ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
Δεν είναι όλες οι εφημερίδες το ίδιο

«Αισθανόμαστε την ανάγκη να αναφερθούμε και να χαιρετίσουμε τη στάση του "Ριζοσπάστη", που για δεύτερη φορά, προτίμησε να μην τυπωθεί σε ένδειξη συμπαράστασης στον αγώνα μας και απέδειξε ότι δεν είναι όλες οι εφημερίδες το ίδιο». (Από την ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων στα Πρακτορεία διανομής του Τύπου για την απεργία).

Επικίνδυνος δρόμος

Η αγωγή με την οποία ζητά αποζημίωση ύψους 5,5 εκατ. ευρώ από 22 συνολικά συνδικαλιστές του σωματείου της Θεσσαλονίκης και της Ομοσπονδίας Εμφιαλωμένων Ποτών, η εργοδοσία της «COCA - COLA 3E» γίνεται για δυσφήμιση του επιχειρηματικού ομίλου από τους εργάτες. Τους εργάτες που παλεύουν για την επαναπρόσληψη των 33 απολυμένων από το τμήμα διανομής και την επαναλειτουργία του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης. Ετσι ανοίγεται ένας ακόμη επικίνδυνος δρόμος με το αστικό νομικό οπλοστάσιο χτυπήματος της ταξικής πάλης και επιβολής καθεστώτος της άκρα του τάφου σιωπής στους τόπους δουλειάς. Και ύστερα μιλούν για «δημοκρατία» και «κράτος δικαίου» και η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και η «δημοκρατία» και το «κράτος δικαίου» είναι των καπιταλιστών, για να τσακίζουν τους εργάτες. Και αυτό δε φτιασιδώνεται, μόνο ανατρέπεται.

Η χαρά των επιχειρηματιών...

Εκατόν είκοσι στελέχη από 40 μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι «Exxon Mobil», «Shell», EON, «Chevron», «Eni», «Gazprom», «Ong», «Arvee», «Petronas», παρακολούθησαν τις διήμερες εργασίες του παγκόσμιου συνεδρίου της American Association of Petroleum Geologists, στην Αθήνα, ανιχνεύοντας τις δυνατότητες επενδύσεων στον τομέα των υδρογονανθράκων. Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, είπε ότι «η Ελλάδα πια μπαίνει δυναμικά στο μεγάλο χάρτη της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο», μιλώντας ταυτόχρονα «για μείωση των φορολογικών συντελεστών», αλλά και ότι η Ελλάδα είναι «ευρωπαϊκή χώρα με σταθερό επιχειρηματικό περιβάλλον». Πράγματι, η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει από την άποψη των εργασιακών συνθηκών (τσακισμένοι μισθοί, μείωση εργοδοτικών εισφορών κ.λπ.) ιδανικό περιβάλλον κερδοφορίας για τα μονοπώλια του τομέα ενέργειας. Υποσχόμενη, επίσης, μείωση φόρων δίνει και άλλα κίνητρα για επενδύσεις. Η χαρά των επιχειρηματικών ομίλων...

... και οι κίνδυνοι για το λαό

Για το λαό; Αυτός θα συνεχίζει να ζει με όρους φτώχειας, να αγοράζει ακριβά την ενέργεια, οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι κακοπληρωμένες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο υπουργός ΠΕΚΑ είπε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να υπογράψει συμφωνίες. Μόνο που εδώ ανταγωνίζονται αμερικανικά, ρωσικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά και άλλα μονοπώλια. Η Ελλάδα γίνεται η ίδια πεδίο ανταγωνισμών. Αρκεί να θυμηθούμε τις παρεμβάσεις ΗΠΑ και ΕΕ κόντρα στη Ρωσία για την υπόθεση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ. Και αυτό εγκυμονεί ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους για το λαό, σε μια περιοχή που ήδη για την ενέργεια και τη μεταφορά της οξύνονται στο έπακρο οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Συνειδητός αντικομμουνισμός

Η ένταση του αντικομμουνισμού πάει χέρι χέρι με την κλιμάκωση της επίθεσης στους εργαζόμενους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δημοτική αρχή Λυκόβρυσης - Πεύκης, που στηρίζεται από δυνάμεις προερχόμενες ή προσκείμενες σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Παιδεία - Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη», επιτίθεται στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο, με τους χαρακτηρισμούς «εργατοπατέρες, επίγονοι του Στάλιν». Ανεξάρτητα από την αντιπαράθεση που μπορεί να έχει με τους εργαζόμενους, η επιλογή να κάνει αντικομμουνισμό είναι συνειδητή και καθόλου τυχαία. Χαρακτηρίζει όλη τη δημοτική αρχή και στόχο έχει, σε καιρούς πονηρούς, να στείλει στο πυρ το εξώτερο την ταξική πάλη. Θυμίζουμε ότι μόλις τις προάλλες, ο ΠΑΣΚίτης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων εξέδωσε ανάλογη εμετική ανακοίνωση σε βάρος του ταξικού κλαδικού συνδικάτου της Αττικής.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1656 Γεννιέται ο Βρετανός αστρονόμος και μαθηματικός Εντμουντ Χάλεϊ, από τον οποίο πήρε το όνομά του ο γνωστός κομήτης.

1674 Πεθαίνει ο Βρετανός ποιητής Τζον Μίλτον.

1847 Γεννιέται ο Ιρλανδός συγγραφέας Μπραμ Στόκερ.

1895 Γεννιέται ο λογοτέχνης και ζωγράφος Φώτης Κόντογλου.

1901 Βίαιες συγκρούσεις με 8 νεκρούς σημειώνονται στην Αθήνα ανάμεσα στους υποστηρικτές της καθαρεύουσας και τους δημοτικιστές, με αφορμή τη μετάφραση του Ευαγγελίου στη δημοτική, από τον Αλέξανδρο Πάλλη.

1904 O Θίοντορ Ρούσβελτ εκλέγεται Πρόεδρος των ΗΠΑ.

1917 Το Δεύτερο Πανρωσικό Συνέδριο των Σοβιέτ κηρύσσει το πέρασμα όλης της εξουσίας στα Σοβιέτ, ψηφίζει το διάταγμα για την ειρήνη, τη γη και εκλέγει την πρώτη σοβιετική κυβέρνηση, το Συμβούλιο των Επιτρόπων του λαού με πρόεδρο τον Β.Ι. Λένιν.

Την ίδια στιγμή η επανάσταση εξαπλώνεται. Η σοβιετική εξουσία εγκαθιδρύεται στο Ριαζάν, στο Καζάν, στο Αικατερίνεμπουργκ, στην Ούφα και στο Τάλιν.

1918 Η επαναστατική ομάδα «Σπάρτακος» απευθύνει έκκληση προς τους εργάτες και τους στρατιώτες να αγωνιστούν για να γκρεμίσουν τη μοναρχία και να εγκαθιδρύσουν τη σοσιαλιστική δημοκρατία (Γερμανική Επανάσταση 1918).

1923 Οι Ναζί πραγματοποιούν απόπειρα πραξικοπήματος στο Μόναχο («πραξικόπημα της μπυραρίας»), το οποίο όμως αποτυγχάνει εν τη γενέσει του. Η αστική Δημοκρατία της Βαϊμάρης θα αποδειχθεί ιδιαίτερα επιεικής προς τους πραξικοπηματίες: ο στρατάρχης Ε. Λούντεντορφ αθωώθηκε πλήρως, ενώ ο Α. Χίτλερ καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλακή, από τα οποία εξέτισε μόλις 8 μήνες και αυτά σε ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες κράτησης.

1942 Βρετανικά και Αμερικανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη Γαλλική Βόρεια Αφρική. Η «επιχείρηση πυρσός», όπως ονομάστηκε, στέφθηκε γρήγορα με νίκη (16 Νοεμβρίου 1942).

1968 Πεθαίνει ο Κύπριος κομμουνιστής ποιητής Τεύκρος Ανθίας, μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου από το 1930 και μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ από το 1941. Ο Τ. Ανθίας ήταν ένας από τους λιγοστούς που κατάφεραν παρά τη σχετική απαγόρευση της κυβέρνησης Καραμανλή να πραγματοποιήσουν μαζί με τον Γρ. Λαμπράκη την Α' Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης (1963).

1970 Η Ασφάλεια συλλαμβάνει το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ηγετικό στέλεχος του ΠΑΜ Στρατή Τσαμπή, μαζί με άλλους κομμουνιστές.

1973 Από τις 8 έως τις 12 Νοέμβρη οι φοιτητικές κινητοποιήσεις εντείνονται στην Ιατρική, στη Γεωπονική, στην Οδοντιατρική, στο Πάντειο, στη Σχολή Υπομηχανικών, στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, κ.ά.

1982 Αντιδράσεις προκαλεί στην Ελλάδα η εξαίρεση της Λήμνου από το σχεδιασμό της ΝΑΤΟικής άσκησης «APEX - EXPRESS 82», λόγω της πάγιας οδηγίας του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας Γιόζεφ Λουνς να μην περιλαμβάνονται σε ασκήσεις πολιτικά ευαίσθητες περιοχές.

2005 Πεθαίνει ο ηθοποιός Αλέκος Αλεξανδράκης.

2006 Πεθαίνει ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός συνθέτης Βασίλης Πολυδούρης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ