ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ
Γήπεδο για το λαό και όχι για τους επιχειρηματίες

Επεισοδιακή ήταν η χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλαδέλφειας Χαλκηδόνας που συζητήθηκε το θέμα του γηπέδου της ΑΕΚ. Ομάδα ατόμων, που εμφανίζονται ως οπαδοί της ΑΕΚ, εξαπέλυσαν ύβρεις σε βάρος δημοτικών συμβούλων, όταν θεώρησαν πως κάτι απ' όσα άκουγαν δεν τους άρεσε. Αποκορύφωμα, οι επιθέσεις σε δημοτικούς συμβούλους του ΚΚΕ και άλλων παρατάξεων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε κατά πλειοψηφία την προμελέτη του έργου του γηπέδου, ενώ θα ακολουθήσει η έγκριση της κυκλοφοριακής μελέτης σε επόμενη συνεδρίαση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας αναφέρει ανάμεσα σε άλλα:

«Η απόφαση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας (παρατάξεις που στηρίζονται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ) να δώσει την έγκριση κατασκευής γηπέδου ποδοσφαίρου στην εταιρία "Δικέφαλος 1924 Κατασκευαστική ΑΕ", στη θέση του παλιού γηπέδου ποδοσφαίρου Νίκος Γκούμας και του γηπέδου μπάσκετ Γ. Μόσχος, δε μας βρίσκει σύμφωνους. Θεωρούμε πως η εκμετάλλευση αθλητικών χώρων δεν μπορεί να ανήκει σε επιχειρηματική εταιρεία που θα ανοίγει και θα κλείνει τις πόρτες ανάλογα με τα συμφέροντά της».

Στη συνέχεια οι εκλεγμένοι του ΚΚΕ αναφέρουν: «Η θέση που υποστηρίξαμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι να κατασκευαστούν αθλητικές εγκαταστάσεις με χρηματοδότηση από το κράτος, που εκτός από το γήπεδο ποδοσφαίρου το οποίο θα είναι και η έδρα της πρώτης ομάδας της ΑΕΚ, θα φιλοξενούνται και τα άλλα αθλήματα, σε αρμονική συνύπαρξη με το Αλσος, χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας αναφέρεται στο γεγονός ότι η νεολαία της περιοχής στερείται το δικαίωμα στην άθληση από την έλλειψη ελεύθερων χώρων. Τονίζει: «...για τον αθλητισμό της νεολαίας και του λαού της περιοχής μας οι αθλητικοί χώροι του Δήμου μας δεν επαρκούν, την ώρα που το Αλσος της Φιλαδέλφειας, ο Ποδονίφτης και οι κοινόχρηστοι χώροι ρημάζουν κυριολεκτικά, την ώρα που οι παιδικοί σταθμοί φυτοζωούν και τα παιδιά κάνουν μάθημα στοιβαγμένα σε ακατάλληλα κτίρια (ο 3ος παιδικός σταθμός, το 3ο Δημοτικό, το 1ο Δημοτικό σχολείο) η Περιφέρεια Αττικής επιλέγει να "χορηγήσει" 20 εκατομμύρια ευρώ τη στιγμή που δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, δίνονται από την Περιφέρεια άλλα 5 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπλαση δρόμων της γύρω περιοχής. Ηδη η εταιρεία "Δικέφαλος 1924 ΑΕ" έχει καταθέσει στη Περιφέρεια Αττικής μελέτη προς έγκριση τη στιγμή που η νέα κυκλοφοριακή μελέτη του Δήμου μας καθυστερεί 3 χρόνια για να έρθει από τα γραφεία του Δήμου στην αίθουσα συνεδριάσεων».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» διατυπώνει τις επιφυλάξεις της για τις διάφορες δηλώσεις «δε θα πειραχτεί το άλσος» όταν την ίδια στιγμή υπάρχει διακηρυγμένο στρατηγικό σχέδιο της συγκυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, παραχώρησης ελεύθερων χώρων για επιχειρηματική δραστηριότητα στο μεγάλο κεφάλαιο. Στο ίδιο πλαίσιο εκφράζει και την αντίθεσή της για μετατροπή σε πάρκινγκ του χώρου της «Μπριτάνια» όπως και στην παραχώρηση του αντίστοιχου της «Βαμβακουργίας», οι οποίοι θα έπρεπε να απαλλοτριωθούν και να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής για το Λαό της περιοχής. Και επιρρίπτει ευθύνες στη νυν και την προηγούμενη δημοτική αρχή για το μη χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέα από το υπουργείο Πολιτισμού, αφού ο Δήμος δεν κατέθεσε ποτέ το φάκελο.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τιμά τη μνήμη του Νίκου Γόδα

Με αφορμή, στις 19 Νοέμβρη, της συμπλήρωσης 65 χρόνων από την εκτέλεση του ΕΛΑΣίτη κομμουνιστή και ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Νίκου Γόδα από το αστικό κράτος, η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ την προσεχή Κυριακή, 24 Νοέμβρη, στον πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» στη Νίκαια (Λ. Θηβών 245, ώρα 11.00) διοργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης. Για τον Νίκο Γόδα και την ιστορία του θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο Νίκος Γόδας συμμετείχε στην πάλη του λαού ενάντια στην Κατοχή και τους συνεργάτες της μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ ως λοχαγός του 5ου επίλεκτου λόχου Κοκκινιάς. Πολέμησε ακόμα στις μάχες του Δεκέμβρη του '44 ενάντια στους Αγγλους και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Συνελήφθη μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, πέρασε από δίκη, που έμεινε γνωστή ως δίκη του ασύλου Κοκκινιάς και έμεινε τρεισήμισι χρόνια φυλακή μέχρι να οδηγηθεί στο εκτελεστικό απόσπασμα. Ιδιαίτερο σημείο μάλιστα αποτελεί η τελευταία του επιθυμία να εκτελεστεί με τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας, του Ολυμπιακού, όπως και έγινε.

ΚΚΕ - ΚΝΕ
Εκδήλωση - συζήτηση για το δικαίωμα στον Αθλητισμό

Οι αρχές και οι λογικές που επιτάσσει σήμερα ο εμπορευματοποιημένος αθλητισμός, σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες του λαού και της νεολαίας είναι το θέμα της σημαντικής εκδήλωσης που πραγματοποιεί το Σάββατο, 30 Νοέμβρη, το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ στο ΚΥΒΕ Περιστερίου (οδός Εθνάρχου Μακαρίου 1) με ώρα έναρξης στις 18.30. Στην εκδήλωση θα παραστούν ο Κώστας Μίσσας, ομοσπονδιακός προπονητής εθνικών ομάδων μπάσκετ, ο Αντώνης Καλκαβούρας, αθλητικός δημοσιογράφος και ο Θοδωρής Λιάππης, υπεύθυνος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - πρόσκληση που απευθύνεται σε κάθε νέο το ΚΚΕ και η ΚΝΕ επισημαίνουν το τι καλλιεργεί το σημερινό σύστημα μέσω του αθλητισμού, όπου προβάλλονται λογικές του τύπου «ο πρώτος τα παίρνει όλα, ο δεύτερος τίποτα», ενώ παράλληλα δηλητηριάζει το μυαλό με τον αθλητισμό της ντόπας, των στημένων, του τζόγου, το στείρο κυνήγι της «επίδοσης» για τους χορηγούς και τα κέρδη.

Ολα αυτά που καμία σχέση δεν έχουν με τον αθλητισμό που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και η νεολαία. Ο αθλητισμός, που θέλει το άτομο πρωταγωνιστή στο γήπεδο, που διασφαλίζει δωρεάν τις υποδομές και τα μέσα (σύγχρονη και ασφαλή γήπεδα, επιστημονική στήριξη, απαραίτητο προσωπικό, γιατρούς - γυμναστές), που προβάλλει την άμιλλα και τη συλλογικότητα, τη μαζική συμμετοχή και την αξιοποίηση του ταλέντου είναι αυτός που το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλούν τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συζητήσουν αλλά και να παλέψουν για να γίνει δικαίωμα για όλους.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αντίθετη στη διάλυση του «ΓΣ Ηρακλής»

Τη διάλυση του Γυμναστικού Συλλόγου ΗΡΑΚΛΗΣ, εισηγείται η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προς το Πρωτοδικείο μετά από σχετικό αίτημα που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, λόγω ατασθαλιών που εντοπίσθηκαν στα οικονομικά του για την περίοδο 2003-2006. Η απόφαση στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας πάρθηκε με τις ψήφους των Περιφερειακών Συμβούλων της διοίκησης. Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» διαφώνησε με την πρόταση της διοίκησης και πρότεινε το θέμα να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ που έγινε γνωστό τον περασμένο Απρίλη, η υπόθεση αφορά εικονικά τιμολόγια ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ σε συνδιαλλαγές με δεκάδες επιχειρήσεις. Μέσα και από αυτές τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται η σαπίλα του εμπορευματοποιημένου και επιχειρηματικού αθλητισμού.

Με ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, σημειώνει για το θέμα:

«Ο Γ.Σ. Ηρακλής αποτελεί ένα από τα ιστορικά αθλητικά σωματεία της Θεσσαλονίκης. Μέσα από τις γραμμές του, στα παραπάνω από 100 χρόνια ύπαρξής του, αθλήθηκαν και αθλούνται χιλιάδες νέοι και νέες σε διάφορα αθλήματα (βόλεϊ, μπάσκετ, πόλο, άρση βαρών, ξιφασκία, τζούντο, κολύμβηση κ.ά...).

Οι ατασθαλίες που βρέθηκαν μετά από ελέγχους της ΔΟΥ πρέπει να διερευνηθούν και να αποδοθούν οι ευθύνες. Η τιμωρία όμως να αφορά τους παράγοντες που δημιούργησαν την απάτη και όχι το σωματείο.

Είναι απαράδεκτη η εισήγηση που έγινε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για διάλυση του Γ.Σ. Ηρακλής και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να προχωρήσει. Ερωτηματικά προκύπτουν και για το μέλλον της υποδομής και της περιουσίας του σωματείου σε περίπτωση διάλυσης (γήπεδα, χώροι άθλησης, εγκαταστάσεις): Αν θα ξεπουληθεί η περιουσία του συλλόγου; Ποιος θα επωφεληθεί από όλα αυτά;

Για άλλη μια φορά βγαίνει στην επιφάνεια η σαπίλα του εμπορευματοποιημένου και επιχειρηματικού αθλητισμού, των παραγόντων και των χορηγών.

Αναγκαία και επίκαιρη είναι η πρόταση του ΚΚΕ για μαζικό ερασιτεχνικό αθλητισμό μακριά από παράγοντες, επιχειρηματίες, χορηγούς και εμπορευματοποίηση. Τα ερασιτεχνικά σωματεία να έχουν μόνη πηγή εσόδων τον κρατικό προϋπολογισμό».

ΚΟ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τους τραμπουκισμούς σε βάρος δημοτικών συμβούλων

Η ΚΟ Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, καταγγέλλει την τραμπούκικη επίθεση, από ομάδα ατόμων που εμφανίζονται ως οπαδοί της ΑΕΚ, σε βάρος δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ και άλλων παρατάξεων κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα το σχεδιασμό του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.

Καταγγέλλει την απαράδεκτη στάση της δημάρχου και του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου που ανέχτηκαν όλη την απαράδεκτη αυτή κατάσταση και δεν πήραν κανένα μέτρο για την ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης.

Καλούμε το λαό της Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, τους φίλους της ΑΕΚ να απομονώσουν τα τραμπούκικα στοιχεία που είναι ξένα με τον αθλητισμό και την ιστορία της ΑΕΚ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ