ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Εν ψυχρώ ληστεία μικροκαταθετών

Στο 3,5% το ονομαστικό επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου και μετά την αφαίρεση του φόρου η πραγματική απόδοση μειώνεται στο 2,975%. Συνεργοί και συναυτουργοί του εγκλήματος  κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και Τράπεζα της Ελλάδας

Και νέα θρασύτατη επίδειξη τοκογλυφίας από τις εμπορικές τράπεζες, οι οποίες προσφέρουν τώρα πραγματικές αποδόσεις καταθέσεων ταμιευτηρίου κάτω από 3%! Το δρόμο της ληστείας των μικροκαταθετών άνοιξε χτες η Εθνική Τράπεζα, η οποία ανακοίνωσε επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου 3,5% από 4%. Δηλαδή, μετά την αφαίρεση του φόρου 1,5% από την απόδοση, το πραγματικό επιτόκιο μειώνεται στο 2,975%! Με την πράξη της αυτή η Εθνική, ως ο πιο αντιπροσωπευτικός εκπρόσωπος του τραπεζικού κεφαλαίου, απλώς πιστοποιεί την εν ψυχρώ κλοπή και ληστεία των εμπορικών τραπεζών σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων μικροκαταθετών, οι οποίοι δεν έχουν εναλλακτικές δυνατότητες τοποθέτησης των αποταμιεύσεών τους, όπως συμβαίνει με τους κεφαλαιούχους, μεγαλοεισοδηματίες κλπ. Στη ληστρική αυτή πράξη, αποθέωση της λογικής της «ελευθερίας» δράσης των αγορών, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η Τράπεζα της Ελλάδας συμμετέχουν ως συνένοχοι και συνεργοί, ενώ κανένας αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας δεν έχει τολμήσει να αρθρώσει την παραμικρή κουβέντα.

Ο στόχος, βέβαια, των τραπεζιτών, με τη ληστεία των μικροκαταθετών, είναι να διατηρήσουν υψηλή την κερδοφορία στις νέες συνθήκες της ζώνης του ευρώ, όπου θα πρέπει να προσαρμόσουν προς τα κάτω τα επιτόκια χορηγήσεων. Στο παρελθόν τα τραπεζικά κέρδη στηρίζονταν σε έναν συνδυασμό υψηλών επιτοκίων χορηγήσεων και χαμηλών επιτοκίων καταθέσεων, καθώς η διαφορά τους ήταν η υψηλότερη στην Ευρώπη. Σήμερα όλο το βάρος της προσαρμογής το μεταφέρουν στα επιτόκια καταθέσεων, τα οποία έχουν κατακρημνίσει. Το εκπληκτικό είναι ότι και αυτή τη φορά η Εθνική Τράπεζα ακολούθησε πολιτική μείωσης των επιτοκίων χορηγήσεων από 0,25 εκατοστά της μονάδας, σε λίγες περιπτώσεις προχώρησε σε μείωση 0,50 εκατοστών, ενώ σε άλλες περιπτώσεις τα διατήρησε αμετάβλητα. Ετσι η σχέση επιτοκίου καταναλωτικών δανείων (11,75%) προς επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου (3,5%) είναι πλέον 3,35 προς ένα και η σχέση επιτοκίου πιστωτικών καρτών (16%) προς επιτόκιο καταθέσεων ταμιευτηρίου (3,5%) είναι 4,57 προς ένα.

Τα νέα επιτόκια χορηγήσεων της Εθνικής είναι:

  • Για κεφάλαιο κίνησης (κυμαινόμενο) 8% (από 8,25%)
  • Για πάγιες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό 8% (από 8,25%), ενώ για δάνεια με σταθερό επιτόκιο για 3-5-7 έτη μένουν αμετάβλητα.

Στην καταναλωτική πίστη το επιτόκιο:

  • Των καταναλωτικών δανείων (κυμαινόμενο) μειώθηκε στο 11,75% (από 12%).
  • Για καταναλωτικά δάνεια (σταθερό) παραμένει αμετάβλητο στο 10%.
  • Για προσωπικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο μειώνεται από 12,5% σε 12%.
  • Για προσωπικά δάνεια με σταθερό επιτόκιο για 48 μήνες αμετάβλητο στο 11%.
  • Το επιτόκιο των πιστωτικών καρτών μειώνεται στο 16% από 16,25% και της Cold MasterCard (κυμαινόμενο) από 16% σε 15,75%.
  • Τα επιτόκια των καταναλωτικών δανείων σε ευρώ παραμένουν αμετάβλητα.

Τέλος, το επιτόκιο των στεγαστικών δανείων σε δραχμές:

  • Μειώνεται σε 7,5% από 8%, το κυμαινόμενο.
  • Μειώνεται για δάνειο στεγαστικού ταμιευτηρίου από 7,5% σε 7,15%.
  • Μειώνεται για δάνειο με σταθερό επιτόκιο για τα 3 πρώτα χρόνια από 6,75% σε 6,65%.
  • Παραμένει αμετάβλητο για τις υπόλοιπες περιπτώσεις (σταθερό επιτόκιο για 5-10-15 έτη). Επίσης, αμετάβλητα παραμένουν και τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων σε ευρώ.
Εισαγόμενα μεταχειρισμένα ΙΧ
Υπερδιπλασιάζονται τα τέλη ταξινόμησης

Η κοινοτική οδηγία, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, εξυπηρετεί τους αυτοκινητοβιομήχανους της ΕΕ

Τσουχτερές αυξήσεις- που ξεπερνούν και αυτό το 100%- στο φόρο εισαγόμενων μεταχειρισμένων επιβατικών αυτοκινήτων (το λεγόμενο τέλος ταξινόμησης), αποφάσισε η κυβέρνηση κατ' επιταγή σχετικής κοινοτικής οδηγίας. Αυτό προκύπτει από σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα και κοινοποιήθηκε σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς τα νέα αυξημένα τέλη ταξινόμησης θα ισχύουν από την Πρωτοχρονιά.

Η νέα ρύθμιση, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα των συμφερόντων της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, δημιουργεί ισχυρά αντικίνητρα για την αγορά προγενέστερης τεχνολογίας ακόμη και για μοντέλα που κατασκευάστηκαν το 1999. Με τη ρύθμιση αυτή, που έσπευσε να προσαρμοστεί η κυβέρνηση Σημίτη, η φορολογική επιβάρυνση στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, γίνεται ακόμη πιο άγρια σε σχέση με την υπερφορολόγηση που ίσχυε μέχρι σήμερα.

Ετσι, με τη χτεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, που ισχύει από την 1-1-2001, τα τέλη ταξινόμησης των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκίνητων υπερδιπλασιάζονται στο όνομα, υποτίθεται, της νέας «αντιρρυπαντικής» τεχνολογίας που «ανακάλυψαν» οι αυτοκινητοβιομήχανοι της ΕΕ. Στην πραγματικότητα η σχετική κοινοτική οδηγία που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση πριμοδοτεί τις πωλήσεις των νέων αυτοκινήτων, τα κέρδη των βιομηχάνων της ΕΕ και του κυκλώματος εμπορίας.

Τα τέλη ταξινόμησης αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις προδιαγραφές της περιόδου που κατασκευάστηκαν ως εξής:

  • 1996 -1999: από το εύρος 7%- 88% που ισχύει σήμερα σε 16% μέχρι 158%, ανάλογα με τον κυβισμό τους.
  • 1992 -1995: από 16%-158% σε 27%-371%.
  • Αμετάβλητος παραμένει ο φόρος στα αυτοκίνητα που κατασκευάστηκαν πριν από το 1992, καθώς και στα συμβατικής τεχνολογίας, που όμως ήδη επιβαρύνονται με μεγάλα τέλη μέχρι και 385%.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
«Προβλέπουν» πτώση των επενδύσεων!

Κατακόρυφη πτώση των επενδύσεων με ιδιαίτερα αρνητικές επιδράσεις για την αναπτυξιακή πορεία της Θράκης «προβλέπουν» οι βιομήχανοι για να διατυπώσουν στη συνέχεια τα αιτήματα- αξιώσεις για νέα προνόμια, ώστε -όπως αναφέρουν- να αντιστραφεί το κλίμα μείωσης των επενδύσεων. Σε κοινή συνεδρίαση των διοικητικών συμβουλίων του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδας με τους Συνδέσμους Βιομηχανιών της Θράκης τέθηκε υπόψη των εκπροσώπων της πολιτείας υπόμνημα με το οποίο προτείνεται επιτάχυνση των υποδομών και τροποποιήσεις του Αναπτυξιακού νόμου.

Με το συγκεκριμένο υπόμνημα, οι βιομήχανοι, ζητούν από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, μεταξύ άλλων:

  • να αρθεί η διάκριση μεταξύ νέων και παλιών φορέων
  • να καταργηθεί ο περιορισμός της επιχορήγησης ανάλογα με τις δημιουργούμενες νέες θέσεις εργασίας
  • να καθιερωθεί ένα ελκυστικό προβάδισμα των κινήτρων για τις περιφέρειες της χώρας και τη Θράκη ειδικότερα, με την επαύξηση του ανώτατου ορίου ενίσχυσης μέχρι και 15% ανάλογα με την περιοχή.
  • να θεσμοθετηθεί η περιφερειακή κατανομή των κονδυλίων που διατίθενται στα πολυετή επιχειρηματικά σχέδια και στις ειδικές επενδύσεις για ποιότητα, ευελιξία, καινοτομία.
  • να διαφοροποιηθούν τα ποσοστά ενίσχυσης που δίνονται στα ανωτέρω επιχειρηματικά σχέδια και στις ειδικές επενδύσεις, με την προσθήκη ενός επιπλέον κλιμακούμενου ποσοστού μέχρι +15% στους νομούς και στις περιφέρειες που αντιμετωπίζουν σημαντικά ανταγωνιστικά μειονεκτήματα και εμφανίζουν υστέρηση ανάπτυξης και ειδικά στη Θράκη.
  • να εξαντληθούν οι δυνατότητες που παρέχει η κοινοτική νομοθεσία για την ενίσχυση λειτουργικών δαπανών των επιχειρήσεων, όπως το κόστος εργασίας, το κόστος ενέργειας κλπ
Αποφάσεις υλοποίησης του νέου φορολογικού νόμου

Διατάξεις του νόμου για τις «φορολογικές ελαφρύνσεις και απλουστεύσεις και άλλες διατάξεις», που ψηφίστηκε στη Βουλή και αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, κοινοποίησε χτες το υπουργείο Οικονομικών. Οι ρυθμίσεις αφορούν την κατάργηση μεγάλου μέρους των πάγιων τελών και την ενοποίηση των επιβαρύνσεων.

Μεταξύ άλλων, με τις χτεσινές εγκυκλίους - διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών, που κοινοποιήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς, προβλέπονται και τα εξής:

  • Για τις άδειες κυκλοφορίας ΙΧ οχημάτων, που θα εκδίδονται από την 1.1.2001, ορίζεται τέλος 3.000 δρχ. για μοτοσικλέτες και 25.000 για τα λοιπά οχήματα, ενώ για τα ΔΧ τα ποσά αυτά διαμορφώνονται σε 10.000 και 35.000 αντίστοιχα.
  • Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Τραπεζικών Εργασιών (ΕΦΤΕ) από την 1.1.2001 και αφορά έσοδα για τα οποία η φορολογική υποχρέωση γεννάται από την ημερομηνία αυτή.
  • Αναπροσαρμογή των τελών που θα πληρώνουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων που διαθέτουν «κουλοχέρηδες» και άλλα τυχερά παιχνίδια.
Στην κεντρική ισοτιμία με το ευρώ η δραχμή

Στην «κλειδωμένη» ισοτιμία της, στις 340,750 ανά ευρώ, οδήγησαν από χτες τη δραχμή οι ρεντιέρηδες της χρηματαγοράς. Η Τράπεζα της Ελλάδας θεώρησε πρόωρη την εξέλιξη, καθώς η ένταξη στην ευρωζώνη θα γίνει την 1 Γενάρη του 2001, και προχώρησε σε παρέμβαση ξοδεύοντας περισσότερα από 200 εκατ. ευρώ.

Εν αναμονή της ένταξης στη ζώνη του ευρώ οι ρεντιέρηδες, κυρίως οι ξένοι, λεγόμενοι θεσμικοί επενδυτές, έχουν επιδείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα (κρατικό χρέος). Ετσι οι αγοραπωλησίες τίτλων στη διάρκεια του τελευταίου πενθημέρου έφτασαν σε 1 τρισ. δραχμές. Να σημειωθεί ότι τα μακροπρόθεσμα επιτόκια στα ελληνικά 10ετή ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σήμερα 60 εκατοστά της μονάδας πάνω από τα γερμανικά. Περίπου σε αυτό το επίπεδο θα παραμείνουν και μετά την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ