ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με αισιοδοξία από σήμερα στη μάχη

Αρχίζει σήμερα και τυπικά η δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ για τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη του 2013. Μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα, όπως κάθε φορά, έτσι και τώρα, ρίχνονται στη μάχη για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα πως θα την κερδίσουν παρά τις τεράστιες, αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Η πολιτική σημασία της Οικονομικής Εξόρμησης είναι μεγάλη, ειδικά στις μέρες μας, που δυναμώνουν η επίθεση και η συκοφαντία ενάντια στο ΚΚΕ, με αιχμή τα οικονομικά του.

Από πολύ νωρίς, οι Κομματικές και ΚΝίτικες Οργανώσεις σχεδίασαν το πλατύ άνοιγμά τους, λαμβάνοντας υπόψη την εμπειρία, τις δυσκολίες αλλά και τις δυνατότητες. Ηδη απευθύνεται παντού το κάλεσμα να στηρίξει ξανά ο λαός απ' το υστέρημά του και οικονομικά το Κόμμα που, για 95 χρόνια, αταλάντευτα, αγωνίζεται για τα ζωτικά συμφέροντά του, που έχει βάλει τη σφραγίδα του στους αγώνες του λαού, έχει συμβάλει σε ό,τι θετικό έχει κερδίσει η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία, οι γυναίκες. Το Κόμμα που συνεχίζει αμετακίνητο τον αγώνα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για το λαό μας, για τον άλλο δρόμο της ελπίδας, της σοσιαλιστικής ανάπτυξης, δηλαδή το δρόμο της κοινωνικής ιδιοκτησίας, του κεντρικού σχεδιασμού για την οργάνωση της παραγωγής και της κοινωνίας, με στόχο την κοινωνική ευημερία. Για το δρόμο που προϋποθέτει την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, την αποδέσμευση από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, με το λαό αφέντη του πλούτου που παράγει, με τη δική του λαϊκή εξουσία.

Πολλές και πολύμορφες είναι οι πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις που σχεδιάζουν -και θα εμπλουτίζονται στην πορεία- οι Κομματικές Οργανώσεις ανά τη χώρα, με σκοπό τη συμβολή στην κάλυψη των πλάνων τους, αλλά και την ενίσχυση των δεσμών τους με τους εργαζόμενους και το λαό: Πολιτικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εκδηλώσεις και παραστάσεις για μικρά παιδιά, γλέντια. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΚΟ Αττικής έχει προγραμματίσει μια μεγάλη εκδήλωση για τα 95 χρόνια του ΚΚΕ στις 8 Δεκέμβρη στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με πολιτική ομιλία και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΔΗΜΑΡ - ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
Κοινή τους έγνοια η σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος

Πρόταση νόμου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής κατέθεσε χτες η ΔΗΜΑΡ, σε μια κίνηση που είχε αντίκτυπο στον ΣΥΡΙΖΑ και αναζωπύρωσε αντιπαραθέσεις γύρω απ' τον εκλογικό νόμο ως εργαλείο επίτευξης πολιτικών συνεργασιών. Η πρόταση της ΔΗΜΑΡ, που εντάσσεται στο πλαίσιο των ευρύτερων διεργασιών αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, επικεντρώνει στην κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, στο οποίο προσβλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και επισήμως εμφανίζεται να το αποκηρύττει ως καλπονοθευτικό μέτρο. Ποιώντας την ανάγκη φιλοτιμία ο Π. Σκουρλέτης δήλωσε χτες πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να υπερασπίζεται την απλή αναλογική, αλλά «μεμονωμένες αλλαγές στον εκλογικό νόμο δεν τις βλέπουμε σκόπιμες»...

Επιβεβαιώνοντας πως η πρωτοβουλία της ΔΗΜΑΡ εντάσσεται στη διαδικασία αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος, ο Φ. Κουβέλης δήλωσε πως προτείνεται η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, μιας και σήμερα η «έντονη κινητικότητα του εκλογικού σώματος οδηγεί σε συνεχή αναδιάταξη των πολιτικών δυνάμεων». Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, «δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία για την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος, όταν αυτό απέχει πόρρω από την αυτοδυναμία».

Ηταν αποκαλυπτικός αναφέροντας πως οι αλλαγές στο εκλογικό σύστημα δεν στοχεύουν μόνο στο να ευνοήσουν πολιτικές συνεργασίες απ' τις οποίες θα προκύπτουν σταθερές αστικές κυβερνήσεις, αλλά και να δώσουν «μια νέα δημοκρατική νομιμοποίηση στο πολιτικό σύστημα» και να του δώσουν τη δυνατότητα για «προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες», που θα επιτρέψουν «την υπέρβαση της ολόπλευρης κρίσης», εννοείται προς όφελος του κεφαλαίου αφού λόγος γίνεται για τις δυνάμεις που πολιτικά το εκπροσωπούν.

Σε ό,τι αφορά αυτό καθαυτό τον εκλογικό νόμο η ΔΗΜΑΡ ζητά συνολική κατάργηση του νόμου 3636/2008, εκτός από το άρθρο 3 που ρυθμίζει τα της ποσόστωσης των δύο φύλων και στη συνέχεια την εκ νέου τροποποίηση του νόμου 3231/2004, προκειμένου η αναλογική κατανομή που προβλέπεται για τις 260 έδρες να επεκταθεί πλέον στο σύνολο των (300) εδρών, με κατάργηση του μπόνους.

Εννοείται πως η πρόταση της ΔΗΜΑΡ προωθεί μαζί με το γενικό καλό του συστήματος, στο οποίο ανήκει, και το ιδιαίτερο κομματικό, καθώς εναρμονίζεται με τη φιλοδοξία της να αποτελέσει γερό «δεκανίκι» αστικών κυβερνήσεων μελλοντικά. Απ' την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν παραγνωρίζει τις γενικότερες ανάγκες του αστικού πολιτικού συστήματος, δυσφορεί με την πρόταση κατάργησης του μπόνους, καθώς εκτιμά ότι αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα από ακόμα καλύτερη θέση να διαπραγματευτεί συνεργασίες για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης ικανής να ασκεί απρόσκοπτα την αστική διαχείριση.

Ετσι, ενώ προχτές ο Μ. Γλέζος αποκήρυξε το μπόνους και δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα το καταργήσει αμέσως μόλις αναλάβει τη διακυβέρνηση, χτες ο επίσης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Τατσόπουλος δήλωσε (ρ/σ ΒΗΜΑ) ότι γίνεται προσπάθεια νεκρανάστασης της απλής αναλογικής και ότι όσοι την επιδιώκουν αποδέχονται πως «η αυτοδυναμία είναι ανέφικτη στον αιώνα τον άπαντα στο ορατό μέλλον, στα επόμενα 50-100 χρόνια» και «ως απόρροια του πρώτου, αποδέχεσαι συμμαχικές κυβερνήσεις». Θέτοντας ταυτόχρονα το ερώτημα: «Υπάρχει κουλτούρα συμμαχιών στην Ελλάδα; Διαλέξτε όχι ανάμεσα στα μικρά και μεγάλα κόμματα, αλλά στα μεγάλα κόμματα. Διότι εγώ δεν βλέπω κουλτούρα για συμμαχίες, βλέπω ένα διπολισμό με νύχια γαμψά. Και άλλοι, όπως εγώ, που έχουν υπονοήσει μόνο συμμαχική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσουμε έναν κίνδυνο όπως η Χρυσή Αυγή, και έναν μεγάλο συνασπισμό, έχουν φάει πόρτα από παντού. Κανένα μεγάλο κόμμα δεν συζητά αυτή τη στιγμή για συμμαχίες. Αρα, τι συζητάμε; Για ένα μοντέλο όπως αυτό που είχε η Αγγλία στη δεκαετία του '70, όπου ένα μικρό κόμμα, οι Φιλελεύθεροι, όριζε ποιος θα κυβερνήσει, οι Εργατικοί ή οι Συντηρητικοί. Αυτό θέλουμε ως αποτέλεσμα της απλής και άδολης αναλογικής; Δεν αμφισβητώ ότι έχει τις καλύτερες προθέσεις ο Μανόλης Γλέζος, αλλά λέω ότι αν το εφαρμόσουμε σήμερα είναι ένας ιδανικός δρόμος προς την κόλαση και την ακυβερνησία». Ο Π. Τατσόπουλος πρόσθεσε πως αν έρθει τέτοια πρόταση στη Βουλή θα την καταψηφίσει.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Ονοματοδοσία δρόμου προν τιμήν του Ν. Βασιλάκη

Με μια σεμνή τελετή ονοματοδοσίας δρόμου στις Μεσαμπελιές στο Ηράκλειο τιμήθηκε χτες ο αγωνιστής - κομμουνιστής δάσκαλος Νίκος Βασιλάκης. Παρούσα η σύντροφός του Παγώνα Μηλαθιανάκη, οι συγγενείς του, αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, της Λαϊκής Επιτροπής Νοτίων Συνοικιών, οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, σύντροφοι και φίλοι.

Οπως σημείωσε εκ μέρους του ΚΚΕ ο Μανώλης Συντυχάκης, μέλος της ΕΠ Κρήτης του Κόμματος και δημοτικός σύμβουλος Ηρακλείου, δίπλα στον Ν. Βασιλάκη, τον ΕΑΜίτη αγωνιστή και μαχητή του ΔΣΕ στον Ψηλορείτη, τον κομμουνιστή δάσκαλο που δεν πρόδωσε ποτέ τις ιδέες του, «γαλουχήθηκαν γενιές και γενιές με τα υψηλότερα ιδανικά της κοινωνικής Δικαιοσύνης και του σοσιαλισμού, έμαθαν για την ιστορία του ΚΚΕ, την ανάγκη της οργανωμένης πάλης».

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Με θέμα: «Η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη διέξοδο από την κρίση, για τη λαϊκή πάλη ενάντια στη φασιστική Χρυσή Αυγή» διοργανώνονται συγκεντρώσεις αλλά και περιοδείες από ΚΟ του ΚΚΕ. Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθούν μεταξύ άλλων οι παρακάτω:

  • Σήμερα Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Νέο Ηράκλειο, στον πολυχώρο «Ηλέκτρα Αποστόλου», με ομιλήτρια τη Μαρία Θεοφίλη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.
  • Αύριο Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στο Νέο Κόσμο, πολυχώρος Καλουτά (πλ. Α. Σώστη) με ομιλητή το Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Την Κυριακή 3/11, στις 11 π.μ. στο Κέντρο Νεότητας Χαλανδρίου (Δαναΐδων και Αντιγόνης). Θα μιλήσει ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ.
Αλλες εκδηλώσεις

-- Σήμερα Παρασκευή, εκδήλωση πραγματοποιούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο Πανεπιστήμιο Πειραιά με θέμα: «Διδάγματα από τους αγώνες του λαού μας ενάντια στη φασιστική - ναζιστική Κατοχή», στις 12 το μεσημέρι, στο «Πορτοκαλί» αμφιθέατρο, με ομιλητή τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Η ΤΕ Νοτιοδυτικών Συνοικιών της ΚΟ Αττικής διοργανώνει συναυλία αφιέρωμα στον Γρ. Μπιθικώτση με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», σήμερα Παρασκευή, στις 8.30 μ.μ., στο κλειστό γυμναστήριο Αιγάλεω (είσοδος με πρόσκληση).

-- Αύριο Σάββατο η ΚΟ Λιβαδειάς του ΚΚΕ διοργανώνει εκδήλωση, στις 7 μ.μ., στο Συνεδριακό Κέντρο για τις πολιτικές εξελίξεις. Θα ακολουθήσει γλέντι στον ίδιο χώρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ