ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Αγωνιστικός αναβρασμός σε όλη τη χώρα

«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές: Εξω οι εταιρίες απ' τις σχολές», βροντοφώναξαν χτες στην Αθήνα φοιτητές από πολλές σχολές
«Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές: Εξω οι εταιρίες απ' τις σχολές», βροντοφώναξαν χτες στην Αθήνα φοιτητές από πολλές σχολές
Ανυπόταχτοι για άλλη μια φορά οι φοιτητές σήκωσαν χτες τα πανό του αγώνα και διαδήλωσαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Ρόδο και Χίο ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων και των σπουδών τους, ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά και τις γενικότερες αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

«ΟΧΙ στον εργασιακό και μορφωτικό μεσαίωνα κυβέρνησης-ΕΕ-εργοδοτών. Παλεύουμε για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση», έγραφε το πανό του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα των Γενικών Συνελεύσεων των φοιτητικών συλλόγων, που μπήκε στην κεφαλή για να οδηγήσει την πορεία των φοιτητών στην Αθήνα, η οποία ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι από τα Προπύλαια. Εκατοντάδες ήταν οι φοιτητές που ακολουθούσαν φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στην «παιδεία για λίγους κι εκλεκτούς», που σχεδιάζει η κυβέρνηση, αφαιρώντας την ουσιαστική γνώση από το προπτυχιακό επίπεδο και «πετώντας» τη στα μεταπτυχιακά, όπου θα έχει πρόσβαση μόνο μια μικρή ελίτ. «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές: Εξω οι εταιρίες απ' τις σχολές», ήταν ένα από τα συνθήματα που επανέλαβαν πολλές φορές, απαντώντας στην εμπορευματοποίηση της γνώσης και τη λειτουργία των ΑΕΙ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Παράλληλα, δεν έλειψαν τα συνθήματα που απαιτούσαν την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και δήλωναν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί.

Φτάνοντας οι φοιτητές στο Σύνταγμα, αντιπροσωπεία από τους δεκαπέντε συλλόγους, που με απόφασή τους διοργάνωναν το σημερινό συλλαλητήριο, ανέβηκε στο υπουργείο Παιδείας (που ήταν ζωσμένο από αστυνομικές δυνάμεις) και συναντήθηκε με τον υπουργό, Πέτρο Ευθυμίου.

Πλήρως αδιάλλακτο το υπουργείο

Ο υπουργός για άλλη μια φορά ήταν ανυποχώρητος και δήλωσε πως το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά θα προχωρήσει, χωρίς ουσιαστικά καμιά αλλαγή. Προσπάθησε μάλιστα να διαστρεβλώσει τα αιτήματα των φοιτητών, μιλώντας τους σαν να είναι αντίθετοι γενικά στην ύπαρξη μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Ανέφερε επίσης ότι είναι σε εξέλιξη ένας διάλογος για το νομοσχέδιο, στον οποίο όμως δε λαμβάνονται υπόψη οι φοιτητές, ούτε καν οι καθηγητές, τα Τμήματα και οι Σύγκλητοι των πανεπιστημίων που έχουν πάρει σαφή θέση ενάντια στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Σε σχέση με την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των πανεπιστημίων ο υπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει νομοσχέδιο, όμως οι φοιτητές τόνισαν πως οι ρυθμίσεις, στο όνομα της «αυτοτέλειας», προχωρούν ήδη μέσα στις σχολές και είναι πράγματα που τα ζουν καθημερινά. Ο Π. Ευθυμίου ισχυρίστηκε ότι «δεν είναι στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε σχετική νομοθεσία», παρόλο που λίγους μήνες πριν, παραλαμβάνοντας το υπουργείο, είχε δηλώσει ότι η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΑΕΙ θα είναι από τα πρώτα πράγματα που θα προωθήσει και ανάλογα είχε εκφραστεί σε προηγούμενη σύνοδο των πρυτάνεων.

Η συνέχεια και η κλιμάκωση του αγώνα θα είναι η απάντηση των φοιτητών, που σε δηλώσεις τους αμέσως μετά τη συνάντηση παρουσιάστηκαν φανερά αγανακτισμένοι από την αδιαλλαξία και τον εμπαιγμό από πλευράς υπουργείου. «Ηδη είναι κλειστή η Ιατρική, θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες σχολές», τόνισαν, προσθέτοντας ότι οι αγωνιστικές διαθέσεις των φοιτητών εκφράζονται μαζικά μέσα από τις Γενικές τους Συνελεύσεις.

Μάλιστα, συντονισμένοι με το πνεύμα των γιορτών που πλησιάζουν, οι φοιτητές κρέμασαν ένα από τα πανό τους στο χριστουγεννιάτικο δέντρο της πλατείας Συντάγματος και τραγούδησαν: «Τρίγωνα, κάλαντα, μες στη γειτονιά, οι νόμοι για τα ΑΕΙ θα μείνουν στα χαρτιά».

Μαχητικά στη Θεσσαλονίκη

Μαχητική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας να μην προχωρήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης όπως αυτά εκφράζονται μέσα από τα νομοσχέδια για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των ΑΕΙ.

Οι φοιτητές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Χημείου του ΑΠΘ και στη συνέχεια με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου ενημέρωσαν τον υπουργό για τα αιτήματά τους.

Κύριο αίτημά τους «μόρφωση-ειδίκευση-δουλιά για όλους». Και με το σύνθημα «Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά, μόρφωση ειδίκευση για όλους μας δουλιά», έστελναν δυνατό το μήνυμα πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι τη δικαίωση. Σ' αυτό τον αγώνα καλούσαν συμπαραστάτη και όλο το λαό, υποδεικνύοντας πως το ζήτημα της παιδείας αφορά όλους και ο μόνος δρόμος για την υπεράσπιση και αναβάθμιση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της είναι ο δρόμος του αγώνα: «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, με τη νεολαία αντίσταση και πάλη».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της χτεσινής κινητοποίησης οι φοιτητές του Ψυχολογικού πραγματοποίησαν μονοήμερο αποκλεισμό του τμήματός τους.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα

Σε δυναμικές κινητοποιήσεις προχώρησαν επίσης χτες οι φοιτητές στην Πάτρα, με αποφάσεις τριών συλλόγων, καθώς και στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου τέσσερις σύλλογοι του Πανεπιστημίου Κρήτης, που υπογράφουν το πλαίσιο του Πανελλαδικού Συντονιστικού, πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματά τους και μια μαζική για τα δεδομένα της πόλης πορεία μαζί με μαθητές.

Παράλληλα, σε αγωνιστικό αναβρασμό βρίσκονται οι περισσότερες σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Εντεκα σχολές παρέμειναν χτες κλειστές και δυναμικές πορείες πραγματοποιήθηκαν σε Ρόδο και Χίο. Με αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων Ναυτιλίας και Διοίκησης Επιχειρήσεων, σείστηκε η πόλη της Χίου από τη μαχητική πορεία των φοιτητών, που παράλληλα πραγματοποιούν από την περασμένη Παρασκευή κατάληψη των σχολών τους μέχρι αύριο, 14 του Δεκέμβρη, μέρα που θα επισκεφτεί το νησί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Στη Ρόδο με αποφάσεις των Συλλόγων Δασκάλων, Νηπιαγωγών και Μεσογειακών Σπουδών, έγινε μαζική κινητοποίηση κι οι φοιτητές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πανελλαδικού Συντονιστικού Αγώνα, προτάσσοντας τα αιτήματα για απόσυρση του νομοσχεδίου για τα μεταπτυχιακά και δημόσια, δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές.

Επίσης, σε μονοήμερες καταλήψεις προχώρησαν οι σύλλογοι Κοινωνιολογίας, Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Επιστημών της Θάλασσας στη Μυτιλήνη, ενώ κατάληψη πραγματοποίησαν οι φοιτητές και στο ΠΣΕ που λειτουργεί το νησί. Τέλος, στη Σάμο, βρίσκονταν χτες σε κατάληψη τα τμήματα Στατιστικής και Πληροφορικής.

ΜΑΘΗΤΕΣ
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις

Απάντηση ενάντια στην τρομοκρατία και την ποινικοποίηση των αγώνων στα Χανιά 

Από παλιότερες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση
Από παλιότερες κινητοποιήσεις ενάντια στην αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση
Απάντηση στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό έδωσαν χτες οι μαθητές στα Χανιά μετά το άνανδρο χτύπημα των ΜΑΤ κατά των μαθητών του 4ου ΕΛ Χανίων, που βρισκόταν σε κατάληψη. Θυμίζουμε ότι την περασμένη Παρασκευή άντρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας κατ' εντολή εισαγγελέα, με την ανοχή του διευθυντή μπήκαν στο χώρο του σχολείου, προπηλακίζοντας και βρίζοντας τους μαθητές.

Ετσι, χτες το πρωί οι μαθητές από το 4ο ΕΛ προχώρησαν σε κλείσιμο της οδού Τζανακάκη. Στη συνέχεια συγκροτημένα και δυναμικά ξεκίνησαν πορεία προς την πλατεία Αγοράς, όπου συναντήθηκαν με μαθητές άλλων σχολείων. Εκεί φώναξαν συνθήματα ενάντια στην τρομοκρατία, αλλά και την αντιεκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Οι μαθητές στα Χανιά ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για σήμερα όπου θα συνεδριάσει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων, για να αποφασίσουν από κοινού τα παραπέρα βήματά τους. Στο μεταξύ υπό κατάληψη τελούν όλα τα Ενιαία Λύκεια και τα ΤΕΕ στα Χανιά καθώς και τρία γυμνάσια, συνολικά 16 σχολεία.

Κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες και οι μαθητές στο Ηράκλειο με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων, απαιτώντας δημόσια και δωρεάν Παιδεία. Μαζί τους βρέθηκαν και οι φοιτητές. Η κινητοποίηση ξεκίνησε με συγκέντρωση έξω από το 3ο Λύκειο και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο όπου εκείνη την ώρα συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ζήτησαν συνάντηση με τον υφυπουργό Οικονομικών που ήταν στη συνεδρίαση για να παραδώσουν το ψήφισμα της κινητοποίησης, αλλά τελικά δεν τους δέχτηκε κανείς.

Σε άλλες πόλεις

Σε κατάληψη βρίσκονται και όλα τα σχολεία της Σπάρτης (ενιαία λύκεια, ΤΕΕ και ένα γυμνάσιο) από την προηγούμενη βδομάδα. Μάλιστα, στο ΤΕΕ της Σπάρτης ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων, καθώς και ο σύλλογος των καθηγητών συνεδρίασαν και έχουν πάρει απόφαση κατά της κατάληψης, αλλά και να ζητήσουν από τους μαθητές να σταματήσουν την κατάληψη. Τη μεγάλη συμμετοχή των μαθητών των σχολείων της Σπάρτης χαιρετίζει με ανακοίνωσή του το ΝΣ Λακωνίας της ΚΝΕ, επισημαίνοντας ότι «όλα αυτά δείχνουν ότι το μαθητικό κίνημα, όχι μόνο δεν έσβησε αλλά αντίθετα υπάρχει, παραμένει, γίνεται πιο δυνατό και πιο συγκροτημένο».

Επίσης, καταδικάζει «το αντιεκπαιδευτικό τερατούργημα στο σύνολό του», αφού αυτό συνεχίζει να πετάει τα παιδιά της εργατικής τάξης έξω από το σχολείο. Επίσης, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ότι μπήκε ο Δεκέμβρης και ακόμα υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις βιβλίων και καθηγητών, τα ΤΕΕ συνεχίζουν να «λειτουργούν» χωρίς την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, ενώ οξυμένο είναι και το κτιριακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει κυρίως το 1ο ΤΕΕ και 3ο ΕΛ, όπου οι μαθητές αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε αίθουσες ανθυγιεινές που δεν πληρούν καν τους κανόνες ασφαλείας.

Αυξάνονται συνεχώς τα σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη στην Πάτρα. Συγκεκριμένα, από τα 16 Ενιαία Λύκεια τα οχτώ τελούν υπό κατάληψη, καθώς και τα τρία από τα πέντε ΤΕΕ. Βέβαια και στην Πάτρα δε λείπουν τα κρούσματα τρομοκρατίας από τους διευθυντές των σχολείων που προσπαθούν να παρεμποδίσουν τον αγώνα των μαθητών. Στο Λύκειο Πυροσβεστείου, ο διευθυντής του σχολείου επιχείρησε και χτες να σπάσει το λουκέτο, ώστε να γίνει μάθημα στην τάξη. Το ίδιο επιχείρησε και ο διευθυντής του 2ου ΕΛ. Και στις δύο περιπτώσεις, χάρη στην άμεση αντίδραση των μαθητών, οι προσπάθειες απέτυχαν.

Παράλληλα, το Συντονιστικό Αγώνα Πάτρας θα πραγματοποιήσει αύριο, Πέμπτη, συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα στις 11 το πρωί, στο σχολικό συγκρότημα Μαρούδα.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Εμμονή στην άρνηση και δήθεν διάλογος

  Κατά τη χτεσινή συνάντηση με την ΟΛΜΕ, κάλυψε πλήρως τον αυταρχισμό στα σχολεία ενάντια σε μαθητές και καθηγητές

Διάλογο υποσχέθηκε ο υπουργός Παιδείας στο χτεσινό διάβημα διαμαρτυρίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ μαζί με ΔΣ ΕΛΜΕ. Στη διάρκεια της συζήτησης, ο υπουργός με προκλητικό τρόπο κάλυψε πλήρως τις διώξεις μαθητών και εκπαιδευτικών και την είσοδο της Αστυνομίας στα σχολεία, προβάλλοντας την αυταρχική και επικίνδυνη άποψη ότι αυτό που προέχει είναι η με κάθε τρόπο λειτουργία των σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον προϋπολογισμό και τα οικονομικά αιτήματα των εκπαιδευτικών τόνισε ότι αυτά καθορίζονται από τα γενικά πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής που δεν αφήνει περιθώρια για αυξήσεις. Προκαλώντας δε ισχυρίστηκε ότι δόθηκαν αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς μέσω της φορολογικής ελάφρυνσης.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο υπουργός απέρριψε για μια ακόμα φορά το αίτημα για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων Β` και Γ` λυκείου, τονίζοντας ότι με τις βελτιώσεις που έγιναν το σύστημα λειτουργεί ομαλά και δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι τα δεδουλευμένα (υπερωρίες, εξετάσεις, σχολικές εκδηλώσεις, μετακινήσεις) άρχισαν να καταβάλλονται και θα καταβληθούν όλα (εκτός της ενισχυτικής που θα ακολουθήσει) μέχρι τις γιορτές. Στο μόνο ζήτημα που ήταν συγκεκριμένος και θετικός ο υπουργός ήταν στην έναρξη διαλόγου για τρία ζητήματα που είναι έτοιμο το υπουργείο, δεσμευόμενος να δώσει στην ΟΛΜΕ τα νομοσχέδια για την αξιολόγηση, επιμόρφωση και διοικητική αποκέντρωση, πριν αυτά κατατεθούν στη Βουλή.

Με αφορμή τη χτεσινή εξέλιξη, η ΕΣΑΚ - ΔΕΕ τονίζει ότι και μετά από τη χτεσινή συνάντηση δεν πρέπει να υπάρχουν σε κανέναν αυταπάτες. «Οι διάλογοι και οι φιέστες είναι αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι για τους εργαζόμενους. Η αποτελεσματικότητα βρίσκεται στους αγώνες και στην κοινή δράση των εργαζομένων», τονίζει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ.

3ο ΕΛ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Ασφαλίτες και αστυνομικοί εισέβαλαν στο σχολείο

Ο κατάλογος των κρουσμάτων αυταρχισμού και τρομοκρατίας που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα ενάντια στους μαθητές όλο και αυξάνεται. Εισαγγελείς, αστυνομία, οξύθυμοι διευθυντές, «αγανακτισμένοι» γονείς, αλλά και ασφαλίτες κάνουν καθημερινά την εμφάνισή τους στα υπό κατάληψη σχολεία, προκειμένου να τρομοκρατήσουν τους αγωνιζόμενους μαθητές, αλλά και να τους «διαπαιδαγωγήσουν».

Συγκεκριμένα, χτες αστυνομικοί, αλλά και άντρες με πολιτικά, έκαναν την εμφάνισή τους στο 3ο Ενιαίο Λύκειο Αμπελοκήπων, προκειμένου να «σπάσουν» την κατάληψη, που ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή, υποστηρίζοντας ότι έχουν εισαγγελική απόφαση. Ετσι, μπήκαν στο σχολείο και σπρώχνοντας τους μαθητές προσπάθησαν να τους «πετάξουν» έξω από το σχολείο. Μάλιστα, στην προσπάθειά τους αυτή «έπιασαν» τέσσερις μαθητές και τους ζήτησαν τα στοιχεία τους. Τότε οι μαθητές τους ζήτησαν να τους δείξουν την εισαγγελική αυτή απόφαση αλλά τότε τους απείλησαν ότι θα τους πάνε «μέσα» με την αυτόφωρο διαδικασία.

Οταν η «κατάληψη» έσπασε οι μαθητές βγήκαν έξω από το σχολείο και φωνάζοντας συνθήματα και πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματά τους. Μετά το συμβάν στο πλευρό των μαθητών βρέθηκαν οι γονείς τους, οι οποίοι και ζήτησαν εξηγήσεις από τη διευθύντρια του σχολείου, ρωτώντας τη με ποιο δικαίωμα μπήκαν μέσα στο σχολείο και μάλιστα πήραν και τα στοιχεία τεσσάρων μαθητών. Η διευθύντρια με τη σειρά της υποστήριξε ότι δεν έχει καμία σχέση με το συμβάν που έγινε.

18ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ
Να ανεγερθεί άμεσα το σχολείο

Στους μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς του 18ου Γυμνασίου Περιστερίου που αντιμετωπίζουν εδώ και οχτώ χρόνια σοβαρό πρόβλημα στέγασης εκφράζουν τη συμπαράστασή τους διάφοροι εκπαιδευτικοί φορείς και εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την αδιαφορία των αρμόδιων φορέων, καθώς και την ανοχή που προσφέρουν στον κ. Παπαχαραλάμπους, ιδιοκτήτη ιδιωτικού σχολείου, ο οποίος καταλαμβάνει το οικοδομικό τετράγωνο 1618 όπου έπρεπε να έχει ανεγερθεί το 18ο δημοτικό σχολείο.

Η ΟΛΜΕ απευθυνόμενη στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ζητάει την παρέμβασή της για την ανέγερση του κτιρίου και τη στέγαση του σχολείου αυτού.

Τη συμπαράστασή του προς τους καθηγητές και γονείς του σχολείου εκφράζει ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου». «Η υλικοτεχνική υποδομή, η βάρδια, τα υπεράριθμα τμήματα, η έλλειψη διδακτικού προσωπικού συνθέτουν μια απαράδεκτη κατάσταση στο χώρο της Παιδείας», επισημαίνει ο Σύλλογος. Τη συμπαράστασή του εκφράζει και η ΕΛΜΕ, η οποία δεσμεύεται να «σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης στους αγώνες των γονέων και καθηγητών, ώστε το σχολείο να λειτουργήσει σε πρωινή βάρδια».

Την απαράδεκτη κωλυσιεργία από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τον ΟΣΚ που παρατηρείται στην έξωση του επιχειρηματία στο χώρο της εκπαίδευσης κ. Παπαχαραλάμπους, καταγγέλλει η Ενωση Γονέων Περιστερίου και καλεί τους φορείς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, για να αποτρέψουν δυσάρεστες εξελίξεις και να επιβάλουν την έναρξη των εργασιών για το καινούριο διδακτήριο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ