ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Πετάνε - πετάνε οι τιμές!

  Μέχρι και 1.000 δραχμές ακριβότερα από πέρσι πουλιούνται ήδη κατσικάκι και αρνί. Οδηγίες  προς τους καταναλωτές από την αστυκτηνιατρική διεύθυνση Αττικής

Πρωτοφανή χαρακτηρίζονται για την εποχή, τα επίπεδα στα οποία έχουν διαμορφωθεί οι τιμές των αμνοεριφίων, των πουλερικών και του χοιρινού, λίγες μέρες πριν τα Χριστούγεννα, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό την επόμενη βδομάδα, που θα αυξηθεί η ζήτηση ενόψει των γιορτών, οι τιμές να φτάσουν σε απαγορευτικά επίπεδα για το ευρύτερο καταναλωτικό κοινό. Η κατακόρυφη αύξηση των τιμών που οφείλεται στο νέο διατροφικό σκάνδαλο των «τρελών αγελάδων», όπου, ελλείψει ζήτησης βοδινού, οι καταναλωτές έχουν στραφεί στα άλλα κρέατα, προκαλώντας ανησυχίες, και για ελλείψεις στην αγορά. Πρέπει να σημειωθεί, ότι η κατανάλωση βοδινού κρέατος αποτελεί σχεδόν το 50% της συνολικής κατανάλωσης.

Με βάση τις έως τώρα συγκρίσεις με την περσινή αντίστοιχη περίοδο, το κατσίκι και το αρνί στα συνοικιακά κρεοπωλεία, έχει ακριβύνει ακόμα και κατά 1.000 δραχμές το κιλό, ενώ κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει από τώρα σε τι επίπεδα θα διαμορφωθούν τις παραμονές των γιορτών. Ειδικότερα, πέρσι τέτοια περίοδο οι τιμές για το ντόπιο κατσίκι γάλακτος κυμαίνονταν γύρω στις 2.500 δραχμές το κιλό στα συνοικιακά κρεοπωλεία, ενώ φέτος κινούνται μεταξύ των 3.300 και 3.500 δραχμών το κιλό. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και για τα αρνιά, όπου από 2.300 δρχ. περίπου που στοίχιζε πέρσι, φέτος κινείται μεταξύ 3.200 και 3.300. Αλματώδης είναι και η αύξηση της τιμής της ντόπιας νωπής γαλοπούλας, που χθες κυμαινόταν μεταξύ των 2.500 και 2.700 δραχμές το κιλό, τη στιγμή που πέρυσι ως ανώτατο επίπεδο τιμής χαρακτηρίστηκαν οι 2.200 δρχ., ενώ οι αμερικανικές και γαλλικές γαλοπούλες, πωλούνται μεταξύ 1.800 και 2.000 δραχμές το κιλό. Αυξημένες είναι και οι τιμές στο γουρουνόπουλο που πωλείται στις 2.500 ενώ πέρυσι η τιμή του κυμαινόταν μεταξύ 1.600 και 2.200 δραχμές το κιλό.

Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

Σύμφωνα με την αστυκτηνιατρική διεύθυνση Αττικής οι καταναλωτές όταν προμηθεύονται κρέας θα πρέπει να προσέχουν:

  • Να υπάρχουν ενδείξεις στα συσκευασμένα τρόφιμα (προέλευση ανάλωση κλπ.) και πινακίδες πώλησης που να αναγράφουν το είδος την τιμή, προέλευση και κατά περίπτωση κατεψυγμένο.
  • Η κατεψυγμένη γαλοπούλα πρέπει να είναι συσκευασμένη, να φέρει τις πιο πάνω ενδείξεις, να μην παρουσιάζει συμπτώματα αφυδάτωσης, δυσάρεστης οσμής στην κοιλιακή χώρα και χαρακτηριστικά απόψυξης - επανακατάψυξης, που διαπιστώνονται με την ύπαρξη ορροαιματηρών υγρών, μετατρεπόμενων σε κρυστάλλους πάγου.
  • Η νωπή γαλοπούλα να είναι αποψιλωμένη να μην εμφανίζει δυσάρεστη οσμή στην κοιλιακή χώρα, στο λαιμό στο εσωτερικό των μηρών ή τις μασχάλες.
  • Ολα τα σφάγια, αμνοερίφια και χοιρίδια να είναι σφραγισμένα, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν χαρακτηριστεί ποιοτικά και ελεγχθεί υγειονομικά και να μην εμφανίζουν δυσάρεστη οσμή στην κοιλιακή και θωρακική κοιλότητα, λόγω κακής συντήρησης των σφαγίων.

Διευκρινίζεται ότι το σχήμα και χρώμα των σφραγίδων έχουν ως εξής: Για ζώα που σφάζονται στην Ελλάδα α) εγχώρια: ρόμβος - μπλε, με ένδειξη «εγχώριο». β) Ευρωπαϊκής Ενωσης: ορθογώνιο παραλληλόγραμμο - μπλε και ένδειξη της χώρας. γ). Τρίτων χωρών: ορθογώνιο παραλληλόγραμμο πράσινο με ένδειξη εξωτερικού. Τα εισαγόμενα από ΕΕ είτε από τρίτες χώρες φέρουν σφραγίδες μπλε με ενδείξεις ξενόγλωσσες.

  • Επίσης τα τυριά να ανταποκρίνονται στον ορισμό και την ονομασία τους με χαρακτηριστική γεύση ευχάριστη, άρωμα ωρίμανσης και να μην έχουν εμφανείς αλλοιώσεις (πικρά, ξινισμένα, γλοιώδη, δύσοσμα κλπ.)
ΤΡΟΦΙΜΑ
«Πρωταγωνιστές» στα παράπονα

Τα ακατάλληλα τρόφιμα έρχονται και πάλι πρώτα στη λίστα των παραπόνων των καταναλωτών, όπως το κατέγραψε το Ινστιτούτο Καταναλωτών και οι οργανώσεις - μέλη του κατά το 11μηνο του 2000. Ο τομέας των ακατάλληλων τροφίμων έρχεται για τρίτη συνεχή χρονιά πρώτος στη λίστα των παραπόνων. Συγκεκριμένα, οι καταγγελίες των καταναλωτών για τα ακατάλληλα τρόφιμα ανήλθαν στις 16.023, που σε ποσοστό μεταφράζεται σε 17% επί του συνόλου των παραπόνων. Η πρώτη πεντάδα των παραπόνων συμπληρώνεται με τον τομέα του κόστους ζωής (τα περισσότερα οφείλονται στις τιμές των καυσίμων), των κέντρων αδυνατίσματος, του τομέα του τουρισμού, των δημόσιων συγκοινωνιών και οι υπηρεσίες υγείας.

ΚΑΥΣΙΜΑ
Δεύτερη βδομάδα μειώσεων

Μειώνονται από σήμερα τα μεσάνυχτα οι τιμές των υγρών καυσίμων και ειδικότερα, σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι μειώσεις αυτές θα είναι κατά 14 δραχμές το λίτρο στις βενζίνες (σούπερ και αμόλυβδη) και στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 12 δραχμές το λίτρο. Παρά όμως τις αισθητές μειώσεις των δυο τελευταίων εβδομάδων, που συνολικά ξεπερνούν τις 25 δραχμές το λίτρο, η κατάσταση δε φαίνεται να βελτιώνεται, αφού οι τιμές έχουν διαμορφωθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι νέες αυτές μειώσεις οφείλονται στην αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου.


Νοσεί ο τομέας του φαρμάκου

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή 

Δυσβάσταχτες για τους καταναλωτές και τα ασφαλιστικά ταμεία είναι οι επιβαρύνσεις στον τομέα του φαρμάκου από την ακολουθούμενη κυβερνητική πολιτική, όπως τονίζουν σε Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ ΣπύροςΣτριφτάρης, ΑντώνηςΣκυλλάκος και ΠαναγιώτηςΚοσιώνης.

«Η κυβέρνηση - τονίζεται στην Ερώτηση του Κόμματος - με την πολιτική που εφαρμόζει στο συγκεκριμένο τομέα, μετά την κατάργηση του 1316/83 «ΠΕΡΙ ΕΟΦ», έχει επιφέρει μια σειρά αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην παραγωγική διαδικασία όσο και στις τιμές των φαρμάκων, επιβαρύνοντας δυσβάσταχτα τους καταναλωτές και τα ασφαλιστικά ταμεία. Επιπλέον, η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία είναι σε φθίνουσα πορεία, με παράλληλη αύξηση των εισαγωγών».

Οπως εξηγούν οι βουλευτές του ΚΚΕ: «Μετά τη συγχώνευση της Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας με την Κρατική Φαρμακαποθήκη, άνοιξε καλύτερα ο δρόμος στο πολυεθνικό κεφάλαιο, αφού η πολιτεία "πέταξε από πάνω της" και τη μικρή παρέμβαση που είχε στην παραγωγική διαδικασία, καθώς έκλεισε και την ΕΛΒΙΠΥ (ΧΡΩΠΕΙ) και είναι έτοιμη να ξεπουλήσει ή να κλείσει την ΕΛΒΙΟΝΥ στην Κόρινθο, αφού σκόπιμα την υπολειτουργεί σήμερα».

Παράλληλα, «η μονάδα παραγωγής αντιβιοτικών στον Αγιο Στέφανο Πάτρας και η μονάδα παραγωγής φίλτρων τεχνητού νεφρού Λάρισας, παρότι σύγχρονες και μοναδικές για την περίοδο που φτιάχτηκαν, ποτέ δε λειτούργησαν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα και παρέμβαση στο φάρμακο να μη γίνεται και δισεκατομμύρια να χάνονται, ενώ την ίδια στιγμή, πληροφορίες λένε ότι δόθηκαν ή γίνονται συζητήσεις για να δοθούν σε ιδιώτες», τονίζουν οι τρεις βουλευτές και ρωτούν τους υπουργούς Ανάπτυξης και Υγείας Πρόνοιας:

  • Αν και πώς σκέφτεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στον τομέα του φαρμάκου.
  • Ποια η τύχη των μονάδων στον Αγιο Στέφανο Πάτρας και στη Λάρισα.
  • Πουλήθηκαν και αν ναι, σε ποιους, με τι όρους και διαδικασίες και με τι τίμημα.
Καταγγέλλουν αυθαιρεσίες στο ωράριο

Την ενεργοποίηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και την πραγματοποίηση ελέγχων στα καταστήματα για την τήρηση του ωραρίου λειτουργίας τους, ζητά, με επιστολή του προς την κ. Καφετζοπούλου, ειδική γραμματέα του ΣΕΠΕ, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Οπως τονίζεται στην επιστολή, «εκατοντάδες καταγγελίες φτάνουν καθημερινά στο σωματείο από εργαζόμενους σε εμπορικά καταστήματα για τη μη τήρηση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Ιδιαίτερα το βραδινό κλείσιμο».

«Τα καταστήματα στο Κολωνάκι, στην Ερμού, στη Σταδίου, στη Γλυφάδα, στην Κηφισιά, σχεδόν, δηλαδή, σε όλες τις περιοχές κλείνουν το βράδυ στις 9, στις 9.30, ή ακόμα και στις 10! Αυτό γίνεται σε καθημερινή βάση, ιδιαίτερα τώρα λόγω εορτών. Μάλιστα, έχουμε περιπτώσεις που όταν ο εργαζόμενος διαμαρτυρηθεί απολύεται», καταγγέλλει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Σα δε ντρέπονται...

«Επανάσταση» αποφάσισαν να κηρύξουν οι εκπρόσωποι της πλειοψηφίας της διοίκησης του σωματείου των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Οχι ότι διαφωνούν με το ξεπούλημα που υπέθαλψαν. Οχι ότι ξαφνικά απέκτησαν ενδιαφέρον για τα δικαιώματα και την προοπτική των εργαζομένων. Ούτε ότι άλλαξαν γνώμη για τις μεθοδεύσεις που ακολούθησαν σχετικά με το ποσοστό συμμετοχής των εργαζομένων στα ναυπηγεία.

Οι... διαπραγματευτές «σκλήρυναν» τη στάση τους για το φραστικό μέρος και το περιεχόμενο της προκήρυξης ξεπουλήματος, που σύντομα αναμένεται να δημοσιευτεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι «πρασινογάλαζοι» «εκπρόσωποι» των εργαζομένων επιδιώκουν η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος να δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσει τα Ναυπηγεία και κάποιος κάπως πιο... δικός τους.

Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να μην πιστεύουμε αυτές τις πληροφορίες, για δύο τουλάχιστον λόγους. Πρώτον επειδή ακόμα και... ακραίες πληροφορίες που κατά καιρούς προέκυψαν για την τακτική των εν λόγω παραγόντων, πάντα επιβεβαιώνονταν. Δεύτερον, επειδή, ούτως ή άλλως, αυτοί, οι επικεφαλής του «Συνεταιρισμού» πρώτοι και καλύτεροι, ενώ υποτίθεται πως ξιφουλκούσαν υπέρ της διατήρησης του ναυπηγείου στο δημόσιο, συμφώνησαν - και μάλιστα χωρίς δεύτερη κουβέντα - με το ξεπούλημα του Σκαραμαγκά...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ