ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Διατηρείται η ένταση

ΠΕΚΙΝΟ.--

Κλιμακώνεται η ένταση στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού, που είναι πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Μετά την απόφαση της Κίνας να προχωρήσει στην ανακήρυξη ζώνης αναγνώρισης αεράμυνας, στην ανατολική Σινική Θάλασσα, στην περιοχή των διαφιλονικούμενων νησιών Ντιαόγου (κινεζικά) ή Σενκάκου (ιαπωνικά) υπήρξαν αντιδράσεις. Η Κίνα απάντησε ότι δε στρέφεται κατά της Ιαπωνίας, η οποία διεκδικεί την περιοχή και μετά και την κίνηση των ΗΠΑ να πραγματοποιήσουν προχτές πτήσεις με δύο βομβαρδιστικά μην αναγνωρίζοντας τη ζώνη, αρκέστηκε να δηλώσει ότι παρακολούθησε την πορεία τους και τα αναγνώρισε. Το κινεζικό υπουργείο Αμυνας σε δήλωσή του ανέφερε χτες ότι η χώρα έχει την ικανότητα να ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο του εναερίου χώρου της.

Στην περιοχή εκτιμάται ότι βρίσκονται μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ αποτελεί σημαντικό τμήμα των ναυτιλιακών δρόμων, όντας στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Πάντως, χτες η Κίνα όπως ανακοίνωσε ξεκίνησε «προγραμματισμένα ναυτικά γυμνάσια», κατεβάζοντας στη Νότια Σινική Θάλασσα το αεροπλανοφόρο Λιαονίνγκ. Η Ιαπωνία από την πλευρά της προχώρησε σε σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, παραχωρώντας στον πρωθυπουργό της χώρας, Σίνζο Αμπε, αυξημένες εξουσίες σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Μετά την ιαπωνική προτροπή, οι αεροπορικές εταιρείες της ανακοίνωσαν ότι αναθεωρούν και δε θα ενημερώνουν τις κινεζικές αρχές για τα σχέδια πτήσης τους. Η Νότια Κορέα προειδοποίησε χτες για τον κίνδυνο να υπάρξει ταχεία επιδείνωση της κατάστασης λόγω των αυξανόμενων εδαφικών διαφορών, ενώ χαρακτήρισε τη ζώνη αεράμυνας αιτία διπλωματικής έντασης με το Πεκίνο.

Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί στην επικείμενη επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο Πεκίνο την επόμενη βδομάδα, ενώ οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες, καλούνται από τις αμερικανικές αρχές να λάβουν μέτρα για την ασφάλεια των πτήσεων πάνω από την Ανατολική Σινική Θάλασσα.

ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Προπαγάνδιση της συμφωνίας από ΗΠΑ και Ιράν

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Διάθεση να «στηρίξουν» την ενδιάμεση συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αλλά και να την αξιοποιήσουν ως «πρώτο βήμα» για μια ενδεχόμενη εξομάλυνση των διμερών τους σχέσεων εμφανίζονται, τουλάχιστον προς το παρόν, η αμερικανική και η ιρανική ηγεσία. Χθες, ο πρόεδρος Χασάν Ρουχανί, σε εκτενή συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση, υποστήριξε ότι η συμφωνία διασφαλίζει το ιρανικό δικαίωμα εμπλουτισμού ουρανίου «σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και με διαφάνεια» ενώ παράλληλα «ανοίγει το δρόμο» για ασφάλεια και σταθερότητα. Χαρακτήρισε «δύσκολο και μακρύ» το δρόμο προς μια τελική συμφωνία, αλλά εκτίμησε ότι υπάρχει πολιτική βούληση κάνοντας λόγο για «λίγους που θέλουν να προκαλέσουν συγκρούσεις», νύξη πιθανότατα για το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ παρουσίαζε σε ειδική κοινοβουλευτική συνεδρίαση, που μεταδόθηκε απευθείας από την κρατική τηλεόραση, τη συμφωνία και εξασφάλισε, σε πρώτο επίπεδο, τη συμφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας των βουλευτών. Ο Ζαρίφ είπε, επίσης, ότι στην εγκατάσταση βαρέως ύδατος του Αρακ, όπου παράγεται πλουτώνιο, θα συνεχιστούν ορισμένες εργασίες «ανοικοδόμησης» υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν παραβιάζει τη συμφωνία.

Πριν προλάβουν να διατυπωθούν αντιδράσεις στην αποστροφή αυτή του Ζαρίφ, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Πσάκι, έσπευδε να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ «δε θεωρούν παραβίαση της συμφωνίας αυτό που είπε ο Ζαρίφ» καθώς μίλησε για «ανοικοδόμηση» και για άλλου τύπου «εργασίες» στην εγκατάσταση, οι οποίες δεν εμπίπτουν στις προβλέψεις της συμφωνίας. Η αμερικανική κυβέρνηση, και ο πρόεδρος Ομπάμα, ενισχύθηκε, χτες, ως προς τη διαχείριση του ζητήματος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος από δημοσκόπηση («Reuters/Ipsos») που δείχνει ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών, αν και επιφυλακτική, δεν επιθυμεί ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Συγκεκριμένα, το 44% στηρίζει την προσωρινή συμφωνία έναντι μόνο του 22% που τάσσεται ενάντια, και το 49% θέλει νέες κυρώσεις σε περίπτωση που αποτύχει η συμφωνία με ένα 31% να επιθυμεί νέα διπλωματική προσπάθεια σε αντίθεση με μόνο ένα 20% που θα επιθυμούσε στρατιωτική δράση.

Σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί δημοσίευμα της ιρανικής αγγλόφωνης εφημερίδας «Ιράν Ντέιλι» σύμφωνα με το οποίο έχει, ήδη, δρομολογηθεί δημιουργία «αμερικανο-ιρανικού εμπορικού επιμελητηρίου» προκειμένου να αποκατασταθούν σταδιακά και οι οικονομικές σχέσεις.

Από την πλευρά τους, οι υπουργοί Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας του Κόλπου (Σ. Αραβία, Μπαχρέιν, Κατάρ, Κουβέιτ, Ομάν, ΗΑΕ) ανακοίνωναν την «ανακούφισή» τους για τη συμφωνία ελπίζοντας να οδηγήσει σε περίοδο σταθερότητας για την περιοχή και καλώντας το Ιράν να την εφαρμόσει. Την ίδια ώρα, η ισραηλινή ηγεσία έχει ξεκινήσει «εκστρατεία» προκειμένου να διασφαλίσει «σκληρότερους όρους» σε μια τελική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Οχι στο «μπαούλο» στην Κόκκινη πλατεία

Εντολή να αποσυναρμολογηθεί το τεράστιο περίπτερο σε σχήμα μπαούλου της γαλλικής εταιρείας «Luis Vuitton», που είχε τοποθετηθεί για διαφημιστικούς λόγους στην Κόκκινη Πλατεία, έδωσε το Κρεμλίνο μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες που προκλήθηκαν. Στο «μπαούλο», μια κατασκευή 30Χ9 μέτρων, που κατά τα άλλα δεν είναι τίποτε παράξενο για τη σημερινή εξαχρείωση στην καπιταλιστική Ρωσία, θα γινόταν έκθεση της εταιρείας από τις 2 Δεκέμβρη έως και τις 19 Γενάρη. Θυμίζουμε ότι την εν λόγω εταιρεία έχει διαφημίσει με το... αζημίωτο και ο πολύς Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, από τους πρωτεργάτες της αντεπανάστασης και της καπιταλιστικής παλινόρθωσης στην ΕΣΣΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ρώσικη κυβέρνηση και ο Δήμος της Μόσχας που σήμερα δήθεν δείχνει ευαισθησία για την Κόκκινη Πλατεία που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO, ήταν αυτές που έδωσαν την άδεια για το έκτρωμα. Μόνο που κάποια πράγματα στη χώρα του Λένιν και του Κόκκινου Στρατού δεν μπορούν να χωνευτούν και αυτό το γνωρίζουν και οι σημερινοί αστοί δυνάστες.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Σινική διείσδυση σε Ενέργεια και υποδομές

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Επενδύσεις σε νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες στο ρουμανικό πυρηνικό στην Τσερναβόντα θα πραγματοποιήσει η κινεζική εταιρεία China General Nuclear Power Corporation (CGN) σε συνεργασία με την καναδική εταιρεία SNC-Lavalin. Αυτό ανακοίνωσε χτες ο Ρουμάνος υπουργός Ενέργειας Κονσταντίν Νίτα, ένα 24ωρο μετά την ολοκλήρωση σημαντικής περιφερειακής συνόδου 16 χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της Κίνας στο Βουκουρέστι.

Νωρίτερα, χτες, κατά την ολοκλήρωση της τριήμερης επίσκεψης του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ στο Βουκουρέστι, πραγματοποιήθηκαν διμερείς συνομιλίες με στόχο την κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων (αξίας 11 δισεκατομμυρίων ευρώ) που θα συνδέσει τη Βιέννη με το Βουκουρέστι και το λιμάνι της Κωστάντζα στη Μαύρη Θάλασσα.

ΣΥΡΙΑ
Εκεχειρία ζητούν Τουρκία - Ιράν

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Τη συμμετοχή της στη διεθνή σύνοδο της «Γενεύης ΙΙ» επιβεβαίωσε χτες η συριακή ηγεσία καθιστώντας σαφές ότι στόχος των διαπραγματεύσεων δεν είναι η παράδοση της εξουσίας σε κανέναν. Σύμφωνα με όσα μετέδιδε το συριακό ειδησεογραφικό πρακτορείο «ΣΑΝΑ» επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές, αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις για να «μεταφέρει και τις επιθυμίες του συριακού λαού, μεταξύ των οποίων προτεραιότητα είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας». «Το δικαίωμα του συριακού λαού να επιλέγει ποιος θα τον κυβερνήσει είναι δεδομένο και κατοχυρωμένο, η αποικιοκρατία έχει λήξει», αναφέρεται στην είδηση.

Την ίδια ώρα, οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας και Ιράν, Αχμέτ Νταβούτογλου και Μουχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, αντίστοιχα, που συναντήθηκαν στην Τεχεράνη στο περιθώριο της 21ης Συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας, δήλωναν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, ότι «μοιράζονται αρκετές κοινές απόψεις» όσον αφορά στις εξελίξεις στη Συρία και ότι «συμφωνούν πως δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στο ζήτημα». Επίσης, τάχθηκαν και οι δύο υπέρ της επίτευξης κατάπαυσης του πυρός πριν την πραγματοποίηση της Συνόδου που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Γενάρη. Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία εξαρχής στήριξε με κάθε τρόπο τους αντικαθεστωτικούς ενώ το Ιράν τη συριακή ηγεσία.

Η τωρινή τους «σύγκλιση», έστω και σε πρώτο επίπεδο, ερμηνεύτηκε από πολλούς αναλυτές ότι αντανακλά μια γενικότερη «συναίνεση» δυνάμεων στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης των συγκρούσεων στη Συρία. Ως «θετικότερη» εκλήφθηκε και η διάθεση που αποπνέει η τελική ανακοίνωση της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Συνεργασίας του Κόλπου (Σ. Αραβία, Μπαχρέιν, Ομάν, Κατάρ, ΗΑΕ, Κουβέιτ), όπου αναφέρεται ότι στηρίζουν την επιτυχή έκβαση της «Γενεύης ΙΙ».

ΛΙΒΥΗ
Νέες συγκρούσεις

ΤΡΙΠΟΛΗ.--

Νέες συγκρούσεις σημειώθηκαν χτες στη Βεγγάζη ανάμεσα στο λιβυκό στρατό και σε ακραίους ισλαμιστές ενόπλους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον τρεις στρατιώτες και να τραυματιστούν αρκετοί άλλοι. Οι μάχες ξέσπασαν ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη τριήμερη γενική απεργία που κήρυξαν, από την Τρίτη, όλες οι συνδικαλιστικές ενώσεις, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των συνδικάτων των εργαζομένων στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην πόλη, ζητώντας την άμεση και πλήρη αποχώρηση όλων των παραστρατιωτικών οργανώσεων. Η τριήμερη διαμαρτυρία συμπίπτει με τις αντίστοιχες ημέρες πένθους που ανακοινώθηκαν για τους νεκρούς, της Δευτέρας, από τις σφοδρές συγκρούσεις του λιβυκού στρατού και των παραστρατιωτικών της ακραίας ισλαμιστικής «Ανσάρ αλ Ισλάμ» (εννιά νεκροί και 50 τραυματίες).

Η «Ανσάρ αλ Ισλάμ» απέσυρε τις δυνάμεις της από τη βάση της στην πόλη, την Τρίτη, αλλά πληροφορίες ανέφεραν ότι τις συγκεντρώνει στην περίμετρο. Την ίδια ώρα, χτες, στην Τρίπολη ανατιναζόταν πιθανότατα από ακραίους ισλαμιστές παραστρατιωτικούς το ιστορικό τέμενος του Μουράντ Αγκχά (του πρώτου οθωμανού κυβερνήτη της πόλης) που χρονολογείται από το 1551 - 1553 και θεωρούνταν μνημείο ξεχωριστής αρχιτεκτονικής ομορφιάς. Η ανατίναξη καταδικάστηκε από την κυβέρνηση που μίλησε για προσπάθεια «επιβολής» δια της «καταστροφής».

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συναντήσεις Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, είχε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, με θέμα το Κυπριακό και την οικονομία. Ο Ζ. Μπαρόζο υποστήριξε ότι η Επιτροπή είναι προσηλωμένη στην επίλυση του προβλήματος, με επιθυμία για «ενεργότερη» συμμετοχή της ΕΕ. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Ν. Αναστασιάδη για τη «δέσμευσή του στη διαδικασία που επιδεικνύει από το 2004 με τη στήριξη του σχεδίου Ανάν».

Οι δηλώσεις Μπαρόζο - Αναστασιάδη επιβεβαιώνουν την κινητικότητα για διευθέτηση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οσον αφορά στην καπιταλιστική κρίση και το μνημόνιο ο Ζ. Μπαρόζο τα συνέδεσε με τις εξελίξεις για το φυσικό αέριο, ενώ επέμεινε στις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού, από την πλευρά του χαρακτήρισε υποκρισία τη σημερινή στάση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου, ο οποίος ζητά να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό από εκεί που σταμάτησαν και εξέφρασε την ανησυχία του για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση όσον αφορά στις συνομιλίες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ