ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΔΥΤΙΚΗΣ - ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Δίνουν τελειωτικό χτύπημα στην κυριακάτικη αργία

Αποφάσισαν άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου. Σήμερα λήγει η προθεσμία για αποφάσεις σε όλες τις Αντιπεριφέρειες

Από την κινητοποίηση εμποροϋπαλλήλων και μικρών ΕΒΕ στις 3 Νοέμβρη, ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας
Από την κινητοποίηση εμποροϋπαλλήλων και μικρών ΕΒΕ στις 3 Νοέμβρη, ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας
Την απαίτηση των μεγαλοεπιχειρηματιών του Τουρισμού να καταργηθεί η κυριακάτικη αργία μετέφερε χτες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τουρισμού Ελλάδας (ΣΕΤΕ) Αν. Ανδρεάδης, που σε δήλωσή του ανέφερε: «Είναι αδύνατο να ζητάμε από τους τουρίστες να γνωρίζουν ποιες είναι οι επτά Κυριακές του χρόνου που θα μπορούν να βρουν τα καταστήματα ανοιχτά στη χώρα μας... Τουλάχιστον η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι βασικοί τουριστικοί προορισμοί θα πρέπει να διατηρούν τα καταστήματά τους ανοιχτά όλες τις Κυριακές του χρόνου».

Τον πυρήνα αυτής της λογικής επικρότησε και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπόρων Ελλάδας (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης, λέγοντας ότι «ο τουρισμός υποδέχεται τον επισκέπτη και το ελληνικό εμπόριο τον ακολουθεί. Γι' αυτό το λόγο το Μοναστηράκι, στο κέντρο της Αθήνας και οι βασικοί χειμερινοί τουριστικοί προορισμοί διατηρούν τα εμπορικά καταστήματά τους ανοιχτά όλες τις Κυριακές και κατά τη διάρκεια της χειμερινής σεζόν».

Στο μεταξύ, σήμερα λήγει τυπικά η προθεσμία που δίνει ο νόμος για να αποφασίσουν οι Αντιπεριφέρειες πόσες Κυριακές θα ανοίγουν τα καταστήματα με εμβαδό κάτω από 250 τ.μ. σε κάθε περιοχή, εκτός από τις επτά που ορίζει ο ν. 4177/2013 για όλη τη χώρα και όλα τα καταστήματα, ανεξάρτητα μεγέθους. Στα περισσότερα Περιφερειακά Συμβούλια δεν έχει γίνει συζήτηση, παρά το σχετικό αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης», καθώς οι άλλες πολιτικές δυνάμεις αποφεύγουν να πάρουν καθαρή θέση.

Στην Αττική η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατέθεσε ξανά αίτημα για να συζητήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα στη χτεσινή του συνεδρίαση (αναβλήθηκε λόγω των εξελίξεων στην ΕΡΤ). Ηδη, η Αντιπεριφέρεια Ανατολικής Αττικής έχει αποφασίσει άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Στο αίτημά της η «Λαϊκή Συσπείρωση» υπενθυμίζει παλιότερη συζήτηση που έγινε στο Συμβούλιο, όπου «παρά τη δική μας άποψη να μην ανοίγουν καμία Κυριακή και πουθενά τα καταστήματα, ο Περιφερειάρχης κ. Σγουρός στο τέλος της συζήτησης, στην τοποθέτησή του ανέφερε να ανοίγουν σ' όλες τις αντιπεριφέρειες της Αττικής τα εμπορικά καταστήματα τις 7 Κυριακές που ο Νόμος 4177/2013 προβλέπει, δηλώνοντας ότι αυτό αφορά όλες τις περιοχές, ακόμα και αυτές που τις ονομάζουν τουριστικές, τοποθέτηση με την οποία συμφώνησαν όλοι οι Αντιπεριφερειάρχες στους οποίους ο νόμος έχει δώσει το δικαίωμα να αποφασίζουν».

Η αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Χρ. Κισκήρα, εξέδωσε απόφαση με την οποία επιτρέπει «την προαιρετική λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και όλες τις άλλες Κυριακές πέραν των επτά εκ του νόμου καθοριζομένων» επικαλούμενη μάλιστα τη διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς. Ομως, για παράδειγμα, η Ομοσπονδία Επαγγελματικών Βιοτεχνικών και Εμπορικών σωματείων Μεσογείων Αττικής, που αντιπροσωπεύει σχεδόν το σύνολο των εμπόρων της περιοχής, με απόφασή της ζητά μια Κυριακή το χρόνο να είναι ανοιχτά. Τα δε σωματεία των εργαζομένων υποστηρίζουν να μην είναι καμία Κυριακή ανοιχτά.

Αρωγός της Αντιπεριφέρειας στα σχέδιά της για πλήρη κατάργηση της Κυριακής αργίας, είναι η δημοτική αρχή Σαρωνικού, η οποία γνωμοδότησε υπέρ των ανοιχτών καταστημάτων, με πρόταση του δημάρχου Φιλίππου (ΣΥΡΙΖΑ).

Απόφαση για να ανοίγουν τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου πήρε και η αντιπεριφερειάρχης δυτικής Αττικής. Αντίστοιχη απόφαση υπάρχει και στην αντιπεριφέρεια Νήσων, με εξαίρεση τη Σαλαμίνα και τα Τριζόνια. Οι αντιπεριφέρειες Πειραιά και Κεντρικού Τομέα αποφάσισαν άνοιγμα τις 7 Κυριακές που προβλέπει ο νόμος.

Στις υπόλοιπες περιοχές

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισε τα καταστήματα να είναι ανοιχτά, εκτός από τις 7 Κυριακές, άλλες τρεις: Δύο τις μέρες της ΔΕΘ και την τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Στην Περιφέρεια Ηπείρου, η πλειοψηφία (ΝΔ-ΛΑΟΣ) αποφάσισε την περασμένη βδομάδα να μη συζητηθεί το θέμα (με το επιχείρημα ότι είναι θέμα των Αντιπεριφερειών να αποφασίσουν), παρά την αντίθετη γνώμη όλων των άλλων παρατάξεων αλλά και την αγωνιστική παρέμβαση εργαζομένων και φορέων που ζητούσαν να παρθεί σαφής θέση κατά της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.

Στην Πελοπόννησο, η Αντιπεριφέρεια Αρκαδίας αποφάσισε άνοιγμα των καταστημάτων και για την τελευταία Κυριακή του χρόνου στους βασικούς δήμους της περιοχής.

Στη Θεσσαλία, η Αντιπεριφέρεια Καρδίτσας αποφάσισε άνοιγμα τις 7 Κυριακές που προβλέπει ο νόμος.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, με ομόφωνη απόφαση που πήρε τον περασμένο Ιούλη, μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τάχθηκε κατά της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας.

Μέχρι σήμερα θέση δεν έχουν πάρει τα Περιφερειακά Συμβούλια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Δυτικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου, Κρήτης, Δυτικής Ελλάδας.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Απάντηση στη λασπολογία για τα εφάπαξ στο Δημόσιο

Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους ΟΤΑ πρωτοστατεί στη διαστρέβλωση της πάγιας και καθαρής θέσης των ταξικών δυνάμεων

Πριν από λίγες μέρες, η ΑΣΚ ΟΤΑ, παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΟΕ - ΟΤΑ, σε ανακοίνωσή της τσουβάλιασε τον εκπρόσωπο του ΠΑΜΕ στο ΔΣ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και τους συνδικαλιστές των άλλων παρατάξεων, ότι δήθεν καταψήφισε τις ενστάσεις - προσφυγές συναδέλφων συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων, που απαιτούσαν το σύνολο του εφάπαξ, χωρίς καμιά περικοπή. Είχε το θράσος η ΑΣΚ ΟΤΑ να λασπολογήσει σε βάρος του ΠΑΜΕ, παρουσιάζοντας, μάλιστα, απόφαση του Ταμείου που δεν έφερε ούτε την υπογραφή του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ.

Για το θέμα αυτό, ο συνδικαλιστής του ΠΑΜΕ και εκπρόσωπος της ΠΟΕ - ΟΤΑ στο ΤΠΔΥ (Γ. Παπαδούδης) στη χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου, έκανε την παρακάτω δήλωση: «Οπως γνωρίζετε, όταν κατατέθηκαν για πρώτη φορά στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΠΔΥ ενστάσεις συναδέλφων δημοσίων υπαλλήλων για τη μείωση που έχουν υποστεί στο εφάπαξ τους, στη συζήτηση που έγινε, έκανα ολοκληρωμένη τοποθέτηση για το θέμα, η οποία περιελάμβανε τα εξής σημεία:

-- Θεωρώ τις αντεργατικές αυτές μειώσεις άδικες και αντισυνταγματικές και δεν τις νομιμοποιώ,

-- Θα ήθελα να υπάρχει δυνατότητα να ευοδωθεί η διαδικασία των ενστάσεων στο ΔΣ και ευελπιστώ να έχουν θετική κατάληξη οι δικαστικές προσφυγές που θα ακολουθήσουν.

-- Από όλα αυτά είναι προφανές το συμπέρασμα ότι θεωρώ δίκαιες τις προσφυγές των συναδέλφων που κατατίθενται στο ΔΣ και τις υποστηρίζω με την ψήφο μου.

Η τοποθέτησή μου αυτή θα έπρεπε να είναι γραμμένη στα πρακτικά κάθε συνεδρίασης, γιατί λέω ότι "συνεχίζει να ισχύει η προηγούμενη τοποθέτησή μου για το θέμα αυτό".

Το γεγονός ότι δεν κρατούνται αναλυτικά πρακτικά στις συνεδριάσεις του ταμείου, δε δίνει σε κανέναν το δικαίωμα να παραφράζει την τοποθέτησή μου και να παραποιεί την ψήφο μου και προπαντός να συκοφαντεί και να λασπολογεί.

Ούτε αναλυτικά πρακτικά κρατιούνται, ούτε πρακτικά υπέγραψα για να μπορούν κάποιοι ψευδώς να τα επικαλούνται.

Με βάση λοιπόν και την αρχική μου τοποθέτηση δηλώνω ότι υποστηρίζω με την ψήφο μου όλες τις προσφυγές των συναδέλφων, που έχουν κατατεθεί και θα κατατεθούν με αυτό το περιεχόμενο στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΠΔΥ και ζητώ αυτό να αναγραφεί και να αναγράφεται σε όλες τις σχετικές του αποφάσεις.

Τέλος, ζητώ να προσυπογράφω όλα τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Εφεξής πρακτικά που δεν έχουν την υπογραφή μου, δεν με εκπροσωπούν».

Με αφορμή το παραπάνω περιστατικό, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο υπενθυμίζουν ότι πάγια θέση τους είναι η χορήγηση του εφάπαξ σε όλους, χωρίς καμιά περικοπή και χωρίς καμιά καθυστέρηση. Θυμίζουν, επίσης, ότι στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ δεν διαφώνησαν με την απόφαση για σύνταξη Ενστασης - Προσφυγής από τους νομικούς συνεργάτες της για το συγκεκριμένο θέμα.

«Συνταγματικό» το χαράτσι στους ΕΒΕ

Το «τέλος επιτηδεύματος» που επιβλήθηκε σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες με τον ν. 3986/2011 δεν έχει τον χαρακτήρα κεφαλικού φόρου, σύμφωνα με το ΣτΕ, το οποίο χτες έκρινε ότι πρόκειται για φόρο που επιβλήθηκε επί των συναλλαγών και όχι επί του εισοδήματος. Ακόμη, το ΣτΕ δεν αποδέχθηκε ότι το παραπάνω «χαράτσι» παραβιάζει την αρχή της ισότητας μεταξύ των ίδιων των φορολογουμένων, έκρινε ότι ο εν λόγω νόμος είναι «συνταγματικός», καθώς και ότι το τέλος επιτηδεύματος επιβλήθηκε ως μέτρο «αναγκαίο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ