Τα παραδείγματα είναι πολλά και δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος του προβλήματος. Για παράδειγμα, στον Αγ. Κοσμά φιλοξενούνται καθημερινά τουλάχιστον 5 - 6 σχολεία, κόσμος, ομάδες και βέβαια οι αθλητές υψηλού επιπέδου. Το Σαββατοκύριακο μπορεί να ξεπερνούν και τα 5.000 άτομα. Για τη λειτουργία και συντήρηση αυτής της υποδομής (500 στρεμμάτων) έχουν μείνει 52 εργαζόμενοι. Το κολυμβητήριο στο «Παπαστράτειο» είναι ανοιχτό από τις 6 το πρωί έως τις 12 το βράδυ. Δεν έχει όμως ηλεκτρολόγο και υδραυλικό. Σύμφωνα με τον υγειονομικό κανονισμό πρέπει να υπάρχει προσωπικό 20 ατόμων και υπάρχουν μόλις 5 - 6... Τα ίδια και χειρότερα συμβαίνουν και σε αντίστοιχα ΕΑΚ της επαρχίας. Σε αυτό της Ναυπάκτου υπάρχουν τρεις υπάλληλοι... Η ομάδα πόλο των Χανίων αποσύρθηκε απ' το πρωτάθλημα της Α1 πριν καν αρχίσει καθώς δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει τη συνεχή λειτουργία του κολυμβητηρίου της πόλης για τη νέα αγωνιστική σεζόν.
Την ίδια ώρα, πρόσφατα, δημιουργήθηκε θέμα όταν λόγω της διαθεσιμότητας 47 υπάλληλοι βρέθηκαν ένα βήμα πριν την έξοδο, κάτι που σαφώς θα μεγάλωνε το πρόβλημα, σύμφωνα με τα όσα τονίζουν και οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων. Απ' την άλλη υπάρχει και το οξύμωρο, ότι ενώ οι αρμόδιοι μιλώντας με τους εργαζόμενους δεν κάνουν καμία κουβέντα για προσλήψεις (οι οποίες είναι αναγκαίες), παραπέμποντας το θέμα στα κονδύλια του ΕΣΠΑ ή και σε άλλες λύσεις, σε κάποιες περιπτώσεις ιδιωτικά συνεργεία αναλαμβάνουν τομείς που έχουν να κάνουν με τη συντήρηση των ΕΑΚ.
Την εικόνα που επικρατεί σήμερα στα περισσότερα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα περιγράφουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο μιλώντας στον «Ρ» ο Μηνάς Χατζηαντωνίου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Αθλητικά Κέντρα και εργαζόμενος στο «Παπαστράτειο» του Πειραιά, και ο Δημήτρης Κατρατζιώτης, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Αθλητικά Κέντρα και γγ του Συλλόγου Εργαζομένων Αθλητικών Κέντρων Β. Ελλάδας.
Και οι δύο κάνουν λόγο για μια εικόνα τραγική και για ένα ζήτημα στο οποίο θα πρέπει οι αρμόδιοι να δώσουν άμεσα λύση.
Οπως τονίζει ο Δ. Κατρατζιώτης στον «Ρ», από καθαρά θέμα τύχης παραμένουν ανοιχτά όσα ΕΑΚ λειτουργούν αυτή τη στιγμή και, φυσικά, κανένα δε λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Αντίθετα, όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων, η υπολειτουργικότητα των εγκαταστάσεων προκαλεί επικίνδυνες καταστάσεις για όσους κάνουν χρήση.
«Η εικόνα των ΕΑΚ θα έλεγα ότι είναι τραγική. Κυριολεκτικά όσα είναι ανοιχτά είναι καθαρά από τύχη και μόνο. Αυτό είναι αποτέλεσμα των λιγοστών εργαζομένων που υπάρχουν, κάτι που έχει ως συνέπεια την υπολειτουργία τους σε όλους τους τομείς, της συντήρησης, των επισκευών, της υλικοτεχνικής υποδομής κ.τ.λ. Πρόσφατα σταματήσαμε το να βγουν στη διαθεσιμότητα ακόμα 47 υπάλληλοι, που θα έκανε την κατάσταση ακόμη πιο τραγική. Αν σκεφθεί κανείς ότι αυτή τη στιγμή στα ΕΑΚ όλης της Ελλάδας απασχολούνται 170 υπάλληλοι, καταλαβαίνει πώς θα ήταν η κατάσταση εάν είχαν φύγει και αυτοί οι 47. Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έτσι όπως είναι τα πράγματα ο κάθε υπάλληλος έχει υπό την επίβλεψή του όχι έναν αλλά αρκετούς τομείς. Για παράδειγμα, υπάρχουν εργαζόμενοι που απασχολούνται σε 2 και 3 γυμναστήρια. Το όλο θέμα έχει και μεγαλύτερες διαστάσεις. Η εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή προκαλεί σοβαρό πρόβλημα για την ασφάλεια και των αθλουμένων στις εγκαταστάσεις αφού αυξάνεται η επικινδυνότητά τους, π.χ., από μια πισίνα που δεν συντηρείται σωστά, φυσικό είναι να υπάρχουν προβλήματα υγιεινής».
Σύμφωνα με τα όσα τονίζει ο Δ. Κατρατζιώτης, οι αρμόδιοι δείχνουν ενδιαφέρον για το πρόβλημα, ωστόσο όταν η συζήτηση πάει στο οικονομικό τότε τα πάντα κολλάνε.
«Από πλευράς αρμοδίων υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον, ωστόσο όλα σταματάνε όταν η συζήτηση έρχεται στο οικονομικό. Τότε τα πράγματα παραπέμπονται ίσως στο ΕΣΠΑ ίσως κάπου αλλού, χωρίς ωστόσο να μπορεί να δοθεί κάποια λύση άμεσα. Και φυσικά το πρόβλημα παραμένει. Πάντως, την ίδια ώρα που προσλήψεις προσωπικού δεν μπορούν να γίνουν, σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται αναθέσεις σε ιδιωτικά συνεργεία προκειμένου να αναλάβουν τομείς της λειτουργίας των ΕΑΚ. Και φέτος κινδυνεύουμε να δούμε φαινόμενα των προηγούμενων ετών, με αρκετά γυμναστήρια ή κολυμβητήρια να παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης πόρων. Το θέμα είναι να μη χαθεί ακόμα μια χρονιά».
Για το ζήτημα του μειωμένου προσωπικού έκανε λόγο στον «Ρ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων, Μ. Χατζηαντωνίου, αντικρούοντας τις απόψεις περί υπεράριθμων. Αναφέρεται δε στις συνέπειες του προβλήματος και για τους ίδιους τους αθλούμενους.
«Η κατάσταση είναι τραγική. Η μείωση του προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης ή μετάταξης έχει προκαλέσει πρωτόγνωρες καταστάσεις, που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία των ΕΑΚ. Μάλιστα, για κάποιες απ' αυτές τις καταστάσεις δεν είχε επίγνωση ούτε ο υπουργός, όπως αποδείχθηκε σε πρόσφατη συνομιλία μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλο τον Πειραιά δεν υπάρχει ηλεκτρολόγος, δεν υπάρχουν φύλακες, καθαρίστριες. Δεν ισχύει αυτό που είχε ακουστεί για υπεράριθμους, το αντίθετο μάλιστα. Αρκεί να σας πω ότι στο ενιαίο πλέον του Αγ. Κοσμά υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν 12 - 13 ώρες τη μέρα προκειμένου να βγουν οι 2 και 3 βάρδιες που χρειάζονται για να μείνουν ανοιχτοί οι αθλητικοί χώροι. Δεν υπάρχουν ειδικότητες και πολλές φορές 6 - 7 άτομα θα πρέπει να έχουν υπ' ευθύνη τους πολλούς χώρους. Και όλα αυτά αν σκεφθεί κανείς ότι τα γυμναστήρια λειτουργούν κανονικά και πλήθος κόσμου τα επισκέπτεται σε καθημερινή βάση. Τουλάχιστον 5 - 6 σχολεία δίνουν παρουσία καθημερινά στον Αγ. Κοσμά, αθλητές υψηλού επιπέδου, πρωταθλητές αλλά και απλός κόσμος. Ολα αυτά προϋποθέτουν μια ασφαλή λειτουργία σε όλους τους τομείς, η οποία με τη μείωση του προσωπικού κάθε άλλο παρά μπορεί να επιτευχθεί».
Το ΚΚΕ έχει καταθέσει και σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κ. Αρβανιτόπουλο. Την υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Σπύρος Χαλβατζής.
«Σύμφωνα με τα σωματεία των εργαζομένων στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα όλης της χώρας, όπου στις εγκαταστάσεις τους φιλοξενούν χιλιάδες λαού και νεολαίας, έχουν απομείνει 170-180 εργαζόμενοι.
Πρόσφατα, τα σχέδια της κυβέρνησης να περάσουν σε "κινητικότητα" άλλα 41 άτομα ματαιώθηκαν από τον αγώνα των ίδιων των εργαζομένων, οι οποίοι κάνουν τιτάνια προσπάθεια να λειτουργήσουν τις εγκαταστάσεις.
Ο αριθμός των εργαζομένων που έχουν απομείνει, πέρα από το ότι δεν μπορεί να καλύψει στοιχειωδώς τις ανάγκες των ασκουμένων, εγκυμονεί και κινδύνους για την ασφάλεια των αθλουμένων από τις σοβαρές ελλείψεις στη λειτουργία και τη συντήρηση των υποδομών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι για τα 500 στρέμματα υποδομών στον Αγιο Κοσμά έχουν μείνει 52 εργαζόμενοι, τη στιγμή που στο χώρο φιλοξενούνται καθημερινά σχολεία, αθλητές υψηλού επιπέδου και χιλιάδες ασκούμενοι. Μόνο το Σαββατοκύριακο, μπορεί να ξεπερνούν και τα 5.000 άτομα. Αντίστοιχα παραδείγματα έχουμε και σε άλλα ΕΑΚ, που οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν για να λειτουργήσουν οι υποδομές, π.χ., στο Παπαστράτειο.
Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για:
-- Να στελεχωθούν όλα τα ΕΑΚ με το αναγκαίο προσωπικό, ώστε να ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες.
-- Να συντηρηθούν με τον κατάλληλο εξοπλισμό και τα μέσα οι υποδομές, ώστε να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα.
-- Να δοθεί χρηματοδότηση, ώστε να σταματήσει η εισφορά της λαϊκής οικογένειας».