ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
Απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

ΛΑΡΙΣΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, η συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ άφησαν τη σφραγίδα τους στη χτεσινή απεργία. Ενδεικτικά: Στην Κοζάνη στήθηκαν απεργιακές φρουρές στο Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας της ΔΕΗ. Στην πορεία πήραν μέρος αυτοαπασχολούμενοι, σπουδαστές και μαθητές. Στη Βέροια, ξεχώρισε η παρουσία των μαθητών που πρόσφατα συγκρότησαν Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων, και χτες έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο πρακτορείο αστικών λεωφορείων για δωρεάν μεταφορά από και προς τα σχολεία τους. Στην Αλεξανδρούπολη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπλόκαραν τα ταμεία του νοσοκομείου, και απαίτησαν να καταργηθεί το χαράτσι των 5 ευρώ.

Στο Βόλο, σχεδόν καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία σε αρκετά μεγάλα εργοστάσια - ΔΕΚΑΝΕΜ, Coca cola κ.ά. Η απεργιακή συγκέντρωση ήταν εντυπωσιακή σε όγκο, με μαζικό μπλοκ των μεταλλεργατών. Στην Καρδίτσα, πάνω από 100 τρακτέρ αγροτών από χωριά της περιοχής παρατάχθηκαν στην κεντρική πλατεία και στους γύρω δρόμους. Στην Καλαμάτα συμμετείχαν εργαζόμενοι από την καπνοβιομηχανία «ΚΑΡΕΛΙΑ», που περιφρούρησαν την απεργία. Στα Χανιά στη συγκέντρωση πήραν μέρος αρκετοί αγρότες, με κάλεσμα της ΠΑΣΥ και οι μέχρι πρότινος εργαζόμενοι των «Sprider». Με μαζική παρουσία ξενοδοχοϋπαλλήλων και αγροτών πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση στην Κέρκυρα.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΚΑΡΔΙΤΣΑ
ΣΕΡΡΕΣ
ΣΕΡΡΕΣ
ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
ΒΕΡΟΙΑ
ΒΕΡΟΙΑ
ΣΑΜΟΣ
ΣΑΜΟΣ
ΚΕΡΚΥΡΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Στους δρόμους και οι μαθητές

Από τη μαθητική συγκέντρωση στο Δημαρχείο της Αθήνας
Από τη μαθητική συγκέντρωση στο Δημαρχείο της Αθήνας
Μαζί με τους απεργούς από δεκάδες κλάδους και επιχειρήσεις, τους αυτοαπασχολούμενους, τους σπουδαστές, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους και τους μετανάστες, πορεύτηκαν και οι μαθητές, που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα έξω από το Δημαρχείο. Κυριαρχούσαν τα πανό των ΕΠΑΛ και το σύνθημα «9 ευρώ για τη μαθητεία, ούτε για πάστα στα ζαχαροπλαστεία».

Στιγμιότυπα της απεργίας

Στον Πειραϊκό Φαρμακευτικό Συνεταιρισμό, οι εργαζόμενοι το προηγούμενο διάστημα είχαν αποκρούσει τις απόπειρες της εργοδοσίας για υπογραφή ατομικής σύμβασης και είχαν ιδρύσει πρωτοβάθμιο σωματείο. Η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία ήταν ανεβασμένη. Στην εταιρεία φυτοφαρμάκων ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ, η συστηματική παρέμβαση του συνδικάτου «έβαλε» στην απεργία ένα σημαντικό μέρος των εργαζομένων, που παλιότερα δεν απεργούσε. Στην KLEVA, όπου οι εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν προβλήματα (π.χ. απληρωσιά), μετά τη σύσταση εργοστασιακής επιτροπής, ήρθαν θετικά μηνύματα μετά την απεργία.

Στην ΕΒΓΑ, όπου οι εργάτες αντιμετωπίζουν μειώσεις μισθών, με τη δράση του ταξικού σωματείου και την απεργιακή φρουρά η απεργία είχε καθολική επιτυχία. Στην TASTY, όπου όλα τα προηγούμενα χρόνια γίνεται συστηματική δουλειά από το Σωματείο, την Ομοσπονδία και το Συνδικάτο, η απεργία ήταν πετυχημένη. Στους Οικοδόμους, η απεργία είχε σημαντική συμμετοχή σε όλα τα μεγάλα εργοτάξια (π.χ. Ρέμα Εσχατιάς, Ιππόδρομος, Μετρό), όπου έγιναν απεργιακές φρουρές. Στο Ηράκλειο, το Συνδικάτο Οικοδόμων συγκρότησε απεργιακό συνεργείο, για την περιφρούρηση σε δύο μεγάλα έργα.

Επίσης στο Ηράκλειο, περιφρουρήθηκε η απεργία στη Βιομηχανική Περιοχή. Καμία βάρδια δεν έπιασε δουλειά, με απόφαση των ίδιων των εργαζομένων, στο εργοστάσιο πλαστικών «Καράτζης», σταμάτησαν οι μηχανές σε «Ανακύκλωση» και «Coca-Cola». Σε Τύπο - Χαρτί, εκτός απ' τα Πρακτορεία, όπου δόθηκε σκληρή μάχη, μεγάλη συμμετοχή στην απεργία είχε στη SOFTEX, στον «Βλάχο» καθώς και στην «Πατραϊκή Χαρτοποιία». Στους Λογιστές, το γεγονός ότι δόθηκε έμφαση σε μεγάλους χώρους του κλάδου είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν μια σειρά από Γενικές Συνελεύσεις, να γραφτούν νέα μέλη στο σωματείο, με κατάληξη τη μαζικότερη συμμετοχή στην απεργία. Στην Ξάνθη, ανάμεσα σ' αυτούς που συμμετείχαν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ήταν και οι απεργοί της ΣΕΚΑΠ, που περιφρούρησαν από το πρωί την απεργία τους στην καπνοβιομηχανία.

Ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός υπονόμευσε ανοιχτά την απεργία. Για παράδειγμα, στην ΙΟΝ, «όχι στην απεργία» ήταν η απόφαση της διοίκησης του σωματείου, όπου πλειοψηφεί η ΔΑΚΕ. Κανένα μέτρο για την προετοιμασία και την περιφρούρηση της κινητοποίησης δεν πήρε η διοίκηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ), όπου πλειοψηφούν «Αυτόνομη Παρέμβαση» - ΠΑΣΚΕ (κατεβαίνουν με κοινό ψηφοδέλτιο και πρόεδρος είναι ο Θ. Βασιλόπουλος, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ