ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΟΡΑ
Από Δευτέρα τα νεότερα...

  Η κυβέρνηση - διά στόματος της υφυπουργού  Ανάπτυξης - συνιστά στους κρεοπώλες να  πουλάνε τα αμνοερίφια μέχρι 2.999 δραχμές επειδή «το 3.000» χτυπάει άσχημα στο μάτι!

Ενώ από μεθαύριο Δευτέρα, με την καταβολή και του Δώρου των Χριστουγέννων, αναμένεται να αρχίσει να κινείται η αγορά, ωστόσο η κατάσταση είναι τόσο ρευστή, που είναι πολύ πιθανό, πέρα τις ούτως ή άλλως υπερβολικές τιμές, να υπάρξουν και ελλείψεις σε κρέατα. Στο «μέτωπο» της διαμόρφωσης των τιμών, δε φαίνεται τίποτα το αισιόδοξο, αφού οι κρεοπώλες ρίχνουν τις ευθύνες στους χονδρέμπορους και τους κτηνοτρόφους (!), ενώ η υφυπουργός Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη, απαιτεί από τους κρεοπώλες να πουλάνε μέχρι 2.999 δραχμές το κιλό, διότι το 3.000 χτυπάει άσχημα στο μάτι του καταναλωτή. Μάλιστα, όπως λέγεται από τους κρεοπώλες, στη συνάντηση που είχαν με την υφυπουργό Ανάπτυξης, η τελευταία σημείωσε ότι για... εθνικούς λόγουςοι τιμές στα κρέατα δεν πρέπει να έχουν μπροστά το αριθμό 3 (τρία)!

Είναι περισσότερο από ενδεικτικό, ότι την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει τίποτα άλλο, παρά μόνο η «εικόνα», αγνοώντας παντελώς την κλοπή του εισοδήματος των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Χωρίς βέβαια να θέλουμε να επιρρίψουμε τις ευθύνες αποκλειστικά στους κρεοπώλες, αλλά το να ζητούν από το ΣΔΟΕ «να κάνει ελέγχους στα μαντριά», χωρίς να καταγγέλλουν τις πραγματικές αιτίες που έχουν εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη, αυτόματα τους μετατρέπει σε συνυπεύθυνους για την κατάντια των τιμών. Οπως επίσης με χτεσινή τους ανακοίνωση (οι κρεοπώλες) έφτασαν στο σημείο να ζητούν την επιβολή πλαφόν στην τιμή του κρέατος για τους κτηνοτρόφους και τους χονδρεμπόρους, εξομοιώνοντας τα θύματα με τους θύτες.

Στο μεταξύ χωρίς μεταβολές κινήθηκε χθες η Βαρβάκειος Αγορά, με την ντόπια γαλοπούλα να πωλείται από 2.600 δραχμές το κιλό, τη στιγμή που πέρσι, τις τελευταίες μέρες, έφτασε τις 2.200 δρχ. Οι τιμές των αμνοεριφίων στην ίδια αγορά κυμαίνονταν μεταξύ των 2.400 και 3.000 δραχμών το κιλό, ενώ οι τιμές στα γουρουνόπουλα κινούνται από 1.700 έως 2.200 δραχμές το κιλό. Το μοσχάρι πωλείται στις 2.500 δραχμές το κιλό, τα κοκόρια από 1.000 έως 1.300 δραχμές, οι κατεψυγμένες γαλοπούλες Βραζιλίας και Γαλλίας στις 1.150 δραχμές το κιλό, ενώ οι χοιρινές μπριζόλες κυμαίνονται από 1.200 έως 1.400 δραχμές το κιλό, ενώ τα κουνέλια πωλούνται όσο και το κατσίκι στις 3.000 δραχμές το κιλό. Αρκετά πιο «τσουχτερές» είναι οι τιμές στα συνοικιακά κρεοπωλεία, όπου τα αμνοερίφια πωλούνται (στα περισσότερα κρεοπωλεία) γύρω στις 3.700 δραχμές το κιλό χωρίς το κεφάλι και τη συκωταριά, ενώ με κεφάλι και συκωταριά πωλούνται περίπου στις 3.100 δραχμές το κιλό.

Από μεθαύριο Δευτέρα αρχίζει και το εορταστικό ωράριο των κρεοπωλείων που είναι το εξής:

  • τη Δευτέρα ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 4 το απόγευμα
  • την Τρίτη και την Τετάρτη από τις 7 ως τις 2:30 και από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ
  • την Πέμπτη και την Παρασκευή από τις 7 το πρωί ως τις 8 το βράδυ
  • το Σάββατο από τις 7 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα και την Κυριακή από τις 8 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα.
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
«Μεσιτικά» για τους επικεφαλής του «Συνεταιρισμού»

Για διεκδίκηση «μεσιτικής πολιτικής» ακόμη και για «ένα ποσοστό μετοχών» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά για τη συνδρομή τους στο ξεπούλημα, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Εργοστασιακή Επιτροπή» (ΕΕ) τους πρασινογάλαζους επικεφαλής του «Συνεταιρισμού». Επίσης η ΕΕ καταγγέλλει στους εργαζόμενους ότι οι εν λόγω επικεφαλής μεθοδεύουν το ξεπούλημα των Ναυπηγείων σε «δικό τους ιδιώτη» με το ανάλογο φυσικά αντίτιμο. Σημειώνοντας ότι δεν έχουν εξουσιοδοτηθεί από κανέναν εργαζόμενο να διαπραγματεύονται το ξεπούλημα των Ναυπηγείων και παίζουν άσχημα παιχνίδια πίσω από τις πλάτες των εργαζομένων, και παράλληλα αποφεύγουν να κάνουν γενική συνέλευση,

Υπό, αυτά, συνεχίζει, η ΕΕ, δίνονται οι εξηγήσεις για μια σειρά ενέργειες της διοίκησης του «Συνεταιρισμού» όπως: η άρνηση της διοίκησης του «Συνεταιρισμού» να δώσει φέτος τη γαλοπούλα στους εργαζόμενους, όπως επίσης και για τη συνέχιση της δόσης των εργαζομένων προς το «Συνεταιρισμό» και αρνούνται την επιστροφή των χρημάτων, κ.ο.κ. Χτες επίσης, σε εκδήλωση που έγινε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για να τιμηθούν εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει 35ετία στα Ναυπηγεία, η διοίκηση του «Συνεταιρισμού» έδειξε τα φιλεργατικά της σχέδια, μιλώντας για τη διασφάλιση 1.500 θέσεων εργασίας, όταν τώρα ο αριθμός των εργαζομένων είναι 2.000. Ομολόγησαν δηλαδή ότι για την «αναγκαιότητα» υλοποίησης των σχεδίων τους, πρέπει να απολυθούν τουλάχιστον 500 εργαζόμενοι.

Πρόκληση ή κατάντια;

Ακούσαμε την περασμένη βδομάδα τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, να δηλώνει περήφανος για τα μεγάλα «επιτεύγματα» της κυβέρνησης στον τομέα της ελληνικής οικονομίας. Μιλώντας λοιπόν, στο εκλεκτό ακροατήριο Ελλήνων και ξένων μεγαλοεπιχειρηματιών, από το βήμα του συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου με θέμα «Η ώρα της αλήθειας για την οικονομία», ο Κ. Σημίτης, υποστήριξε πως «επιτέλους, ως χώρα αποκτήσαμε αξιοπιστία και κύρος» και επικαλέστηκε σαν τεκμήρια τις «εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΟΣΑ ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», που όπως ομολόγησε «ποτέ δεν ήταν τόσο θετικές όσο φέτος»!

Αν και σε ποιο βαθμό, η πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη έχει αναβαθμίσει ή υποβαθμίσει την αξιοπιστία της χώρας, αυτό σε μεγάλο βαθμό, το γνωρίζει ο ελληνικός λαός, που βιώνει τις συνέπειες της συνεχούς διολίσθησης - αν όχι πλήρους υποταγής και υπακοής - στις επιταγές των διεθνών ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ). Είναι νωπές οι μνήμες από τις «επιτυχίες» της κυβέρνησης στο Κυπριακό, την παράδοση του Οτσαλάν στους Τούρκους, τη συμμετοχή της Ελλάδας στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία και στη συνέχεια, το βρώμικο ρόλο που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση για την αλλαγή καθεστώτος στη γειτονική χώρα κλπ.

Ας αφήσει κατά μέρος, λοιπόν, ο κύριος πρωθυπουργός, τα περί αναβάθμισης του κύρους της Ελλάδας. Οσο για τις εκθέσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ, πράγματι είναι «θετικές» και απένειμαν δημόσια εύσημα στην κυβέρνηση Σημίτη. Ομως τα εύσημα που πήρε η κυβέρνηση, τα πήρε, γιατί υλοποίησε κατά γράμμα σαν ένας καλός και υπάκουος υπάλληλος, τις αντιλαϊκές συνταγές των παραπάνω ιμπεριαλιστικών οργανισμών, συμβάλλοντας στη μεγιστοποίηση των κερδών και υπερκερδών των μεγάλων επιχειρήσεων. Και αποτελεί πρόκληση, αν όχι κατάντια, για τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, να επικαλείται σαν... τεκμήριο επιτυχίας της πολιτικής της κυβέρνησής του, τις εκθέσεις της ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ. Ομως ο λαός μας λέει, πως «άμα έχεις τέτοιους φίλους (σ.σ. όπως το ΔΝΤ, ο ΟΟΣΑ και η ΕΕ που με τις εκθέσεις τους μοιράζουν συνταγές για τη μεγιστοποίηση των κερδών των πολυεθνικών και των συνεταίρων, με την εντατικοποίηση της εκμετάλλευσης των λαών) τι τους θέλεις τους εχθρούς;».


Λ.Τ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ