ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Νέες συνομιλίες σε προεκλογικό ρυθμό
  • Αγνωστο, ακόμη, αν ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα είναι υποψήφιος για πρωθυπουργός
  • Αρχίζει σήμερα στην Ουάσιγκτον νέος γύρος διαβουλεύσεων, χωρίς πολλές προσδοκίες
  • Σειρά δολοφονιών κατά το Σαββατοκύριακο στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη 

Με τις πέτρες ενάντια στον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Με τις πέτρες ενάντια στον ισραηλινό στρατό
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΓΑΖΑ-ΝΑΜΠΛΟΥΣ.-

Υπό τη σκιά των εξελίξεων στην πολιτική σκηνή του Ισραήλ, αρχίζει, σήμερα, στην Ουάσιγκτον άλλος ένας γύρος ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών σε μια απέλπιδα προσπάθεια της απερχόμενης αμερικανικής ηγεσίας να ολοκληρώσει την «ειρηνευτική διαδικασία». Παρά τα βήματα αυτά, όμως, η βία και οι δολοφονίες σημάδεψαν και αυτό το Σαββατοκύριακο στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη.

Με 63 ψήφους υπέρ και 46 κατά, οι βουλευτές της Κνεσέτ άνοιξαν το δρόμο στον πρώην πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να θέσει υποψηφιότητα στις επικείμενες πρόωρες πρωθυπουργικές εκλογές, αίροντας τη νομοθεσία που απαγορεύει σε απλούς πολίτες να είναι υποψήφιοι για την ηγεσία της κυβέρνησης. Εντούτοις η υποψηφιότητα του Νετανιάχου δεν ήταν σίγουρη εξαιτίας προσωπικής του διαφωνίας. Πέραν αυτής της διαφωνίας, ο Νετανιάχου πρόκειται, σήμερα, να αντιμετωπίσει σε εσωκομματικές διαδικασίες και τον νυν ηγέτη του Λικούντ, Αριέλ Σαρόν, ο οποίος δεν εμφανίζεται πρόθυμος να του παραχωρήσει την υποψηφιότητά του αμαχητί.

Ο πρώην ηγέτης του Λικούντ πιέζει, βασιζόμενος κυρίως στις συνεχόμενες δημοσκοπήσεις που τον εμφανίζουν να προηγείται κατά πολύ του Εχούντ Μπαράκ, να εγκρίνει η Κνεσέτ, μέσω της αυτοδιάλυσής της, τη διεξαγωγή και πρόωρων βουλευτικών εκλογών, μαζί με την πρωθυπουργική αναμέτρηση. Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε, δεν έχει νόημα να ηγηθεί μιας κυβέρνησης και ενός Κοινοβουλίου, «το οποίο θα είναι κατακερματισμένο και ανίκανο να λάβει αποφάσεις, αποτελούμενο από μια παρωχημένη πλειοψηφία που έχει αναδειχτεί από τις εκλογές του 1999». Εντούτοις, η επιμονή Νετανιάχου δε φαίνεται να καρποφορεί καθώς το υπερορθόδοξο θρησκευτικό κόμμα Σας, το οποίο έχει δημοσίως εξαγγείλει την υποστήριξή του στο Λικούντ και στον πρωθυπουργικό του υποψήφιο, όποιος και αν είναι, ανακοίνωσε, χτες, ότι τάσσεται κατά της διάλυσης της Βουλής, φοβούμενο, πιθανώς, ότι θα βγει πιο αδύναμο από μια πρόωρη εκλογική αναμέτρηση.

Από συνάντηση του Γ.Αραφάτ με μέλος της ισραηλινής Κνεσέτ

Associated Press

Από συνάντηση του Γ.Αραφάτ με μέλος της ισραηλινής Κνεσέτ
Η δεύτερη αυτή ψηφοφορία για τη διάλυση ή όχι της Βουλής αναμενόταν να διεξαχθεί αργά χτες το βράδυ. Στην πολύ πιθανή περίπτωση, πάντως, που δεν εγκριθεί το αίτημα Νετανιάχου, πολιτικοί αναλυτές επισήμαιναν ότι αποτελεί μια πρώτη, έστω και μικρή, νίκη του Εχούντ Μπαράκ, καθώς, ακόμη και αν ηττηθεί στην πρωθυπουργική αναμέτρηση, το Εργατικό Κόμμα θα διατηρεί ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό βουλευτικών εδρών, έτσι ώστε να μην μπορεί να κινηθεί ελεύθερα ο επόμενος πρωθυπουργός.

Πιέσεις και στην Ουάσιγκτον

Υπό το βάρος των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στο Ισραήλ αλλά και στην προεδρική εναλλαγή στις ΗΠΑ, αρχίζει, σήμερα, στην Ουάσιγκτον άλλος ένας γύρος διαπραγματεύσεων Ισραηλινών και Παλαιστινίων, κατ' αρχάς σε εκατέρωθεν ξεχωριστές συναντήσεις με Αμερικανούς αξιωματούχους. Η ισραηλινή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών, Σλόμο Μπεν Αμί, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξη. Ο Μπεν Αμί υπογράμμιζε ότι «θα γίνει ό,τι καλύτερο είναι δυνατόν αφού στρατηγικός στόχος και των δύο πλευρών παραμένει η ειρήνη», ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης, και πρωτεργάτης της συνθήκης του Οσλο, Γιοσί Μπεϊλίν, τόνισε ότι «αν και είναι λίγες οι ελπίδες, δεν μπορούμε να μη δούμε τις προοπτικές που ανοίγονται».

Μάλλον απαισιόδοξοι ήταν, από την άλλη πλευρά, οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι. Ο διαπραγματευτής και υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, Χασάν Ασφούρ, δήλωνε ότι «όποιος γνωρίζει την αμερικανική διαμεσολάβηση και τους ισραηλινούς χειρισμούς δεν μπορεί να έχει ελπίδες», ενώ συμπλήρωνε ότι η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία θα «προσπαθήσει να επιτύχει τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής, την ελευθερία του παλαιστινιακού λαού και την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους». Εκτός από τον Ασφούρ, στην Ουάσιγκτον έχουν μεταβεί ο υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, και ο διαπραγματευτής Σαέμπ Ερακάτ.

Πολιτικοί αναλυτές επισήμαιναν ότι η αμερικανική ηγεσία πιέζει τους Παλαιστινίους να αποδεχτούν μια λύση πακέτο, που θα τους αναγνωρίζει ορισμένα δικαιώματα στην ανατολική Ιερουσαλήμ, με αντάλλαγμα κάποιες υποχωρήσεις στο θέμα της επιστροφής των προσφύγων. Παράλληλα, πιέσεις ασκούνται και στην ισραηλινή πλευρά προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών χωρίς να έχει πλήρως αποκλιμακωθεί η βία.

Διαιωνίζεται ο κύκλος αίματος

Παρά το γεγονός ότι το Σαββατοκύριακο κύλησε χωρίς σφοδρές συγκρούσεις, δεν έλειψαν οι αιματηρές ανταλλαγές πυρών και οι δολοφονίες. Μέλος της Φατάχ, που αγνοούνταν από την Παρασκευή, βρέθηκε δολοφονημένος στην περίμετρο της Τουλκαρέμ, ενώ άλλος ένας 18χρονος Παλαιστίνιος βρέθηκε δολοφονημένος κοντά στη Ραμάλα. Για τη δεύτερη περίπτωση ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι ανακρίνει 2 εποίκους. Ο επικεφαλής του επιχειρησιακού και εκπαιδευτικού τομέα της παλαιστινιακής Αστυνομίας, υποδιοικητής Αμπντέλ Μουάτ αλ Σαμπάουι, σκοτώθηκε, χτες το πρωί, στην προσπάθειά του να απασφαλίσει ισραηλινή οβίδα, που δεν είχε εκραγεί, στην Αλ Σουντάνιγια, στη βόρεια Γάζα.

Επίσης, Εβραίος έποικος άνοιξε πυρ εναντίον Παλαιστινίων μαθητών, κοντά στη Νάμπλους, επειδή «εξοργίστηκε από το λιθοβολισμό του αυτοκινήτου του», με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας 14χρονος Παλαιστίνιος και να τραυματιστεί ένας συνομήλικός του σοβαρά. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς», άλλοι 2 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών, κοντά στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, ενώ στο ίδιο περιστατικό τραυματίστηκε σοβαρά ένας τρίτος Παλαιστίνιος. Τέλος, δύο νεαροί Παλαιστίνιοι, που θεωρούνταν ύποπτοι για συνεργασία με τον ισραηλινό στρατό, βρέθηκαν δολοφονημένοι από άγνωστους ενόπλους.

Εμπόδια και στην ελληνική βοήθεια

Στο μεθοριακό φυλάκιο της Ράφα, ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Αίγυπτο, που συνδέεται και με τη Λωρίδα της Γάζας, έφθασαν, χτες, 3 τόνοι ιατροφαρμακευτικής βοήθειας που απέστειλε η ελληνική πλευρά προς τον παλαιστινιακό λαό. Εντούτοις, παρά τις συνεννοήσεις που προηγήθηκαν με την ισραηλινή ηγεσία, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι τόνιζαν ότι δεν επιτράπηκε, τουλάχιστον μέχρι χτες το βράδυ, στο υλικό να εισέλθει στα αυτόνομα παλαιστινιακά εδάφη ενώ κατήγγειλαν ότι άλλοι 4 τόνοι ελληνικής ιατροφαρμακευτικής βοήθειας παραμένουν εγκλωβισμένοι σε γειτονική, της Ράφα, πόλη, από την περασμένη βδομάδα.

ΗΠΑ
Πρώτα δείγματα της νέας κυβέρνησης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΟΣΤΙΝ.-

Δουλιές με φούντες για το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο τον Ηνωμένων Πολιτειών, που μετέβη στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να θέσει τα θεμέλια για την επόμενη κυβέρνηση, που τυπικώς θα «τεθεί σε λειτουργία» στις 21 Γενάρη, δηλαδή την επομένη της ορκωμοσίας του στο Καπιτώλιο.

Πριν όμως μεταβεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ ανακοίνωσε τα πρώτα μέλη που θα συνθέτουν τη νέα κυβέρνηση και μάλιστα σε πολύ νευραλγικά σημεία: Τον στρατηγό εν αποστρατεία Κόλιν Πάουελ, στο υπουργείο Εξωτερικών, την Κοντολίζα Ράις σύμβουλο για θέματα ασφαλείας, τον ισπανικής καταγωγής Αλ Γκονζάλες μέχρι σήμερα δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Τέξας ως επικεφαλής των νομικών συμβούλων του Λευκού Οίκου και τον Αντριου Καρντ ως προσωπάρχη του Λευκού Οίκου. Τα πρόσωπα ήταν λίγο πολύ γνωστά πριν ακόμη και τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 7ης του Νοέμβρη.

Οπως τόνισε ο Μπους, πριν την παρέλευση δύο βδομάδων η σύνθεση της επόμενης ομοσπονδιακής κυβέρνησης θα έχει ολοκληρωθεί και θα ανακοινωθεί. Κάτι που ο ίδιος θεωρεί εξίσου αναγκαίο, και απαραίτητο ωστόσο, είναι να αρχίσει αμέσως τη διαδικασία «συμφιλίωσης» του έθνους. Αυτός ήταν ο λόγος των συναντήσεων που είχε με τον αντιπρόεδρο και ανθυποψήφιό του Αλ Γκορ αλλά και με τους ηγέτες και των δύο κομμάτων στη νομοθετική εξουσία.

Συγκεκριμένα, ο Μπους έκανε χτες την πρώτη του επίσκεψη στο Καπιτώλιο και συναντήθηκε με δύο ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων, τον ηγέτη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, ΤρεντΛοτ από το Μισισιπή και τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ντένις Χάστερτ από το Ιλινόις, καθώς και δύο ηγετικά στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος, τον ηγέτη του κόμματος στη Γερουσία, Τομ Ντασλ από τη Νότια Ντακότα και τον ηγέτη των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ΝτικΓκέπαρντ από το Μιζούρι. Οπως πολύ χαρακτηριστικά τόνισε, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και τις από δύο πτέρυγες « ήρθε ο καιρός να επουλωθούν οι πληγές που άφησαν στον αμερικανικό λαό οι προεδρικές εκλογές»...

Με τον «πατριάρχη»

... και δεσμεύτηκε να εργαστεί με πνεύμα συνεργασίας και να επουλώσει αυτές τις πληγές : «Δήλωσα και στους τέσσερις ότι αισθάνομαι σαν να έγιναν αυτές οι εκλογές για ένα λόγο: Παρά το γεγονός της καθυστέρησης και των προβλημάτων που ανέκυψαν μετά την ψηφοφορία, πρέπει να καταστεί σαφές σε όλους εμάς πως μπορούμε να προχωρήσουμε μαζί, να επουλώσουμε όποιες πληγές έχουν απομείνει, όποια κατάλοιπα ενδέχεται να υπάρχουν».

Ενδεχομένως μπορεί και να βρει τον τρόπο να επουλώσει τις πληγές σε πολιτικό επίπεδο, αλλά είναι αμφίβολο αν θα το κατορθώσει σε οικονομικό. Ποιος θα μπορούσε ίσως να εγγυηθεί αυτή την ενδεχόμενη ίαση των τραυμάτων της οικονομίας από την «ανώμαλη και βίαιη προσγείωση» που έχει;

Κανείς καλύτερος από τον άνθρωπο που μέχρι στιγμής θεωρείται ο εγκέφαλος του πρόσφατου «οικονομικού θαύματος», ο πρόεδρος της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Αλαν Γκρίσπαν, ο οποίος παρά την αμέριστη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του που έχει εκφράσει ο Μπους, τηρεί «σιγήν ιχθύος» για το φορολογικό πρόγραμμα των Ρεπουμπλικανών, το μόνο στοιχείο που υπάρχει για τη μελλοντική διακυβέρνηση των ρεπουμπλικανών σε οικονομικό επίπεδο.

Σαράντα πέντε λεπτά διήρκεσε η συνάντηση με τον Γκρίσπαν, μία συνάντηση που έγινε παρουσία του νέου αντιπροέδρου ΝτικΤσέινι, του οικονομικού συμβούλου του Μπους, Λόρενς Λίντσεϊ, και του νέου επιτελάρχη του Λευκού Οίκου Αντριου Καρντ. Προς το παρόν καμία επίσημη πληροφορία δεν υπάρχει για το αποτέλεσμα της συνάντησης... αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόταση Μπους για περικοπές φορολογίας ύψους 1,3 τρισ. δολαρίων, τα προσεχή δέκα χρόνια, πρόταση που έχει επικριθεί για πολύ υψηλό κόστος.

Το φορολογικό πρόγραμμα Μπους αναμένεται να αντιμετωπίσει αντιδράσεις τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από ορισμένους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου. Ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ντένις Χάστερ, για παράδειγμα, δήλωσε την περασμένη βδομάδα ότι οι περικοπές στη φορολογία πρέπει να είναι σταδιακές, αρχής γενομένης από τους κληρονόμους και τους παντρεμένους, δεδομένου ότι οι δύο φόροι που αφορούν το γάμο και το θάνατο στις ΗΠΑ είναι πολύ «τσουχτερό».

«Ασκήσεις επί χάρτου»

Και αν εξακολουθεί να υπάρχει σκοτάδι όσον αφορά στο ακανθώδες, αλλά και άκρως επικίνδυνο ζήτημα της οικονομικής πορείας της χώρας, κρυστάλλινη καθαρότητα - ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ πάντα - επικρατεί όσον αφορά στην εξωτερική πολιτική και τα θέματα ασφαλείας: Στα χέρια του Κόλιν Πάουελ εμπιστεύεται την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και στα χέρια της στενής του φίλης, της 46χρονης μαύρης επίσης Κοντολίζα Ράις τα θέματα εθνικής ασφαλείας.

Η Κοντολίζα Ράις δήλωσε χτες ότι ο εκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να «επανεκτιμήσει» την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στα Βαλκάνια, όχι όμως χωρίς διαβουλεύσεις με τους συμμάχους του, αφού όπως οι φίλες χώρες θα διαπιστώσουν, πάντα κατά την Ράις, είναι ένας «πιστός σύμμαχος». Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (NSC), στο οποίο μετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, έχει στόχο το συντονισμό της διπλωματίας και των στρατιωτικών συμφερόντων των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο. Η Ράις, η οποία διορίστηκε την Κυριακή, είναι ειδική στα θέματα που αφορούν τη Ρωσία και είχε υπηρετήσει στην κυβέρνηση του πατρός Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε διατελέσει Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1988 ως το 1992. Ετσι, η νέα «τάση» κατά τις δηλώσεις της Ράις είναι προτεραιότητα στους συμμάχους, αλλά και...« η Λατινική Αμερική, οι σχέσεις μας με τον Καναδά και το Μεξικό, τους πλησιέστερους γείτονές μας, θα πρέπει να είναι επίσης στο κέντρο της εξωτερικής πολιτικής μας».

Ενα ακόμη ζήτημα, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή με τραγικό τρόπο στην επικαιρότητα, αποτέλεσε ένα από τα θέματα ενασχόλησης τόσο του εκλεγμένου αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσέινι όσο και του Κόλιν Πάουελ. Ο Τσέινι επέκρινε τη διπλωματική πολιτική του Μπιλ Κλίντον, το 2000, σε σχέση με το Μεσανατολικό και τόνισε πως ο Τζορτζ Μπους θα προσπαθήσει ώστε να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή. «Ηταν λάθος να τεθεί το θέμα της Ιερουσαλήμ στο κέντρο του τραπεζιού των συζητήσεων και να αποτελέσει το σημαντικότερο θέμα των διαπραγματεύσεων του Καμπ Ντέιβιντ», πρόσθεσε ο Τσέινι, ενώ ο Κόλιν Πάουελ επιβεβαίωσε ότι η νέα κυβέρνηση θα εργαστεί για την ενίσχυση της ειρηνευτικής διαδικασίας και θα σταθεί στο πλευρό του Ισραήλ, αφού η ασφάλεια του Ισραήλ είναι το κλειδί για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή!

Εκτός αυτών και ο νεοδιορισμένος ΥΠΕΞ δεσμεύτηκε για την ενίσχυση των συμμαχιών της Ουάσιγκτον και την αντιμετώπιση των χωρών που ενισχύουν την τρομοκρατία. «Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας από θέση ισχύος» τόνισε ο 63χρονος Πάουελ, αποδεχόμενος το διορισμό του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

Αν ο διορισμός του Πάουελ επικυρωθεί - όπως αναμένεται από τη Γερουσία - θα είναι ο πρώτος μαύρος Αμερικανός στην ηγεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και μάλιστα ένας πρώην στρατηγός του μοναδικού «επιτυχή» πολέμου για τις ΗΠΑ. Του πολέμου του Κόλπου. Παίρνοντας ως δεδομένο ότι είναι «μία εποχή κινδύνων», ο Πάουελ τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα όλες τις χώρες που επιδιώκουν να έχουν στην κατοχή τους όπλα μαζικής καταστροφής. Αναφερόμενος στο Ιράκ, είπε πως σύμφωνα με την κρίση του, «ορισμένες κυρώσεις πρέπει να διατηρηθούν, όχι για να υποφέρει ο ιρακινός λαός»... και προειδοποίησε «το καθεστώς του Προέδρου του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν» ότι θα σκληρύνουν οι κυρώσεις σε βάρος της χώρας του.

Τέλος, ο Κόλιν Πάουελ εκφράστηκε αναφανδόν υπέρ του εθνικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας (NMD), που ο απερχόμενος Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε αναστείλει. Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία αντιτίθεται κατηγορηματικά στο NMD και απειλεί να αποσυρθεί από τις ρωσο-αμερικανικές συμφωνίες για τον αφοπλισμό, αν το πρόγραμμα αυτό τεθεί σε εφαρμογή.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Φίλε με τη σφεντόνα... είμαστε δίπλα σου

Από την προχτεσινή εκδήλωση
Από την προχτεσινή εκδήλωση
Το παιδί που πάει να βρει ανεξαρτησία με τη σφεντόνα. Το παιδί που έχει για «όπλα» την... ψυχή του και τις πέτρες. Τα παιδιά που είναι η «πρώτη γραμμή» της «Ιντιφάντα», βρήκαν συμμάχους τους πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο τους. Μαθητές των σχολείων του Κερατσινίου την Κυριακή το απόγευμα συμμετείχαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου και η Νεανική Δράση για την Ειρήνη, η οποία ήταν αφιερωμένη στα παιδιά της Παλαιστίνης.

Στην κατάμεστη αίθουσα του δημαρχείου της πόλης, η εκδήλωση ξεκίνησε με το χαιρετισμό της προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Ευδοκίας Λειβαδά, ενώ στη συνέχεια διαβάστηκαν από μαθητές δημοτικών σχολείων μηνύματα αφιερωμένα στα παιδιά με τη σφεντόνα. Οι μαθητές του 9ου Δημοτικού Σχολείου, παρέδωσαν στον πρόξενο της Παλαιστίνης, που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, μια κούκλα που κατασκεύασαν με το συμβολικό όνομα «ειρήνη»... Παράλληλα, έστειλαν το μήνυμά τους και μιαν ευχή: «Ελπίζουμε φίλοι μας, σύντομα να χαρείτε τον ουρανό χωρίς καπνούς»...

Στη συνέχεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ που επιμελήθηκε η δημοσιογράφος Αννα Μπαλλή, από τον καθημερινό αγώνα του παλαιστινιακού λαού. Εγινε απονομή αναμνηστικών πλακών από τη Δημοτική Αρχή και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ προς τον Παλαιστίνιο πρόξενο Ισμάτ Σάμπρι.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, το λόγο πήρε η νεαρή Κική Καλομάρη, εκπρόσωπος της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε: «Για μας, τα παιδιά της Παλαιστίνης αποτελούν σύμβολο αντίστασης και αγώνα. Σ' αυτό τους τον αγώνα, ενώνουμε και τις δικές μας φωνές, ενώνουμε και τις δικές μας δυνάμεις, για να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο ενάντια στον ιμπεριαλισμού».

Ο φωτορεπόρτερ Μανώλης Πάκιας μεταφέροντας τη δική του εμπειρία, αφού ο ίδιος βρέθηκε για μια βδομάδα στις «λεγόμενες αυτόνομες περιοχές», όπως χαρακτηριστικά είπε, έκανε λόγο «για πόλεις κλουβιά, πόλεις φυλακές, αποκλεισμένες στρατιωτικά και οικονομικά». Ο ίδιος, στη συνέχεια, υπογράμμισε: «Εκεί, όμως που η κατάσταση είναι τραγική, είναι στους καταυλισμούς των προσφύγων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου χιλιάδες άνθρωποι ζουν μέσα στη λάσπη, χωρίς νερό και φως»...

Ο πρόξενος Θέμος Στοφορόπουλος, παίρνοντας το λόγο επισήμανε: «Το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί με συμφωνία των δυο πλευρών, γιατί τότε μόνο Παλαιστινιακό κράτος δε θα δημιουργηθεί, αφού θα είναι πλήρως υποταγμένο στον ισραηλινό και δυτικό ιμπεριαλισμό». Οπως τόνισε ο Θ. Στοφορόπουλος, στόχος των ιμπεριαλιστικών συνασπισμών και των μονοπωλίων, είναι να θέσουν κάτω από τον πλήρη έλεγχό τους την περιοχή. Και επισήμανε: «Ρεαλιστική επιλογή για τον παλαιστινιακό λαό είναι η συνέχιση του αγώνα». Ο πρόξενος της Παλαιστίνης Ισμάτ Σάμπρι που πήρε το λόγο τελευταίος, με μια λιτή φράση έστειλε το μήνυμα: «Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρι να νικήσουμε».

Στην κυριακάτικη εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι αθλητικών, πολιτιστικών και μαζικών φορέων κ.ά.

ΑΛΓΕΡΙΑ
Πολύνεκρο κυλά και φέτος το Ραμαζάνι

ΑΛΓΕΡΙ.-

Το αιματηρότερο Σαββατοκύριακο του Ραμαζανιού ήταν το περασμένο για την Αλγερία, όπου, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα των μουσουλμάνων εντείνονται οι πολύνεκρες επιδρομές των εξτρεμιστών ισλαμιστών. Δεκαπέντε ταξιδιώτες εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από αγνώστους ενόπλους, που άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείου στην περιοχή Τένες, 200 χλμ δυτικά του Αλγερίου. Η δεύτερη επίθεση για την Κυριακή πραγματοποιήθηκε εναντίον άλλων 5 ταξιδιωτών, μία ώρα αργότερα, στην περιοχή Κχέμις Μιλιάνα, ανατολικά του Αλγερίου. Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, 15 μαθητές και ο καθηγητής τους δολοφονήθηκαν από ενόπλους που εισέβαλαν στο σχολικό τους κοιτώνα, στην περιοχή Μεντέα νότια της αλγερινής πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, τουλάχιστον 150 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του φετινού Ραμαζανιού σε επιδρομές και σφαγές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ