ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΧΩΡΟΣ «BLUE MED»
Ενίσχυση μονοπώλησης των αερομεταφορών και της στρατιωτικοποίησης

Καταψήφισε την κύρωση της σχετικής συμφωνίας το ΚΚΕ

Η πλήρης παράδοση του ελέγχου του τομέα των αερομεταφορών στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων του κλάδου, αλλά και η ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης της ευαίσθητης περιοχής της Ανατ. Μεσογείου με ό,τι σημαίνει αυτό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αποτυπώνονται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χτες στη Βουλή για την «Κύρωση Συμφωνίας σε επίπεδο κρατών - μελών για τη λειτουργία του Λειτουργικού Τμήματος Εναέριου Χώρου BLUE MED».

Οπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο, η συμφωνία γίνεται με βάση «τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό (ΕΕΟ) και τους αντίστοιχους εφαρμοστικούς νόμους, κανόνες», αλλά και «τη δήλωση των κρατών - μελών της ΕΕ, όσον αφορά στα στρατιωτικά θέματα που σχετίζονται με τον ΕΕΟ, επιθυμώντας να βελτιώσουν τα ισχύοντα πρότυπα της ασφάλειας ως προς τη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας». Η συμφωνία αφορά τον εναέριο χώρο που καλύπτουν τα FIR Αθήνας, Μιλάνου, Ρώμης, Πρίντεζι, Λευκωσίας και Μάλτας. Τα κράτη «δεσμεύονται να συνεργάζονται και να αναλαμβάνουν κατάλληλα μέτρα» σε ό,τι αφορά: «α) Οργάνωση εναέριου χώρου, β) διαχείριση εναέριας κυκλοφορίας, γ) υπηρεσίες αεροναυτιλίας, δ) πολιτική, στρατιωτική συνεργασία, ε) εναρμόνιση κανόνων και διαδικασιών διακυβέρνησης, κανονιστικής εποπτείας» κ.ά.

Το νομοσχέδιο καταψήφισε το ΚΚΕ γιατί, όπως έκανε σαφές ο βουλευτής του Γ. Λαμπρούλης, η συμφωνία «ακουμπά πάνω στην πολιτική απελευθέρωσης της αγοράς σε επίπεδο ΕΕ» για την ελευθερία δράσης των επιχειρηματικών ομίλων στις αερομεταφορές «με κατεύθυνση τη συγκέντρωση και μονοπώληση της αγοράς από μια χούφτα μονοπώλια (...) γεγονός που σημαίνει την επιδείνωση των συνθηκών για τους εργαζόμενους και ταυτόχρονα επιδείνωση των όρων ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών». Οπως τόνισε χαρακτηριστικά γνώρισμα αυτής της απελευθέρωσης «είναι η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων τόσο στην ΕΕ όσο και στη χώρα μας σε αεροδρόμια αλλά και σε αερομεταφορές».

Οπως επισήμανε, στην κύρωση της συμφωνίας εντάσσονται όχι μόνο οι πολιτικές αερομεταφορές, αλλά «και οι στρατιωτικές, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα λόγω των ισχυρών γεωπολιτικών ανταγωνισμών στην περιοχή μας για τον έλεγχο των αγορών και βεβαίως την περαιτέρω στρατιωτικοποίηση της περιοχής» και πρόσθεσε: «Δεν είναι τυχαίο που το Ισραήλ ήταν η πρώτη χώρα εκτός ΕΕ που υπέγραψε τη συνεργασία με την ΕΕ για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό».

Ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μ. Παπαδόπουλος προσπαθώντας να υποβαθμίσει το ζήτημα ανέφερε πως «γίνεται μία διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας και των τεχνολογικών συστημάτων, δηλαδή είναι μια ενισχυμένη συνεργασία για τη βελτίωση της χρήσης της εναέριας κυκλοφορίας και μόνο», ωστόσο σε άλλο σημείο παραδέχτηκε ότι «καθορίζει και κάποια πράγματα που αφορούν τις στρατιωτικές παρεμβάσεις, την κυκλοφορία των στρατιωτικών αεροπλάνων και τη διαχείριση της κυκλοφορίας».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ψήφισε «παρών», ο Γ. Σταθάκης καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι στα πλαίσια της ΕΕ μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία που θα εξασφαλίζει κυριαρχικά δικαιώματα ανέφερε: «Θα μπορούσε να υπάρξει μία πιο ισχυρή διαπραγμάτευση στο Πρωτόκολλο του BLUE MED, ούτως ώστε να διασφαλίζεται απολύτως η ευαισθησία στα γεωπολιτικά θέματα σε σχέση με το στρατιωτικό σκέλος» της συμφωνίας.

ΣΥΡΙΖΑ
Λανσάρει ψευτοδιλήμματα ενόψει ευρωεκλογών

Να λανσάρει εγκαίρως τα ψευτοδιλήμματα με τα οποία θα δώσει τη μάχη των ευρωεκλογών φροντίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως φάνηκε απ' την ομιλία του Αλ. Τσίπρα, χτες, σε ειδική συνεδρίαση της ΚΟ του κόμματός του, στην οποία μίλησε επίσης η Γκ. Τσίμερ, επικεφαλής της GUE/NGL, προερχόμενη από το γερμανικό Die Linke.

«'Η η Ευρώπη θα συνεχίσει στο δρόμο της λιτότητας, της ύφεσης, της ανεργίας (...) ή θα διαμορφώσει άλλους συσχετισμούς που θα επηρεάσουν και το προς τα πού θα οδηγηθούν τα πράγματα», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας. Επιχειρώντας να δικαιολογήσει την προσήλωση του κόμματός του στην καπιταλιστική ΕΕ, στην Ευρωζώνη και στον «ευρωμονόδρομο», πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι είναι ο συσχετισμός μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης που μπορεί να καθορίσει την πορεία της λυκοσυμμαχίας.

Ταυτόχρονα, δεν έχασε την ευκαιρία να προβάλει και την υποψηφιότητά του για την Κομισιόν, λέγοντας «και φυσικά θα παίξει και ρόλο, θα επηρεάσει και το ποιος θα ηγηθεί στην Κομισιόν», μη παραλείποντας να ασκήσει κριτική στον επίσης υποψήφιο για τη θέση Μ. Σουλτς από καθαρά διαχειριστική θέση, διερωτώμενος «με ποια κονδύλια και με ποιες πολιτικές» θα αντιμετωπιστεί η ανεργία των νέων.

Ο Αλ. Τσίπρας έφτασε να καυτηριάσει «τα προγράμματα μαθητείας και κατάρτισης, που είτε χρησιμεύουν μόνον ως σύντομη απόδραση από την ανεργία είτε δημιουργούν φτηνούς εργαζόμενους, με εποχική και επισφαλή απασχόληση, χωρίς ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα», τα οποία ωστόσο στηρίζει το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το οποίο προωθεί την υποψηφιότητά του για την Κομισιόν. Το Νοέμβρη του 2011 η συνδιάσκεψη του Δικτύου Συνδικαλιστών του ΚΕΑ, στην Αθήνα, εισηγούνταν ακριβώς στο όνομα της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων μέτρα που το σύστημα ήδη εφαρμόζει, κρίνοντάς τα επωφελή για την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου: «Μέτρα που να διευκολύνουν τη μετάβαση απ' το σχολείο στην εργασία για νέους (...) να ενθαρρύνουν τους εργοδότες να προσφέρουν θέσεις μαθητείας ή άλλα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας (...) να επενδύουν στην ποιότητα της ελεύθερης εκπαίδευσης και κατάρτισης και βελτιώνουν τη σύνδεσή της με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας (...) να δημιουργούν επιδοτήσεις απασχόλησης, ώστε να προσλαμβάνονται νέοι άνθρωποι ή να μετατρέπονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου».

Ψάχνει γέφυρες στη σοσιαλδημοκρατία καλλιεργώντας αυταπάτες

Ο Αλ. Τσίπρας επανήλθε στην προσπάθεια εξωραϊσμού του ρόλου της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, καλώντας την να αποσαφηνίσει αν «θα συνεχίσει να είναι ο ακολουθητής εταίρος σε έναν ευρωπαϊκό μεγάλο συνασπισμό υπό την κα Μέρκελ»! Μ' αυτή τη λογική χαρακτήρισε παράδοξο η βασική σύμμαχος του «σοσιαλδημοκρατικού» ΠΑΣΟΚ να είναι η Μέρκελ! Και λίγο αργότερα παραπονέθηκε που το «σοσιαλδημοκρατικό SPD, που ιστορικά εγγράφεται στο ευρύτερο προοδευτικό τόξο, σήμερα συντάσσεται με τη νεοφιλελεύθερη δεξιά»! Θυμίζουμε πως λίγο καιρό πριν καλούσε το SPD να αντιληφθεί πως σύμμαχός του στην Ελλάδα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι το ΠΑΣΟΚ που παραπαίει.

Κατά τα λοιπά υπερασπίστηκε την πρόταση για ευρωπαϊκή διάσκεψη για το χρέος και «κούρεμά» του ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για να χρηματοδοτηθεί «η αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».

Τον καημό του ευρωενωσιακού οπορτουνισμού που «η ιδέα της ΕΕ σαν ένωση ειρήνης χάνει τη λάμψη της» εξέφρασε η Γκ. Τσίμερ, υποδεικνύοντας στην κυβέρνηση «επειγόντως μια πολιτική επενδύσεων στην οικονομία» και προώθηση «πολιτικών συνοχής», ενσωμάτωσης δηλαδή της λαϊκής δυσαρέσκειας μέσω και της αναστήλωσης στις λαϊκές συνειδήσεις του καταρρακωμένου κύρους της ΕΕ.

Ρίχνοντας νερό στο μύλο του αποπροσανατολισμού αθώωσε τον καπιταλισμό και ενοχοποίησε για την κρίση «τις τράπεζες, τους σπεκουλαδόρους και τους κερδοσκόπους». Κατακεραύνωσε ακόμα τα «λάθη» της τρόικας έτσι που να μένει στο απυρόβλητο η στρατηγική υπέρ των μονοπωλίων, μπούσουλας όλων των κρατών - μελών της ΕΕ, με ή χωρίς μνημόνια και τρόικες.

Πεινάνε και στις ΗΠΑ

«

Οι πιο ευάλωτοι Ευρωπαίοι πολίτες χρειάζονται άμεση βοήθεια, καθώς και ένα λόγο να πιστέψουν ξανά στο μέλλον της Ευρώπης. Η Ευρώπη θα μπορούσε (...) να χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα κουπονιών διατροφής, όπως συμβαίνει στην Αμερική (...) Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολύ καλά αμορτισέρ, δηλαδή μηχανισμούς προκειμένου να απορροφηθούν οι κραδασμοί (...) Πόσο καλό θα ήταν να είχαμε το ίδιο πνεύμα και πρόγραμμα για την Ευρωζώνη (...) Η αλήθεια είναι ότι εσείς στην Αμερική έχετε τους ομοσπονδιακούς θεσμούς σας - Κοινωνική Ασφάλεια, Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη, Επίδομα Ανεργίας, Σύστημα Ασφάλειας Καταθέσεων - τα οποία εμείς στην Ευρώπη δεν διαθέτουμε».

Αυτά δήλωνε ο Αλ. Τσίπρας μιλώντας στο Τέξας στις αρχές Νοέμβρη. Είναι γνωστό πως όταν η πραγματικότητα δεν συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Ποια είναι αυτή; Αντιγράφουμε απ' τα ειδησεογραφικά πρακτορεία: «Το 20% των παιδιών που ζουν στη Νέα Υόρκη, δηλαδή ένα στα πέντε, δεν έχει αρκετό φαγητό στο σπίτι του (...) Το ποσοστό των ανηλίκων που υποσιτίζονται αυξήθηκε κατά 10% μέσα σε μια τετραετία (...) Συνολικά ένας στους έξι Νεοϋορκέζους, δηλαδή 1,3 - 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι, δεν είχε αρκετό φαγητό στο σπίτι του την περίοδο 2010-12» και «στα λαϊκά συσσίτια και τις διανομές τροφίμων η ζήτηση αυξήθηκε κατά 10% φέτος αλλά οι πόροι τους, από τις κρατικές ενισχύσεις και τις ιδιωτικές δωρεές, μειώθηκαν ταυτόχρονα κατά 57%».

Για την κατάσταση αυτή ο διευθυντής της οργάνωσης που διεξήγαγε την έρευνα εκτιμά ότι οι συνεχιζόμενες περικοπές στον προϋπολογισμό προμηνύουν πως «τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη». Ο ίδιος δηλώνει πως σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της Νέας Υόρκης ζουν κάτω απ' το όριο της φτώχειας ή λίγο πάνω απ' αυτό και συμπληρώνει: «Την ίδια ώρα που οι πλούσιοι τρέφονται καλύτερα από ποτέ, ένας στους έξι γείτονές μας παλεύει με την πείνα. Η πρόσφατη ομοσπονδιακή περικοπή των κουπονιών για τρόφιμα θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα πράγματα (...) Η φτώχεια, η πείνα και ο αριθμός των αστέγων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα».

Τα στοιχεία αυτά σκιαγραφούν εκείνο το κομμάτι της εικόνας που ο ΣΥΡΙΖΑ πασχίζει να κρατήσει αθέατο, στο σκοτάδι. Γιατί αποδεικνύει πως το μείγμα διαχείρισης που εκθειάζει - και θέλει να εφαρμόσει αν κυβερνήσει - δεν κάνει καμία ουσιαστική διαφορά στη ζωή του λαού. Πεινάνε οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες στην ΕΕ, πεινάνε και στις ΗΠΑ. Γνωρίζει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής είναι ανελαστική στο έδαφος της εξουσίας του κεφαλαίου, ιδιαίτερα στη σύγχρονη φάση εξέλιξης του καπιταλισμού, ότι δεν μπορεί σήμερα να εφαρμοστεί πολιτική όπως αυτή της σοσιαλδημοκρατίας στις δεκαετίες '60 και '70, με μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και με άλλο διεθνή συσχετισμό δυνάμεων αφού υπήρχε και το σοσιαλιστικό σύστημα που επιδρούσε στις παραχωρήσεις του κεφαλαίου, αν και δεν προβάλλει με τη γραμμή του ούτε καν αυτή την περίοδο. Μιλά για επαναφορά στην προ κρίσης, που εκδηλώθηκε το 2009, κατάσταση, που ήταν πολύ χειρότερη από την περίοδο πριν την αντεπανάσταση. Αυτή τη νοσταλγία καλλιεργεί, αλλά καταλαβαίνει ότι ούτε αυτό μπορεί να γίνει. Στο έδαφος αυτής του της γνώσης ζητά κουπόνια σίτισης και μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας, «αμορτισέρ» για την απορρόφηση των κραδασμών της λαϊκής οργής, «χάντρες» σε «ιθαγενείς» για να ξεγελαστούν και «να πιστέψουν ξανά στην Ευρώπη», όπως λέει ο Αλ. Τσίπρας, εννοώντας τη χειραγώγηση των λαών με τη χίμαιρα μιας ΕΕ που θα μεταλλαχθεί δήθεν φιλολαϊκά και από λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων θα γίνει παιδική χαρά για τους λαούς των κρατών - μελών της.

Το «ίνδαλμά» του όμως διαψεύδει ότι μπορεί να προσφέρει εσαεί έστω «ασπιρίνες» στις στρατιές των «πληγωμένων» από φτώχεια που προκαλεί...


Β.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ