ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 13 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ «ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ»
Παιδιά και γυναίκες τα θύματα των πολέμων

Πετροπόλεμος των παιδιών της Παλαιστίνης με τα άρματα των Ισραηλινών

Associated Press

Πετροπόλεμος των παιδιών της Παλαιστίνης με τα άρματα των Ισραηλινών
Τα παιδιά και οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα της βίας των διακρίσεων και των πολέμων, υπογραμμίζει η έκθεση της «Γιούνισεφ» για το 2001, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, δύο εκατομμύρια παιδιά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ένοπλων συγκρούσεων, έξι εκατομμύρια τραυματίστηκαν σοβαρά και έμειναν ανάπηρα για πάντα και 12 εκατομμύρια έμειναν στο δρόμο.

Στον πόλεμο μεταξύ Αιθιοπίας και Ερυθραίας, οι δύο χώρες έχουν δαπανήσει εκατομμύρια δολάρια για εξοπλισμούς, ενώ ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Ερυθραίας και οκτώ εκατομμύρια Αιθίοπες υποφέρουν από το λιμό.

Ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Σρι Λάνκα αυξήθηκε από 700 σε 880 εκατομμύρια δολάρια, ενώ όλα αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να δοθούν για τα παιδιά, τονίζει η «Γιούνισεφ».

Τα παιδιά είναι, επίσης, τα πρώτα θύματα της φτώχειας. Περισσότερα από 500 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα, 170 εκατομμύρια υποσιτίζονται, τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δεν πηγαίνουν ποτέ στο σχολείο και ένα παιδί στα 10 είναι ανάπηρο.

Τα ανεπτυγμένα βιομηχανικά κράτη δεν εξαιρούνται από το θλιβερό αυτό κατάλογο: Στις Ηνωμένες Πολιτείες 12 εκατομμύρια παιδιά μεγαλώνουν σε εστίες, που δεν ικανοποιούν ούτε τις βασικές ανάγκες και στην Ευρωπαϊκή Ενωση τρία εκατομμύρια παιδιά είναι άστεγα.

Οσον αφορά το ΕΪΤΖ, η νόσος έχει προσβάλει σήμερα 1,3 εκατομμύρια παιδιά μικρότερα των 15 ετών. Στα τέλη του 1999, 13 εκατομμύρια παιδιά έχασαν τη μητέρα ή και τους δυο τους γονείς από την ασθένεια, τουλάχιστον 10 εκατομμύρια από τα οποία είναι μόνο στη νοτίως της Σαχάρας Αφρική. Η επιδημία θερίζει τους νέους, πάνω στο άνθος της ηλικίας τους και καθιστά την ήπειρο φτωχότερη, επισημαίνει η «Γιούνισεφ».

Η έκθεση υπενθυμίζει ότι το 2005, το κόστος για την αντιμετώπιση θεραπειών για τον ιό HIV θα αντιπροσωπεύει το 1/3 των δημοσίων δαπανών της Αιθιοπίας, το ήμισυ των δαπανών της Κένυας και περίπου τα 2/3 της Ζιμπάμπουε.

  • Στην Ελλάδα από τον τηλεμαραθώνιο που μεταδόθηκε από τη ΝΕΤ για τα παιδιά του δρόμου, συγκεντρώθηκε το ποσόν των 176 εκατ. δραχμών.
Εκδήλωση αντιστασιακών

To Παράρτημα Πετραλώνων - Θησείου - Πάνω Σφαγείων της ΠΕΑΕΑ, την Κυριακή 17-12-00, στις 11 π.μ., θα τελέσει Πολιτικό Μνημόσυνο στα γραφεία του Παρ/τος, για να τιμηθούν με σεβασμό και υπερηφάνεια οι ηρωικοί νεκροί των αγώνων της Εθνικής Αντίστασης. Επίσης θα τιμηθούν και όλα τα μέλη του Παρ/τος, που έφυγαν από τη ζωή σε περίοδο ειρήνης. Καλούνται όλοι οι αγωνιστές, αγωνίστριες και οι φίλοι της Αντίστασης να παρευρεθούν.

Απολογία παραχαράκτη

Στον ανακριτή Δράμας με την κατηγορία της απόπειρας κυκλοφορίας παραχαραγμένων νομισμάτων, οδηγείται σήμερα ο 38χρονος Βούλγαρος Ι. Ιβάν, ο οποίος συνελήφθη στο Δικαστικό Μέγαρο Δράμας την ώρα που επιχείρησε να πληρώσει την ποινή που επιβλήθηκε στη σύζυγό του με πλαστά χαρτονομίσματα των 10.000 δρχ. Η σύζυγός του κρατείται στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Τα πλαστά χαρτονομίσματα κατασχέθηκαν.

Σύλληψη συνεργού του υπαλλήλου της ΕΥΠ

Η συνέχεια της προανάκρισης για την υπόθεση κατοχής όπλων από τον Γ. Βασιλείου, υπάλληλο της ΕΥΠ, είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη ενός - σύμφωνα με την αστυνομία - συνεργού του στην προμήθεια όπλων από την Αλβανία. Ως συνεργός φέρεται ο Σάββας Γιανάσμογλου, 39 χρόνων, κάτοικος Μεσοποταμίας Καστοριάς, στου οποίου το σπίτι βρέθηκαν ύστερα από έρευνα σημαντική ποσότητα όπλων και πυρομαχικών.

Διημερίδα για τη Δικαιοσύνη

Με θέμα «τα λειτουργικά προβλήματα της Δικαιοσύνης» ο κόσμος που ασχολείται με τη Δικαιοσύνη (δικηγόροι, δικαστές και δικαστικοί υπάλληλοι) διοργανώνουν διημερίδα το Σαββατοκύριακο σε αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Ειδικότερα, τη διημερίδα διοργανώνουν η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, η Ενωση Εισαγγελέων, η Ενωση Διοικητικών Δικαστών, η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ