ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
«Εφυγε» ο κομμουνιστής διανοούμενος Ραούλ Βιβό

Ο Ραούλ Βαλντές Βιβό
Ο Ραούλ Βαλντές Βιβό
Σε ηλικία 84 χρονών έφυγε από τη ζωή το περασμένο Σάββατο ο Ραούλ Βαλντές Βιβό, κομμουνιστής, επαναστάτης διανοούμενος, μέλος για πολλά χρόνια της ΚΕ του ΚΚ Κούβας.

Ο Βιβό εντάχθηκε στο επαναστατικό κίνημα της χώρας του το 1946 μέσα από τις τάξεις της Σοσιαλιστικής Νεολαίας, όπου δούλεψε με αφοσίωση σε διάφορους τομείς, από την Οργάνωση Βάσης, την Περιφερειακή Οργάνωση, την Οργάνωση των φοιτητών. Διεύθυνε το περιοδικό «Μέγια» στην περίοδο της δικτατορίας του Φλουχένσιο Μπατίστα και αρκετές φορές συνελήφθη. Σπούδασε στην Κομματική Σχολή της ΕΣΣΔ, από το 1957-'59 και μετά την επανάσταση ανέλαβε υποδιευθυντής της εφημερίδας «Σήμερα». Ηταν ανταποκριτής στον πόλεμο του Βιετνάμ, αργότερα πρέσβης της Κούβας στη χώρα.

Από τους ιδρυτές του ΚΚ Κούβας και μέλος της ΚΕ από το 1965 έως το 1991 (επανεκλέχθηκε και το 1997). Πέρασε από πολλές στελεχικές θέσεις, όπως της Γραμματείας της ΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, διευθυντής της Κομματικής Σχολής. Πανεπιστημιακός καθηγητής, με μεγάλο συγγραφικό έργο.

Συλλυπητήριο από το ΚΚΕ

Σε συλλυπητήριο μήνυμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς την ΚΕ του ΚΚ Κούβας, σημειώνεται:

«Αγαπητοί σύντροφοι, εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια για την απώλεια του συντρόφου Ραούλ Βαλντές Βιβό, ιστορικού στελέχους της επανάστασης και του ΚΚ Κούβας, που πέθανε στις 9 Νοέμβρη 2013 σε ηλικία 84 χρονών.

Ο Ραούλ Βαλντές Βιβό υπηρέτησε με συνέπεια την εργατική τάξη, την επανάσταση και το σοσιαλισμό από πολλές υπεύθυνες θέσεις στο ΚΚ Κούβας. Διετέλεσε επί χρόνια μέλος της ΚΕ και της Γραμματείας της, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, διευθυντής της ανώτατης Κομματικής Σχολής.

Αφιέρωσε όλη του τη ζωή, σχεδόν 70 χρόνια οργανωμένης δράσης, στην υπόθεση της επανάστασης, στην υπεράσπιση και διάδοση της ιδεολογίας της εργατικής τάξης, του Μαρξισμού - Λενινισμού αφήνοντας παρακαταθήκη και παράδειγμα μια πλούσια διεθνιστική δράση και αξιόλογο συγγραφικό έργο.

Σας παρακαλούμε μεταφέρετε τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη μας στους οικείους του και τους κομμουνιστές της Κούβας

Με συντροφικούς χαιρετισμούς,

Γιώργος Μαρίνος,

Μέλος του ΠΓ, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων».

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Χωρίς συμφωνία προς το παρόν

ΓΕΝΕΥΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΠΑΡΙΣΙ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Σε λίγες μέρες θα επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι αντιπροσωπείες της «ομάδας των έξι» (μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και Γερμανία) και του Ιράν, προκειμένου να συνεχίσουν το μαραθώνιο, με στόχο την επίτευξη μιας «πρώτης προπαρασκευαστικής» συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οι εντατικές συζητήσεις που έλαβαν χώρα στη Γενεύη την Παρασκευή και το Σάββατο, δεν κατέληξαν σε συμφωνία αλλά όπως κατέστη σαφές και από τις δύο πλευρές «αυτή είναι πολύ κοντά» και έγινε «μεγάλη πρόοδος». Ετσι το ενδοϊμπεριαλιστικό παζάρι φαίνεται να προχωράει προς διευθέτηση.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι εμφανιζόταν αισιόδοξος ότι την επόμενη φορά, στις 20 Νοέμβρη, το πιθανότερο είναι να υπάρξει «προπαρασκευαστική» συμφωνία και εντός των επομένων μηνών να υπάρξει και οριστική συμφωνία. Επίσης, ο Κέρι προσπάθησε εμφανέστατα, σε χτεσινές του δηλώσεις, να διαψεύσει τη φημολογία που διαρρεόταν ότι τελικά δεν υπογράφτηκε συμφωνία στη Γενεύη λόγω των ιδιαίτερα «σκληρών» απαιτήσεων της Γαλλίας, εντύπωση που ενισχύθηκε και από σχόλιο του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Μακ Κέιν σε σελίδα ηλεκτρονικής δικτύωσης.

Ο Κέρι επέμεινε ότι όλες οι χώρες της «ομάδας των έξι» ήταν απολύτως ενωμένες απέναντι στο ζήτημα και ότι τελικά το Ιράν «δεν μπορούσε, στην παρούσα φάση, να δεχτεί» τη συγκεκριμένη προσφορά, χωρίς να διευκρινίζει ποια ήταν αυτή και ποιες ήταν οι ιρανικές επιφυλάξεις. Για «μικρές διαφορές που γεφυρώνονται», έκανε λόγο ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ, που επιβεβαίωσε και την αποκατάσταση των βρετανο-ιρανικών διπλωματικών σχέσεων με την ανταλλαγή διπλωματικών ακολούθων, για «πολύ εποικοδομητικές και ενδιαφέρουσες συζητήσεις» ο Ρώσος ομόλογός του.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, πάντως, ενέτεινε τη φημολογία περί γαλλικών εμποδίων, καθώς στις δηλώσεις του, επιστρέφοντας στο Παρίσι, αν και υποστήριξε ότι «η συμφωνία είναι πολύ κοντά», έθεσε το θέμα «της πραγματοποίησης ελέγχων και ίσως τερματισμού λειτουργίας της εγκατάστασης βαρέος ύδατος στο Αράκ», καθώς και στην ενδεχόμενη αναγκαιότητα εξαγωγής από το Ιράν όλης της ποσότητας εμπλουτισμένου, σε ποσοστό 20%, ουρανίου που διαθέτει. Αυτά τα δύο θέματα είχε διαρρεύσει ότι είχαν τεθεί από τον Φαμπιούς και στη Γενεύη και οδήγησαν τελικά σε μη υπογραφή συμφωνίας.

Οπως και να έχει, πάντως, το «κλίμα» φαίνεται να παραμένει πάντα «σε τροχιά προσέγγισης». Η εντύπωση αυτή ενισχύθηκε χτες και από την κατάληξη σε μια πρώτη συμφωνία ανάμεσα στο Ιράν και στη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας για πραγματοποίηση νέων επιθεωρήσεων στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της χώρας, αλλά και για παροχή περισσότερων πληροφοριών για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Σε αυτόν τον «οδικό χάρτη», όπως χαρακτηρίστηκε τόσο από τον επικεφαλής της ΔΕΑΕ, Γιουκίγια Αμάνο, όσο και τον επικεφαλής της ιρανικής πυρηνικής υπηρεσίας, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, αναφέρεται σαφώς η επανεπιθεώρηση της εγκατάστασης του Αράκ καθώς και η επιθεώρηση, για πρώτη φορά, του ορυχείου ουρανίου Γκασίν. Ο Αμάνο μίλησε για «σημαντικό βήμα προόδου» συμπληρώνοντας όμως ότι «τίποτε ακόμη δεν έχει λήξει».

«Στροφή» επιχείρησε, σε δηλώσεις του, και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά από τις δηλώσεις περί «καταστροφικής συμφωνίας» και περί «μη δέσμευσης του Ισραήλ από αυτήν» την περασμένη βδομάδα, κατέβασε τους τόνους (προηγήθηκαν έντονες επικρίσεις εντός Ισραήλ που επεσήμαναν ότι το ύφος αυτό δεν βοηθά τα ισραηλινά συμφέροντα). Χτες δήλωνε ότι το Ισραήλ έχει τον ίδιο στόχο με την Ευρώπη, την Κίνα, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ και αυτός είναι να μην έχει το Ιράν στρατιωτική πυρηνική δυνατότητα. Μάλιστα, προχωρώντας σε περαιτέρω κυβίστηση, εκτίμησε ότι η καθυστέρηση που υπάρχει «μπορεί να καταλήξει σε μια ακόμη καλύτερη συμφωνία».

ΣΥΡΙΑ
Συμμετοχή στη «Γενεύη ΙΙ» υπό όρους ανακοίνωσε η «Συμμαχία»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Επιμένει να θέτει όρους προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο της «Γενεύης ΙΙ» η αντικαθεστωτική Εθνική Συριακή Συμμαχία. Οπως ανακοινώθηκε χτες, μετά από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, η «Συμμαχία» θα συμμετάσχει στη σύνοδο «εφόσον διασφαλιστεί ότι ο Ασαντ δε θα έχει κανένα ρόλο στη μεταβατική περίοδο και εφόσον πριν πραγματοποιηθεί, ανθρωπιστικές οργανώσεις αποκτήσουν πρόσβαση σε όλες τις αποκλεισμένες περιοχές και στους πολιτικούς κρατουμένους».

Η διατύπωση αυτή είναι ξεκάθαρο ότι θέτει εκ νέου εμπόδια καθώς τόσο το συριακό καθεστώς όσο και η Ρωσία έχουν τονίσει ότι η συζήτηση στη «Γενεύη ΙΙ» θα πρέπει να γίνει «χωρίς προϋποθέσεις». Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου ολοκληρώνει την περιοδεία του στην ευρύτερη περιοχή, χαρακτήριζε την απόφαση της «Συμμαχίας» σημαντικό «βήμα» αποφεύγοντας, όμως, περαιτέρω εκτιμήσεις.

Ως «ίσως την τελευταία ευκαιρία για εξεύρεση πολιτικής λύσης» χαρακτήρισε τη «Γενεύη ΙΙ» με ανακοίνωσή της και η Συμμαχία Δυνάμεων για μια Ειρηνική Αλλαγή, μια άλλη αντικαθεστωτική οργάνωση, η οποία επίσης, όμως, έχει ελάχιστη επιρροή στις ένοπλες ομάδες που δρουν εντός Συρίας. Χtες, πληροφορίες ανέφεραν ότι στο πεδίο της μάχης, ο συριακός στρατός προχώρησε περαιτέρω και κατέλαβε αρκετά σημεία βορείως του Χαλεπιού ενώ παράλληλα εντείνονται οι συγκρούσεις μεταξύ των αντικαθεστωτικών με την πλειοψηφία τους να κατηγορεί την ακραία ισλαμιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» ότι προσπαθεί να ελέγξει πλήρως σειρά περιοχών και να εκτοπίσει κάθε άλλη αντικαθεστωτική «φωνή».

Την ύπαρξη μόνο πολιτικής λύσης στο ζήτημα της Συρίας αναγνώρισε και η Μπάσμα Κοντμάνι, πανεπιστημιακός, πρώην εκπρόσωπος του αντικαθεστωτικού Εθνικού Συριακού Συμβουλίου (πρόγονος της Συμμαχίας), και Εκτελεστική Διευθύντρια της «Πρωτοβουλίας για την Αραβική Μεταρρύθμιση», που βρέθηκε την περασμένη βδομάδα στην Αθήνα προσκεκλημένη του ΕΛΙΑΜΕΠ. Η Κοντμάνι επέρριψε την ευθύνη για το αιματοκύλισμα στη Συρία στη συριακή κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι αρχικά οι αντικαθεστωτικοί δεν είχαν όπλα και εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο να επικρατήσει απόλυτο χάος στη Συρία αν δεν υπάρξει άμεσα λύση. Αναγνώρισε το «αγκάθι» της δράσης ακραίων ισλαμιστικών μισθοφορικών οργανώσεων τις οποίες, όπως υποστήριξε, στηρίζουν σκοτεινά κέντρα σε αραβικές χώρες, καθώς, κατά δήλωσή της, οι επίσημες αραβικές ηγεσίες χωρών όπως η Σ. Αραβία και το Κατάρ, στηρίζουν «μετριοπαθείς» αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

ΙΡΑΝ
Δολοφονήθηκε ο υφυπουργός Βιομηχανίας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Νεκρός από τις σφαίρες αγνώστου έπεσε μέσα στο αυτοκίνητό του σε κεντρικό σημείο της ιρανικής πρωτεύουσας, την Κυριακή το βράδυ, ο υφυπουργός Βιομηχανίας. Ο Σαφντάρ Ραχματαμπάντ ήταν επίσης αρμόδιος για ζητήματα εμπορίου. Οι ιρανικές αρχές ερευνούν την υπόθεση και εκτιμούν ότι πιθανώς ο δράστης να βρισκόταν μέσα στο αυτοκίνητο του θύματος. Αν και καλλιεργείται, ήδη, η εντύπωση ότι πρόκειται πιθανότατα για πράξη που εμπίπτει στο κοινό ποινικό έγκλημα και όχι με κάποιου άλλους είδους επίθεση με πολιτικά κίνητρα (εντός ή εκτός χώρας), δημιουργούνται πολλά ερωτήματα καθώς η δολοφονία συμπίπτει, χρονικά, με τις εντατικές διαβουλεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που τείνουν να καταλήξουν σε συμφωνία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ