ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 15 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Τα μπλόκα θα φύγουν μόνον εάν ... εξαφανιστούν οι Αλβανοί αυτονομιστές»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Νέα μπλόκα στις νευραλγικές οδικές και σιδηροδρομικές αρτηρίες που οδηγούν από το Μπουγιάνοβατς προς το Κοσσυφοπέδιο και την ΠΓΔΜ έστησαν χτες, για δεύτερη μέρα, πολλές χιλιάδες διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται για τη διείσδυση Αλβανών αυτονομιστών στη σερβική κοιλάδα του Πρέσεβο και απαιτούν από την κυβέρνηση Κοστούνιτσα τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων για την απώθηση των εξτρεμιστών του «UCPMB».

Με δεκάδες τρακτέρ, απορριμματοφόρα και φλεγόμενα ελαστικά, περισσότεροι από 10.000 άτομα (σχεδόν τριπλάσιος αριθμός από τον αριθμό ατόμων που συμμετείχαν στις προχτεσινές κινητοποιήσεις) έκλεισαν τους δρόμους και τις σιδηροδρομικές γραμμές.

«Δε φεύγουμε από εδώ, εάν δεν εξαφανιστούν οι Αλβανοί τρομοκράτες από την περιοχή μας. Θέλουμε ο Κοστούνιτσα να έρθει εδώ και να απευθυνθεί σε εμάς», δήλωσε ο Μιοντράγκ Νίκολιτς, ένας από τους διοργανωτές της συγκέντρωσης. Ο ίδιος, μάλιστα, απέρριψε ως αναληθή τα ρεπορτάζ σερβικών ΜΜΕ, που έφεραν τον αρχηγό του σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και πρώην Πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, να είναι ο εμπνευστής των διαδηλώσεων του τελευταίου 48ωρου στο Μπουγιάνοβατς, λέγοντας: «Αυτή η διαμαρτυρία δεν είναι πολιτική».

Ούτως ή άλλως, όμως, η παράταση της δράσης των Αλβανών αυτονομιστών στην κοιλάδα του Πρέσεβο προκαλεί την ανησυχία των νέων γιουγκοσλαβικών αρχών, οι οποίες ως τώρα δεν έχουν αναλάβει αποτελεσματικά μέτρα για την απώθησή τους... Εντούτοις, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, ενόψει των γενικών σερβικών εκλογών της 23ης Δεκέμβρη, ορισμένα στελέχη της «Σερβικής Δημοκρατικής Αντιπολίτευσης» χρησιμοποιούν την κρίση στο Πρέσεβο για να καλλιεργήσουν ένα «πατριωτικό» προφίλ. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι εκείνη του Ζόραν Τζίντζιτς, που προβάλλεται ήδη από ξένα ΜΜΕ σαν το «νέο πρωθυπουργό της Σερβίας». Ο Τζίντζιτς, που είχε ταχθεί υπέρ των ΝΑΤΟικών επιδρομών κατά της χώρας του, προσπαθεί τώρα να «αλλάξει» προσωπείο, προφασιζόμενος πως νοιάζεται περισσότερο από όλους για τις εξελίξεις στο Πρέσεβο. «Κάθε επιπρόσθετη μέρα, οι τρομοκράτες κερδίζουν έδαφος. Χρειάζεται ισχυρή δράση τώρα, προτού δυσκολέψουν τα πράγματα», δήλωσε χτες με ζέση ο Τζίντζιτς...

Την ίδια ώρα, οι επεμβατικές δυνάμεις εξελίσσουν τα σχέδια διαμελισμού της Σερβίας, επιχειρώντας, παράλληλα, να καθησυχάσουν τη νέα κυβέρνηση, κάνοντας λόγο περί «ελεγχόμενης κατάστασης» και λήψης «αυστηρών μέτρων» από μέρους της πολυεθνικής ΚΦΟΡ... Χτες, πάντως, το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε καταδικαστική ανακοίνωση για τη δράση των Αλβανών αυτονομιστών στην κοιλάδα του Πρέσεβο, επαναλαμβάνοντας την έκκληση για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών.

ΚΟΥΒΑ - ΡΩΣΙΑ
Προώθηση των διμερών σχέσεων

Από τη συνάντηση του Β. Πούτιν με τον Φ. Κάστρο

Associated Press

Από τη συνάντηση του Β. Πούτιν με τον Φ. Κάστρο
ΑΒΑΝΑ - ΜΟΣΧΑ.-

Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Κούβα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, πρώτη Ρώσου ηγέτη έπειτα από την ανατροπή της Σοβιετικής Ενωσης, και φανερώνει τη βούληση της Μόσχας να αποκαταστήσει στενές σχέσεις με την Αβάνα. Τον Πούτιν υποδέχτηκε εγκάρδια στο αεροδρόμιο Χοσέ Μάρτι ο πρόεδρος της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, που ήταν ντυμένος με την κλασική χακί στολή του. Οι δυο ηγέτες έχουν ξανασυναντηθεί το Σεπτέμβρη στη διάρκεια της διάσκεψης κορυφής του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Στην ιστορική επίσκεψή του ο Πούτιν συνοδεύεται από πολλά μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ τους οι υπουργοί Εξωτερικών Ιγκορ Ιβανόφ, Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγεφ και Ατομικής Ενέργειας Γεβγκένι Αντάμοφ, καθώς και από πολλούς Ρώσους επιχειρηματίες. Η ιστορική αυτή επίσκεψη είναι αφιερωμένη στην αναθέρμανση των σχέσεων των δυο χωρών και στο να δοθεί νέα ώθηση στις διμερείς οικονομικές σχέσεις. θα συζητηθούν τα θέματα της ανάπτυξης της συνεργασίας στο στρατιωτικό και ενεργειακό τομέα, στον τομέα της υγείας, της νομικής προστασίας, του χρέους της Κούβας προς τη Ρωσία κ.ά. Θα υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας για την περίοδο 2001-2005.

Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο «Πρένσα Λατίνα» και την κουβανική τηλεόραση ενόψει της επίσκεψής του στην Κούβα, ο Πούτιν εξέφρασε τη λύπη του, που οι «μετασοβιετικές» σχέσεις Μόσχας-Κούβας είναι χαλαρότερες, ενώ τάχθηκε ανεπιφύλακτα ενάντια στο αμερικανικό εμπάργκο κατά της Κούβας. «Θα επαναλάβω ότι η Κούβα είναι παραδοσιακός εταίρος μας στον κόσμο και στην πρώτη γραμμή στη Λατινική Αμερική», τόνισε ο Πούτιν και πρόσθεσε: «Η Ρωσία ορθά προσέχει ολοένα περισσότερο αυτόν τον καιρό τη λατινοαμερικανική εξωτερική πολιτική της. Ο ρόλος της Κούβας είναι και μεγάλος και εξαιρετικά σπουδαίος για μας τους Ρώσους, χάρη στην ανέκαθεν ανεξάρτητη στάση της και την υιοθέτηση εκ μέρους της δημοκρατικών αρχών στις διεθνείς σχέσεις».

ΚΡΟΑΤΙΑ
Απεργιακό κύμα προκαλεί η κυβερνητική πολιτική λιτότητας...

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-

Φουντώνει ο απεργιακός πυρετός στην Κροατία. Χτες, μία βδομάδα μετά την 24ωρη απεργία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων του δημόσιου τομέα, δάσκαλοι, καθηγητές πανεπιστημίου και συνδικαλιστικές οργανώσεις επιστημόνων πραγματοποίησαν απεργία, διεκδικώντας από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ιβιτσα Ράτσαν σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς πείνας.

Εξαιτίας της απεργίας, πολλά γυμνάσια της χώρας δε λειτούργησαν, ενώ δεν πραγματοποιήθηκαν μαθήματα σε τουλάχιστον τρία πανεπιστήμια της πρωτεύουσας της Κροατίας, Ζάγκρεμπ. Η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία κυμάνθηκε σε καλά επίπεδα αλλά φάνηκε κατώτερη από τις προσδοκίες των συνδικαλιστών που διοργάνωσαν την κινητοποίηση.

Η χτεσινή απεργία των εκπαιδευτικών δεν είναι η μόνη, καθώς ολοένα και περισσότεροι συνδικαλιστικοί φορείς προσανατολίζονται στην πραγματοποίηση απεργιών και στάσεων εργασίας. Αυτό, εξαιτίας των αντιλαϊκών πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζει και η νέα κυβέρνηση, η οποία αρνείται κατηγορηματικά να ικανοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων με δικαιολογία αφ' ενός πως τα κρατικά ταμεία «αδυνατούν» να καλύψουν τις μισθολογικές απαιτήσεις των εργαζόμενων, αφ' ετέρου πως είναι σε προτεραιότητα πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, όπως οι άνεργοι, που αποτελούν το 35% του εργατικού δυναμικού, και οι χαμηλόμισθοι συνταξιούχοι...

Ετσι, σήμερα τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων θα πάρει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας, που έχει προγραμματίσει πολύωρες στάσεις εργασίας, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα έχουν ανακοινώσει πως θα κατέβουν σε απεργία και οι υπάλληλοι πολλών δημόσιων υπηρεσιών.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Σε εξέλιξη οι συγκρούσεις αυτονομιστών - στρατού στο Ατσέι

TZAKAPTA.-

Νέες επιθέσεις ανταρτών και συγκρούσεις αυτονομιστών με τις δυνάμεις του στρατού σημειώθηκαν χτες σε περιοχές της επαρχίας Ατσέι, περίπου μία βδομάδα πριν την εκεί προγραμματισμένη επίσκεψη του Προέδρου της Ινδονησίας, Αμπντουραχμάν Ουαχίντ.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας και εκπροσώπους οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα θύματα των χτεσινών συγκρούσεων ξεπέρασαν τα 11, μεταξύ των οποίων και τρεις πολίτες. Μετά απ' αυτό, ο αριθμός των ατόμων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων ή σε ενέδρες ανταρτών, από την αρχή του χρόνου έως σήμερα, ξεπερνά πλέον τους 880 νεκρούς.

Την ίδια ώρα, πολιτικοί παρατηρητές εξέφραζαν απαισιοδοξία για την πορεία των διαπραγματεύσεων που διαδραματίζονται στη Γενεύη μεταξύ εκπροσώπων της ινδονησιακής κυβέρνησης και στελεχών της αυτονομιστικής οργάνωσης «Κίνημα για ένα Ελεύθερο Ατσέι». Οι ίδιες πηγές προέβλεψαν πως η διακοπή των συνομιλιών είναι θέμα ελάχιστου χρόνου και πως όλα βαίνουν προς μία επικίνδυνη κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ των αυτονομιστών και του στρατού...

«Νέο δηνάριο» προλειαίνει το έδαφος για το άνοιγμα της «αγοράς»...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Νέο δηνάριο με συναλλαγματική ισοτιμία 30 μάρκων δόθηκε χτες στην κυκλοφορία.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του διοικητή της κρατικής γιουγκοσλαβικής τράπεζας Μλάντζαν Ντίνκιτς, οι πολίτες της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας μπορούν ήδη να ανταλλάξουν απεριόριστο αριθμό παλιών δηναρίων με καινούρια.

Μάλιστα, ο διοικητής της κρατικής ομοσπονδιακής τράπεζας εξέφρασε την ελπίδα πως το καινούριο δηνάριο θα χρησιμοποιηθεί και στο Μαυροβούνιο, αρκούμενος να δηλώσει πως το θέμα αυτό «μέλλει να αποφασιστεί από τις μαυροβουνιακές αρχές εάν αυτές το θελήσουν»... Είναι, εντούτοις, κάτι παραπάνω από σίγουρο πως η έκδοση νέου δηναρίου δε θα έχει τον παραμικρό αντίκτυπο στο Μαυροβούνιο, οι αρχές του οποίου όχι μόνον έχουν από καιρό αντικαταστήσει το δηνάριο με γερμανικά μάρκα... αλλά ετοιμάζονται να δώσουν στην κυκλοφορία νέο «μαυροβουνιακό» νόμισμα...

«Θεωρώ πως αυτή η ρήξη με τις παλιές νομισματικές πολιτικές του Μιλόσεβιτς πρέπει να γίνει και στη θεωρία και στην πράξη... Το νέο δηνάριο είναι ο καλύτερος τρόπος, καθώς έτσι θα κάνουμε τον κόσμο να μας δει σαν σοβαρή χώρα που ακολουθεί τη διαδικασία σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων», είπε μεταξύ άλλων ο (νέος) διοικητής της ομοσπονδιακής τράπεζας, προσθέτοντας πως το παλιό νόμισμα θα έχει οριστικά αποσυρθεί από την κυκλοφορία μέχρι το τέλος του ερχόμενου Φλεβάρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ