ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2013 - 1η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στις 29 Νοέμβρη συνεχίζεται η δίκη των χαλυβουργών

Συγκέντρωση αλληλεγγύης χτες στα δικαστήρια της Ευελπίδων

Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από την Ευελπίδων
Από τη χτεσινή συγκέντρωση έξω από την Ευελπίδων
Διακόπηκε χτες και θα συνεχιστεί στις 29 Νοέμβρη η δίκη κατά των απεργών εργατών της «Ελληνικής Χαλυβουργίας». Η διακοπή έγινε λόγω καθυστέρησης, επειδή εκκενώθηκε όλη η Ευελπίδων για πολλές ώρες, μετά από τηλεφώνημα για βόμβα, που αποδείχτηκε φάρσα.

Οι κατηγορίες της εργοδοσίας αφορούν 6 χαλυβουργούς απεργούς, οι οποίοι συμμετείχαν στη βάρδια περιφρούρησης το βράδυ της 20ής Ιούλη 2012, όταν τα ΜΑΤ έκαναν επέμβαση με κυβερνητική εντολή, για να σπάσουν την πολύμηνη απεργία. Στο κατηγορητήριο, οι απεργοί εμφανίζονται να εμπόδισαν τους απεργοσπάστες να μπουν στο εργοστάσιο στις 4.30 με 5.30 τα χαράματα (!), χωρίς όμως να αναφέρεται κανένα όνομα απεργοσπάστη που ήθελε να μπει και χωρίς εκείνη την ώρα το εργοστάσιο να είναι σε λειτουργία! Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι για «παράνομη βία» και «άμεση συνέργεια σε παραβίαση δικαστικής απόφασης».

Κατηγορίες έχουν απαγγελθεί και σε βάρος 18 ακόμη χαλυβουργών και της συζύγου ενός από αυτούς. Ανάμεσά τους είναι και ο τότε πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Γ. Σιφωνιός. Αφορούν μηνύσεις που κατατέθηκαν από την εργοδοσία και τον απεργοσπαστικό της μηχανισμό, κατά τη διάρκεια της ηρωικής απεργίας. Κατηγορούνται για «παράνομη βία», «διατάραξη οικιακής ειρήνης», «απειλή και εξύβριση» και «παραβίαση δικαστικής απόφασης».

Χτες, το δικαστήριο αποφάσισε να συγχωνεύσει σε μία τις παραπάνω ξεχωριστές υποθέσεις, παρά τις ενστάσεις της υπεράσπισης των χαλυβουργών, που τόνισε πως οι δύο αυτές υποθέσεις δεν έχουν μόνο δικαστική, αλλά και ουσιαστική αυτοτέλεια. Στο πλευρό των χαλυβουργών βρέθηκαν χτες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδους, τονίζοντας πως ο αγώνας τους, όσο και αν προσπαθεί το σύστημα με τους μηχανισμούς του να τον καταδικάσει στη συνείδηση της εργατικής τάξης, είναι νικηφόρος και άφησε παρακαταθήκη. Παραβρέθηκε επίσης ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΚΥΠΡΟΥ
Μαζεύει πελατεία για ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες

Συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζουν στους εργαζόμενους ομαδικό πρόγραμμα Υγείας

Ανακοίνωση για την «αναλυτική παρουσίαση προγράμματος υγείας του ΣΕΥΤΠΕ σε συνεργασία με ασφαλιστική εταιρεία (...)» εξέδωσε η συνδικαλιστική πλειοψηφία στο Σύλλογο Εργαζομένων της πρώην Τράπεζας Κύπρου (έχει ενσωματωθεί στην τράπεζα Πειραιώς).

Στο ΔΣ του Συλλόγου, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ κατέχει τις 10 από τις 11 έδρες, έχει δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία. Την ανακοίνωση υπογράφουν ο πρόεδρος και γενικός γραμματέας του Συλλόγου, εκλεγμένα μέλη (τακτικό και αναπληρωματικό αντίστοιχα) του Γενικού Συμβουλίου της ΟΤΟΕ, με την παράταξη «Ενωτική Ριζοσπαστική Παρέμβαση», που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ.

Με το συγκεκριμένο κείμενο, η πλειοψηφία στο ΣΕΥΤΠΕ διαφημίζει τους όρους του προγράμματος ομαδικής ασφάλισης που συνέταξε με ασφαλιστική εταιρία για τα μέλη του Συλλόγου και τα καλεί να συμμετέχουν. Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ περηφανεύονται ότι «χωρίς υπερβολή, για δύο χρόνια αναλωθήκαμε επί ώρες σε σχετικές συζητήσεις με ασφαλιστικούς συμβούλους». Γι' αυτό ενημερώνουν ότι «οι συνάδελφοι, που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα (...) να συμπληρώσουν το απαραίτητο έντυπο προεγγραφής και να μας το αποστείλουν συμπληρωμένο (...) Εν συνεχεία θα τους αποστείλουμε πρωτότυπες αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα για συμπλήρωση».

Για να κουκουλώσουν το γεγονός ότι μπάζουν από την πίσω πόρτα την ιδιωτική ασφάλιση, σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης καμώνονται ότι «δεν απεμπολούμε τον αγώνας μας για δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, οφείλουμε ωστόσο ως πράξη ευθύνης απέναντι σε εμάς και τα μέλη των οικογενειών μας να δώσουμε διέξοδο στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες μας για κάλυψη των εξόδων υγείας» καθώς η πολιτική που ασκείται στραγγαλίζει «τη δημόσια και ποιοτική περίθαλψη».

Αυτό που δε λένε, βέβαια, είναι ότι για τα δεινά των εργαζόμενων και του λαού και στον τομέα της Υγείας ευθύνεται πρώτα και κύρια η επιχειρηματική δράση, την οποία υπηρετεί η συγκυβέρνηση, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν την αμφισβητεί. Αντίθετα, διακηρύττει ότι αν κυβερνήσει, ο ιδιωτικός τομέας σε Υγεία και Ασφάλιση θα συνεχίσει να δρα ανενόχλητος και ότι θα πάρει μέτρα για να γίνει ο δημόσιος τομέας Υγείας πιο «ανταγωνιστικός».

Χαρακτηριστική γι' αυτό είναι η δήλωση που έκανε προχτές ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης σε ημερίδα που διοργάνωσαν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Είπε επί λέξει: «Η ιδιωτική ασφάλιση έχει τεράστια περιθώρια ωρίμανσης, ανάπτυξης, και εμείς θα είμαστε παρόντες σε αυτήν την προσπάθεια ανάπτυξης αυτού του τομέα...». Οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ στον ΣΕΥΤΠΕ, έδειξαν στην πράξη τι εννοούσε ο Σταθάκης στην ομιλία του...

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Βρούτση - Σπυρόπουλου

Για τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που προανήγγειλαν την Πέμπτη ο Διοικητής του ΙΚΑ και ο υπουργός Εργασίας, σε συνέδριο του Ελληνο - Αμερικάνικου Επιμελητηρίου, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ σημειώνει σε ανακοίνωση: «Η κυβέρνηση έχοντας την "Πράσινη Βίβλο" της Ευρωπαϊκής Ενωσης "Ευαγγέλιο" προχωρά στην εφαρμογή των επιταγών της και σπρώχνει την Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών.

Τέτοιου είδους σενάρια που προετοιμάζουν τα κυβερνητικά επιτελεία με τις εντολές του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης πρέπει να βρουν αντίθετους τους εργαζομένους και τα σωματεία τους όπως βρίσκει και την Ομοσπονδία μας που καλεί τους συνταξιούχους στον οργανωμένο αγώνα για να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές που φέρνουν βάσανα και εξαθλίωση στο λαό.

Σε δική της ανακοίνωση, η ΠΑΣΕΒΕ σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και του Διοικητή του ΙΚΑ αποδίδουν με τον πιο καθαρό τρόπο τον κορμό των επιδιώξεων κυβέρνησης και ΕΕ, την υποβάθμιση μέχρι και κατάργηση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Ανοίγουν το δρόμο για την εισβολή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο χώρο της Ασφάλισης και εξυπηρετούν μόνο την κερδοφορία όσων εμπορεύονται την υγεία και την πρόνοια».

Ο

ΕΒΓΑ: Σε προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων αποφάσισαν να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι της ΕΒΓΑ, μετά τη χτεσινή γενική τους συνέλευση. Ταυτόχρονα, αποφάσισαν, πως δε θα δεχθούν καμιά μείωση μισθών και ημερομισθίων είτε μέσω επιδομάτων είτε με οποιαδήποτε άλλη μορφή. Η εργοδοσία, από την άλλη, έδειξε για μια ακόμη φορά το αντεργατικό της πρόσωπο, καθώς προχώρησε σε μονομερή μείωση μισθών και ημερομισθίων μέσω επιδομάτων έως και 15%, κάτι που επιβεβαιώθηκε σήμερα μέσω του εντύπου μισθοδοσίας του μηνός Οκτωβρίου 2013.

ΕΚ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ: Την απόφαση της κυβέρνησης να αφήσει χωρίς καθαριστές και καθαρίστριες τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ, καταγγέλλει το ΕΚ Θεσπρωτίας. Οι θέσεις εργασίας στην καθαριότητα των 25 βρεφονηπιακών σταθμών του ΟΑΕΔ, ένας από τους οποίους είναι και αυτός της Ηγουμενίτσας, καταργήθηκαν στα πλαίσια της διαθεσιμότητας, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των παιδιών και των οικογενειών τους. Το ΕΚ καλεί τους εργαζόμενους του νομού, τους γονείς, τους νέους και τις νέες, τους άνεργους να αντιδράσουν.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΑΛΑΤΣΙΟΥ
Καλεί φορείς σε Σύσκεψη για το Αθλητικό Κέντρο

Τη Δευτέρα 18/11, στις 7 μ.μ.

Σε σύσκεψη καλεί τους Αθλητικούς Συλλόγους και τους Συλλόγους Γονέων της περιοχής η Λαϊκή Επιτροπή Γαλατσίου, τη Δευτέρα 18/11, στις 7 μ.μ., για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Αθλητικό Κέντρο στο Αλσος Βεΐκου: Το κολυμβητήριο έχει κλείσει και τα γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ υπολειτουργούν. Εχουν απολυθεί 26 εργαζόμενοι, πρώην συμβασιούχοι, του Αθλητικού Κέντρου, ενώ οι διαθεσιμότητες υπαλλήλων στους Δήμους συνεχίζονται. «Ούτε μια ώρα κλειστές οι αθλητικές εγκαταστάσεις - Δεν ανεχόμαστε άλλη υποβάθμιση της ζωής και των δικαιωμάτων μας» είναι το σύνθημα της Λαϊκής Επιτροπής που πραγματοποίησε κινητοποίηση στις 7 Νοέμβρη για το πρόβλημα. Η Λαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι χρειάζεται οργανωμένη αντίδραση όλων των εργαζόμενων, των ανέργων και των αυτοαπασχολούμενων του Γαλατσίου, αλλά και των πιο άμεσα ενδιαφερόμενων, δηλαδή των αθλητικών συλλόγων που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις και των συλλόγων γονέων όλων των σχολείων, «καθώς το δικαίωμα στην άθληση επιβάλλεται να το εξασφαλίσουμε για όλους και πρωτίστως τους νέους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ