ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Συγκλίνουν στα πρόσθετα «διαρθρωτικά» μέτρα

Στο 1,3 δισ. ευρώ το «κονδύλι» για το 2014, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών. Στην Αθήνα τα κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών

Μπαράζ πρόσθετων «διαρθρωτικών» ή άλλου χαρακτήρα αντιλαϊκών μέτρων προαναγγέλλει η επικείμενη συμφωνία ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Τα μεταξύ τους παζάρια συγκλίνουν σε «κονδύλια» ύψους 1,3 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ), όπως τα προσδιόρισε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, στις δηλώσεις του μετά τη λήξη των εργασιών του προχτεσινού συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Οι κεντρικές στοχεύσεις της αντιλαϊκής πολιτικής προκύπτουν και από τις δηλώσεις του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ. Πρόκειται για τους «4 βασικούς άξονες» που αφορούν στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων αντιλαϊκών μέτρων, στην κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, στην επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων και την επίσπευση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Αύριο, Κυριακή, ενόψει της ολοκλήρωσης της συμφωνίας, ο υπουργός Οικονομικών προγραμματίζεται να συναντηθεί με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια της τρόικας, σε συνέχεια της διαβούλευσης που προηγήθηκε στην Αθήνα καθώς και σε επίπεδο Γιούρογκρουπ.

Την ερχόμενη Πέμπτη, 21 Νοέμβρη, αναμένεται η κατάθεση στη Βουλή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2014, ο οποίος περιέχει πρόσθετα μέτρα πέρα και πάνω από αυτά που προβλέπονταν στο προσχέδιο. Σύμφωνα με τον Γ. Στουρνάρα, τα μέτρα αφορούν στις απώλειες από τη συλλογή εισφορών Κοινωνικής Ασφάλισης, στη μείωση των δαπανών στις πρώην ΔΕΚΟ, σε συγχωνεύσεις οργανισμών, πρώτα και κύρια στον τομέα της Υγείας και της Παιδείας, και στην αυστηρή εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Πάει Βερολίνο

Επίσης, την Πέμπτη 21 Νοέμβρη ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με την υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Πένι Πρίντζκερ, η οποία θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, ενώ την Παρασκευή 22 Νοέμβρη ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ. Θα συζητηθούν κυρίως «η ευρωπαϊκή πολιτική, διμερή θέματα, καθώς και η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα».

Στο εσωτερικό της χώρας, παράλληλα, αναμένεται ένταση της επιχείρησης εκφοβισμού και κατασχέσεων τόσο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη λαϊκών νοικοκυριών στην Εφορία, όσο και για τις ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων και μικροεπαγγελματιών. Στην τελική φάση μπαίνει και η εφαρμογή των «προαπαιτούμενων μέτρων», που αφορούν στην εκταμίευση της δόσης (1 δισ. ευρώ). Συγκεκριμένα, οι αναδιαρθρώσεις στις βιομηχανίες ΕΑΣ, ΕΛΒΟ, ΛΑΡΚΟ, καθώς και τα προγράμματα διαθεσιμότητας και απολύσεων στο δημόσιο τομέα.

Κόντρες και ανταγωνισμοί

Η συζήτηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο προχτεσινό Γιούρογκρουπ καθώς και στο χτεσινό των υπουργών της ΕΕ (Εκοφίν) περιστράφηκε γύρω από το επίμαχο ζήτημα για τους τρόπους διάσωσης των ευρωπαϊκών τραπεζών σε περίπτωση νέων αναταράξεων και αναγκών για ανακεφαλαιοποίηση. Πρόκειται για τη διαμάχη που αναπτύσσεται στους κόλπους της λυκοσυμμαχίας γύρω από τον επιμερισμό της χασούρας καθώς πρόσκαιρη αποδείχτηκε η προηγούμενη συμφωνία σε επίπεδο Ευρωζώνης, για την απευθείας στήριξη των τραπεζών μέσω του μόνιμου «μηχανισμού χρηματοπιστωτικής σταθερότητας» (ESM). Η «αντιπρόταση» που γίνεται αφορά στη στήριξη των τραπεζών από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, των κρατών - μελών, καθένας για λογαριασμό των τραπεζών του χώρου του. Ο Γερμανός υπουργός Β. Σόιμπλε ζήτησε ανοιχτά την αφαίρεση, από το συζητούμενο προσχέδιο ανακοίνωσης, οποιασδήποτε αναφοράς σε απευθείας ανακεφαλαιοποίηση από τον ESM. Αντίθετα, ο Γάλλος υπουργός Π. Μοσκοβισί δήλωσε ότι «δεν θα βάλουμε το μαχαίρι στο λαιμό μας», συμπληρώνοντας ότι «είναι μάλλον απίθανο να καταλήξουμε σε συμφωνία». Σε κάθε περίπτωση θεωρείται απόλυτα βέβαιο ότι θα απαιτηθεί νέος πακτωλός κεφαλαίων για τη θωράκιση των τραπεζών.

Στο πλαίσιο της ενισχυμένης «οικονομικής διακυβέρνησης» η Κομισιόν, για πρώτη φορά φέτος, περνάει από την «κρησάρα» τους προϋπολογισμούς όλων των κρατών της ΕΕ. «Αυστηρές» προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο αποτυχίας απευθύνονται στις κυβερνήσεις Ιταλίας, Ισπανίας, Φινλανδίας, Λουξεμβούργου και Μάλτας, ενώ ταυτόχρονα και συστάσεις σε σειρά άλλων κρατών.

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Με στόχο ισχυρότερη πολιτική εξουσία για την αστική τάξη

Μια ακόμα εκδοχή για τους λόγους που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση μομφής, ανακοίνωσε χτες ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής του ομάδας Ν. Βούτσης που δήλωσε ότι η πρόταση κατατέθηκε για να επιταχύνει τις εξελίξεις στο πολιτικό σύστημα. Παράλληλα, ο Δ. Στρατούλης επανέλαβε ότι στόχος είναι να μείνει η κυβέρνηση με 150 βουλευτές ώστε να προκύψουν εκλογές.

Οι δηλώσεις έγιναν στο φόντο της κινητικότητας στο πολιτικό σύστημα που περιέχει και τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον βουλευτή του Π. Τατσόπουλο να διαφοροποιείται σε βαθμό που ο Ν. Βούτσης να τον εγκαλεί δημόσια για υπονόμευση της συνοχής και αλληλεγγύης του κόμματός τους. Με συνέντευξή του στο ρ/σ «Κόκκινο», ο Ν. Βούτσης αναφερόμενος στον Τατσόπουλο, είπε ότι «χρειάζεται η ελάχιστη ή και κάτι περισσότερο από την ελάχιστη συνοχή και αλληλεγγύη». Αφορμή ήταν οι δηλώσεις του βουλευτή υπέρ του σκιτσογράφου Ν. Χατζόπουλου στη «διαμάχη» του ΣΥΡΙΖΑ με τα «ΝΕΑ».

Σε ό,τι αφορά γενικότερα τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα ο Ν. Βούτσης δήλωσε πως ο λόγος για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρόταση μομφής ήταν για να υποδαυλίσει υπαρκτές διεργασίες στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των άλλων κομμάτων απ' τις οποίες προσδοκά οφέλη. Εκτίμησε πως ό,τι είναι να γίνει πρέπει να γίνει μέχρι τον Δεκέμβρη «διότι ύστερα αναλαμβάνουμε την Προεδρία, δηλαδή ό,τι είναι να γίνει στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό -κρατήστε αυτό που σας λέω- θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα και γι' αυτό όλοι επισπεύδουν». Σ' αυτούς που «επισπεύδουν» ανέφερε τόσο την Ντ. Μπακογιάννη από τη ΝΔ όσο και την Κ. Μπατζελή από το ΠΑΣΟΚ, όπως επίσης και τους κινούμενους της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ορατή η προσπάθεια για ενίσχυση της συγκυβέρνησης με αναζήτηση πολιτικών «εφεδρειών» ενόψει της ψήφισης στη Βουλή του προϋπολογισμού, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και πλήθος αντιλαϊκών νομοσχεδίων. Η πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη για επάνοδο της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, ενώ έφερε στην επιφάνεια και νέα σενάρια που έχουν στόχο την εξασφάλιση της κυβερνητικής «σταθερότητας». Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αν. Ασημακοπούλου, σημείωσε ότι «είναι απολύτως ευπρόσδεκτος, όποιος θέλει να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης» και ότι ο βουλευτής απ' όπου και αν προέρχεται μπορεί μέσα στη Βουλή «να υποστηρίξει τον αγώνα που κάνει η κυβέρνηση». Επεκτείνοντας αυτήν την κατεύθυνση ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Β. Οικονόμου πρότεινε τη συγκρότηση «κυβέρνησης εθνικής ενότητας και συσπείρωσης, η οποία θα κάνει την πολιτική διαπραγμάτευση» με τους δανειστές, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρξει μια «νέα» κυβερνητική πλειοψηφία από την παρούσα Βουλή. Ανοιχτός στο ενδεχόμενο μιας «κυβερνητικής συνεργασίας» από την παρούσα Βουλή, εμφανίστηκε και ο επικεφαλής της «Συμφωνίας για τη Νέα Ελλάδα», Αν. Λοβέρδος.

ΝΑΤΟΪΚΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Προετοιμασίες για «ταχεία αντίδραση»

Ασκηση πολεμικής προετοιμασίας διεξάγει το ΝΑΤΟικό Στρατηγείο της Θεσσαλονίκης NDC-GR (πρώην Γ' Σώμα Στρατού), το οποίο είναι ενταγμένο στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF). Η συγκεκριμένη άσκηση, με την επωνυμία «Gordian Knot 2013» (Γόρδιος Δεσμός), διεξάγεται αυτές τις μέρες, στο Στρατόπεδο «Προκοπίδη», στην Ασσηρο Θεσσαλονίκης. Στην άσκηση συμμετέχει το προσωπικό του Στρατηγείου και στρατιωτικό προσωπικό από κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στρατιωτικές πηγές, «η άσκηση έχει σκοπό τη διατήρηση και βελτίωση της δυνατότητας του NDC-GR να σχεδιάσει και να διεξαγάγει επιχειρήσεις ως Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ (NRF)». Επί της ουσίας οι δυνάμεις του Στρατηγείου αυξάνουν την ετοιμότητά τους για ενδεχόμενη συμμετοχή σε στρατιωτική επέμβαση στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου είναι και ο κύριος χώρος «δράσης» τους.

Χτες, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντ. Πιρς, επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στην Κρήτη, όπου, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, «ενημερώθηκε για την αποστολή και τις δυνατότητες του Κέντρου Εκπαιδεύσεως», παρουσία και του Αρχηγού ΓΕΝ, Αντιναύαρχου Ευάγ. Αποστολάκη.

Ενα ακόμα δείγμα της πολεμικής προετοιμασίας των ιμπεριαλιστών είναι πως από 12 έως 14 Νοέμβρη πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 96η Σύνοδος της Επιτροπής Ηλεκτρονικού Πολέμου του NATO «Electronic Warfare Advisory Committee (NEWAC)» με συμμετοχή εκπροσώπων των κρατών-μελών της λυκοσυμμαχίας καθώς και εκπροσώπων του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Νάπολης, της Ευρωπαϊκής Διοίκησης των ΗΠΑ (USEUCOM) κ.ά.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή Ηλεκτρονικού Πολέμου του ΝΑΤΟ (NEWAC) είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη της ανάπτυξης, από πλευράς ΝΑΤΟ, πολιτικής, δόγματος και αρχών διοίκησης και ελέγχου σε θέματα ηλεκτρονικού πολέμου, καθώς και για την παρακολούθηση της υποστήριξης σε θέματα ηλεκτρονικού πολέμου των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, την Τετάρτη 13 Νοέμβρη, ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες οι εργασίες της Συνόδου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (European Union Military Committee-EUMC), στην οποία συμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Μ. Κωσταράκος. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν: Στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ στο Κέρας της Αφρικής και στο Μάλι. Στην κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια. Στη Στρατηγική Θαλάσσιας Ασφάλειας, μετά και την απόφαση της ΕΕ να ενισχύσει με πολεμικά πλοία τις δυνάμεις της «Frontex» στη Μεσόγειο. Στην Κοινή Πολιτική Ασφάλειας - Αμυνας καθώς και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων της Αμυντικής Βιομηχανίας των κρατών - μελών, θέματα που θα απασχολήσουν και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Μονόδρομος για το λαό η οργάνωση της πάλης

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις αποφάσεις του Γιούρογκρουπ: «Οι αποφάσεις του Γιούρογκρουπ επιβεβαίωσαν αυτό που μόνο το ΚΚΕ επανειλημμένα τονίζει. Οτι η ΕΕ αποτελεί μια λυκοσυμμαχία που θα συνεχίσει να υλοποιεί αντιλαϊκά μέτρα, είτε με είτε χωρίς μνημόνια, γιατί αυτό υπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Οι διαπραγματεύσεις και οι αντιθέσεις εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης για τη διαχείριση της κρίσης και του χρέους, για την τραπεζική ένωση κ.ά. αφορούν τα επιμέρους συμφέροντα των μονοπωλίων κάθε χώρας και όχι των λαών. Αυτά τα συμφέροντα υπηρετεί και η ελληνική κυβέρνηση, προωθώντας νέα αντιλαϊκά μέτρα, όπως οι απολύσεις, η φοροεξόντωση του λαού, η νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στην Υγεία, στην Παιδεία κ.λπ. Η οργάνωση της λαϊκής πάλης σε σύγκρουση με την ΕΕ και την κυριαρχία των μονοπωλίων είναι ο μόνος δρόμος για την απόκρουση των μέτρων και μια πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ