ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Δίνουν ζεστό χρήμα στους καπιταλιστές σε βάρος των λαϊκών αναγκών

Η ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων με προνόμια και ζεστό χρήμα, σε τομείς που υπόσχονται γρήγορη και μεγάλη κερδοφορία του κεφαλαίου με ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμη, ήταν το πνεύμα της κοινής συνεδρίασης που έγινε χτες μεταξύ της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής πάνω στον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα νέα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών.

Ο νέος Κανονισμός ψηφίστηκε στην προηγούμενη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο από τη μεγάλη συμμαχία των κομμάτων του κεφαλαίου. Το ΚΚΕ τον καταψήφισε.

Οπως αναδείχτηκε από τη χτεσινή συζήτηση η χρηματοδότηση των μονοπωλίων θα γίνει από τα Κράτη - Μέλη με συγχρηματοδότηση της ΕΕ από το μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» και τα διάφορα ευρωενωσιακά περιφερειακά ταμεία. Πρόκειται για άμεση χρηματοδότηση με ζεστό χρήμα των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στους τομείς των κατασκευών και τους συναφείς κλάδους (λιμενικές υπηρεσίες, τεχνολογίες ευφυών συστημάτων διαχείρισης κυκλοφορίας, συναφείς υποδομές και υπηρεσίες), για έργα που καλύπτουν τις ανάγκες των μονοπωλίων και σχετίζονται κυρίως με τη γρήγορη διακίνηση εμπορευμάτων.

Οι όποιες θέσεις εργασίας δημιουργηθούν θα είναι προσωρινές και θα χαθούν με την ολοκλήρωση των έργων, ενώ στα πλαίσια των αντιλαϊκών μέτρων και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, η εκμετάλλευση των εργαζομένων θα είναι τεράστια με επισφαλείς και χωρίς δικαιώματα εργασιακές σχέσεις και με μισθούς πείνας.

Επιπρόσθετα η ίδια η εξέλιξη των έργων με βάση την αντιλαϊκή πολιτική και στην Ελλάδα, θα προωθήσει ακόμα περισσότερο τις ιδιωτικοποιήσεις και την παράδοση των δημόσιων εγκαταστάσεων και υποδομών στο κεφάλαιο.

Η σύμπνοια σε αυτούς τους σχεδιασμούς εκφράστηκε και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο βουλευτής Γ. Σταθάκης εξέφρασε την απαίτηση ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα κονδύλια για τα έργα, δηλαδή η χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων.

Ο Γιώργος Τούσσας, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση, κατήγγειλε την πρόκληση και έβαλε τα πράγματα σε μια εντελώς διαφορετική βάση: «Η τεράστια καταστροφή που προκλήθηκε πρόσφατα από τη νεροποντή στη Ρόδο, με τραγικές απώλειες και την απώλεια 4 ανθρώπων, καθώς και στην Ψέριμο και στην Κάλυμνο αναδεικνύουν για άλλη μια φορά, τις μεγάλες ευθύνες της συγκυβέρνησης για τις τεράστιες ελλείψεις σε αντιπλημμυρικά και άλλα έργα προστασίας της ζωής και της περιουσίας των λαϊκών οικογενειών. Νησιά καταδικάζονται από μερικό αποκλεισμό από τα προβλήματα στην ακτοπλοΐα όπου οι εφοπλιστές ανάλογα με το κέρδος τους δένουν ή δρομολογούν καράβια. Συνολικά τη στιγμή που τα λαϊκά προβλήματα οξύνονται δραματικά, τα λαϊκά νοικοκυριά υποφέρουν από τη μαζική ανεργία, τη φτώχεια, τα χαράτσια, τη φορολογική λεηλασία του εισοδήματός τους, που καταρρέουν δημόσιες υποδομές υγείας - πρόνοιας και εκπαίδευσης, τα δημόσια συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών - μελών παρέχουν άφθονο χρήμα στους μονοπωλιακούς ομίλους» για την ενίσχυση της αγωνιστικότητας και κερδοφορίας τους.

Εκανε σαφές ότι «σε τίποτα δεν πρόκειται τα όποια έργα να εξυπηρετήσουν τις λαϊκές ανάγκες. Αυτή είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που υπόσχονται η ΕΕ, οι αστικές κυβερνήσεις στις χώρες μέλη της ΕΕ, η συγκυβέρνηση στην Ελλάδα» κέρδη για τα μονοπώλια, κόλαση για το λαό».


ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Εξετάσεις στη λυκοσυμμαχία

Καλεί την ΕΕ να λάβει μέτρα ενσωμάτωσης των λαών

Εξαγωγή μυθευμάτων επιχειρεί ο Αλ. Τσίπρας με το άρθρο που υπογράφει στη βρετανική εφημερίδα «Guardian». Μπροστά στις ευρωεκλογές και ως υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται την ψευδαίσθηση ότι είναι δυνατή μια φιλολαϊκή μετάλλαξη της ΕΕ και λανσάρει το ΚΕΑ, που στηρίζει την υποψηφιότητά του, σαν δύναμη ικανή να «επανενώσει την Ευρώπη και να την επαναθεμελιώσει σε δημοκρατική και προοδευτική βάση». Εχοντας ο ίδιος γνώση ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο εισηγείται στη λυκοσυμμαχία να λάβει γρήγορα μέτρα χειραγώγησης και ενσωμάτωσης των λαών.

Ταυτόχρονα, αξιώνει απ' τους ίδιους τους λαούς να κάνουν δικό τους στόχο την καπιταλιστική ανάπτυξη. Προτείνει τη «δημιουργία ενός μετώπου κατά της λιτότητας και κατά της ύφεσης (...) Αυτό θα μπορούσε να έχει ως συνέπεια ένα σύμφωνο για τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Πρέπει να ξαναχτίσουμε την αλληλεγγύη ανάμεσα στους νέους, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τους άνεργους, για να γκρεμίσουμε τη νέα διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους φτωχούς και τους πλούσιους της Ευρώπης - το "τείχος του χρήματος"»!

Ο Αλ. Τσίπρας επικαλείται τους αριθμούς που πιστοποιούν την καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, πρώτιστα εργατικής δύναμης - αναπόδραστη διαδικασία στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης και της προσπάθειας να ξεπεραστεί προς όφελος του κεφαλαίου - για να υπερασπιστεί ακριβώς μια πρόταση που κινείται στο ίδιο στρατηγικό πλαίσιο και μοιράζεται τον ίδιο στόχο με αυτή που ήδη εφαρμόζεται. Υπονοώντας ότι η πρόταση διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ είναι η απάντηση στα προβλήματα της φτώχειας και της ανεργίας. Πρόκειται για πολιτική κερδοσκοπία με τα βάσανα του λαού.

Μη μπορώντας να αγνοήσει ότι εξίσου αντιλαϊκά μέτρα προωθούνται σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, ο Αλ. Τσίπρας επιχειρεί να τα αποκόψει απ' τη στρατηγική που υπηρετεί τις ανάγκες ενός συστήματος σε βαθιά σήψη και τα «φορτώνει» στο «νεοφιλελευθερισμό» και τους «ζηλωτές του», στο «μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης» των διαρθρωτικών αλλαγών «που μεταφέρει τους κινδύνους στις πλάτες των απλών ανθρώπων και των νέων».

Επιβεβαιώνοντας τις «τεξανές» δηλώσεις του για την υπεράσπιση της συνοχής της Ευρωζώνης και της ΕΕ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι «το ευρωπαϊκό όνειρο έχει γίνει εφιάλτης», ότι βαίνει «αυξανόμενη η κρίση εμπιστοσύνης στην ΕΕ» κ.ά. Προτρέπει σε προώθηση της κοινωνικής συναίνεσης μέσω μιας «νέας συμφωνίας» στην ΕΕ αξιοποιώντας την «εμφάνιση νέων ομάδων αλληλεγγύης και κινημάτων στη βάση της κοινότητας», που όπως με νόημα σημειώνει «πρέπει να μας δίνει ελπίδα». Ουσιαστικά ο Αλ. Τσίπρας αναδεικνύει την ανάγκη αλλά και τη δυνατότητα διαμόρφωσης νέων όρων ενσωμάτωσης και χειραγώγησης των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ.

Συστήνει ακόμα στην ΕΕ να αξιοποιήσει τις ευρωεκλογές ώστε να «ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος με τους πολίτες - ιδιαίτερα με εκείνους που αισθάνονται πως κανείς δεν νοιάζεται γι' αυτούς - για μια νέα βάση πραγματικής δημοκρατίας και ανθρώπινης αξιοπρέπειας». Αλλά και να αντλήσει μέσα ενσωμάτωσης απ' το «πλαίσιο προστασίας που ιστορικά έχει συμβάλει στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο».


Στην εισαγγελέα Διαφθοράς ο Γ. Παπαντωνίου

Για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες σε βαθμό κακουργήματος, καλείται από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελ. Ράικου, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαντωνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακριβής δήλωση αφορά στο έτος 2010 όποτε άλλαξε ο νόμος και έκτοτε η απόκρυψη στοιχείων άνω των 500.000 ευρώ διώκεται σε βαθμό κακουργήματος. Να σημειωθεί ότι πρόκειται ουσιαστικά για συμπληρωτική έρευνα, στην υπάρχουσα ποινική δίωξη κατά του πρώην υπουργού για το πόθεν έσχες του 2008, για την οποία τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του, Σ. Κουράκου, έχουν απολογηθεί και αφεθεί ελεύθεροι με εγγυήσεις 50.000 και 200.000 ευρώ αντίστοιχα τον Απρίλη του 2013. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ είχε διωχθεί και για φοροδιαφυγή για την περίοδο 2000-2010 που προέκυψε μετά από οικονομικό και φορολογικό έλεγχο που έκανε το ΣΔΟΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ