ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΟ ΑΧΕΛΩΟΥ
Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στη διακοπή των εργασιών
  • Σε σημερινή τους Γενική Συνέλευση θα καθορίσουν την παραπέρα αγωνιστική τους πορεία
  • Τραγικές και γενικότερες οι συνέπειες από τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις καταγγέλλει η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Την επιχείρηση εργοδοτικής τρομοκρατίας επιστράτευσε η Κοινοπραξία «IMPREGILO SpA - ΓΝΩΜΩΝ ΑΤΕ - ΤΕΓΚ ΑΕ» που έχει αναλάβει το έργο εκτροπής του Αχελώου για να «σπάσει» την κατάληψη που έχουν προχωρήσει οι 300 εργαζόμενοι στα εργοτάξια της Δρακότρυπας και του Πετρωτού. Η Κοινοπραξία με έγγραφό της προς τον Εισαγγελέα και την Αστυνομική Διεύθυνση Καρδίτσας, ζητά την άμεση επέμβασή τους, με το πρόσχημα ότι έχουν δημιουργηθεί προβλήματα εξαιτίας της κινητοποίησης που θέτουν «σε κίνδυνο την ασφάλεια των έργων και των εγκαταστάσεων αυτού».

Οι εργαζόμενοι που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των εργοταξίων και των γραφείων της Κοινοπραξίας από την περασμένη Παρασκευή, καταγγέλλουν την εργοδοσία που τους πετά στο δρόμο αδιαφορώντας γι' αυτούς και τις οικογένειές τους και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που αρνείται να χρηματοδοτήσει τη συνέχιση του έργου. Δηλώνουν δε, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που είναι:

  • Να πάρει πίσω τις διαθεσιμότητες η κοινοπραξία και να μην προχωρήσει σε απολύσεις των εργαζομένων στα έργα της εκτροπής του Αχελώου.
  • Να υπάρχει συνεχής ροή χρηματοδότησης των έργων από το αρμόδιο υπουργείο.
  • Να καταβληθούν όλα τα δεδουλευμένα που οφείλονται μέχρι σήμερα στους εργαζόμενους.
  • Να υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες απασχόλησης.
  • Να υπάρχει κάλυψη, καθημερινά, με γιατρό εργασίας και να παίρνονται τ' απαραίτητα μέτρα πρόληψης για τ' ατυχήματα.
  • Να οριστεί ημερομηνία λήξης στα έργα εκτροπής του Αχελώου, ιδιαίτερα σήμερα που η Θεσσαλία βρίσκεται σε δεινή θέση λόγω της έλλειψης υδάτινων πόρων.

Οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια της Δρακότρυπας και του Πετρωτού θα καθορίσουν την περαιτέρω αγωνιστική στάση τους σε γενική συνέλευση που θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 9 το πρωί.

Η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ

Σε ανακοίνωσή της, για τη διακοπή των εργασιών στα έργα εκτροπής του Αχελώου και για τον αγώνα των εργαζομένων σ' αυτά, η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ επισημαίνει: «Οι συνέπειες από το σταμάτημα των έργων θα είναι τραγικές, όχι μόνο για τους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλιά τους, αλλά και για την πορεία της αγροτικής παραγωγής, την ύδρευση του πληθυσμού και την προστασία του περιβάλλοντος σε όλη τη Θεσσαλία. Μόνο λίγους μήνες πριν βιώσαμε τις συνέπειες της λειψυδρίας, που χρόνο με το χρόνο θα γίνονται πιο έντονες όσο δεν παίρνονται μέτρα από την κυβέρνηση.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται σε καμιά περίπτωση ως άλλοθι από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που εδώ και μια 20ετία εξαγγέλλει την εκτροπή χωρίς ουσιαστικά να προχωρά, γιατί ευθυγραμμίζεται με την πολιτική της ΕΕ για μείωση της αγροτικής παραγωγής. Η ευθύνη για την εξέλιξη αυτή και την τεράστια καθυστέρηση που υπάρχει βαραίνει εξ ολοκλήρου την κυβέρνηση που δεν παίρνει τ' αναγκαία μέτρα για σωστές μελέτες και τη χρηματοδότηση του έργου».

Και καταλήγει: «Απέναντι σ' αυτή την αρνητική εξέλιξη που δημιούργησε η τακτική της κυβέρνησης και η αυθαιρεσία της εταιρίας, πρέπει να οργανωθεί ένα πανίσχυρο αγωνιστικό μέτωπο των εργαζομένων στα εργοτάξια της Δρακότρυπας και του Πετρωτού, γενικότερα της εργατικής τάξης, της αγροτιάς των επαγγελματιών, της ΤΑ και ΝΑ, όχι μόνο του νομού Καρδίτσας, αλλά και των άλλων θεσσαλικών νομών που θίγονται από τη διακοπή του έργου της εκτροπής του Αχελώου, το οποίο θα απαιτήσει δυναμικά και θα επιβάλει στην κυβέρνηση και την εταιρία την άμεση συνέχιση των εργασιών για την εκτροπή του Ανω Ρου του Αχελώου και την επαναπρόσληψη, άμεσα, όλων των εργαζομένων σ' αυτά χωρίς να χάσουν κανένα μισθολογικό και ασφαλιστικό δικαίωμα. Το ΚΚΕ θα στηρίξει αυτό τον αγώνα με όλες του τις δυνάμεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ