ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΤΕπ
Συμβάσεις μισού δισ. για λογαριασμό μεγάλων ομίλων

Οι κατασκευαστικές παίρνουν τη μερίδα του λέοντος και άλλες επιχειρήσεις εξασφαλίζουν χρήμα για την «απασχόληση» νέων με προγράμματα τζάμπα εργασίας

Οι κατασκευαστικές εταιρείες θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος από τα δάνεια που συνάπτει το κράτος με την ΕΤΕπ

Motion Team

Οι κατασκευαστικές εταιρείες θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος από τα δάνεια που συνάπτει το κράτος με την ΕΤΕπ
Πανηγυρικά χαρακτηριστικά επέλεξε να δώσει η κυβέρνηση στη χτεσινή εκδήλωση για την υπογραφή συμβάσεων χρηματοδότησης ύψους 550 εκατ. ευρώ για το 2013 με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Τέσσερις υπουργοί επιχείρησαν με τις ομιλίες τους να εμφανίσουν την όποια στήριξη σε ρευστό, που παρέχει η ΕΤΕπ στις εγχώριες εμπορικές τράπεζες και επιχειρήσεις, ως επιβεβαίωση της διαχείρισης που ασκεί η κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, χτες, υπεγράφησαν τέσσερις χρηματοδοτικές συμβάσεις μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΕΤΕπ στους τομείς των αυτοκινητοδρόμων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την «ενίσχυση των θέσεων απασχόλησης για τους νέους». Στην τελετή υπογραφής συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης, Υποδομών Μιχ. Χρυσοχοΐδης και ο πρόεδρος της ΕΤΕπ W. Hoyer.

Από το σύνολο των παραπάνω κονδυλίων, τα 350 εκατ. αφορούν την κατασκευή του κεντρικού εθνικού οδικού άξονα Πάτρα - Αθήνα - Θεσσαλονίκη - μεγάλος μέρος των οποίων αφορούν οφειλές του Δημοσίου προς τους κατασκευαστικούς ομίλους - και 50 εκατ. μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων θα κατευθυνθούν στους ΟΤΑ για την κατασκευή έργων στους τομείς των μεταφορών, του τουρισμού, πολιτιστικών παρεμβάσεων κ.ά. Από το υπόλοιπο μέρος του δανείου, θα μοιραστούν 100 εκατ. στην Alpha Bank για τη δανειοδότηση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της βιομηχανίας, του τουρισμού και των υπηρεσιών και τέλος 50 εκατ. θα χορηγηθούν στην Παγκρήτια Τράπεζα για τη χορήγηση δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν νέους σε ηλικία εργαζόμενους.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αφορά στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που έχουν προσθέσει στο προσωπικό τους τουλάχιστον έναν νέο εργαζόμενο, συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ή πρακτικής άσκησης, ή απορροφούν σπουδαστές κάποιου εκπαιδευτικού ιδρύματος, με το οποίο συνεργάζονται γι' αυτό το σκοπό.

Κατά τον πρόεδρο της ΕΤΕπ, W. Hoyer, η εκταμίευση των παραπάνω ποσών αποτελεί «σαφή απόδειξη της θέλησής μας να στηρίξουμε την Ελλάδα», εξαιτίας της «εκπληκτικής προσπάθειας που καταβάλλει η χώρα να καλύψει το δημοσιονομικό και εμπορικό της έλλειμμα», όπως είπε. Ο Γ. Στουρνάρας ανέφερε ότι το συνολικό ύψος των δανειακών συμβάσεων με την ΕΤΕπ για το 2013 φθάνει περίπου το 1,5 δισ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από τα δάνεια που υπογράφηκαν το 2012. Πρόσθεσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι τα επόμενα χρόνια να υπάρχει σταθερή χρηματοδότηση από την ΕΤΕπ προς τους τομείς της Υγείας, της Εκπαίδευσης και της Ενέργειας.

Ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, καθώς το σημαντικότερο κομμάτι του πακέτου από την ΕΤΕπ αφορά στη συνέχιση των έργων στον κεντρικό οδικό άξονα της χώρας - Ολύμπια Οδός και Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου - και φυσικά τους μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους. Οπως είπε, για την ολοκλήρωση του έργου που παραμένει «παγωμένο» από το 2010 απαιτούνται συνολικά 650 εκατ. ευρώ, και θα χρηματοδοτηθεί εκτός από την ΕΤΕπ και μέσω κονδυλίων προερχόμενων από το ΕΣΠΑ.

Τη δέσμευση ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει στην ίδια αντιλαϊκή ρότα έδωσε ο Κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι τα κονδύλια αυτά «δε λύνουν το πρόβλημα της ρευστότητας». Ο Γ. Μιχελάκης, τέλος, ανέφερε ότι η υπογραφή της συμφωνίας αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου προγράμματος, το οποίο αποσκοπεί στη χρηματοδότηση ανταποδοτικών και ημιανταποδοτικών έργων στο πεδίο της Τοπικής Διοίκησης. Πρόσθεσε ακόμη ότι «ήδη επενδυτικοί κολοσσοί, έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση τέτοιων έργων».

«ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ»
Στην πρέσα τα λαϊκά εισοδήματα

Την ηλεκτρονική πλατφόρμα για την καταγραφή των πραγματικών ή «τεκμαρτών» λαϊκών εισοδημάτων, ετοιμάζει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου από το 2014 να εφαρμόσει τις τεχνικές ελέγχου και τους τρόπους διόγκωσης των εισοδημάτων, επί των οποίων επιβάλλονται οι ασήκωτοι φόροι και τα άλλα χαράτσια. Να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ζητήσει στοιχεία από τους εμπλεκόμενους φορείς, όπως εταιρείες ύδρευσης, τηλεφωνίας, ΔΕΗ, τράπεζες κ.ά., να αποστείλουν τα ηλεκτρονικά αρχεία με τις δαπάνες για τον κάθε πελάτη τους.

Το «ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο», σύμφωνα με δηλώσεις του ΓΓ Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη, εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα στοιχεία, τα οποία συγκεντρώνονται από «τρίτους», έτσι ώστε να υπάρξει το «επιθυμητό αποτέλεσμα». Εξουθενωτικά χτυπήματα ετοιμάζονται για τους αυτοαπασχολούμενους και μικροεπαγγελματίες. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα, σχεδιάζεται η «απενεργοποίηση του ΑΦΜ» για επαγγελματίες, οι οποίοι δεν έχουν υποβάλει στην Εφορία τις δηλώσεις ΦΠΑ για δυο συνεχόμενα τρίμηνα. Η τέτοια εξέλιξη, για μικροεπεγγελματίες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κλείσουν τις «εκκρεμείς υποθέσεις», θα σημάνει τον εξοβελισμό τους από την αγορά και ακόμη περισσότερα λουκέτα.

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ
«Ανοιξε» η ηλεκτρονική εφαρμογή

Σε λειτουργία βρίσκεται από χτες Δευτέρα η ηλεκτρονική εφαρμογή του «Τaxisnet» που αφορά στα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων για το 2014. Με την πληκτρολόγηση του ΑΦΜ και του αριθμού κυκλοφορίας του οχήματος, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να εκτυπώσουν το ειδοποιητήριο, προκειμένου στη συνέχεια να το πληρώσουν μέσω των τραπεζών. Τα χαράτσια ανάλογα με τον κυβισμό διαμορφώνονται ως εξής: Μέχρι 300 κυβικά εκατοστά: 22 ευρώ, 301-785 κ.ε.: 55 ευρώ, 786-1.071 κ.ε.: 120 ευρώ, 1.072-1.357 κ.ε.: 135 ευρώ, 1.358-1.548 κ.ε.: 240 ευρώ, 1.549-1.738 κ.ε.: 265 ευρώ, 1.739-1.928 κ.ε.: 300 ευρώ, 1.929-2.357 κ.ε.: 660 ευρώ κ.ά. Για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν μετά την 1η Νοέμβρη 2010, διαμορφώνονται με βάση τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Πρόσθετος «φόρος πολυτελείας» προβλέπεται για τα οχήματα πάνω από 1.929 κ.ε.

«Πλεονάσματα» στις πλάτες του λαού

Στις αιματηρές περικοπές δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού που σχετίζονται με τις λαϊκές ανάγκες οφείλεται η επίτευξη των λεγόμενων πρωτογενών πλεονασμάτων. Σύμφωνα, μάλιστα, με «διευκρινιστικά» στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, για το 9μηνο του 2013, οι δαπάνες διαμορφώθηκαν χαμηλότερα, ακόμη και σε σχέση με τους αρχικούς στόχους, συγκεκριμένα κατά 1,2 δισ. ευρώ ή 3,4%! Οι πρόσθετες «εξοικονομήσεις» αφορούν κονδύλια, όπως: Μη πληρωμή επιδομάτων θέρμανσης των λαϊκών νοικοκυριών που είχαν προβλεφθεί για τον περσινό χειμώνα (190 εκατ. ευρώ), στη διακράτηση επιστροφών φόρου (552 εκατ. ευρώ), στη μη εκταμίευση πόρων για δημόσιες επενδύσεις (1,5 δισ.) στη μη πληρωμή εγκεκριμένων καταναλωτικών δαπανών (600 εκατ. ευρώ) κ.ά.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Κατρακύλα 35,1% στο 8μηνο

Με έντονα πτωτικούς ρυθμούς συνεχίζει η οικοδομική δραστηριότητα στη χώρα σε μια εξέλιξη που συνδέεται άμεσα με τη γενικότερη υποχώρηση της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας, όπως αυτή καταγράφεται στους ρυθμούς του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη στατιστική υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), για το 8μηνο Γενάρης - Αύγουστος 2013:

  • Η συνολική οικοδομική δραστηριότητα υποχώρησε σε ποσοστό 35,1%, στη βάση της επιφάνειας των υπό ανέγερση νέων οικοδομών και 31,9% με βάση τον όγκο.
  • Ο αριθμός των αδειών που εγκρίθηκαν από τις πολεοδομίες διαμορφώθηκε σε 10.628 (από 16.564 πέρυσι) καταγράφοντας μείωση 35,8%.
  • Η μεγαλύτερη πτώση εμφανίζεται στην Ηπειρο (59,6%), Ιόνια νησιά (50%), Δ. Ελλάδα (-49,4%), Β. Αιγαίο (44%). Στην περιοχή της Αττικής, η πτώση φτάνει στο 32,7% και στην Κ. Μακεδονία 39,8%.
Απολογούνται στελέχη γαλακτοβιομηχανιών

Διευθύνοντες σύμβουλοι και εκτελεστικά στελέχη έξι μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών την περίοδο 2004 - 2006 καλούνται να απολογηθούν για το αδίκημα της κακουργηματικής εκβίασης από τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς Σπ. Γεωργουλέα. Οι εταιρείες φέρονται, βάσει του κατηγορητηρίου, να άσκησαν πιέσεις σε παραγωγούς να τους πουλήσουν γάλα με μειωμένες τιμές, απειλώντας τους μάλιστα ότι αν δεν το κάνουν, θα αποκλειστούν και από τις υπόλοιπες εταιρείες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ