ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Στο στόχαστρο οι άστεγοι, έξαρση της πείνας

ΟYAΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Πιέσεις για την απαγόρευση της... σίτισης αστέγων σε δημόσιους χώρους ασκούν μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Λος Αντζελες, σε μία πολιτεία που, μετά τη Ν. Υόρκη, έχει το οξύτερο πρόβλημα αστέγων στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Τάιμς της Ν. Υόρκης», 27 χρόνια μετά την έναρξη του προγράμματος σίτισης των αστέγων από το «Συνασπισμό Τροφίμων του Δυτικού Χόλιγουντ» το αίτημα «εξαφάνισης» των ανθρώπων δίχως στέγη από τους δημόσιους χώρους τίθεται ξανά επί τάπητος, σε μία περίοδο που το πρόβλημα παρουσιάζει έξαρση. Μόνο στην κομητεία του Λος Αντζελες ο επίσημος αριθμός των αστέγων, που υπολογίζεται σε 53.800 άτομα, αυξήθηκε κατά 27% σε σχέση με το 2012.

Και πεινασμένα παιδιά στη Ν. Υόρκη...

Ασχημα είναι όμως τα πράγματα και στην ανατολική πλευρά των ΗΠΑ. Ερευνα του «Συνασπισμού ενάντια στην πείνα» ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τουλάχιστον το 20% των παιδιών στη Νέα Υόρκη δεν έχει αρκετό φαγητό στο σπίτι ιδιαίτερα μετά το περσινό χτύπημα του τυφώνα «Σάντι». Το ποσοστό των ανηλίκων που υποσιτίζονται υπολογίζεται πως αυξήθηκε κατά 10% μέσα σε μια τετραετία...

Εκτιμάται ακόμη ότι ένας στους έξι Νεοϋορκέζους, δηλαδή 1,3-1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν είχε αρκετό φαγητό στο σπίτι του την περίοδο 2010-'12. Μάλιστα, ο διευθυντής της οργάνωσης, Τζόελ Μπεργκ, σημειώνει ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη ενόψει και των νέων, δραστικών περικοπών που αναμένονται το επόμενο διάστημα στα κουπόνια σίτισης και στις υπηρεσίες αρωγής των ασθενέστερων λαϊκών στρωμάτων στις ΗΠΑ...

ΗΠΑ
Κινητοποιήσεις σε αλυσίδες λιανικής

Από πρόσφατη κινητοποίηση εργαζομένων του εμπορικού κολοσσού «Walmart» στις ΗΠΑ
Από πρόσφατη κινητοποίηση εργαζομένων του εμπορικού κολοσσού «Walmart» στις ΗΠΑ
OYAΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Κινητοποιήσεις σε δεκάδες υποκαταστήματα της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής «Walmart» στις ΗΠΑ πραγματοποιούν αυτές τις μέρες χιλιάδες εργαζόμενοι διαμαρτυρόμενοι για τους πενιχρούς μισθούς και τις κακές συνθήκες δουλειάς παρά τα εταιρικά υπερκέρδη ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο...

Τη Δευτέρα πολλές εκατοντάδες εργαζόμενοι στα υποκαταστήματα της «Walmart» σε Μαϊάμι και Μινεάπολις πραγματοποίησαν στάση εργασίας, κάτι που έκαναν μία μέρα μετά (26/11) μερικές χιλιάδες εργαζόμενοι σε υποκαταστήματα της «Walmart» στο Μέριλαντ, στην Κολούμπια, στο Λόρελ.

Ας σημειωθεί ότι σήμερα, κατά τους γιορτασμούς για την Ημέρα των Ευχαριστιών, που θεωρείται επίσημη αργία στις ΗΠΑ, τα μεγάλα μονοπώλια λιανικής στη χώρα υποχρεώνουν τους εκατοντάδες χιλιάδες κακοπληρωμένους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν το φτωχικό γιορτινό τραπέζι και να πάνε για δουλειά ανήμερα, μετά τις 17.00 ή 18.00 το απόγευμα στο πλαίσιο του φρενήρους εμπορικού ανταγωνισμού...

Οι περισσότερες κινητοποιήσεις αναμένεται να κλιμακωθούν αύριο, κατά την επόμενη ημέρα αργίας, μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών γνωστή ως «Μαύρη Παρασκευή», οπότε κάθε χρόνο, εκατομμύρια καταναλωτές καλούνται σε ένα όργιο καταναλωτισμού εξαιτίας μεγάλων εκπτώσεων σε χιλιάδες καταναλωτικά αγαθά κάθε είδους. Φέτος, αρκετές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι όχι μόνο στα «Walmart» αλλά και σε άλλες αλυσίδες λιανικής στις ΗΠΑ, αναμένεται να συμμετάσχουν σε στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις και άλλες κινητοποιήσεις διεκδικώντας βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και δικαιωμάτων αλλά και ετήσιες αποδοχές άνω των 25.000 δολαρίων.

Πέρσι, σε ανάλογη κινητοποίηση που είχε πραγματοποιηθεί την επομένη της Εορτής των Ευχαριστιών, είχαν συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις πάνω από 30.000 εργαζόμενοι,μεταξύ των οποίων και 400 τολμηροί (λόγω των εργοδοτικών εκβιασμών και πιέσεων) υπάλληλοι της «Walmart»...


ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Σε προγραμματικό Συνέδριο ανακοίνωσε ότι προχωρά το ΑΚΕΛ στις 15 και 16 Φλεβάρη, προκειμένου να διαμορφώσει θέσεις για το Κυπριακό, την οικονομία, την προώθηση της διαφάνειας και την καταπολέμηση των φαινομένων διαπλοκής και διαφθοράς, την ιδεολογικο-πολιτική φυσιογνωμία του κόμματος, το ζήτημα των συνεργασιών και το θέμα της διεκδίκησης της εξουσίας, όπως δήλωσε ο ΓΓ του κόμματος Αντρος Κυπριανού.

ΜΟΣΧΑ.-- «Για τη Ρωσία δεν είναι αποδεκτό να ενταχθεί η Σερβία στο ΝΑΤΟ, αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή» ανέφερε χτες ο Ρώσος πρέσβης στο Βελιγράδι, Αλεξάνταρ Τσεπούριν, μιλώντας σε διάλεξη σε ιδιωτική σχολή διπλωματίας. Η Σερβία πριν 12 χρόνια είχε βομβαρδιστεί ανηλεώς από ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ με πρόσχημα τα δικαιώματα των Κοσσοβάρων Αλβανών...

ΜΠΑΧΑΜΕΣ.-- Την τελευταία τους πνοή άφησαν δεκάδες Αϊτινοί οικονομικοί πρόσφυγες όταν ναυάγησε, την Τρίτη, ανοιχτά των νησιών Μπαχάμες το πλοιάριο που τους μετέφερε με την ελπίδα μιας καλύτερης ζωής στις ΗΠΑ. Από τα νερά ανασύρθηκαν νεκροί περίπου 30 άτομα, ενώ άλλοι 110 διασώθηκαν. Οι οικονομικοί πρόσφυγες είχαν επιβιβαστεί σε ένα ιστιοφόρο μήκους μόλις 12 μέτρων, που ανατράπηκε ανοικτά των ακτών του Στάνιελ Κέι στο αρχιπέλαγος των Νησιών Μπαχάμες.

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Συνεχίζονται τα παζάρια του Αφγανού Προέδρου, Χαμίντ Καρζάι με τις ΗΠΑ, όσον αφορά την υπογραφή ή μη συμφωνίας που θα επιτρέπει την παραμονή αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, μετά το 2014, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ο Αφγανός Πρόεδρος δείχνει να κάνει κάποια «βήματα πίσω», όσον αφορά τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για τις επικείμενες προεδρικές εκλογές.

ΡΙΓΑ.-- Την παραίτησή του ανακοίνωσε χτες, ο πρωθυπουργός της Λετονίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, υπό το βάρος της κατάρρευσης της στέγης σούπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα 54 νεκρών και των επικρίσεων που προκάλεσε, κατά της κυβέρνησης.

ΚΑΪΡΟ.-- Με ολοένα μεγαλύτερη σκληρότητα αντιδρούν οι αιγυπτιακές αρχές, υπό το στρατό, σε κάθε έκφραση αντίδρασης από όπου και αν προέρχεται. Χτες, δικαστήριο της Αλεξάνδρειας καταδίκασε 14 γυναίκες μέλη των ισλαμιστών «Αδελφών Μουσουλμάνων» (μεταξύ των οποίων και ανήλικες) μέχρι και σε 11 χρόνια κάθειρξης για «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», ποινή που χαρακτηρίζεται εξοντωτική και άδικη. Επίσης, παρατάθηκε η κράτηση 24 από τους περίπου 50 συλληφθέντες στη διαδήλωση της Τρίτης κατά του νόμου για τις διαδηλώσεις, ενώ εκδόθηκε ένταλμα σε βάρος δύο γνωστών ακτιβιστών δικαιωμάτων που δεν έχουν καμία σχέση με τους «Αδελφούς Μουσουλμάνους». Αργά χτες, γινόταν νέα διαδήλωση κατά του νόμου, που οι αρχές υποστηρίζουν ότι έλαβε άδεια.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο κύμα βομβιστικών και ενόπλων επιθέσεων σημειώθηκε, χτες, στο Ιράκ, κυρίως σε Βαγδάτη και Ραμάντι, με συνολικά 33 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Επίσης, στη Βαγδάτη εντοπίστηκαν οι σοροί 18 ανθρώπων, που έφεραν σημάδια εκτέλεσης. Ηταν σιίτες και σουνίτες.

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ.-- Μεγάλες φοιτητικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χτες στην πρωτεύουσα της Ονδούρας, απαιτώντας την επανακαταμέτρηση των ψήφων από τις πρόσφατες εκλογές (προεδρικές βουλευτικές, δημοτικές) της Κυριακής και καταγγέλλοντας ότι έχει γίνει νοθεία στη διάρκεια της καταμέτρησης, που αφαιρεί ψήφους από τα δύο βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι φοιτητές δέχτηκαν τη σκληρή καταστολή της αστυνομίας, ενώ υπήρξαν και 5 συλλήψεις.

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-- Συνεχίστηκε χτες για δεύτερη μέρα η τριήμερη απεργία που έχουν εξαγγείλει οι δικαστικοί υπάλληλοι στη Χιλή, απαιτώντας αυξήσεις μισθών κατά 7%. Επίσης, σε απεργία έχουν κατέβει και οι υγειονομικοί στους δήμους, διεκδικώντας επίσης αυξήσεις.

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.-- Εισαγγελέας του Παναμά αποφάσισε την απελευθέρωση των 32 από τους 35 Βορειοκορεάτες μέλη πληρώματος σκάφους που φέρεται πως μετέφερε παράνομα όπλα από την Κούβα, όταν αναχαιτίστηκε από τις παναμέζικες αρχές τον περασμένο Ιούλη.

ΝΤΑΚΑ.-- Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν χτες και ακόμα οκτώ την Τρίτη, κατά τη διάρκεια επέμβασης της αστυνομίας κατά κινητοποιήσεων, με αιχμή τον τρόπο διεξαγωγής των επικείμενων βουλευτικών εκλογών στις 5/1/2014. Το Εθνικιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές είχε κηρύξει απεργία για την Τρίτη, καθώς ζητά να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση για την επίβλεψη της διαδικασίας.

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.-- Συνεχίζονται οι πορείες διαμαρτυρίας στην Ταϊλάνδη, με απαίτηση την παραίτηση της κυβέρνησης. Μετά την κατάληψη υπουργείων στην Μπανγκόκ τις προηγούμενες μέρες χτες οι κινητοποιήσεις επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας. Παράλληλα, η συζήτηση για την πρόταση μομφής που έχει κατατεθεί εναντίον της κυβέρνησης της Γινκλούκ Σιναουάτρα συνεχίστηκε και χτες, ωστόσο δεν αναμένεται να μη λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, εφόσον διαθέτει την πλειοψηφία.

ΚΟΥΒΑ
Αναστέλλει τη λειτουργία του Γραφείου Συμφερόντων της

Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης της Κούβας, είναι υποχρεωμένη να αναστείλει τη λειτουργία του Γραφείου Συμφερόντων της στην αμερικανική πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, καθώς δεν μπορεί να βρει τράπεζα για να κάνουν οι διπλωμάτες της τις αναγκαίες συναλλαγές. Το Γραφείο Συμφερόντων - τέτοιο υπάρχει από την πλευρά των ΗΠΑ στην Αβάνα - εκτελεί και χρέη προξενικών αρχών όπως έχει οριστεί με συμφωνία από το 1997 ανάμεσα στις δύο χώρες, που δεν έχουν ουσιαστικά διπλωματικές σχέσεις.

Η τράπεζα στην οποία οι Κουβανοί διπλωμάτες πραγματοποιούσαν τις αναγκαίες συναλλαγές, Μ&Τ, ανακοίνωσε από τον Ιούλη ότι σταματάει πλέον να παρέχει υπηρεσίες σε διπλωματικές αποστολές, ενώ όλο αυτό το διάστημα λόγω της πολιτικής του πολύμορφου αποκλεισμού που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Κούβα δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί άλλη τράπεζα. Παρά τις εκκλήσεις που έγιναν προς το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν υπήρξε θετική ανταπόκριση από καμία τράπεζα.

Οπως σημειώνουν οι κουβανικές αρχές, αυτή η κατάσταση θα επηρεάσει διάφορες λειτουργίες όπως και τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Κούβας στον ΟΗΕ, τις προξενικές υπηρεσίες, τις επισκέψεις και τις ανταλλαγές -ακαδημαϊκές, πολιτιστικές, εκπαιδευτικές, αθλητικές- μεταξύ των δύο χωρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ