ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Κορυφώνονται οι προετοιμασίες της 5ης Πανελλαδικής Συνάντησης

Πλούσια εμπειρία μεταφέρεται στις τοπικές συναντήσεις του ΜΑΣ σε διάφορες πόλεις

Από τη Συνάντηση του ΜΑΣ στα Γιάννενα
Από τη Συνάντηση του ΜΑΣ στα Γιάννενα
Με τη μαζική συμμετοχή φοιτητών ολοκληρώθηκαν το περασμένο τριήμερο οι προετοιμασίες για την 5η Πανελλαδική Συνάντηση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που θα γίνει την Κυριακή 1 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στο ΤΕΙ Πειραιά, στο αμφιθέατρο Χατζηνικολάου.

Ο απολογισμός της δράσης του προηγούμενου διαστήματος, ο σχεδιασμός για τη νέα χρονιά και η εκλογή νέων Γραμματειών ήταν τα κεντρικά σημεία των συναντήσεων που έγιναν στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα και τα Γιάννενα.

Στο ΤΕΙ Πειραιά έγινε την περασμένη Παρασκευή η μαζική 5η Παναττική Σύσκεψη του ΜΑΣ, όπου μετά τον απολογισμό της δράσης εκλέχτηκε η νέα Γραμματεία Αττικής, με τον Θοδωρή Κωτσαντή, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΜΑΣ, να κάνει την κεντρική εισήγηση. Στη σύσκεψη συμμετείχαν φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι, επιτροπές αγώνα, μέλη Διοικητικών Συμβουλίων των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων.

Με επιτυχία και μαζικότητα πραγματοποιήθηκε η 5η Πανθεσσαλονίκια Συνδιάσκεψη του ΜΑΣ το περασμένο Σάββατο, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Φοιτητές και σπουδαστές από δεκάδες χώρους μετέφεραν θετική, αλλά και αρνητική εμπειρία από τον τρόπο δουλειάς των Επιτροπών Αγώνα του ΜΑΣ μπροστά στα οξυμένα προβλήματα του κάθε χώρου. Οι τοποθετήσεις ασχολήθηκαν με το πώς μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη η παρέμβαση των Επιτροπών Αγώνα, αξιοποιώντας πρωτόβουλες μορφές παρέμβασης, όπως οι πολιτιστικές ή οι αθλητικές δράσεις. Ταυτόχρονα, από τη συζήτηση αναδείχθηκε πως είναι αναγκαία η εξειδίκευση της δράσης κάθε Επιτροπής Αγώνα σύμφωνα με τα ειδικά προβλήματα του κάθε χώρου, ενώ εκλέχτηκε η νέα Τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΜΑΣ.

Από τη Συνάντηση στην Πάτρα
Από τη Συνάντηση στην Πάτρα
Στο αμφιθέατρο Δάκαρη, στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έγινε προχτές η 4η Πανγιαννιώτικη Συνάντηση του ΜΑΣ. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιστορικού/Αρχαιολογικού και ΦΠΨ με αποφάσεις των Γενικών τους Συνελεύσεων και οι επιτροπές αγώνα των υπόλοιπων σχολών του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ. Αισθητή ήταν και η παρουσία εστιακών φοιτητών. Εκλέχτηκε η νέα Γραμματεία, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι από το ΠΑΜΕ, το Σύλλογο διοικητικών του πανεπιστημίου, το Σύλλογο μελών ΔΕΠ και την Προοδευτική Κίνηση Κυπρίων Φοιτητών. Στη συνέχεια ακολούθησε λαϊκό γλέντι με φοιτητικό συγκρότημα και τα έσοδα από αυτό θα διατεθούν για τα μεταφορικά των αντιπροσώπων στην Πανελλαδική Συνάντηση την 1/12.

Την περασμένη Παρασκευή στην Πάτρα, στο μεγάλο αμφιθέατρο του ΤΕΙ, πραγματοποιήθηκε η 4η Παμπατραϊκή Συνάντηση του ΜΑΣ. Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Φυσικού, Μαθηματικού, Μηχανικών Η/Υ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Εστίας ΑΕΙ και ο Σπουδαστικός Σύλλογος της ΣΤΕΦ. Συζητήθηκε η πείρα του προηγούμενου διαστήματος, ενώ εκλέχτηκε και νέα Γραμματεία Πάτρας.

Μια μέρα πριν, είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες στις Επιτροπές του ΜΑΣ στη Χαλκίδα, που η μια μετά την άλλη πήραν αποφάσεις συμμετοχής στην 5η Πανελλαδική Συνάντηση, ενώ αντίστοιχη απόφαση στη Χαλκίδα πήρε και ο Σύλλογος Οικότροφων Εστίας του ΤΕΙ στη Γενική του Συνέλευση την Τετάρτη.

Αντιδράσεις εκπαιδευτικών στην «αξιολόγηση»

Την «αξιολόγηση» - έλεγχο εκπαιδευτικών και σχολείων που προωθεί η κυβέρνηση, για να φέρει την εκπαίδευση και τους λειτουργούς της στα μέτρα της αγοράς, κατήγγειλαν χτες στο Ηράκλειο εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και γονείς. Η κινητοποίηση απέτρεψε την προγραμματισμένη εκδήλωση για την επιμόρφωση των αξιολογητών.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Δ. Θεοτοκόπουλος», η ΕΛΜΕ και η Ενωση Γονέων Ηρακλείου πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο χώρο των ΠΕΚ στον Εσταυρωμένο, όπου είχαν κληθεί για επιμόρφωση σχολικοί σύμβουλοι. Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου, για γενίκευση της αξιολόγησης του «εκπαιδευτικού έργου», των εκπαιδευτικών και των σχολικών μονάδων, έχει ξεκινήσει κύκλος επιμόρφωσης διευθυντών σχολείων και σχολικών συμβούλων, προκειμένου να γίνουν αξιολογητές. Εκπαιδευτικοί και γονείς κατήγγειλαν τους πραγματικούς στόχους της «αξιολόγησης», που είναι να επιβάλει τις αντιδραστικές αλλαγές στα σχολεία, να απομακρύνει κι άλλο την Παιδεία από τις πραγματικές ανάγκες.

  • Αντίστοιχα, το ΔΣ της ΔΟΕ κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας (11 π.μ. έως 2 μ.μ.) στο Σύλλογο Δασκάλων - Νηπιαγωγών της Ροδόπης, για την Πέμπτη 21 Νοέμβρη, για διευκόλυνση της κινητοποίησης που διοργανώνεται, με αφορμή τα σεμινάρια στελεχών εκπαίδευσης για την αυτοαξιολόγηση. Το ΔΣ της ΔΟΕ διαμηνύει ότι αναλόγως θα πράττει όπου γίνονται τέτοια σεμινάρια.
Διαλέξεις Ιστορίας

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Γ. Σεφέρης», οργανώνει διαλέξεις Ιστορίας για τα μέλη του, αλλά και τους κατοίκους των περιοχών που δραστηριοποιείται (Ν. Ιωνία, Ν. Ηράκλειο, Μεταμόρφωση και Λυκόβρυση).

Η πρώτη από τη σειρά των διαλέξεων θα έχει θέμα «Μητριαρχική κοινωνία» και ομιλητής θα είναι ο φιλόλογος Αντώνης Καλόβουλος. Η διάλεξη θα γίνει την Τρίτη 3 Δεκέμβρη, στις 7.30 μ.μ., στο ΚΕΠ του Δήμου Νέας Ιωνίας (πίσω απ' το σταθμό ΗΣΑΠ).

Η πρωτοβουλία θα συνεχίσει με επόμενη διάλεξη που θα έχει θέμα «Το πέρασμα από τη μητριαρχία στη δουλοκτητική κοινωνία».

Εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση

Την εκλογοαπολογιστική του συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 1 Δεκέμβρη ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων». Η συνέλευση θα γίνει στις 17.30 στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Στις 8-9 και 14-15 Δεκέμβρη, ο Σύλλογος προχωρά σε εκλογές.

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και φασισμός μέσα από τα σχολικά βιβλία

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση - ημερίδα με θέμα «Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος και φασισμός μέσα από τα σχολικά βιβλία», πραγματοποιεί την Τετάρτη 4 Δεκέμβρη η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). Η εκδήλωση θα γίνει στην ΕΣΗΕΑ στις 6 μ.μ. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο καθηγητής σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ Γ. Μαργαρίτης και θα παραβρεθούν εκπρόσωποι φορέων της εκπαιδευτικής και σχολικής κοινότητας, μαθητές - φοιτητές. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί βίντεο - ντοκουμέντο από το Δεκέμβρη του '44.

Κινητοποίηση γονιών στο Πέραμα

Κινητοποίηση για το δικαίωμα στην Παιδεία διοργανώνουν σήμερα Τρίτη 25 Νοέμβρη στις 8.30 το πρωί η Ενωση Γονέων Περάματος και οι Σύλλογοι Γονέων των σχολείων της πόλης. Καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Ηρώων και πορεία διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο.

Ζητούν να δοθούν στα σχολεία όλα τα χρήματα που έχει εκταμιεύσει η δημοτική αρχή. Πετρέλαιο θέρμανσης σε όλα τα σχολεία. Κάλυψη όλων των κενών των εκπαιδευτικών. Να πληρωθούν οι καθαρίστριες και οι σχολικοί τροχονόμοι. Οχι στις απολύσεις των σχολικών φυλάκων. Επαναλειτουργία των τομέων που έχουν καταργηθεί στα ΕΠΑΛ. Σίτιση για όλα τα παιδιά σε όλα τα σχολεία, με ευθύνη του κράτους. Μεταφορά με πούλμαν των μαθητών του ειδικού σχολείου και του 3ου Γυμνασίου. Δωρεάν μετακίνηση για όλους τους μαθητές από και προς τα σχολεία τους. Καμία αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών. Σχολεία ασφαλή για όλα τα παιδιά. Να ξεκινήσουν άμεσα οι επισκευές και συντηρήσεις στα σχολικά κτίρια.

Α' ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οχι στις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων

Αφού έχει αφήσει τα σχολεία με τεράστιες ελλείψεις εκπαιδευτικών, η κυβέρνηση προκρίνει το μέτρο των συγχωνεύσεων τμημάτων αλλά και σχολικών μονάδων.

Το ΔΣ της Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του αντιτάσσεται στις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων θεωρώντας ότι είναι ένα μέτρο «αντιπαιδαγωγικό».

«Η αύξηση του αριθμού των μαθητών ανά σχολική μονάδα αντιστρατεύεται το σύνθημα "πρώτα ο μαθητής", αφού μετατρέπονται σε μια άμορφη -παιδαγωγικά- μάζα, σε σχολεία πιθανά γκέτο. Ηδη, έχουμε σχετική εμπειρία από τέτοιες υδροκέφαλες σχολικές μονάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη», σημειώνει μεταξύ άλλων η ΕΛΜΕ.

«Επιπλέον, η συγχώνευση σχολικών μονάδων θα επιβαρύνει το ήδη φορτωμένο πρόγραμμα των μαθητών με άσκοπες και χρονοβόρες μετακινήσεις. Οι μετακινήσεις των μαθητών σε συνδυασμό με τις αυξήσεις των εισιτηρίων θα επιβαρύνουν οικονομικά τους γονείς. Ιδιαίτερα σε μια εποχή που πλήττονται εξαιτίας της ολομέτωπης επίθεσης στο εισόδημά τους από κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ, ΕΚΤ», τονίζει η ΕΛΜΕ και ξεκαθαρίζει ότι όλα τα σχολεία είναι απαραίτητα.

Η Α' ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης καλεί τις δημοτικές αρχές, τους συλλόγους των καθηγητών, τις μαθητικές κοινότητες και τους τοπικούς συλλόγους να απορρίψουν οποιαδήποτε προσπάθεια συγχώνευσης σχολικών μονάδων.

Την ανακοίνωση της ΕΛΜΕ κατέθεσαν στη Βουλή ως Αναφορά προς τον Υπουργό Παιδείας, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ