ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Οχτώβρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
Μέρα πανελλαδικής δράσης των γονιών η 18η Οκτώβρη

Κοινό αγωνιστικό βηματισμό σχεδίασαν σε κοινή συνεδρίασή τους τα ΔΣ της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, ορίζοντας ως πρώτο σταθμό την Παρασκευή 18 Οκτώβρη. Εκείνη τη μέρα θα γίνει πανελλαδική κινητοποίηση όλων των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων στην Αθήνα, με συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εσωτερικών και πορεία στη Βουλή. Την ίδια μέρα η ΑΣΓΜΕ καλεί τις Ομοσπονδίες, τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να οργανώσουν κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για τη συμμετοχή των γονιών σε αυτές και καλώντας τα σωματεία των εκπαιδευτικών να κηρύξουν στάσεις εργασίας.

Οι γονείς, κλιμακώνοντας την έως τώρα δράση τους, καλούν σε συντονισμό μαθητές, εκπαιδευτικούς και σωματεία, απαιτώντας:

-- Να λυθεί τώρα το πρόβλημα της μεταφοράς όλων των μαθητών προς και από το σχολείο τους.

-- Να αποσυρθεί τώρα η νέα ΚΥΑ που αυξάνει τις χιλιομετρικές αποστάσεις.

-- Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα μέσα μετακίνησης, με μόνιμους εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απευθείας κρατική χρηματοδότηση.

-- Μαζικούς μόνιμους διορισμούς για να καλυφθούν όλα τα κενά.

-- Ούτε ευρώ από την τσέπη των γονιών για λειτουργίες της Εκπαίδευσης.

-- Εκτακτο κονδύλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των σχολείων.

-- Κανένα σχολείο να μη μείνει χωρίς θέρμανση. Ρύθμιση εδώ και τώρα για αφορολόγητο πετρέλαιο (προνόμιο που έχουν οι εφοπλιστές, αλλά όχι τα σχολεία) και φυσικό αέριο σ' όλα τα σχολεία για το τρέχον έτος. Απαγόρευση στην εταιρεία φυσικού αερίου να αφαιρεί την παροχή όταν υπάρχουν οφειλές. Πάγωμα των χρεών στις ΔΕΚΟ και μηδενική τιμολόγηση σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο για τα σχολεία από φέτος.

-- Για τον υποσιτισμό: Να δοθεί έκτακτο κονδύλι από το κράτος στους δήμους, έτσι που να παρέχεται ένα μικρό γεύμα (σάντουιτς, γάλα, χυμός κ.τ.λ.) σε όλα τα παιδιά, αξιοποιώντας τις υποδομές και το προσωπικό των δήμων - χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ και χορηγών.

-- Απόσυρση της κοινής υπουργικής απόφασης για τα ολοήμερα και τα 28άρια τμήματα. Καμιά συγχώνευση. Σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια. Καμιά τάξη να μην έχει πάνω από 20 παιδιά.

-- Απόσυρση του νόμου για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Κινητοποίηση τη Δευτέρα στην Κρήτη

Με αιχμή την έλλειψη εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, που έχει ως συνέπεια το κλείσιμο ολοήμερων τμημάτων, το στοίβαγμα μαθητών σε υπερμεγέθη τμήματα και την απώλεια οργανικών θέσεων εκπαιδευτικών, η Ενωση Γονέων Μαθητών Ηρακλείου Κρήτης διοργανώνει, τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη, διαμαρτυρία στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στις 12 το μεσημέρι. Η κινητοποίηση αποφασίστηκε μετά από σύσκεψη που διοργάνωσε η Ενωση με τα ΔΣ των Συλλόγων Γονέων του δήμου, όπου πέρα από τα κενά στις ειδικότητες εντοπίστηκαν και άλλα προβλήματα, όπως, ελλείψεις αιθουσών και προαύλιων χώρων, ακατάλληλα μισθωμένα κτίρια ιδίως των νηπιαγωγείων, στατικότητα κτιρίων, ενώ εκφράστηκε η ανάγκη για νέα σχολικά κτίρια σύγχρονα και λειτουργικά στην πόλη του Ηρακλείου.

«ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ»
Πρόγραμμα στη λογική της επιχειρηματικής λειτουργίας του σχολείου

Ενα πρόγραμμα στη λογική ότι οι ανάγκες των σχολείων μπορούν να καλύπτονται από χορηγίες και επιχειρηματική δράση των γονιών ή και των μαθητών (!), προτείνει ο «Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου» σε συγγραφείς, εικονογράφους και στα σχολεία.

Συγκεκριμένα, το σχέδιο έχει ως εξής: Συγγραφείς και εικονογράφοι θα φτιάξουν μικρές αστείες ιστορίες που θα συγκεντρωθούν σε μια έκδοση του «Κύκλου» με τίτλο «Το γέλιο κάνει καλό». Το βιβλίο θα τυπωθεί με χορηγία χαρτιού, εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας και τα αντίτυπα θα μοιραστούν ανά 100 σε σχολεία που θα δηλώσουν ότι έχουν ανάγκη και οι Σύλλογοι Διδασκόντων ή Γονέων θα κρατήσουν ένα αντίτυπο στη Βιβλιοθήκη και σε κάθε τμήμα του σχολείου και τα υπόλοιπα θα τα πουλήσουν προς 5 ευρώ για να συγκεντρώσουν χρήματα για τις ανάγκες του σχολείου! Ο «Κύκλος» μάλιστα προτείνει σε δασκάλους και γονείς να αναζητήσουν πιθανούς χορηγούς που θα αγοράσουν τα βιβλία για να τα χαρίσουν στα παιδιά του σχολείου!

«Οι ίδιοι οι μαθητές θα μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά στην προσπάθεια αυτή. Φανταστείτε την ικανοποίησή τους όταν συγκεντρώσουν τα χρήματα για έναν σημαντικό σκοπό που μόνοι τους επέλεξαν. Ετσι, το βιβλίο θα γίνει το μέσο και ίσως και η αφορμή για να αναλάβουν δράση!», σημειώνει χαρακτηριστικά ο «Κύκλος», παρουσιάζοντας το πρόγραμμα. Μόνο που ο στόχος τέτοιων προγραμμάτων θα έπρεπε να είναι πώς θα φέρουν σε επαφή τα παιδιά με το βιβλίο κι όχι πώς θα κάνουν τα παιδιά μικρούς επιχειρηματίες!

Αντίδραση συγγραφέως

Η συγγραφέας Εύη Κοντόρα, που είναι μέλος του «Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου» και της «Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών», με επιστολή της στο ΔΣ του «Κύκλου» εξέφρασε την έντονη διαφωνία της για τον προσανατολισμό του προγράμματος. Σημειώνει, μεταξύ άλλων, στην επιστολή ότι το πρόγραμμα «απαντά με το χειρότερο τρόπο στο ερώτημα που μας θέτουν τα παιδιά όταν επισκεπτόμαστε σχολεία, αν το βιβλίο είναι εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό! Σπρώχνει τους μαθητές, υπό τύπον δήθεν παιχνιδιού, στο κυνήγι του κέρδους, βάζοντάς τους να συμμετέχουν σε διαδικασίες αγοραπωλησίας και, μάλιστα, στο όνομα της ικανοποίησης ακόμα και των βιοτικών τους αναγκών και όχι μόνο της σχολικής κοινότητας».

Η Ε. Κοντόρα περιγράφει στην επιστολή της προς το ΔΣ «το νέο σχολείο της αγοράς», που επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να λειτουργεί σαν αυτόνομη οικονομική μονάδα, με διευθυντή «μάνατζερ», ενώ εκπαιδευτικοί, γονείς και παιδιά θα μπαίνουν στη θέση των υπαλλήλων που πρέπει να φροντίζουν για την εύρυθμη «οικονομική» πορεία της σχολικής «επιχείρησης» και αντιπαραθέτει ότι «χρέος ολόκληρης της εκπαιδευτικής κοινότητας, αλλά και κάθε προοδευτικού πνευματικού ανθρώπου, κάθε σωματείου φιλολογικού ή επαγγελματικού, που ενδιαφέρεται πραγματικά για την καλυτέρευση και της ζωής και της εκπαίδευσης των παιδιών, είναι να το αντιπαλέψει με όλες του τις δυνάμεις». Εκτιμά ακόμα ότι η απόφαση του «Κύκλου» είναι πολιτική ακόμα κι αν δεν προοριζόταν για τέτοια και ότι ο «"Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου", με την πρότασή του, υποκλίνεται και μάλιστα προωθεί την "επιχειρηματική" σκλαβιά, στην οποία έχουν καταδικαστεί τα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα».

18ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Συγκροτήθηκε Προπαρασκευαστική Επιτροπή

Από τη συνάντηση για τη συγκρότηση της επιτροπής
Από τη συνάντηση για τη συγκρότηση της επιτροπής
Προχτές, Πέμπτη, στα γραφεία του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής συγκροτήθηκε η Εθνική Προπαρασκευαστική Επιτροπή για το 18ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που θα γίνει από 7 έως 13 Δεκέμβρη στο Κίτο του Εκουαδόρ.

Στη συγκρότηση της Επιτροπής, εκτός της ΚΝΕ που συμμετέχει ως μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών και συντονιστής, συμμετείχαν ακόμα αντιπροσωπείες της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ, της ΕΕΔΥΕ και της ΕΕΔΔΑ. Κατά τη συγκρότηση της επιτροπής συζητήθηκαν το περιεχόμενο του ερχόμενου Φεστιβάλ και οι στόχοι της αποστολής που θα συμμετάσχει, όπως και οι πρωτοβουλίες ενημέρωσης και σειρά εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα με σκοπό τη διάδοση του Παγκόσμιου Φεστιβάλ.

Το Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που διεξάγεται εδώ και 66 χρόνια, αποτελεί σημαντικό θεσμό για το νεολαιίστικο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σε όλο τον κόσμο. Το ερχόμενο Φεστιβάλ έχει ως σύνθημα «Η νεολαία ενωμένη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για την ειρήνη, την αλληλεγγύη και τον κοινωνικό μετασχηματισμό».

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Εθνικής Προπαρασκευαστικής Επιτροπής: 18fmje@gmail.com

Απαιτούνται μέτρα για τα ειδικά σχολεία

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ συζητήθηκε χτες στη Βουλή

Τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι μαθητές των ειδικών σχολείων και οι γονείς τους ανέδειξε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ, Λ. Κανέλλη, ζητώντας τη λήψη μέτρων που θα αντιμετωπίζουν μόνιμα τα προβλήματα.

Οπως τόνισε, από τα ειδικά σχολεία τα μισά υπολειτουργούν, αφού δεν έχουν διοριστεί ούτε ειδικοί δάσκαλοι ούτε ειδικό προσωπικό. Μάλιστα, είπε, για τη μεταφορά των μαθητών, αφού δεν υπάρχουν ειδικευμένοι οδηγοί χρησιμοποιούνται φαντάροι με εξάμηνες συμβάσεις που γίνονται με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας κάτι που δημιουργεί κινδύνους για τους μαθητές, αφού οι φαντάροι όπως είναι φυσικό δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία.

Στην απάντησή του, ο υφυπουργός Παιδείας Σ. Κεδίκογλου ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση δεν είναι τόσο «ζοφερή» όπως περιγράφεται στην Ερώτηση, αλλά ομολόγησε ότι μόνο το 35% του προσωπικού στα ειδικά σχολεία είναι μόνιμο και οι υπόλοιποι είναι αναπληρωτές. Οπως είπε, μέσω του ΕΣΠΑ, θα γίνουν 6.500 προσλήψεις για την ειδική αγωγή, ενώ ενίσχυση σε προσωπικό θα υπάρξει και με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ. Για δε τη μεταφορά των μαθητών ανέφερε ότι αυτή η αρμοδιότητα έχει πλέον περάσει στους δήμους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ