ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Δολοφονία αγωνιστή

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Τη δολοφονία ενός ακόμη αγωνιστή στην Κολομβία (είναι η 25η από την αρχή του χρόνου) καταγγέλλει το κοινωνικοπολιτικό κίνημα Πατριωτική Πορεία (Marcha Patriotica). Πρόκειται για τον Ρομπέρτο Κορτές, αγρότη συνδικαλιστή, εκπρόσωπο του κινήματος στην επαρχία της Χουίλα, που έπεσε νεκρός την περασμένη Κυριακή από ενόπλους που τον εκτέλεσαν με 5 σφαίρες, στο δήμο Καμποαλέγκρε μπροστά στα μάτια του μικρού του γιου.

Ο συγκεκριμένος αγωνιστής είχε πρωταγωνιστήσει στη φετινή εργατοαγροτική απεργία διαρκείας τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη. Το κίνημα Πατριωτική Πορεία, όπου συμμετέχουν εκατοντάδες πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις (ανάμεσά τους και το Κολομβιάνικο ΚΚ) έχει επανειλημένως καταγγείλει τη δράση των πληρωμένων φονιάδων του κεφαλαίου, την κρατική και παρακρατική τρομοκρατία και μέσα στο 2013 συνολικά 25 στελέχη και μέλη της έχουν δολοφονηθεί.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Μαγειρεύεται» η συμφωνία των αστικών κομμάτων

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Καθώς συνεχίζεται το παζάρι ανάμεσα στα αστικά κόμματα στη Γερμανία, τους χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ, τους χριστιανοκοινωνιστές του Σόιμπλε και τους σοσιαλδημοκράτες του Γκάμπριελ, η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε χτες ότι θα θεσπιστεί στη Γερμανία ένας γενικός κατώτατος μισθός. Το ζήτημα χρησιμοποιείται από τους σοσιαλδημοκράτες ως «φύλλο συκής», για να κρύψουν ότι το παζάρι γίνεται για το πώς θα εξυπηρετηθεί καλύτερα η καπιταλιστική κερδοφορία. Πάντως, η Μέρκελ θεωρεί απαραίτητη μια παραχώρηση σε αυτό το ζήτημα αλλά δηλώνει ότι δεν είναι κάτι στο οποίο συμφωνεί. «Μια ρεαλιστική εκτίμηση (της κατάστασης) δείχνει πως οι σοσιαλδημοκράτες δεν θα κλείσουν τις διαπραγματεύσεις (για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης συνασπισμού) χωρίς τη θέσπιση ενός κατώτατου μισθού», σημείωσε απευθυνόμενη χτες σε ακροατήριο Γερμανών εργοδοτών.

Η Μέρκελ υπογράμμισε πως το κόμμα της δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε ένα άλλο ζήτημα που θέτει το SPD, την αύξηση των φόρων που πληρώνουν οι πιο πλούσιοι. Δεν πρόκειται επίσης να υποχωρήσει ούτε στο ζήτημα της προτεραιότητας που δίνεται στην ελάφρυνση του γερμανικού χρέους, ένα «κεντρικό σχέδιο» της γερμανικής κυβέρνησης για τα τέσσερα επόμενα χρόνια.

Η γερμανική αστική τάξη, που έχει καταφέρει να ενσωματώσει το συνδικαλιστικό κίνημα στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας της οικονομίας», έχει καθιερώσει όχι γενικό εθνικό κατώτατο μισθό αλλά διαφοροποιημένες κλαδικές συμβάσεις με μεγάλες αποκλίσεις. Οι σοσιαλδημοκράτες ζητούν θέσπιση κατώτατου ωρομίσθιου 8,50 ευρώ αλλά δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα επιμείνουν σε αυτό το ποσό ή θα δεχτούν εκπτώσεις. Πάντως, ακόμα και αν δοθούν κάποια ψίχουλα το καθεστώς εκμετάλλευσης των εργαζομένων από τους κεφαλαιοκράτες δεν πρόκειται να αλλάξει.


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Τουλάχιστον 30 νεκροί και 40 τραυματίες είναι ο αιματηρός απολογισμός μιας νέας επίθεσης με παγιδευμένο αυτοκίνητο που είχε ως στόχο πολίτες στην αγορά τροφίμων της πόλης Σααντίγια (βορειοανατολικά της πρωτεύουσας). Στην πόλη κατοικούν σιίτες Κούρδοι, και όλες οι υποψίες συγκλίνουν στο ότι πρόκειται για νέα προσπάθεια υποδαύλισης σεχταριστικής βίας.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Στα χέρια των γαλλικών αρχών βρίσκεται, μετά και από την επιβεβαίωση των εξετάσεων DNA, ο δράστης των επιθέσεων κατά των γραφείων της εφημερίδας «Λιμπερασιόν», κατά της έδρας της τράπεζας «Σοσιετέ Ζενεράλ» και κατά του ραδιοσταθμού BFMTV. Ο 48χρονος Αμπντελχακίμ Ντεκχάρ αναμένεται ν' ανακριθεί σήμερα, καθώς συνήλθε από την κωματώδη κατάσταση στην οποία εντοπίστηκε. Είχε έμμεσα εμπλακεί σε υπόθεση επίθεσης κατά αστυνομικών από ζευγάρι προερχόμενο από τον αναρχικό χώρο το 1994 και είχε αποφυλακιστεί το 1998, οπότε και μετακόμισε στη Βρετανία για αρκετά χρόνια. Εντοπίστηκαν δύο επιστολές ιδιαίτερα «συγκεχυμένες», όπου καταφέρεται κατά της «φασιστικής συνωμοσίας».

ΣΚΟΠΙΑ.-- Την άρση της προσωρινής κράτησης του Μάριαν Μάτσοφσκι, διευθυντή του γραφείου του προέδρου της Βουλής της ΠΓΔΜ, ο οποίος κατηγορείται, μαζί με 19 ακόμη άτομα, για συνεργασία με μυστικές υπηρεσίες ξένων χωρών και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, αποφάσισε χτες ανακριτής των Σκοπίων.

ΖΑΓΚΡΕΜΠ.-- Διήμερη απεργία ολοκληρώνουν σήμερα εκατοντάδες εργαζόμενοι στο διεθνές αεροδρόμιο του Ζάγκρεμπ (ZLZ) που κάλεσαν τη διοίκηση του αεροδρομίου να συμμορφωθεί με την εργατική νομοθεσία και να εφαρμόσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας πριν και αφότου η γαλλικών συμφερόντων κοινοπραξία Zagreb Airport International Company (ZAIC), στην οποία έχει ανατεθεί και η κατασκευή του νέου επιβατικού σταθμού, αναλάβει τη σκυτάλη της διοίκησης.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.-- Νομοσχέδιο που απελευθερώνει από το 2014 τις πωλήσεις αγροτικής γης σε πολίτες της ΕΕ ενέκρινε χτες η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Ρουμάνου πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Συμφωνία για την κατασκευή νέου ενεργειακού σταθμού στο Κόστολατς της ανατολικής Σερβίας για την παραγωγή 350 ΜW ηλεκτρικής ενέργειας υπέγραψαν χτες στο Βελιγράδι Σέρβοι και Κινέζοι αξιωματούχοι καθώς και ο διευθυντής της κινεζικής εταιρείας CMEC, Ζιανγκ Τσαν.

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Προτεραιότητα της διπλωματίας του Κοσσυφοπεδίου το 2014 είναι η εξεύρεση του πιο εύκολου τρόπου για την ένταξη στον ΟΗΕ δήλωσε χτες ο υπουργός Εξωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών Ενβέρ Χοτζάι στην εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε», αποκαλώντας «νεκρό» το ψήφισμα 1.244 των Ηνωμένων Εθνών με το οποίο το προτεκτοράτο αναφερόταν σαφώς ως τμήμα της σερβικής εδαφικής επικράτειας...

ΑΓΚΥΡΑ.-- Στη σύλληψη ενός άνδρα, ο οποίος μετέφερε ψεύτικη βόμβα και «απειλούσε» το γραφείο του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αγκυρα. Ο ύποπτος, σύμφωνα με τον υπουργό εσωτερικών της Τουρκίας, Μουαμέρ Γκιουλέρ, αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα και ανακρίνεται από την αστυνομία. Την ώρα του επεισοδίου, ο Ρ. Ερντογάν δε βρισκόταν στο γραφείο του.

ΠΑΡΙΣΙ.-- Μπλόκα είχαν στήσει χτες από τα ξημερώματα γύρω από το Παρίσι αγρότες της Διαμερισματικής Ομοσπονδίας Συνδικάτων Αγροτικών Εκμεταλλευτών (FDSEA) (πρόκειται για μεγάλους κυρίως αγρότες) διαμαρτυρόμενοι για υπερφορολόγηση και για την αλλαγή των ποσοστώσεων των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων εις βάρος τους. Επιπλέον, δύο τροχαία ατυχήματα, που σημειώθηκαν στα μπλόκα, «βάρυναν» το κλίμα. Στο πρώτο, ένας νεαρός πυροσβέστης στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης έπεσε πάνω σε βαρούλκο τρακτέρ και σκοτώθηκε. Αργότερα, σε άλλο μπλόκο, ένα λεωφορειάκι που μετέφερε άνδρες των γαλλικών ΜΑΤ συγκρούστηκε με τρακτέρ με 6 τραυματίες.

ΒΡΕΤΑΝΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΣΤΗΝ Β. ΙΡΛΑΝΔΙΑ
«Αδεια να σκοτώνουν»

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Βρετανοί στρατιώτες με πολιτικά πυροβολούσαν και σκότωναν άοπλους πολίτες στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στη Βόρεια Ιρλανδία μετέδωσε χτες το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC προβάλλοντας στην ερευνητική εκπομπή «Πανόραμα» τις συνεντεύξεις - εξομολογήσεις τριών Βρετανών μελών της «Στρατιωτικής Δύναμης Αντίδρασης» (MRF), που δρούσε επί 18 μήνες, ως το 1973, με τη ρητή εντολή να «καταδιώξουν ανελέητα μέλη του τρομοκρατικού Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA)».

Είναι πρώτη φορά που πρώην στρατιώτες μίλησαν δημόσια καταγγέλλοντας πως η βασική αποστολή τους ήταν να καταδιώξουν τον IRA «με κάθε μέσο και τρόπο». Μάλιστα η εκπομπή «Πανόραμα» κατάφερε να εντοπίσει 10 αμάχους που πιστεύεται ότι πυροβολήθηκαν επίσης από μέλη της MRF.

Η πληροφορία αυτή έρχεται μια ημέρα αφού ο γενικός εισαγγελέας Τζον Λάρκιν ζήτησε να τερματισθούν οι διώξεις για φόνους οι οποίοι διαπράχθηκαν πριν από την υπογραφή της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, το 1998, με την οποία τερματίστηκε επισήμως η σύγκρουση, που έχει μείνει στην Ιστορία ως «the Troubles» («Ταραχές»), στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν πάνω από 3.600 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες χιλιάδες.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σκλάβες για 30 χρόνια...

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σάλο προκαλεί διεθνώς η υπόθεση τριών γυναικών που κρατούνταν επί 30 χρόνια ως δούλες στο σπίτι ενός ζεύγους 67χρονων αλλοδαπών (δε δόθηκε η υπηκοότητά τους) στο προάστιο Λάμπερτ του νότιου Λονδίνου.

Οι τρεις γυναίκες απελευθερώθηκαν από τη βρετανική αστυνομία στις 25 Οκτώβρη, με τη βοήθεια της βρετανικής φιλανθρωπικής οργάνωσης «Freedom Charity», λίγο διάστημα αφότου επικοινώνησε μαζί της η μία από τις τρεις σκλάβες, με αφορμή την προβολή τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ για τους γάμους διά της βίας. Ωστόσο, επειδή οι τρεις γυναίκες είχαν υποστεί σοβαρά τραύματα κατά τη διάρκεια της 30χρονης σκλαβιάς, οι αστυνομικές αρχές προέβησαν μόλις χτες στη σύλληψη αυτών που τις κρατούσαν, ενός άνδρα και μίας γυναίκας αμφότεροι μη Βρετανοί 67 ετών, αφού συγκέντρωσαν στοιχεία εναντίον τους.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως οι γυναίκες ήταν αναγκασμένες να διεκπεραιώνουν ακούσια το ρόλο υπηρέτριας και ήταν μια 69χρονη γυναίκα από τη Μαλαισία, μία 57χρονη από την Ιρλανδία και μία 30χρονη Βρετανίδα. Η τελευταία φαίνεται πως έζησε όλη της τη ζωή εσώκλειστη στο σπίτι σε καθεστώς σκλαβιάς.

Οι τρεις γυναίκες δεν είναι οι μόνες αλλά λίγες από τους περίπου 4.600 σύγχρονους σκλάβους που υπολογίζεται πως ζουν σήμερα στη Βρετανία (σύμφωνα με στοιχεία του ιδρύματος Walk Free) παρά τη νομοθετική κατάργηση της δουλείας προ περίπου 200 ετών σε μια από τις σύγχρονες μητροπόλεις του καπιταλισμού...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Κινητοποιήσεις για την Παιδεία

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Με κινητοποιήσεις στην πρωτεύουσα και άλλες πόλεις της Ισπανίας αντιδρούν οι μαθητές, οι φοιτητές, σύλλογοι γονέων, συνδικάτα εκπαιδευτικών και άλλοι εργαζόμενοι, στην προώθηση από την πλευρά της κυβέρνησης του Μ. Ραχόι του λεγόμενου «Οργανικού Νόμου για τη βελτίωση της Παιδείας», που αναμενόταν να ψηφιστεί χτες στη Γερουσία.

Οι διαδηλώσεις και η αποχή από τα μαθήματα που ξεκίνησαν προχτές είναι συνέχεια προηγούμενης κινητοποίησης στις 24 Οκτώβρη και βάζουν στο στόχαστρο την αντιδραστική μεταρρύθμιση, που εμπορευματοποιεί ακόμα περισσότερο την Εκπαίδευση, αυξάνει τα ταξικά φίλτρα και κάνει πιο αυταρχικό το πλαίσιο ιδιαίτερα στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Με βάση το νομοσχέδιο προβλέπονται συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, αύξηση των μαθητών στην τάξη, απολύσεις εκπαιδευτικών, περικοπή υποτροφιών για νέους από φτωχές οικογένειες, ακόμα και για την εγγραφή στα λεγόμενα δημόσια πανεπιστήμια - που δεν είναι δωρεάν - όπως και περικοπές στα επιδόματα για αγορά βιβλίων, που επίσης δεν είναι δωρεάν. Το σχέδιο εντάσσεται στο πλαίσιο της προώθησης των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προχωράνε σε όλες τις χώρες της ΕΕ για την αξιολόγηση μέσω χειραγώγησης των εκπαιδευτικών, και αλλαγές στο περιεχόμενο των διδακτικών αντικειμένων με υποβάθμιση των κοινωνικών επιστημών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ