ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
Κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης προχώρησε χτες το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση της πρότασης ξεκινά σήμερα στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής, οπότε και θα αρχίσει η σχετική ψηφοφορία. Με βάση τον κανονισμό της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, δηλαδή από 151 βουλευτές.

Επισήμως, ο ΣΥΡΙΖΑ αιτιολόγησε την κίνησή του σημειώνοντας: «(...) με αφορμή την σημερινή (σ.σ. χτεσινή) αυταρχική αστυνομική επέμβαση στην ΕΡΤ, καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τις διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της βάρβαρης οικονομικής πολιτικής».

Είναι βεβαίως κοινό μυστικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξέταζε εδώ και καιρό αυτήν την κίνηση ψευδεπίγραφης αντιπολίτευσης, συνυπολογίζοντας κάθε φορά προσδοκώμενα κέρδη και ζημιές. Για την επιλογή της συγκεκριμένης στιγμής βάρυνε η χτεσινή εξέλιξη με την επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ.

Μιλώντας χτες στη Βουλή, ο Αλ. Τσίπρας επανέφερε το κάλπικο και ήδη ξεθωριασμένο δίλημμα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο», εγκαλώντας την κυβέρνηση για «αποτυχία» αξιοποίησης της λαϊκής εντολής στην κατεύθυνση «επαναδιαπραγμάτευσης» και «χάραξης στρατηγικής διεξόδου», καθώς και για αποτυχία να συγκρατήσει «στοιχειωδώς την οικονομική κατάρρευση». Επί της ουσίας συγκάλυψε τον πραγματικό ρόλο της κυβέρνησης, που και διαπραγματεύεται απ' τη σκοπιά των συμφερόντων που εκπροσωπεί, της αστικής τάξης, αλλά και υπηρετεί με συνέπεια τη στρατηγική διεξόδου απ' την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου, συστατικό στοιχείο της οποίας είναι η επίθεση στο λαό.

Τα παραπάνω διανθίστηκαν απ' τον Αλ. Τσίπρα με τα γνωστά αποπροσανατολιστικά περί «υποταγής στην τρόικα». Επικαλέστηκε εκ νέου την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να συστήσει εξεταστική επιτροπή για τις ευθύνες της τρόικας «στην αποτυχία του μνημονίου», νομιμοποιώντας μια διαδικασία - κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την ευρωενωσιακή στρατηγική.

Τέλος, προσπαθώντας να συγκαλύψει τη συμφωνία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στο κύριο, στις επιλογές του «ευρωμονόδρομου», ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε την απουσία «λαϊκής νομιμοποίησης» για την κυβέρνηση, της προσήψε «πραξικοπηματικές» ενέργειες, «μέγιστη θεσμική εκτροπή» και απογειώνοντας κοινοβουλευτικές αυταπάτες παρουσίασε την πρόταση μομφής σαν διαδικασία τάχα ικανή να «σταματήσει την πορεία προς την καταστροφή και την αναξιοπρέπεια του λαού», υπονοώντας ότι οι εκλογές και η ανάληψη της αστικής διαχείρισης απ' τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακόψουν την αντιλαϊκή επίθεση.

Ευκαιρία «αναβάπτισης» βλέπει η συγκυβέρνηση

Με «ικανοποίηση» αποδέχτηκε το Μέγαρο Μαξίμου την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού τα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι θα ενισχύσει τη «συνοχή» της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ενόψει των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και των νέων σκληρών μέτρων που δρομολογούνται.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Αλ. Τσίπρα μετά την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ανέφερε: «Δώσατε μια πολύ μεγάλη ευκαιρία στην κυβέρνηση να δείξει ότι είναι αρραγής και μέσα από την ψήφο που θα λάβει θα αναβαπτιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία».

Στο ίδιο μήκος κύματος, με ανακοίνωση του, το ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Τσίπρα που μας δίνει την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τον καθημερινό αγώνα και το στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, καθώς και το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, δίνοντας το στίγμα των αποπροσανατολιστικών διλημμάτων και εκβιασμών που θα κυριαρχήσουν από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου τις επόμενες μέρες, σημείωσε με ανακοίνωσή του ότι η κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ «λειτουργεί σα μαχαιριά στη χώρα μας, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές και θα έπρεπε όλη της η προσοχή να είναι στραμμένη εκεί. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί κανονικά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει στη Βουλή την πρέπουσα απάντηση».

Τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα είχαν χτες ο Αντ. Σαμαράς με τον Ε. Βενιζέλο, ενώ σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Για τακτικισμούς του ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο η ΔΗΜΑΡ

Κινούμενος στο πλαίσιο των ίδιων αποπροσανατολιστικών διλημμάτων, ο Φ. Κουβέλης δήλωσε: «Αυτή την ώρα που η χώρα διαπραγματεύεται με τους δανειστές, που βρίσκονται σε εξέλιξη κρίσιμα και σημαντικά ζητήματα, στην οικονομία και σε κάθε περίπτωση στην κοινωνία, μία πρόταση μομφής δε θα προσθέσει τίποτε, αντίθετα θα δημιουργήσει, νομίζω, προβλήματα. Είναι γνωστές οι διαφωνίες μας (...) με αυτά που κάνει η κυβέρνηση, αλλά, από την άλλη πλευρά (...) η συγκεκριμένη πολιτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα δεν επιτρέπει τακτικισμούς από καμιά πλευρά».

Σήμερα το πρωί θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ στη σχετική ψηφοφορία.

Τη στήριξη των ΑΝΕΛ στην κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε εμμέσως πλην σαφώς ο Πάνος Καμμένος, σημειώνοντας με δήλωσή του ότι «οι Ελληνες βουλευτές καλούνται να απαντήσουν με την ψήφο τους εάν συναινούν στη δήμευση των σπιτιών και των χωραφιών των Ελλήνων που απαιτεί η τρόικα, καλούνται να απαντήσουν εάν συμφωνούν ή όχι στην άφεση αμαρτιών των εγκλημάτων που διέπραξαν πολιτικοί, όπως η υπόθεση των υποβρυχίων, η αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων και η είσοδος της χώρας στο μνημόνιο».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καταψηφίζουμε την πολιτική της κυβέρνησης και συνολικά του ευρωμονόδρομου

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Είναι σε εξέλιξη σχέδιο αποπροσανατολισμού και παγίδευσης του λαού σε νέα διλήμματα και εκβιασμούς.

Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη, σε αντίθεση με τη λαϊκή θέληση, να επιβάλει τις αξιώσεις των μονοπωλίων και της ΕΕ και να περάσει διά πυρός και σιδήρου τις αναδιαρθρώσεις, τη διάλυση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις στο δημόσιο τομέα, τη φοροληστεία, τα άλλα μέτρα που έρχονται. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα έδωσε μια πρώτη απάντηση χτες στα νέα αυτά μέτρα, οργανώνει -μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας, απειλών και ΜΑΤ- την πάλη του καθημερινά στους τόπους δουλειάς. Συζητά, προβληματίζεται πώς θα ανασυνταχθεί για να μπορέσει να βάλει πιο αποφασιστικά αυτή τη φορά τη σφραγίδα του στις εξελίξεις.

Από την άλλη μεριά, ο άλλος εταίρος του νέου διπολισμού, ο ΣΥΡΙΖΑ, μόλις επέστρεψε ο πρόεδρός του από τις ΗΠΑ, όπου έδωσε διαπιστευτήρια στο μεγάλο κεφάλαιο, στους υπερατλαντικούς εταίρους και στην Ευρωζώνη, ξεκίνησε κάνοντας για μια ακόμα φορά ψευδεπίγραφη αντιπολίτευση. Δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί στην πολιτική της ΝΔ, διότι δεν έχει στην ουσία διαφορετική πολιτική, συμφωνεί στο κύριο, που είναι οι επιλογές του ευρωμονόδρομου. Με την πολιτική του να κοροϊδεύει το λαό, ότι με αναδιαπραγματεύσεις με την ΕΕ, το ΔΝΤ και τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματιών θα λύσει τα προβλήματα, βάζει εμπόδια στην αγωνιστική ανασύνταξη του κινήματος, στην άνοδο της οργάνωσης και δράσης των ίδιων των μισθωτών εργαζομένων, στην ανάπτυξη της κοινής πάλης με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη λαϊκή συμμαχία για μια φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση. Καλλιεργεί κλίμα αναμονής.

Οι λαϊκές δυνάμεις έχουν ενάμιση χρόνο τώρα βγάλει συμπεράσματα από την πολιτική τόσο της συγκυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η "αναδιαπραγμάτευση" των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έγινε "συμμόρφωση" και η "κατάργηση του μνημονίου" του ΣΥΡΙΖΑ έγινε "αναδιαπραγμάτευση". Ο λαός βγάζει συμπεράσματα από τη γραμμή και των δύο, που είναι γραμμή υπηρέτησης των συμφερόντων της άρχουσας τάξης, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι διαφορές τους έχουν να κάνουν με τα μείγματα πολιτικής διαχείρισης του χρέους και της κρίσης, που η μία γέρνει περισσότερο προς ΗΠΑ και ΔΝΤ, ενώ η άλλη προς Κομισιόν, ΕΚΤ και Γερμανία. Το ΚΚΕ καταψηφίζει την πολιτική της κυβέρνησης και συνολικά την πολιτική του ευρωμονόδρομου και του κεφαλαίου, που στηρίζει και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Καμιά αναμονή, καμιά αυταπάτη. Υπάρχει άλλος δρόμος συμμαχίας, άλλος δρόμος ανάπτυξης. Ακούστε τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ αυτή τη φορά. Να μη χαθεί άλλος χρόνος. Συμπαραταχθείτε μαζί μας».


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Τα παζάρια

(Συνέχεια από τη σελίδα 1)

Δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητήσουμε όλα τα παραπάνω, θα πρέπει όμως να δεχτούμε και κάτι άλλο. Οτι αυτού του τύπου οι διαπραγματεύσεις, όποια κι αν είναι η τελική έκβαση, σημαίνουν συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής, της στρατηγικής του κεφαλαίου που προωθείται μέσα από την απελευθέρωση αγορών, τις αναδιαρθρώσεις στις εργασιακές σχέσεις και άλλα πολλά που είχαν δρομολογηθεί πολύ πριν την έλευση της τρόικας. Η όποια κόντρα κυβέρνησης - τρόικας δεν είναι αντιπαράθεση που έχει στο επίκεντρο τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα. Αφορά αντιθέσεις στους κόλπους του κεφαλαίου και της ίδιας της ΕΕ. Αφορά, για παράδειγμα, το ποιος θα ωφεληθεί από την συρρίκνωση της «αμυντικής βιομηχανίας» στην Ελλάδα. Επίσης, τη μείωση του φόρου στην εστίαση ζητά τμήμα του κεφαλαίου στον επισιτισμό. Αφορά επίσης ανησυχίες για την εξασφάλιση της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος. Η αντιλαϊκή επίθεση είναι αδιαπραγμάτευτη, προαποφασισμένη και σε εξέλιξη (π.χ. μειώσεις σε συντάξεις, εφάπαξ, περικοπές στα ασφαλιστικά ταμεία, ενιαίος φόρος στα ακίνητα, κατασχέσεις και πολλά άλλα).

Η συζήτηση γύρω από τον τρόπο της κάλυψης του δημοσιονομικού και χρηματοδοτικού κενού της Ελλάδας και οι προτεινόμενες λύσεις, αποτυπώνουν επίσης και ευρύτερη αντιπαράθεση στο πλαίσιο της ΕΕ: Ποιας καπιταλιστικής χώρας, ποιου τμήματος κεφαλαίου, ποιου ιμπεριαλιστικού κέντρου τα κεφάλαια θα απαξιωθούν ή θα «κουρευτούν» περισσότερο, αφού η απαξίωση είναι προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση, είναι προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη, που θα γίνει σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων. Ο λαός, λοιπόν, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εναποθέσει τις ελπίδες του στην έκβαση των διαπραγματεύσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ