ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
Η κυβέρνηση θέλει να βγάλει παράνομη και καταχρηστική την απεργία

Η κυβέρνηση εντείνει την κατασταλτική πολιτική της και σε βάρος του δίκαιου αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων που αντιδρούν στο απαράδεκτο μέτρο της διαθεσιμότητας/απολύσεων. Συγκεκριμένα, χτες, το υπουργείο Παιδείας απαίτησε να χαρακτηριστεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική με προσφυγή του στο Πρωτοδικείο, επικαλούμενο την «προστασία του δημόσιου συμφέροντος». Παράλληλα, το υπουργείο Παιδείας ενημερώνει ότι ξεκίνησαν από χτες να επιδίδονται τα ειδοποιητήρια στους 276 υπαλλήλους που δεν συμμετείχαν στην απογραφή, προκειμένου να προωθηθεί η διαδικασία αυτοδίκαιης αργίας τους.

Οι εργαζόμενοι σε ΕΚΠΑ, ΕΜΠ και Πανεπιστήμιο Πατρών συνεχίζουν για ένατη βδομάδα τις πενθήμερες απεργίες μέχρι και αύριο Παρασκευή, οπότε θα γίνουν νέες Γενικές Συνελεύσεις για να αποφασίσουν την παραπέρα δράση τους. Σε ομόφωνο ψήφισμά της η Σύνοδος Πρυτάνεων, που συγκλήθηκε εκτάκτως προχτές, επισημαίνει την ανεπανόρθωτη βλάβη και υποβάθμιση της ακαδημαϊκής λειτουργίας που υφίστανται τα 8 πληττόμενα ιδρύματα και καλούν το υπουργείο να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ενδεχόμενη «παράβαση καθήκοντος» εκ μέρους του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Πελεγρίνη, ερευνούν εισαγγελείς, μετά από χτεσινή εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών. Αφορμή της σχετικής έρευνας αποτέλεσε δημοσίευμα, που επικαλείται την ανακοίνωση του Συμβουλίου Ιδρύματος του ΕΚΠΑ, σύμφωνα με την οποία ο πρύτανης παρέλειψε να τοποθετήσει προσωπικό ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο, με αποτέλεσμα να μη λειτουργεί ούτε στοιχειωδώς. Η καταγγελία συσχετίζεται με την ήδη υπάρχουσα προκαταρκτική εξέταση που είχε διαταχθεί μετά από αναφορά του υπουργού Παιδείας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με αντικείμενο να διαπιστωθεί αν από την αναστολή λειτουργίας πανεπιστημίων στοιχειοθετούνται αδικήματα, όπως αυτό της παράβασης καθήκοντος. Ο πρύτανης με δήλωσή του κάνει λόγο για «ψεύδη και ανυπόστατα στοιχεία. Οι συκοφάντες θα λογοδοτήσουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη, επειδή ενεργούν με σκοπό να βλάψουν τα συμφέροντα και τη φήμη του αρχαιότερου Πανεπιστημίου της χώρας». Σχετικά με τις απαξιωτικές δηλώσεις που έκανε ο υφυπουργός Παιδείας, Σ. Κεδίκογλου, σε βάρος του πρύτανη του ΕΚΠΑ, η Σύνοδος Πρυτάνεων λέει ότι αποτελούν «βαρύτατο θεσμικό ατόπημα και στρέφονται συνολικά εναντίον της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ζητούμε από την κυβέρνηση να ανακαλέσει άμεσα».

Στον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων συμπαραστέκεται με ανακοίνωση η Πρωτοβουλία Α-λέκτωρ.

Συνεχίζουμε τον αγώνα

«Συνεχίζουμε τον αγώνα με εναλλαγή στις μορφές πάλης, κοινή δράση και συμμαχία με τους άλλους εργαζόμενους», είναι το μήνυμα που στέλνουν οι Δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε ΑΕΙ - ΤΕΙ με ανακοίνωσή τους, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση και την πολιτική του αυταρχισμού, της τρομοκρατίας και της καταστολής των λαϊκών αγώνων.

«Αυτός ο αγώνας πρέπει να έχει συνέχεια και να διατηρήσει τα χαρακτηριστικά που απέκτησε στην εξέλιξή του, χαρακτηριστικά ενότητας, αλληλεγγύης, συμμαχίας, αντίστασης στα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης, πλουτοκρατίας, ΕΕ», σημειώνουν και προτείνουν «άμεσα και από αύριο να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα κι εκεί να καταλήξουμε στο πώς θα οργανώσουμε και πώς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας».

Παράλληλα, καλούν «να συμβάλουμε, ώστε να πραγματοποιηθούν οι εγγραφές των πρωτοετών. Δε διευκολύνουμε τον αγώνα μας, αλλά την κυβερνητική προπαγάνδα με το να μην πραγματοποιούνται οι εγγραφές των πρωτοετών». Και ξεκαθαρίζουν:

  • «Δε θα δεχτούμε καμία απόλυση/διαθεσιμότητα
  • Κάτω τα χέρια από τους συναδέλφους που δεν αυτοαπογράφηκαν».
Κινητοποιήσεις για τα κενά εκπαιδευτικών

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής έκαναν χτες το πρωί εκπαιδευτικοί διαμαρτυρόμενοι για τα κενά εκπαιδευτικών. Εκπρόσωποι των Συλλόγων «ο Σωκράτης», «Κ. Σωτηρίου», «Ελλη Αλεξίου», «Γ. Σεφέρης» και Π. Φαλήρου και της Δ' ΕΛΜΕ Αν. Αττικής τοιχοκόλλησαν στη Διεύθυνση ψηφίσματά τους ενάντια στις συμπτύξεις τμημάτων, στην αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τάξη, ζητώντας κάλυψη των κενών με διορισμούς εκπαιδευτικών.

Στο μεταξύ, ο κοινός αγώνας γονιών και εκπαιδευτικών στα σχολεία της Ανατολικής Αττικής που είχαν ανακοινωθεί συμπτύξεις τμημάτων, η κοινή δράση και η αποφασιστικότητα έφεραν αποτελέσματα.

Οπως ενημερώθηκαν γονείς και εκπαιδευτικοί, δε θα προχωρήσει ο σχεδιασμός για υποβάθμιση των σχολείων της Βαρυμπόμπης (6θέσιο), Αγ. Αποστόλων και Μαλακάσας (5θέσια) σε 4θέσια. «Χαιρετίζουμε την αγωνιστική διάθεση και την κοινή δράση των εκπαιδευτικών και των γονιών και δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι όσο περνάει από το χέρι μας δε θα επιτρέψουμε καμία τέτοια ενέργεια στο μέλλον. Αυτές οι επιλογές δε θα περάσουν όταν γονείς και εκπαιδευτικοί τις αντιπαλεύουν με κοινούς αγώνες που δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε. Καλούμε τους συναδέλφους και τους γονείς σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα γιατί δεν έχει τελειώσει τίποτα ακόμα», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ο Σωκράτης».

Με κενά κυλά η σχολική χρονιά

Ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς συνεχίζουν να έχουν σχολεία και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης. Αρχές Νοέμβρη, στο 3ο ΓΕΛ Ν. Φιλαδέλφειας λείπει βιολόγος, με αποτέλεσμα να μην κάνουν βιολογία ούτε οι μαθητές της τρίτης τάξης, οι οποίοι σε λίγους μήνες θα εξεταστούν στα μαθήματα βιολογίας γενικής παιδείας και κατεύθυνσης.

Στο Δημοτικό Σχολείο Συκιάς Ν. Χαλκιδικής, οι γονείς κινητοποιούνται καθώς δεν υπάρχει δάσκαλος για την Ε' Τάξη.

Θυμίζουμε ότι για το θέμα των τεράστιων ελλείψεων εκπαιδευτικών στα σχολεία, το ΚΚΕ έχει καταθέσει Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας την άμεση κάλυψη των κενών, με μόνιμους διορισμούς και όχι ελαστικές σχέσεις εργασίας.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Στην καρότσα αγροτικών για να πάνε σχολείο

Δυο μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και ακόμη δεν έχει δοθεί λύση για τη μεταφορά των 35 μαθητών από Ανω Παυλιάνα, Κάτω Παυλιάνα και Βουνιατάδες προς το Δημοτικό Σχολείο του Αγίου Ματθαίου στην Κέρκυρα. Οι γονείς αναγκάζονται να μεταφέρουν τους μαθητές κατά γκρουπ με τα ΙΧ και τα αγροτικά τους αυτοκίνητα σε ένα δρόμο πολύ δύσκολο και αρκετά επικίνδυνο ειδικά κατά τη χειμερινή περίοδο. Το πρόβλημα έχει ενταθεί μετά και το κλείσιμο του Δημοτικού Σχολείου της Ανω Παυλιάνας που συγχωνεύτηκε φέτος με αυτό του Αγίου Ματθαίου, χωρίς όμως να εξασφαλιστεί από το κράτος η μεταφορά των μαθητών.

Το πρόβλημα καταγγέλλει, με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ στην Κέρκυρα, σημειώνοντας ότι «η Περιφέρεια αντί να συνάψει σύμβαση με κάποιον μεταφορέα ούτως ώστε οι μαθητές να μεταφέρονται με ασφάλεια στο σχολείο τους, επιτρέπει να στοιβάζονται στις καρότσες των ημιφορτηγών. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών καλεί τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να απαιτήσουν: Να υπάρξει αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν - ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των μαθητών, με εξειδικευμένους οδηγούς - συνοδούς. Να μην υπάρξει ούτε ένα παιδί που θα χάσει έστω και μια μέρα ή ώρα φοίτησης στο σχολείο από τα εμπόδια στη μετακίνησή του. Να μη δοθεί ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών».

Μέρα δράσης για την Παιδεία στο Περιστέρι

Πολλοί ήταν οι εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές που πήραν μέρος στις εκδηλώσεις για την Παιδεία, στις 3 Νοέμβρη στο Λόφο Αξιωματικών στο Περιστέρι. Μαθητές στόλισαν το χώρο με τις καλλιτεχνικές τους δημιουργίες, σύλλογοι γονέων οργάνωσαν με επιτυχία ανταλλακτικό παζάρι, μουσικά σχήματα «έντυσαν» καλλιτεχνικά την εκδήλωση.

Στη συζήτηση με θέμα την Παιδεία με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Ενωσης Γονέων, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών «Ελλη Αλεξίου» και της ΕΛΜΕ Περιστερίου, αναδείχτηκε η ανάγκη για κοινό, οργανωμένο και σχεδιασμένο αγώνα για το σχολείο, που έχει ανάγκη σήμερα ο λαός.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

ΜΑΧΗΤΙΚΗ συγκέντρωση ενάντια στην εγκληματική και τραμπούκικη δράση της ναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής και τους προπηλακισμούς της εναντίον μελών της ΚΝΕ, έκανε προχτές το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στην Ξάνθη. Στο μεταξύ, για τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη, αναβλήθηκε η δίκη του Χρυσαυγίτη Χ. Γιαννέλη που κατηγορείται για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης, μετά από μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του μέλη της ΚΝΕ για την επίθεση που δέχθηκαν από ομάδα νεαρών με επικεφαλής τον ίδιο. Το δικαστήριο ανέβαλε την εκδίκαση του αυτοφώρου, καθώς το νοσοκομείο της Ξάνθης δεν είχε προσκομίσει τη γνωμάτευση του ιατρού που εξέτασε τους νεολαίους της ΚΝΕ μετά την επίθεση.

ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ της από τη θέση της προέδρου του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), υπέβαλε την περασμένη Δευτέρα η Μένη Μαλλιώρη, επικαλούμενη προσωπικούς λόγους. Σήμερα, συγκαλεί εκτάκτως το ΔΣ του Οργανισμού, προκειμένου να ενημερώσει για τους λόγους της παραίτησής της.

ΣΤΟ ΤΕΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ, οι σπουδαστές του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να χάσουν το εξάμηνο, αφού τα μεγάλα κενά στο εκπαιδευτικό προσωπικό έχουν ως αποτέλεσμα τα μαθήματα να μη διδάσκονται καθημερινά, παρά μόνο κάθε Πέμπτη και Παρασκευή από καθηγητές άλλων τμημάτων που συνεπικουρούν το Τμήμα. Αντιδρώντας αγωνιστικά, οι σπουδαστές προχτές έκαναν συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΣ προχώρησαν προχτές σε συμβολική κατάληψη στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στη σίτιση, τις ελλείψεις καθηγητών και για άλλα προβλήματα των φοιτητών.

ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Θέματα Παιδείας» προγραμματίζει επίσκεψη στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο) την Κυριακή 10 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ. Οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν από τους Λάζαρο Κυρίτση και Γιώργο Σπηλιώτη, αντιπρόεδρο και μέλος του ΔΣ αντίστοιχα, της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατούμενων Αγωνιστών Μακρονήσου. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 6974374333.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ