ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΣΚΛΗΠΙΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ»
Επικίνδυνη μεταφορά μολυσματικών αποβλήτων

Παρέμβαση χτες από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και Λαϊκές Επιτροπές της περιοχής

Μολυσματικά απόβλητα του «Ασκληπιείου» που ρίχνονται σε κοινά απορριμματοφόρα και πάνε στη χωματερή
Μολυσματικά απόβλητα του «Ασκληπιείου» που ρίχνονται σε κοινά απορριμματοφόρα και πάνε στη χωματερή
Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του νοσοκομείου «Ασκληπιείο Βούλας» και σε στελέχη της διοίκησης του Δήμου Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης, έκαναν χτες το πρωί μέλη του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και εκπρόσωποι Λαϊκών Επιτροπών της περιοχής. Αφορμή ήταν οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών ότι απορριμματοφόρα του Δήμου μεταφέρουν μέρος των νοσοκομειακών μολυσματικών αποβλήτων χωρίς να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας. Κάτι που θέτει σε κίνδυνο την υγεία των εργαζομένων στην υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου αλλά και των εργαζομένων στο «Ασκληπιείο».

Η συνήθης -απ' ό,τι φαίνεται πρακτική- είναι η μεταφορά των επικίνδυνων αποβλήτων αρχικά στο σταθμό μεταφόρτωσης του Δήμου και στη συνέχεια στα Ανω Λιόσια, αναμεμειγμένα με άλλα σκουπίδια. Για τα νοσοκομειακά απόβλητα, όμως, προβλέπεται ειδικός τρόπος συλλογής και απομάκρυνσης από τα νοσοκομεία. Με ευθύνη του νοσοκομείου διαχωρίζονται, φυλάσσονται σε ειδικούς κάδους, απομακρύνονται με απορριμματοφόρα - ψυγεία και οδηγούνται στον αποτεφρωτήρα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής στα Ανω Λιόσια.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων και των Λαϊκών Επιτροπών που πήγαν χτες στο νοσοκομείο για να διαμαρτυρηθούν, αντιμετώπισαν απειλές και ύβρεις από τη διοίκηση του «Ασκληπιείου», ενώ ειδοποιήθηκε η Αστυνομία για να τους απομακρύνει.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πριν μερικές μέρες από τον εκλεγμένο με το ΚΚΕ δημοτικό σύμβουλο στο Δήμο Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης. Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία, με καταγγελίες εργαζόμενων στην υπηρεσία Καθαριότητας από τον περασμένο Ιούνη, που έλεγαν ότι «κατά τη διαδικασία αποκομιδής από απορριμματοφόρο του Δήμου που είναι εγκατεστημένο στο χώρο του νοσοκομείου, χύθηκε μέρος του περιεχομένου του» και διαπίστωσαν ότι «το φορτίο του περιείχε καθετήρες, ορούς με σύριγγες και λοιπά αντικείμενα», επικίνδυνα για την υγεία των εργαζομένων που κινούνται στο χώρο και πλένουν τα οχήματα μόλις αδειάσουν.

Παρά τις καταγγελίες, δεν έγινε απολύτως τίποτα και συνεχίστηκε η επικίνδυνη πρακτική. Πριν μερικές μέρες, στις 29 Οκτώβρη, έγινε και νέα καταγγελία εργαζομένων, βάζοντας την κυβέρνηση, την τοπική διοίκηση και τη διοίκηση του νοσοκομείου μπροστά στις σοβαρές ευθύνες τους.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτη οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ στην περιφέρεια Αττικής με αφορμή συζήτηση για τον αποτεφρωτήρα επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στα Ανω Λιόσια, είχαν ζητήσει να καταρτιστεί εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων (ΕΙΑ) που θα υλοποιείται από δημόσιο κεντρικό φορέα, με δημόσιους πόρους όσον αφορά στις δημόσιες ΥΜ, ενώ οι ιδιωτικές ΥΜ θα επιβαρύνονται με τις δαπάνες που τους αντιστοιχούν.

ΑΝΑΠΗΡΟΙ - ΧΡΟΝΙΩΣ ΠΑΣΧΟΝΤΕΣ
Μαζική κινητοποίηση για δωρεάν παροχές

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιχειρεί η κυβέρνηση με Υπουργικές Αποφάσεις

Από τη χθεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη χθεσινή συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας
Μαζική κινητοποίηση έκαναν χτες άτομα με αναπηρία και χρονίως πάσχοντες από διάφορες περιοχές της χώρας, διεκδικώντας να μην πληρώνουν για φάρμακα, θεραπείες, βοηθήματα, να έχουν όλοι δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να μη μειωθεί καμιά σύνταξη ή επίδομα.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων - Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής συμμετείχαν στη συγκέντρωση που έγινε έξω από το υπουργείο Εργασίας, φωνάζοντας συνθήματα όπως «ληστεύουν τα ΑμεΑ και όλο το λαό, όλα για τα κέρδη των καπιταλιστών». Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε, εκ μέρους του ΚΚΕ, ο βουλευτής Σπ. Χαλβατζής. Στη συνέχεια, έγινε πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών. Οπως καταγγέλλουν η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος σε καμία από τις συναντήσεις στα δυο υπουργεία δεν έγιναν δεκτοί εκπρόσωποί της, σε αντίθεση με τους εκπροσώπους της Εθνικής Συνομοσπονδίας ΑμεΑ που πάντα είναι ...ευπρόσδεκτοι συνομιλητές της κυβέρνησης.

Σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τους ανάπηρους και χρονίως πάσχοντες το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε μια «ανώδυνη» και αυτονόητη Υπουργική Απόφαση, σύμφωνα με την οποία καθορίζεται επ' αόριστον αναπηρία για 43 μόνιμες και μη αναστρέψιμες παθήσεις και πλέον δε χρειάζεται χιλιάδες πάσχοντες να επαναξιολογούνται από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Υγείας, Εργασίας και Παιδείας αυξάνονται τα νοσήλια - τροφεία που θα καταβάλλουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί για τα άτομα με αναπηρίες που διαβιούν σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ), ανά ημέρα, άτομο και είδος αναπηρίας. Αυτές οι ΣΥΔ ιδρύθηκαν στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013 από συλλόγους ΑμεΑ ή ΜΚΟ και αντί να χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα επιβαρύνουν περισσότερο τα ασφαλιστικά Ταμεία ή απευθείας όσους είναι ανασφάλιστοι.

Ενδεικτικά, το κόστος για άτομα με ελαφρά και μέση νοητική στέρηση θα είναι 40 ευρώ τη μέρα, ενώ για βαριές νοητικές και κινητικές αναπηρίες θα ανέρχεται στα 70 ευρώ τη μέρα ανά άτομο.

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στήνει χειρουργεία επί πληρωμή στα νοσοκομεία

Οσοι αντιδρούν, «προασπίζονται τα συμφέροντα των ιδιωτών» (!) είπε χτες ο υπουργός Υγείας

Απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή ετοιμάζει η κυβέρνηση, γενικεύοντας την επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων. Μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λ. Ρακιντζή, ο οποίος του παρέδωσε πόρισμα ελέγχου δαπανών του ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας, Αδ. Γεωργιάδης, δήλωσε για τα απογευματινά χειρουργεία:

«Η πολιτική μας βούληση είναι να τα εφαρμόσουμε, κυρίως για να δώσουμε την ευκαιρία σε γιατρούς που θέλουν να εργαστούν περισσότερο, να μπορούν να το κάνουν. Δεν μπορώ να καταλάβω κριτικές του τύπου "ιδιωτικοποιείται το ΕΣΥ" (...) Οσοι χειρουργηθούν στα δημόσια νοσοκομεία, πιθανόν αν περίμεναν καιρό για το δημόσιο, να πήγαιναν σε ιδιωτικό (...) Μου κάνει εντύπωση γιατί ορισμένοι οι οποίοι - υποτίθεται - προασπίζουν το ΕΣΥ, τελικά προασπίζονται τα συμφέροντα των ιδιωτών».

Η κυβέρνηση βάζει τους ιδιώτες πιο βαθιά στα «δημόσια» νοσοκομεία και για να τους εξασφαλίσει πελατεία κοροϊδεύει το λαό ότι έτσι θωρακίζει το «δημόσιο» σύστημα Υγείας! Απαντώντας μάλιστα στην ερώτηση για την οικονομική επιβάρυνση, ο υπουργός ομολόγησε: «Ασφαλώς το απογευματινό χειρουργείο είναι για κάποιον που θέλει να πληρώσει. Αυτό θα προκύψει από τη συζήτηση που θα κάνουμε. Βάσει των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ) που ήδη υπάρχουν, μπορούμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας».

Η κυβέρνηση δεν καινοτομεί, καθώς εφαρμόζει τις αποφάσεις που ξεκίνησαν είκοσι χρόνια πριν με τη λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων, στο όνομα του να γίνουν «ανταγωνιστικά» τα δημόσια νοσοκομεία προς τον ιδιωτικό τομέα και να αυξήσουν τα έσοδά τους οι γιατροί. Εκείνες οι αποφάσεις προέβλεπαν και τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων με 150 ευρώ. Η απόφαση αυτή τροποποιήθηκε και η πληρωμή μειώθηκε σε 120 ευρώ. Τώρα ο υπουργός θέτει ως βάση των πληρωμών τα ΚΕΝ, που με βάση το κρατικό τιμολόγιο φτάνουν - σε ορισμένες περιπτώσεις - σε μερικές χιλιάδες ευρώ.

Με άλλη αφορμή, ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε χτες αν και πότε θα λειτουργήσουν δημόσια φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να διανέμουν δωρεάν φάρμακα στους ανασφάλιστους και άπορους. Η απάντησή του ήταν ότι «δεν είναι ώρα το κράτος να αυξήσει τις δομές αλλά να τις μειώσει», και κάλεσε τις φαρμακο-εταιρείες να καλύψουν τα κενά του κράτους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ