ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συμφωνία για νέα αντιλαϊκή κυβέρνηση

Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου επιχαίρουν για τη συμφωνία τους
Οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου επιχαίρουν για τη συμφωνία τους
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Προς άλλη μια αντιλαϊκή κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» οδεύει η Γερμανία, Χριστιανοδημοκράτων/ Xριστιανοκοινωνιστών και Σοσιαλδημοκρατών. Οι ηγεσίες των τριών κομμάτων συμφώνησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης και τώρα αναμένεται και η έγκριση της συμφωνίας σε εσωκομματικό δημοψήφισμα των Σοσιαλδημοκρατών στις αρχές του Δεκέμβρη, ώστε πριν τα Χριστούγεννα να έχει σχηματιστεί το κυβερνητικό σχήμα υπό την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ. Για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα πρέπει να συμμετάσχει τουλάχιστον το 20% των μελών ειδάλλως θα χρειαστεί έκτακτο συνέδριο.

Στόχος του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού είναι οι «δομικές μεταρρυθμίσεις για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και αυστηρή, συνεχής, δημοσιονομική εξυγίανση με επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση». Δηλαδή, δεν πρόκειται να αλλάξει στο παραμικρό η γενική κατεύθυνση των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων για την ενίσχυση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, πολιτική που δεν εφαρμόζεται μόνο στη Γερμανία, αλλά σε όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ. Οπως δήλωσε η Α. Μέρκελ «Η Ευρώπη είναι απολύτως απαραίτητη για τη Γερμανία» και υπογράμμισε την προσήλωσή και των τριών ηγετών τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ευρώ.

Κύριοι άξονες της συμφωνίας, όπως ανακοινώθηκαν από τους δύο ηγέτες των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων Αγκελα Μέρκελ και Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είναι: 1. Εθνική κατώτατη αμοιβή της εργατοώρας στα 8,5 ευρώ από τον Ιανουάριο του 2015 και για περιπτώσεις που είναι κατώτερος σήμερα η εφαρμογή θα αρχίσει από το 2017. 2. Αντίθεση στην ανάληψη κοινών βαρών σε επίπεδο χρέους από τις χώρες της Ευρωζώνης 3. Οχι νέο χρέος σε ομοσπονδιακό επίπεδο από το 2015 4. Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στη Γερμανία από αλλοδαπούς γονείς μετά το 1990 επιτρέπεται να λάβουν διπλή υπηκοότητα 5. Η ηλεκτρική ενέργεια θα παράγεται σε ποσοστό 40-45% από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2025, με μείωση ωστόσο στις επιδοτήσεις 6. Επιβάρυνση για αλλοδαπούς οδηγούς οι οποίοι χρησιμοποιούν γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους 7. Εργαζόμενοι οι οποίοι έχουν πληρώσει εισφορές για 45 έτη αποκτούν δικαίωμα συνταξιοδότησης στα 63 τους χρόνια.

Σε αναφορά στην Ελλάδα και την υποτιθέμενη έκφραση αλληλεγγύης και βοήθειας σημειώνεται ότι θα συνεχιστεί «η στήριξη της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» μέσω της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και λέγεται ότι θα δημιουργηθεί γερμανοελληνικό εργαστήριο νέων για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, πρόβλημα που υπάρχει σε όλη την ΕΕ.

Η κατανομή των υπουργείων που έχει είναι 5 και την καγκελαρία οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU), 6 οι Σοσιαλδημοκράτες και 3 οι χριστιανοκοινωνιστές (CSU).

ΔΑΝΙΑ
Μεγάλη φοιτητική διαδήλωση

Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι έξω από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κοπεγχάγης, ενάντια στα μέτρα που έχει ψηφίσει η λεγόμενη «Κόκκινη» κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται και από το οπορτουνιστικό κόμμα της «Πρασινοκόκκινης Συμμαχίας» και τα αποτελέσματα των οποίων αρχίζουν να γίνονται αισθητά.

Σκοπός των μεταρρυθμίσεων είναι να πιέσουν τους φοιτητές να τελειώνουν γρηγορότερα τις σπουδές για να ενσωματώνονται στην αγορά εργασίας. Και, μάλιστα, σε μια εποχή όπου ανεβαίνει κατακόρυφα η ανεργία στους πτυχιούχους ανωτάτων σχολών.

Ετσι, αν ο συνολικός χρόνος σπουδών μειωθεί κατά 4,3 μήνες, τα πανεπιστήμια θα παίρνουν μπόνους, γεγονός που ώθησε την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κοπεγχάγης να πάρει σχετικά μέτρα για την εκπλήρωση αυτού του στόχου. Οι φοιτητές πρέπει να παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα και να μετέχουν στις σχετικές εξετάσεις, που αντιστοιχούν σε 60 ECTS διδακτικές μονάδες και δεν έχουν πια δικαίωμα να απέχουν από καμιά προγραμματισμένη εξέταση. Αν ο φοιτητής καθυστερήσει πάνω από ένα εξάμηνο να τελειώσει τις σπουδές του, κόβεται αυτόματα το φοιτητικό επίδομα, μέτρο που στοχεύει καθαρά στα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων που κατά διαστήματα αναγκάζονται να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές. Ακόμα, το κάθε πανεπιστήμιο έχει το δικαίωμα να απαιτήσει ειδικές εισαγωγικές εξετάσεις.

Η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κοπεγχάγης ανακοίνωσε πάντως ότι ανακαλεί τα μέτρα, αλλά ο νόμος έχει υπογραφεί. Εδώ πρέπει να αναφερθεί κανείς και στον ύπουλο και υποκριτικό ρόλο των «Πρασινοκόκκινων», οι οποίοι δεν ψήφισαν αυτό το νόμο, αφού η κυβέρνηση με τα κόμματα του φιλελεύθερου μπλοκ είχαν την απαιτούμενη πλειοψηφία, συνεχίζουν όμως να τη στηρίζουν με το ξεπερασμένο πια επιχείρημα, ότι αν την ρίξουν θα επανέλθει η κυβέρνηση της δεξιάς.

ΤΥΝΗΣΙΑ
Γενική απεργία

ΤΥΝΙΔΑ.--

Γενική απεργία πραγματοποιήθηκε, χτες, σε τρεις μεγάλες πόλεις της Τυνησίας με βασικό αίτημα την καταπολέμηση της φτώχειας, της καλπάζουσας ανεργίας και των εντεινόμενων οικονομικών ανισοτήτων ανάμεσα στην επαρχία και στα μεγάλα αστικά κέντρα. Στην Γκάφσα, όπου βρίσκονται τα στρατηγικής σημασίας ορυχεία φωσφόρου, στη Σιλιάνα και στην παραλιακή πόλη Γκάμπες, καταστήματα και υπηρεσίες, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας παρέλυσαν από το πρωί. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και στις τρεις πόλεις, αλλά στις δύο πρώτες σημαδεύτηκαν από επεισόδια. Στην Γκάφσα εκατοντάδες διαδηλωτές επιτέθηκαν στα τοπικά γραφεία του κυβερνώντος ισλαμιστικού κόμματος «Ενάχντα» και το πυρπόλησαν, ενώ στη Σιλιάνα έγιναν συγκρούσεις με την αστυνομία.

Η πραγματοποίηση της απεργίας χτες αποφασίστηκε και προς τιμήν των 300 διαδηλωτών που τραυματίστηκαν πέρυσι σε ανάλογες διαδηλώσεις με αίτημα τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της φτώχειας στη Σιλιάνα.

ΙΤΑΛΙΑ
Εκτός Κοινοβουλίου ο Μπερλουσκόνι

ΡΩΜΗ.--

Αποπέμφθηκε, όπως αναμενόταν, από τη Γερουσία χτες μετά από σχετική ψηφοφορία ο πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ως αποτέλεσμα της καταδίκης του για φοροδιαφυγή στην υπόθεση της αγοράς των δικαιωμάτων αμερικανικών ταινιών από την εταιρεία του «Mediaset». Η εφαρμογή της απόφασης είναι άμεση και σημαίνει ότι για έξι χρόνια ο 77χρονος Μπερλουσκόνι δεν μπορεί να είναι υποψήφιος σε εκλογές ενώ προβλέπεται και ένας χρόνος κάθειρξης που πιθανότατα θα μετατραπεί, λόγω ηλικίας, σε κατ' οίκον περιορισμό.

Αργά το βράδυ της Τρίτης είχε προηγηθεί η διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή με αφορμή την έγκριση του προϋπολογισμού, η οποία έληξε υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας του Λέτα (171 υπέρ, 135 κατά, καμία αποχή) παρά την απόφαση της «Φόρτσα Ιτάλια» να αποσυρθεί από την κυβέρνηση. Ο Λέτα εξέφρασε ικανοποίηση και αποφασιστικότητα και σημείωσε ότι περιμένει την παραίτηση όλων των μελών της «Φόρτσα Ιτάλια» που παραμένουν σε κυβερνητικές θέσεις ως διευθυντές υπουργείων ή κάτι ανάλογο.

Πολύμορφες ρωσο-ιταλικές συμφωνίες

Σειρά διμερών συμφωνιών υπέγραψαν, την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, που επισκέπτεται την Ιταλία συνοδευόμενος από πολυάριθμη υπουργική ομάδα, με τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα. Οι δύο αντιπροσωπείες, που συναντήθηκαν στην Τεργέστη, υπέγραψαν συνολικά 28 διμερείς συμφωνίες, εκ των οποίων οι επτά είναι κυβερνητικής συνεργασίας, ένα πρωτόκολλο πολιτιστικής συνεργασίας και 21 οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες. Μεταξύ των τελευταίων, ξεχωρίζουν οι συμφωνίες συνεργασίας της ιταλικής ενεργειακής εταιρείας «Enel» με τη ρωσική πετρελαϊκή «Rosneft», του ιταλικού ενεργειακού κολοσσού «Eni» με τη «Rosneft» και μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες ενέργειας «Novatek» και της ιταλικής «Poste Selex» και ανακοινώθηκε συνεργασία στα ταχυδρομεία.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Συνεχίζεται η ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα

ΚΙΕΒΟ.--

«Η διαπραγματευτική διαδικασία συνεχίζεται», δήλωσε στο Υπουργικό Συμβούλιο, αναφορικά με τη συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου, ΕΕ - Ουκρανίας, η υπογραφή της οποίας ανεστάλη υπό την πίεση της Ρωσίας, ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Μίκολα Αζάροφ. Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε εν μέσω διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης, που καταγγέλλουν την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την υπογραφή συμφωνίας με την ΕΕ, υπέρ της ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων με τη Μόσχα, ενώ η Γιούλια Τιμοσένκο, της οποίας την απελευθέρωση οι Βρυξέλλες χαρακτηρίζουν προαπαιτούμενο ξεκίνησε απεργία πείνας για το θέμα τη Δευτέρα. Ο Πολωνός Πρόεδρος, Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι κατηγόρησε εκ νέου τη Ρωσία, χτες, για εκβιασμό στην Ουκρανία, προκειμένου να μην υπογράψει τη συνθήκη.

Το ότι η όλη υπόθεση είναι πεδίο σκληρού ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού επιβεβαιώνεται και από την έντονη κριτική που άσκησε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ για τις ρωσικές πιέσεις στην Ουκρανία να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε» ήταν το μήνυμά της που στέλνεται μία ημέρα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την Ανατολική Εταιρική Σχέση στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Στη διάρκεια αυτής της Συνόδου, επρόκειτο η Ουκρανία να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ.

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ
Προώθηση «νέου ρόλου» της Εκκλησίας

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ.--

Ενα σχέδιο «ριζικής μεταρρύθμισης της γραφειοκρατίας του Βατικανού», του οποίου το ρόλο σε σχέση με το σύνολο της Καθολικής Εκκλησίας επιδιώκει να «τροποποιήσει», προανήγγειλε με κείμενό του ο Πάπας Φραγκίσκος εξαπολύοντας, ταυτόχρονα, δριμεία επίθεση κατά της τάσης «για ολοένα περισσότερα κέρδη στο βωμό της θεοποιημένης αγοράς». Πρόκειται για εμφανή προσπάθεια να εμφανιστεί η Καθολική Εκκλησία πιο κοντά στον απλό κόσμο και να χρησιμοποιηθεί για να μειωθούν οι κραδασμοί του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Ο Πάπας προειδοποιεί για το ενδεχόμενο «κοινωνικών εκρήξεων» λόγω της «καλπάζουσας ανισότητας» και υποστηρίζει ότι το Βατικανό είναι «συγκεντρωτικό» και ασχολείται «πολύ με τον εαυτό του», κάτι που χαρακτηρίζει «ανθυγιεινό», υπογραμμίζοντας ότι προτιμά μια Εκκλησία «βρώμικη», που θα είναι στους δρόμους στο πλευρό του κόσμου. Δηλώνει «ανοιχτός σε προτάσεις για αλλαγές στην παπική εξουσία», εκτιμώντας ότι «ο Πάπας δεν μπορεί και δεν χρειάζεται να έχει τον τελευταίο και οριστικό λόγο απέναντι σε όλα όσα απασχολούν την Εκκλησία» και ζητά πρωτοβουλίες.

Μέσα στο έγγραφο ο Πάπας κάνει ειδική μνεία στην αναγκαιότητα αναβάθμισης της θέσης των γυναικών και, χωρίς να τροποποιεί την επίσημη θέση της Καθολικής Εκκλησίας για τις αμβλώσεις, παραδέχεται ότι η άρνηση της Εκκλησίας να τις δεχτεί «έχει αφήσει μόνες πολλές γυναίκες σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και βάσανα», ιδιαίτερα όταν η εγκυμοσύνη είναι καρπός βιασμού ή απόλυτης ένδειας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ