμό της αστικής τάξης. Στην πραγματικότητα, παραβιάζουν ανοιχτές πόρτες, αφού ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μιλήσει για «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας», για «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της οικονομίας», για «διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής». Αυτές του τις διακηρύξεις τις έχει επαναλάβει πολλές φορές σε διάφορα φόρουμ καπιταλιστών και διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων στα οποία κατά καιρούς πήρε μέρος. Οπως η κυβέρνηση, έτσι κι αυτός, δηλώνει ότι στόχος του είναι η καλύτερη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ και εξασφάλιση της καπιταλιστικής ανάπτυξης με αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης.

Σε καμιά περίοδο της Ιστορίας, ούτε στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ο λαός δεν βρέθηκε στο ίδιο μετερίζι με την αστική τάξη. Τα αστικά κόμματα, ανάλογα με τις μερίδες της πλουτοκρατίας που εκπροσωπούσαν, είτε τέθηκαν στην υπηρεσία του κατακτητή, είτε μετοίκησαν στη Μέση Ανατολή, περιμένοντας την έκβαση του πολέμου, που με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές έδινε ο λαός. Η ενότητα που σήμερα είναι αναγκαία αφορά το λαό και πρέπει να οικοδομηθεί στη βάση του ταξικού συμφέροντος για να είναι νικηφόρα. Ανάγκη των καιρών είναι η συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας, η οργανωμένη αντιπαράθεση με την αστική τάξη και τα κόμματά της, που κηρύσσουν την «κοινωνική συναίνεση», επειδή θέλουν ο λαός να συνεχίσει να σέρνει το κάρο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, όπως σέρνει τώρα το κάρο για έξοδο των αστών από την κρίση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ