ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κλιμακώνει τον αυταρχισμό σε βάρος των διοικητικών υπαλλήλων

Στα πανεπιστήμια προγραμματίζονται νέες Γενικές Συνελεύσεις όπου οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν την παραπέρα δράση τους

Με καταστολή και αυταρχισμό η κυβέρνηση απαντά και στο δίκαιο αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων, οι οποίοι πάνω από δύο μήνες δίνουν μια δύσκολη μάχη ενάντια στις διαθεσιμότητες/απολύσεις. Με γοργές διαδικασίες η προχτεσινή προσφυγή του υπουργού Παιδείας στο Πρωτοδικείο για να κριθεί η απεργία των εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΕΜ Πολυτεχνείο «παράνομη και καταχρηστική» αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Η προγραμματισμένη για χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναβλήθηκε καθώς οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια συγκεντρώθηκαν το απόγευμα στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους και την καταδίκη τους στην κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης. Σήμερα, έχουν προγραμματιστεί νέες Γενικές Συνελεύσεις, όπου οι διοικητικοί υπάλληλοι θα αποφασίσουν την παραπέρα δράση τους.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να σπάσει τον αγώνα των εργαζομένων δε στηρίζεται μόνο στην καταστολή, αλλά και στη συκοφάντηση. Είναι χαρακτηριστική η φιλολογία που διοχέτευσε στα μέσα ενημέρωσης την προηγούμενη βδομάδα, ότι οι εργαζόμενοι επιδιώκουν να πληρωθούν τις μέρες της απεργίας τους. Στο θέμα απάντησε άμεσα ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΚΠΑ, αλλά και ο πρύτανης του ιδρύματος, ότι οι μέρες της απεργίας θα κοπούν κανονικά από τη μισθοδοσία.

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, με ανακοίνωσή τους, καταγγέλλουν την κυβέρνηση και την πολιτική του αυταρχισμού, της τρομοκρατίας και της καταστολής των λαϊκών αγώνων. Και μεταξύ άλλων καλούν τους εργαζόμενους να μην επιτρέψουν «αυτός ο αγώνας να δυσφημιστεί από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της, από αυτούς που εχθρεύονται το κίνημα και τους αγώνες μας, από αυτούς που διαλαλούν ότι "οι εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια απεργούν και πληρώνονται". Εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι που έδωσαν και δίνουν αυτόν τον έντιμο αγώνα όλες αυτές τις μέρες, να δηλώσουν θαρρετά όλες τις ημέρες του αγώνα σαν ημέρες απεργίας».

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέθεσε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών μήνυση κατά του προέδρου και των μελών του Συμβουλίου του Ιδρύματος, επειδή «παρότι στα καθήκοντά τους είναι η προστασία και διασφάλιση του κύρους του Πανεπιστημίου, με την υπ' αρ. 222/5.11.2013 επιστολή του, συκοφαντεί το Πανεπιστήμιο και το διοικητικό προσωπικό του». Θυμίζουμε ότι το Συμβούλιο, με επιστολή του κατηγορούσε τον πρύτανη ότι «δεν απαίτησε και δεν εξασφάλισε την παρουσία προσωπικού ασφαλείας εκ των διοικητικών υπαλλήλων». Ο Σύλλογος χαρακτηρίζει την επιστολή συκοφαντική και ζητά «να τιμωρηθούν και να ανακαλέσουν εγγράφως την ανωτέρω αναφορά τους».

Μάλιστα, η Απεργιακή Επιτροπή Εργαζομένων του ΕΚΠΑ με ανακοίνωσή της εξηγεί ότι αυτές τις 9 εβδομάδες απεργίας, εξυπηρετούνται καθημερινά δεκάδες αιτήματα φοιτητών του πανεπιστημίου, επιλύονται άμεσα εκείνα που έχουν χαρακτήρα επείγοντος, το προσωπικό ασφαλείας και οι απεργοί φροντίζουν καθημερινά για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων του Ιδρύματος, τη συντήρηση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού του, την ασφάλεια κάθε κρίσιμης και ευαίσθητης μονάδας του κ.ά. «Δε διακυβεύονται μόνον οι απολύσεις των συναδέλφων, αλλά συνολικά το παρόν και το μέλλον όλων μας», σημειώνεται.

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στις κάλπες το διοικητικό προσωπικό

Εκλογές για την ανάδειξη νέου ΔΣ πραγματοποιεί σήμερα Παρασκευή ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ. Οι εργαζόμενοι οδηγούνται στις κάλπες μετά από έναν απεργιακό αγώνα 7 βδομάδων που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με στάσεις εργασίας, ενάντια στις απολύσεις - διαθεσιμότητες και για την υπεράσπιση των ΑΕΙ.

Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) η παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ, που είχε τη σχετική πλειοψηφία στο απερχόμενο ΔΣ, ενημερώνει τους εργαζόμενους ότι το επόμενο διάστημα η επίθεση στα δικαιώματά τους θα ενταθεί, καθώς οι διαθεσιμότητες δεν τέλειωσαν, για την ανώτατη εκπαίδευση έρχονται κι άλλες «μεταρρυθμίσεις» ενώ στο όνομα της κρίσης, ετοιμάζονται νέα «πακέτα» αντιλαϊκών μέτρων.

Στον απολογισμό της δράσης της στα δύο χρόνια που είχε τη σχετική πλειοψηφία στο ΔΣ, η ΔΑΣ αναφέρεται στις αρνητικές εξελίξεις που προέκυψαν και στην προσπάθειά της να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους, να οργανώσει τον αγώνα τους ενάντια στην εφεδρεία - προσυνταξιοδοτικό καθεστώς 33 εργαζομένων, στο νόμο - πλαίσιο της Διαμαντοπούλου και τις εκλογές για τα συμβούλια Διοίκησης, στην απόλυση των εργολαβικών, στην πρώτη διαθεσιμότητα των 81 εργαζομένων και στη δεύτερη διαθεσιμότητα των 169 συναδέλφων.

Παρουσιάζει τη συμβολή της στα βήματα που έγιναν στην προσπάθεια συντονισμού της πάλης διδασκόντων, εργαζομένων, φοιτητών ώστε μαζί να ορθώσουν εμπόδια στη μετάλλαξη του πανεπιστημίου.

Ξεκαθαρίζει πως σήμερα απαραίτητο στοιχείο για την αποτελεσματικότητα της πάλης του συλλόγου είναι να παλεύει για την υπεράσπιση της μόνιμης και σταθερής δουλειάς με δικαιώματα για όλους, για ανώτατη εκπαίδευση αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, χωρίς εργολάβους και επιχειρηματίες να ξεζουμίζουν εργαζόμενους και φοιτητές, ενάντια σε φόρους και χαράτσια, στις μειώσεις μισθών. Ταυτόχρονα, πρέπει να εναντιώνεται στις επιλογές της ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που τις υλοποιούν και τις στηρίζουν, να έχει μέτωπο αντιπαράθεσης με τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό και την υπονομευτική του δράση στο κίνημα.

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν μαζικά το ψηφοδέλτιό της και σε αυτές τις εκλογές, να δώσουν δύναμη στη δύναμή τους, ώστε οι αγώνες που θα 'ρθουν να είναι πιο δυναμικοί, πιο αποτελεσματικοί, να είναι νικηφόροι.

ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΕΑ

-- Συγκέντρωση κάνουν την ερχόμενη Πέμπτη οι καθηγητές με αιχμή τις διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών και την κατάσταση στην τεχνικοεπαγγελματική εκπαίδευση. Τα παραπάνω αποφάσισε το ΔΣ της ΟΛΜΕ. Στη διάρκεια της συνεδρίασης τονίστηκε από πλευράς του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ότι ο αγώνας ενάντια στις διαθεσιμότητες - απολύσεις δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ που από το καλοκαίρι βιώνουν άμεσα τη βάρβαρη επίθεση στο δικαίωμα στη δουλειά. Κανένας εκπαιδευτικός δεν μπορεί να θεωρεί ότι θα μείνει αλώβητος από αυτή την επίθεση, σημείωσαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ. Τόνισαν επίσης ότι ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις πρέπει να είναι κοινός με τους εργαζόμενους, δεν αφορά μόνο τους εκπαιδευτικούς, αφού η συγκεκριμένη πολιτική έχει επιπτώσεις στη μόρφωση των παιδιών. Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών πρότεινε τη συγκρότηση Επιτροπών Αγώνα διαθέσιμων εκπαιδευτικών μέσα στο πλαίσιο των ΕΛΜΕ.

-- Επίσκεψη στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο) προγραμματίζει την Κυριακή 10 Νοέμβρη, στις 10.30 π.μ. το περιοδικό «Θέματα Παιδείας». Οι επισκέπτες θα ξεναγηθούν από τους Λάζαρο Κυρίτση και Γιώργο Σπηλιώτη, αντιπρόεδρο και μέλος του ΔΣ αντίστοιχα, της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατούμενων Αγωνιστών Μακρονήσου. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο: 6974374333.

Πανελλαδική συνάντηση του ΜΑΣ

Το ΜΑΣ ανακοίνωσε ότι την Κυριακή 1 Δεκέμβρη, στο ΤΕΙ Πειραιά, θα διεξαχθεί η πέμπτη πανελλαδική συνάντηση του Μετώπου.

Στη συνάντηση θα συμμετάσχουν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, επιτροπές αγώνα, επιτροπές εκλεγμένες σε έτη και εξάμηνα, εκλεγμένοι συνδικαλιστές, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, ορισμένοι αντιπρόσωποι για τα Πανσπουδαστικά Συνέδρια, φοιτητές και φοιτήτριες που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ. Στην πανελλαδική συνάντηση θα γίνει απολογισμός δράσης του προηγούμενου διαστήματος, σχεδιασμός και οργάνωση της πάλης για τη νέα χρονιά και εκλογή της νέας Πανελλαδικής και Εκτελεστικής Γραμματείας.

Εκπομπή του ΜΑΣ στο webradio του ΠΑΜΕ

Κάθε Παρασκευή στις 6 το απόγευμα το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) θα έχει την δική του εκπομπή στο webradio του ΠΑΜΕ.

Η πρώτη εκπομπή θα μεταδοθεί σήμερα, Παρασκευή και όσοι ενδιαφέρονται να την ακούσουν ζωντανά μπορούν στο: http://www.pamehellas.gr/modules/mod_radioplayerjoomla-free/pame_radio.php

Ολες οι εκπομπές θα είναι διαθέσιμες στην ενότητα «Ραδιόφωνο» του μενού «Πολυμέσα» στην κεντρική σελίδα του ΠΑΜΕ (www.pamehellas.gr)

Οσοι θα ήθελαν να κάνουν παρατηρήσεις, ανταποκρίσεις ή να επικοινωνήσουν με το ΜΑΣ μπορούν να στέλνουν mail στο: metopoagonaspoudaston@gmail.com

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να μην περάσει η τρομοκρατία

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τους αγώνες των διοικητικών υπαλλήλων των πανεπιστημίων και την προσφυγή της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη τονίζεται:

«Η κυβέρνηση δυναμώνει την επίθεσή της στους λαϊκούς αγώνες, παρεμβαίνει μέσω της Δικαιοσύνης ώστε να κριθεί η απεργία των διοικητικών υπαλλήλων των Ιδρυμάτων "παράνομη και καταχρηστική". Την ίδια στιγμή στέλνει στα πειθαρχικά 276 εργαζόμενους, που μέσα από συλλογικές αποφάσεις των συνδικαλιστικών τους οργάνων δεν αυτοαπογράφηκαν. Η συνέχιση των λαϊκών αγώνων, η λαϊκή συμμαχία, η ενότητα και η κοινή δράση όλων των λαϊκών στρωμάτων για να μην περάσει η τρομοκρατία, ο αυταρχισμός και η ποινικοποίηση των αγώνων είναι η μόνη επιλογή που έχουν οι εργαζόμενοι».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ