ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΥΓΕΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ
Ψηφίστηκε χτες η κυβερνητική τροπολογία

Στα διαδικαστικά της ψηφοφορίας εστίασαν τον αποπροσανατολιστικό τους καβγά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Υπερψηφίστηκε χτες με ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, η τροπολογία του υπουργείου Υγείας για την τιμολόγηση των φαρμάκων. Η συζήτηση προκάλεσε νέο γύρο αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά για τα διαδικαστικά θέματα της ψηφοφορίας. Σε σύνολο 246 βουλευτών, 164 ψήφισαν υπέρ, 72 κατά και 10 «παρών».

Το ΚΚΕ ψήφισε «παρών», εξηγώντας σε προχτεσινή ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ ότι η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ γίνεται για το ποιο τμήμα του κεφαλαίου στο φάρμακο ενδεχομένως θα βγει περισσότερο ή λιγότερο ωφελημένο. Το ΚΚΕ ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πρόκειται να συμβάλει στον «αποπροσανατολισμό και στη δημαγωγία στις πλάτες του λαού».

Τα όσα διαδραματίστηκαν χτες ήταν η κορύφωση αυτής της δημαγωγίας από την πλευρά της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατά τ' άλλα κινούνται στο ίδιο στρατηγικό πλαίσιο, που αντιμετωπίζει το φάρμακο ως εμπόρευμα και δεν αμφισβητεί τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων συνολικά στον τομέα της Υγείας.

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε μετά την ψηφοφορία ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται ότι «η τροπολογία που πέρασε (...) θεσμοθετεί τη διαπλοκή, από την στιγμή που δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό να "παίζει" με τις τιμές των φαρμάκων». Κάνοντας πλήρως αποδεκτή την επιχειρηματική δράση στο φάρμακο, συμπληρώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παρουσιάσει «τη δική του πρόταση για ένα φθηνό αξιόπιστο και σε επάρκεια φάρμακο και αυτήν θα υπερασπιστεί ενάντια σε κάθε είδους συμφέροντα».

Ανταπαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει σε γραπτή του δήλωση: «Το μόνο που μένει, πια, στον κ. Τσίπρα είναι να υποσχεθεί στα συμφέροντα που εξυπηρετεί ότι με ένα νόμο και ένα άρθρο θα αυξήσει και πάλι τα κέρδη τους εις βάρος του ελληνικού λαού».

Στον απόηχο της ψήφισης της τροπολογίας, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) με ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι ο στόχος για δημόσια φαρμακευτική δαπάνη 2 δισ. ευρώ του 2014 είναι ανέφικτος και ότι μπαίνει σε κίνδυνο η φαρμακευτική περίθαλψη των ασθενών. Σ' αυτό το πνεύμα, ζητά αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα σε 2,25 - 2,3 δισ. ευρώ για το 2014.

Επίσης, ο Δ. Γιαννακόπουλος, διευθυντικό στέλεχος της ΒΙΑΝΕΞ ΑΕ, σε γραπτή του δήλωση κατηγόρησε την κυβέρνηση για «απροκάλυπτη πριμοδότηση συγκεκριμένων πολυεθνικών». Υποστήριξε, ακόμα, ότι όποιο ποσό κάτω απ' τα 2,5 δισ. ευρώ, θα επιφέρει τρομερές ελλείψεις στην αγορά, ότι θα κατακλυστεί η αγορά από «φθηνά ανώνυμα γενόσημα φάρμακα» και ότι «ήδη σε διαγωνισμούς δημόσιων νοσοκομείων συμμετέχουν (και κερδίζουν) εταιρείες με σκευάσματα των οποίων η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί στην Αμερική λόγω επικινδυνότητας».

Απαντώντας, ο υπουργός Υγείας είπε ότι «η Ελλάδα είναι χώρα της ΕΕ και όλα τα φάρμακα που κυκλοφορούν, ελέγχονται και από τον ΕΟΦ και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Πληρωμές 3,74 δισ. ευρώ στις βιομηχανίες φαρμάκου

Επιβεβαιώνεται ότι η κατανομή της πίτας είναι αυτή που πυροδοτεί τον καβγά ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου

Πίσω από τις κόντρες επιχειρηματιών (και κομμάτων) κρύβεται ο ανταγωνισμός για την πίτα των χρημάτων που καταλήγουν στις φαρμακοβιομηχανίες από το κράτος, τα Ταμεία και τους ασφαλισμένους

Icon

Πίσω από τις κόντρες επιχειρηματιών (και κομμάτων) κρύβεται ο ανταγωνισμός για την πίτα των χρημάτων που καταλήγουν στις φαρμακοβιομηχανίες από το κράτος, τα Ταμεία και τους ασφαλισμένους
Το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ πλήρωσαν τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι άρρωστοι για φάρμακα τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου του ΕΟΦ. Παρά το γεγονός ότι από τον κρατικό οργανισμό έγινε προσπάθεια να ενταχθούν τα στοιχεία αυτά στον καβγά της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι ο κουρνιαχτός που σηκώθηκε τις τελευταίες μέρες είναι για την πίτα της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης και την κατανομή της μεταξύ των εταιρειών.

Τα 5,5 δισ. ευρώ αναλογούν στο 2,8% (2012) ή 2,9% (2013) του ΑΕΠ. Απ' αυτά τα χρήματα, το 68%, δηλαδή 3,74 δισ. ευρώ, καρπώνεται η φαρμακοβιομηχανία - ντόπια και ξένη - διαθέτοντας πρωτότυπα και γενόσημα φάρμακα. Τα υπόλοιπα κατανέμονται στην εμπορία και σε φόρους προς το κράτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν:

  • Η βάση δεδομένων του ΕΟΦ έχει 14.329 φάρμακα. Δηλαδή, δελτίο τιμών σε κάθε ανακοστολόγηση λαμβάνουν 14.329 φάρμακα. Στην πράξη, όμως, πωλήσεις εμφανίζουν, άρα κυκλοφορούν, μόλις 6.800 φάρμακα. Τα υπόλοιπα δεν τα κυκλοφορούν οι εταιρείες, για δικούς τους επιχειρηματικούς λόγους.
  • Απ' τα 6.796 φάρμακα, τα 4.252 έχουν εθνική άδεια (ΕΟΦ), 620 αποκεντρωμένη (σύγχρονη έκδοση σε περισσότερες της μιας χώρες) και 787 έχουν άδεια απ' τον Ευρωπαϊκό ΕΟΦ.
  • Απ' τα 6.796 φάρμακα, τα 3.423 είναι γενόσημα και τα υπόλοιπα 3.377 είναι πρωτότυπα. Το τελευταίο 12μηνο, οι συνολικές πωλήσεις (νοσοκομεία, φαρμακαποθήκες, ιδιωτικές κλινικές, ασφαλιστικά ταμεία και ιδιωτική κατανάλωση) ανέρχονται σε 5,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 17% περίπου των πωλήσεων, δηλαδή 912 εκατ. ευρώ, αφορούν γενόσημα. Συγκεκριμένα, το 15,85% αφορούν γενόσημα ελληνικών συμφερόντων και το υπόλοιπο 1% είναι εισαγόμενα μη ελληνικών συμφερόντων. Το υπόλοιπο ποσό των 4,6 δισ. ευρώ περίπου, αφορά φάρμακα πρωτότυπα, που έχασαν την πατέντα (off patent) και γενόσημα.
  • Τα λεγόμενα «ορφανά» φάρμακα είναι 69, εισάγονται απ' το εξωτερικό και στοιχίζουν 160 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Σε ό,τι αφορά στον ΕΟΦ, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει αποδεκατιστεί. Από 260 εργαζόμενους έμειναν μόλις 160 που έχουν να ελέγξουν 60 εργοστάσια φαρμάκων, 2 εργοστάσια πρώτων υλών, 10 εργοστάσια αερίων και 3 κτηνιατρικά. Επίσης, υποχρεώνονται να κάνουν και ελέγχους στο εξωτερικό, σε εργοστάσια απ' τα οποία γίνονται εισαγωγές στην Ελλάδα. Τέλος, αναφέρθηκε ότι υπάρχουν 1.562 δραστικές ουσίες που παράγονται σε 43 χώρες.

Διαμαρτυρία για την ανεργία των ΑΜΕΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στην ανεργία που ρημάζει τη ζωή των ΑΜΕΑ οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), σήμερα, Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29). Σύμφωνα με τη ΣΕΑΑΝ, η ανεργία στους ανάπηρους φτάνει σήμερα το 95% με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Η ΣΕΑΑΝ καλεί επίσης σε μαζική συμμετοχή στην παν-αναπηρική συγκέντρωση την Τρίτη 3 Δεκέμβρη, παγκόσμια ημέρα των ΑΜΕΑ, μέρα αγώνα και διεκδίκησης, στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο της Κοραή (στάση Μετρό Πανεπιστήμιο).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ